Празнувате ли Коледа?

• 24 381
  • 431
  •   1
Отговори
# 180
Коледа е религиозен празник, все пак. Колко човека спазват пости преди това? От него са освободени само болни, деца и бременни. За останалите християни следва да е валиден.
Отделно цялото това преяждане, препиване и купуване на толкова много подаръци също не е съвсем в духа на християнството, което е преди всичко смирено и скромно.
Просто хората са псевдо религиозни и вярващи и общо взето си взимат само това, което им изнася от т.нар. традиции, а повечето сигурно не са отваряли Библия през живота си и повече говорят за Дядо Коледа на децата си отколкото за Христос.

# 181
  • France
От много години не го празнувам като религиозен празник. Това не ми пречи да го харесвам

# 182
  • Пловдив
Ето, аз например ще бъда лошата свекърва, чийто дом почти не е украсен, почти не готви, и на самата Коледа кара ски.

# 183
Eфибуш какво значение има бг традиция , ако на възрастните им е тежест приготовленията и е изхвърляне с пари, а на децата им е все едно трапезата ?
Ако възрастните не са научили децата какви са традициите и децата за пръв път чуват, че има някаква традиция чак като станат на 25г и се задомят, преместят да живеят другаде и идват на гости за пръв път, то въпросът не е в трапезите, а в това защо поколенията не си говорят ¯\_(ツ)_/¯.
Но в днешно време яденето е толкова достъпно и целогодишно навсякъде присъства всичко. Просто много се обезсмисля яденето като център на събитието. В хлебарницата тук предлагат целогодишни линцертотрта ... В същност в днешно време по-голяма нужда имат хората да се видят , защото вече не живеят всички заедно в една къща. И понеже не е като едно време всички заедно в едната къща седмици наред да се подготвят за една трапеза ... то се виждат за едно гости и не може според мен тежестта да е в яденето. Според мен живота е изменен и малко начина на празнуване е добре да се измени и напасне.
Но всеки си знае.На мен лично яденето ми тежи на този празник и на 24 и на 25 , че и на 31 . Ак оможеше стреса да не е толкова в ядене и пиене щеше да ми е по-леко по тези празници.

# 184
Бела чао, за съжаление мисля, че за българите все още яденето е централна тема не само в делник, но и в празник. При втория се правят и купуват неща, които през останалото време много не могат да си позволят толкова лесно - най-бедната държава в ЕС сме, справка и някои теми в кулинарния подфорум. Добави и недалечните спомени "Пуснаха банани за Нова година".

# 185
  • пустинята Гоби
Всичко е до човек, а не до големината на родата.

# 186

Идеален повод е децата да бъдат научени да уважават чуждото (различно) мнение, дори да не са съгласни с него.
+1

# 187
Колко да са бедни българите? Виж в темата за мода как съфорумките са предимно със скъпи моркови червило и дрогерийните ги нямат за нищо. Панаир на снобизма и фалша.
Иначе всички народи уважават яденето. Няма връзка това с презадоволеността. Аз също готвя и правя празнична трапеза по празниците. Коледа сме винаги вкъщи. Не искам да го пропускам това време.

# 188
Все пак, тези съфорумки не са представителна извадка.
Голяма част от пенсионерите никак не са добре финансово, все пак знаем какви са пенсиите.

# 189
  • Melmak
Форумът не е представителна извадка, ама опашката пред мола… ясно е кога скачат продажбите, това е лесно да се провери статистически. Хората купуват и много подаръци и много храна.

# 190
Като кажете храна, колко храна да се купи?
Бъдни вечер, 7 постни ястия....
Коледа, да навремето се е колело прасето, но днес, една пита, мама прави пълнена пуйка, аз правя баклава... да направим няколко салати. Обикновенно събиране на семейството. Тази година,за да не ходим от къща в къща, ще сме у нас, че има много място. Всеки ще донесе по нещо. Ще запалим огън в камината. През последните 20-30 години си правим весела коледна фотосесия. Ще отворим подаръците. Ще сме заедно и ще се забавляваме.
Естественно сутринта на Коледа ще отидем на църква. Някой от нас постят, други не, но традицията е преди да седнем на масата да сме минали през църквата

# 191
  • Швейцария
Ние не празнуваме. Имам изкуствена елха, лампички и дърво за балкона и тях си ги слагам, просто защото ми харесва. Подаръци на никого не купувам, освен нещо сладко и картички за лекарите ни като малко внимание, че тук много държат на Коледа. С ММ си купуваме каквото искаме през годината. За готвене абсурд, нямам желание да се напрягам. Тази година сме поканени при приятели и съм поръчала малки подаръчета за тях, неща, които са ми харесали точно за тях и бих им ги купила и без повод. Деца нямаме, а роднините ни не са тук.

# 192
Почти не украсявам вкъщи, с изключение на лампичките. Много ги харесвам, едноцветни бели. Всяка година ми се иска да не ги свалям, а да си ги оставя за постоянно Blush Точно в зимния сезон, когато е студено и се стъмва рано, ми създават много уют. Мисля да ги извадя тези дни. Закачам ги на корниза на пердето, и не мога да измисля къде да закача още от тях.

# 193
Аз не украсявам много-много предколедно. Някаква малка естествена елха в саксия за в ъгъла, харесала съм една комбинация от червени топки и лампички-бели топки за декорация, тези дни ще се замъкнем до магазина за цветя да взема елха. Simple Smile Ако ми хареса някой зелен венец със свещи, също купувам, но само ако ми хареса. Джунджурийки от типа на еленчета, къщички, ангелчета не обичам, макар че разбирам как това може да създава уют и празнична атмостфера. Много харесвам свещи от пчелен восък и такива купувам и паля по празниците.

# 194
и аз харесвам свещите , но трябва да се внимава с тях. Ако са няколко да не се забрави някоя на излизане  .

Общи условия

Активация на акаунт