Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 75

• 47 344
  • 755
  •   1
Отговори
# 465
Витамин Д3 поема ли се вече от касата?

# 466
  • София
Рових до сега на сайта на НЗОК, не знам дали правилно се ориентирам, но за Хипотиреоидизъм си е ТСХ и ФТ4. Нещо не знам къде да търся.

# 467
  • Sofia
Витамин Д3 поема ли се вече от касата?

Витамин Д вече може да го изписва специалиста, при ЛЛ не може.

# 468
Рових до сега на сайта на НЗОК, не знам дали правилно се ориентирам, но за Хипотиреоидизъм си е ТСХ и ФТ4. Нещо не знам къде да търся.
Скоро ще
ходя при ЛЛ и
ще
питам, макар тя понякога да не знае някои неща.Ще
искам талон за еднокрин. и него ще
питам.

# 469
Аз съм с феритин 20 и желязо 24, хемоглобин 130 и съответно косопад. Не съм посетила хематолог, защото си мисля, че няма да ме вземат насериозно. Не, че и някой ми е предлагал, де. Не чувствам умора.

# 470
Феритин под 30 означава начална първа фаза на желязо-дефицитна анемия, a един от първите симптоми е косопад.

Посещавате ЛЛ и просто от вратата питате как да си вдигнете феритина. Да ви дадат схема и препарат за целта, а ако откажат под някакъв претекст, искайте направление за хематолог със същото питане. Ако и той ви отпрати, пишете тук, аз ще ви посоча добавка и схема. Нужни са около 1 до 3 месеца и състоянието се оправя.

Хубавото е, че когато косопадът е предизвикан от нисък феритин и той се коригира, окапалата коса се възстановява, а съществуваща става по-здрава, по-обемна.

Сигурно ще взема да подготвя една тема, че всеки втори в този форум от това се оплаква и се хвърлят безразборно пари за сгрешени терапии и ненужни изследвания без решение на проблема.

# 471
Феритин под 30 означава начална първа фаза на желязо-дефицитна анемия, a един от първите симптоми е косопад.

Посещавате ЛЛ и просто от вратата питате как да си вдигнете феритина. Да ви дадат схема и препарат за целта, а ако откажат под някакъв претекст, искайте направление за хематолог със същото питане. Ако и той ви отпрати, пишете тук, аз ще ви посоча добавка и схема. Нужни са около 1 до 3 месеца и състоянието се оправя.

Хубавото е, че когато косопадът е предизвикан от нисък феритин и той се коригира, окапалата коса се възстановява, а съществуваща става по-здрава, по-обемна.

Сигурно ще взема да подготвя една тема, че всеки втори в този форум от това се оплаква и се хвърлят безразборно пари за сгрешени терапии и ненужни изследвания без решение на проблема.
Наистина ако имате време подгответе една тема . Често казано всяка втора жена ( да не кажа всяка ) която познавам има такъв проблем и наистина хората се чудят какво да правят . За съжаление на лекар трудно можеш да разчиташ да те насочи да направи човек по - задълбочени изследвания , а за лечение съвсем .

# 472
Здравейте, дами и господа Wink

Понастоящем съм мъж на 34 години и се обръщам към вас за съвет предвид опитът ви и това, че най-често проблемите с щитовидна жлеза се срещат предимно при жените. Нека да започна и с моята история и въпрос.

През зимата на 2015 г. започнах да получавам много тежки всекидневни пристъпи по няколко пъти на ден.
Пристъпите продължаваха около 15-20 минути през което време вдигах кръвно 200 на 120, завиваше ми се свят, болеше ме врата и гушата, трепереха ми крайниците до неузнаваемост, изтръпваха ми крайниците, задушавах се, получавах тежка аритмия, губех равновесие а към края на "атаката" се изпотявах обилно, кръвното си ставаше 120/80 и минаваше. Всичко описано започна февруари месец на 2015 г. от нищото и нямаше ден в който да не се случва. В последствие започна лявото ми око да "бяга" настрани тип кривогледство и да ме болят очните ябълки. По онова време бях около 74 кг. на  ръст 1.80, но започнах да се храня над 6 пъти на ден и прием на големи количества храна заради изпитване на необясним глад и за около два месеца отслабнах до 62 кг.  Започна се ходене по лекари, ЯМР на глава, ЯМР на бъбреци със съмнения за проблем с надъбребчна жлеза. Всички хормони на щитовидната жлеза бяха в норма, но пристъпите всеки ден продължаваха. Не след дълго вече имах видимо "топче" до адамовата ябълка и отидох на ехограф. През месец април 2015 г. установиха, че имам два токсични и нетоксични възела вляво и дясно с размер около 1 см. Мнението на всички лекари беше, че хормоните са наред, а възлите не са толкова големи така, че проблема трябва да се търси другаде.
Пристъпите не спираха ден след ден, а дори настъпи момент в който ме беше страх да излизам навън, защото това можеше да ми се случи навсякъде, както вече веднъж се бе случило в центъра на София, докато шофирам трябваше да спра насред основен булевар да сляза от колата и да седна на земята молейки се за помощ по време на пристъпа.. И така минаха се още няколко месеца в мъки, докато не отидох при Доц. Таньо Сечанов, който ми назначи сцинтиграфия, както и други изследвания и се установи, че само за няколко месеца токсичните и нетоксични възли от 1 см. са станали вече 4 см., което той смяташе за притеснително и можеше да се свърже с тежка хиперфункция. Оказах се някакво "чудо" на медицината и доцента установи, че хормоните са ми наред, но когато получа пристъп по време на пристъпа хормоните скачат до някакви невероятни стойности, а малко след края му всичко се нормализира. Посъветва ме да премахнем възлите и, ако се наложи и цялата щит.жлеза, което ще се разбере по време на операцията след биопсия. Назначи ми операция за м. юни 2016 г. с избор на екип в Майчин дом. Премахна успешно възлите, образуванията се оказаха доброкачествени и каза, че е премахната и много много малка част от щит. жлеза, а останалата е запазена. Няколко дни и месеци след операцията имах пристъпи на халюцинации, свързани с много високи нива на допамин заради хипофизната жлеза, което се свързваше с операцията на щит. жлеза.

