Празнувате ли Коледа?

• 24 383
  • 431
  •   1
Отговори
# 165
Одавна не очаквам нищо от никой, просто споделям как е при нас. Ясно ми е, че няма да се промени и че си е такава. Жалкото е и че децата така ще я запомнят.

Ариел, абсолютно си права, но тя не е от тези изнемогващите пенсионери. Иначе нямаше грам да го спомена

Абсолютно. Както и нямат кола и не могат да мъкнат торби за да изхранят деца и внуци на празнична трапеза. Но много все още се хвърлят да приготвят. Дори при положение , че младите им казват дай по-леко, дай ще донесем всички по нещо, няма нужда от толкова ... но се готви като за цяла армия.

# 166
  • София
Ако те така разбират Коледа, тяхно право е. Това не ги прави нито по-добри, нито по-лоши. Както и неканещите не са нито по-добри, нито по-лоши.
Идеален повод е децата да бъдат научени да уважават чуждото (различно) мнение, дори да не са съгласни с него.

# 167
Което пък не пречи на няколко семейства млади да се чувстват неудобно, че над 75 годишни хора , които едвам мърдат искат да изнесат гости и не приемат храна отвън ... за едно такова гости и след него всички знаят какво чистене и миене е . Колкото можеш помагаш докато си там, но когато си тръгнат с децата ... не остава малко!
В един момент човек се чувства недоволно. Хайде ако не е коледа ги викаме някъде на пица , сладкарница и избягваме този ужас, но на Коледа искат у тях.

# 168
  • София
Да се чувстват неудобно заради чуждия избор, ако искат. Тяхна работа. За мен е глупаво.

# 169
  • Plovdiv
Всичко е въпрос до женалие, като няма-няма. Не знам колко пъти подчертах, че не очаквам да ме среща на трепези и софри, и да  ми готви три дена едва ли не. Казах, че дори и внуците не си кани на празника. Като сме у нашите аз също приготвям, пазарувам, нося и подреждам. Жалкото е, че някой хора смятат, че празнуване заедно или канене автоматично е равно на това да идете с ръце в джоба и само да седнете и да се наядете.

# 170
За мен проблемът с Коледа, а също и с Великден, е че са много претоварени с очаквания от всички. Бих казала същото за рожденните дни и Нова година. Все някакви задължителности има, а не винаги човек е в настроение. И или трябва да пренебрегне своите желания, или някой почва да го сочи с пръст, да тропа с краче и да се налага, как да се случват нещата.
И това, че едната година сме празнували у дома, не значи че всяка година трябва да е така. Аз лично обичам разнообразието и никак не държа всеки път да е едно и също. Даже съм се замислила да проверя, какви са традиционните храни за Бъдни вечер и Коледа в различните държави и да почна всяка година да ги приготвям. Хем Коледно, хем различно.

# 171
И сред познати съм наблюдавала такова сравнение между баби и дядовци. И все тези от страна на жената са по-грижовни, по-адекватни, по-щедри.

# 172
  • Plovdiv
И сред познати съм наблюдавала такова сравнение между баби и дядовци. И все тези от страна на жената са по-грижовни, по-адекватни, по-щедри.
Ооооо не имам безброй примери и за обратното, до хората си е.

# 173
  • France
Да ви кажа дори и аз се напрегнах като ви чета. Почвам да разбирам потребителките, което се оплакват от тежестта на очакванията.

# 174
...Жалкото е, че някой хора смятат, че празнуване заедно или канене автоматично е равно на това да идете с ръце в джоба и само да седнете и да се наядете.
Ами ако да отидеш с пълни ръце означава да се върнеш със същото плюс с още няколко торби с кутии, буркани и какво ли не ... Какво да направиш ? Как да обясниш - дайте по-полека и ние ще помогнем, но да е по-леко, по-малко и без прекаляване ? Няма такъв филм просто.

# 175
Eфибуш какво значение има бг традиция , ако на възрастните им е тежест приготовленията и е изхвърляне с пари, а на децата им е все едно трапезата ?
Ако възрастните не са научили децата какви са традициите и децата за пръв път чуват, че има някаква традиция чак като станат на 25г и се задомят, преместят да живеят другаде и идват на гости за пръв път, то въпросът не е в трапезите, а в това защо поколенията не си говорят ¯\_(ツ)_/¯.

# 176
  • Melmak
Те традициите щото се спазват дословно…

Разбирам, хубаво е да се показват на децата традиции, обаче описаните празници от повечето съфорумки си ги представям така:

Украсата вече се слага по това време. Елхи, играчки, коледни песни, рецепти за канелени бисквити и коледни песни. Отпуск от 20 декември до 3 януари. План за организация за покупки на подаръци.

На 24ти при едната рода, на 25ти при другата. Подаръци се купуват по списък за родителите, за братята и сестрите на съфорумките и на мъжете им, за децата и въобще за цялата челяд (братовчедите на децата на съфорумките). Коледни пуловери и фотосесия на коледна тема.
Ако роднините са от различни градове/държави път в най-голямата лудница.

Ами.. ужасно ми звучи.

# 177
  • France
Хората сме различни, на някои това ни харесва, защото прекарваме време с любими хора и си спомняме детските мигове. Но разбирам, че ако не те влече е тягостно

# 178
  • Melmak
Като цяло при мен голяма рода няма, което аз отчитам като плюс. С брат ми вече не си говорим и така е по-добре. Тоест ако майка ми реши да ни кани, аз няма да отида. До сега не ни е канила повече от 2 пъти, де. Тогава пък брат ми не идваше. Честно казано се съгласявах да ходя при майка ми от жал да не е сама. Вече нямам сили и за това, съответно тази година ще минем само през свекърва ми. Мм няма братя и сестри и сме само ние и техните.

За мен стресът идва на първия работен ден от януари. Изляза ли от ритъм после ми е ужасно трудно. Най-често не спирам да тренирам през края на декември, а ходя почти всеки ден без 24,25 декември и 31 и 1 януари.

# 179
  • France
Да, разбирам случая ако сте в лоши отношения. Имах едни кандидат свекъри, с които също не ми би било приятно да се виждам.

Общи условия

Активация на акаунт