От 2020 г. 4 години след операцията, започнах да качвам килограми при идентичен начин на живот преди и след операцията. Стрелкащите болки в щитовидната жлеза се завърнаха периодично. От 2020 г. до днес съм получавал около 5-6 пъти пристъпи аналогични на тези преди операцията. В момента съм 82 кг. и не мога да сваля и 100 грама, каквото и да правя. Винаги съм бил в диапазона 72-74 с изключение на хиперфункцията, когато станах 62.
Опитвах месечни диети без месо, без хляб, без сладко (така или иначе не приемам), но няма промяна.
Хормоните са в норма според изследвания проверявани често през годините, ехограф на щит. жлеза не съм правил никога повече след операцията. Излишните килограми са само на корем, гърди и бедра, което подсказва, че може да се говори за метаболитен/хормонален проблем. Покривам всички симптоми за хипофукция без нисък пулс. Пулсът ми е 110, дори докато седя на стол, изследван с 24 часов холтер без аномалии в кръвното, заключението беше, че е висок на психическа основа. Според вашият опит с хипофункция/хашимото, има ли вариант да съществува като състояние при запазени стойности на хормоните в кръвта?  Приложено прикачвам резултати от изследвания направени преди два дни. На тях се вижда дефицит на Витамин Д граничещ с тежък, леко завишен лош холестерол и общо взето това е. Извинявайте за дългата публикация и предварително благодаря за вашите отговори.

Започнали сте да влизате в хипофункция, а и по симптоми натам сочи. Не винаги има нисък пулс при хипо. Моят брат е с Хашимото и преди да започне лечение, поддържаше много висок пулс и високо кръвно. Все по-често проблемите с ЩЖ се срещат и при мъже, само че на тях никой не им обръща внимание, защото са набедени за "женски проблеми. При тези нива на хормоните едва ли някой лекар ще Ви изпише хормон. Сам трябва да вземете това решение. Лично аз съм твърдо "за" хормона има ли симптоми. Заради хипофункцията страдат всички органи и системи. Стомашните проблеми също от хипофункцията. Също така и ниските нива на желязо, феритин, хемоглобин и ред други витамини и минерали. Заради тези именно стомашни проблеми не се усвоява нищо. И да приемаш железни препарати без да си оправил хипото е все едно да наливаш вода в пробита кофа.
Малко се отплеснах, ама е добре и това да знаете.

# 473
Като чета всичко това и в мен се прокрадва едно усещане за огорчение, че е можело при мен и по друг начин да се развият нещата, или пък не??? От 16-17 годишна си влача пустата анемия, която явно все е оставала недоизлекувана (тогава никой не ми е казвал да изследвам феритин, Б9, Д и т.н. не пък, че и сега ми казват!) и така в един момент на 22-23г минах на л-тироксин, понеже бях с лека хипофункция (антитела в норма, ТСХ около 4-5). И мен сега ме измъчва един горчив въпрос дали ако тогава си бях запълнила дефицитите щеше да се стигне до хипофункция и в последствие Хашимото, или жлезата щеше да си е окей, когато всичко останало е ок
Вие как мислите и сред вас има ли други такива?

# 474
Има ли Хашимото, няма как само със запълване на дефиците да се оправи жлезата. Друг е въпроса, че каквото и да приемате за запълване на тези дефицити, то не се усвоява, заради хипофункцията и пропускливите черва. Когато я компенсирате, тогава дефицитите сами се запълват, защото започвате да усвоявате от храната полезните вещества и минерали. Е, не всичко, но повечето.

# 475
Petrowa32 няма нужда от такива размисли, които само те товарят. Никога не може да знаеш как са щели да се развият нещата, нещата не опират само до дефицити има и много други фактори.
Аз съм с проблеми с щитовидната от 13-14 годишна, не съм имала анемия, но имах голямо стресово преживяване...имах проблем със стомах - гастрит, възпален черен дроб и нещата тръгват.
Мисли за сегашното си състояние и гледай напред!

Аз дълго време се обвинявах дали не можех по-рано да хвана проблемите при сина ми, защото ги открих на 8г, а е имал наченки още от 5 годишен, но към момента това са ми били знанията, така че няма смисъл от огорчение и чувство за вина.

# 476
Моля, всички, които смятат да се възползват от знанията на sleek в назначаването на схема за повишаване на нивата на желязо и феритин, да го правят на лични съобщения, а не в настоящата тема. Смисълът е в това този човек да застане пред вас с реално име и лице и да носи отговорност за направените схеми и резултати от тях, както и вие самите да носите отговорност за решението си със започването на евентуална терапия.
В тази тема преминават твърде много хора с твърде оскъдни знания, които търсят и четат само своите коментари и отговорите на тях. Такива изявления за прием на желязо за тях могат да бъдат животозастрашаващи!

# 477
Здравейте, предвид зимния сезон който е съпътстван от много вируси/грипове и т.н. как може да подобрим имунната си система без да има обратен ефект като от прием на имуностимуланти, които се водят противопоказни при Хашимото.

# 478
С природни средстава- мед, чай, куркума и джинджифил, витЦ, сироп от черен  бъз, витамини.

# 479
Пинеже горе се питаше- потвърждавам, че вит Д се поема от ЗОК.

Общи условия

Активация на акаунт