Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 75

• 47 342
  • 755
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте, предвид зимния сезон който е съпътстван от много вируси/грипове и т.н. как може да подобрим имунната си система без да има обратен ефект като от прием на имуностимуланти, които се водят противопоказни при Хашимото.

С балансирано хранене, достатъчно сън и колкото се може по-малко стрес.

# 481
Пинеже горе се питаше- потвърждавам, че вит Д се поема от ЗОК.
Имаш ли представа с какъв код? Не знаех, че вече може да се иска направление и за него, а вероятно и повечето лични не знаят. Края на месеца трябва да пускам доста неща на детето, та да се възползвам от каквото мога, защото и без това почти винаги всичко си плащам.

# 482
Дори и човек да няма Хашимото или друго автоимунно, пиенето на имуностимуланти не е препоръчително, освен при крайна нужда. Самите имуностимуланти може да провокират реакция на имунната система и да се развие някое автоимунно заболяване.
Добра храна, почивка, разходки, лек спорт, витамини - повече не е нужно.

# 483
Аз само да кажа, че хематолозите хич не бързат с желязото, независимо от феритина. Набляга се на търсенето на причина за анемията или ниския феритин, не толкова на приема на желязо, щото не е безобидно, напротив.

# 484
  • Gotham City
Във връзка с желязото и добавките какво мислите за т.нар. хелатирано желязо от животински органи? Според вас наистина ли се усвоява много по-добре и без вредните ефекти на нехелатираното? Имам предвид нещо като това:
https://revita.bg/shop/teleshki-babreci-ot-khraneni-s-treva-zhiv … i-bio-180-kapsuli
Струва ли си или е маркетингов трик?
Ето това също е хелатирано, но цената е в пъти по-ниска:
https://www.aptekadetelina.bg/iron-chelate-pri-jelyazodeficitna- … 25-mg-90-tabletki

# 485
По принцип, както казах, по-важно е да се установи причината. Не мисля, че основната причина за страничните действия, е формата на желязото.

# 486
А какви странични действия би имало прием на желязо? ( при нисък феритин и желязо, разбира се)

# 487
  • София
Причината много трудно се установява. Имам анемия от 11 години, не могат да разберат от къде губя желязо. Имам гастроскопия. Вероятно от МЦ. Пих желязо 1 година, от 4 месеца съм спряла, но имам пак признаци на спад на феритин и желязо, тези дни ще пускам пак изследвания.

# 488
И при моя приятелка е много обилен и силен цикъл.

# 489
Catty m да, същата работа и при мен. Хематолози (вече трима) ми казват, че ще се наложи просто ежемесечно да си приемам 7-10дни желязо, за да компенсирам цикъла. А като прочета, че може да има странични действия дългия прием и не знам на какво и кого да вярвам, нито пък какво да правя, защото и без приема на желязо не става, чувствам се отпаднала. А не ми се ще да приемам противозачатъчни, едва ли ще са по-безобидни от желязото..

# 490
При мен желязото падна откакто съм с хипофункция. Не знам дали е правилно, но го качих с прием на хелирано желязо на Доктор Бест и билкова кръв, точно преди да забременея.

# 491
Моля, всички, които смятат да се възползват от знанията на sleek в назначаването на схема за повишаване на нивата на желязо и феритин, да го правят на лични съобщения, а не в настоящата тема. Смисълът е в това този човек да застане пред вас с реално име и лице и да носи отговорност за направените схеми и резултати от тях, както и вие самите да носите отговорност за решението си със започването на евентуална терапия.
В тази тема преминават твърде много хора с твърде оскъдни знания, които търсят и четат само своите коментари и отговорите на тях. Такива изявления за прием на желязо за тях могат да бъдат животозастрашаващи!

Колкото и да се опитва да помогне човек, винаги ще се намери някой неподготвен хейтър, който да си излее злобата, при това в удебелен фонт, че сме слепи.

Съвсем отчетливо и ясно, поне на няколко пъти посочих, че корекцията на желязо е правилно да дойде от ЛЛ и/или хематолог и само, ако на някой му откажат, и ако не намира начин, и ако желае, мога да му помогна със схема и препарат за терапия. По същата причина не съм я дал към момента.

Всеки сам преценява ситуацията за себе си.

Въпросът е, че аз посочих конкретен проблем, за който на мноооого лекари, в т.ч. и форумни спец-анализатори ала-бонгобонго познанията им за желязото стигат до хемоглобин и серумно желязо. Никой дори не се сеща да погледне феритин и трансферин, камоли да знае какво да търси в тях.

х HAPPY х е права. Причината е за анемията е важна и е правилно да се изследва. А причините за желязо-дефицитна анемия са много и различни. При някои е генетично предразположение, при друго е идиопатично: вегън диета, бедна на хем-желязо, което най-добре се усвоява от организма; друг пример е обилна менструация, в която се губят огромни запаси от желязо.

Най-често срещаната причина е нарушения в ГИ тракт и лоша абсорбция и синтез на желязо в червата заради заболявания като болест на Крон, цьолиакия, улцерозен колит и атрофичен гастрит. В най-лошия случай -- раково заболяване, най-често колоректален карцином.

За не малка част, няма никакво обяснение за анемията, просто се третира.

Въпросът е, че косопадът, без друга обяснима причина моментално налага изследване на пълен железен профил, за да се установи има или не нарушение в работата му и да се почне терапия. А каквато и да е причината, феритиновият запас задължително трябва да се запълни.

И да, терапията е с желязо е отговорна задача, но не е никаква драма.

Ще подготвя отделна тема и ще я пусна, когато съм готов.
-
Редакция:
MargoC, съвсем правилно сте постъпили, вероятно сте спасили два живота с това действие!

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 15:25 от sleek

# 492
И при моя приятелка е много обилен и силен цикъл.
Някои жени престават да имат анемия заради обилен цикъл при прием на фолат.

# 493
Скрит текст:
Моля, всички, които смятат да се възползват от знанията на sleek в назначаването на схема за повишаване на нивата на желязо и феритин, да го правят на лични съобщения, а не в настоящата тема. Смисълът е в това този човек да застане пред вас с реално име и лице и да носи отговорност за направените схеми и резултати от тях, както и вие самите да носите отговорност за решението си със започването на евентуална терапия.
В тази тема преминават твърде много хора с твърде оскъдни знания, които търсят и четат само своите коментари и отговорите на тях. Такива изявления за прием на желязо за тях могат да бъдат животозастрашаващи!

Колкото и да се опитва да помогне човек, винаги ще се намери някой неподготвен хейтър, който да си излее злобата, при това в удебелен фонт, че сме слепи.

Съвсем отчетливо и ясно, поне на няколко пъти посочих, че корекцията на желязо е правилно да дойде от ЛЛ и/или хематолог и само, ако на някой му откажат, и ако не намира начин, и ако желае, мога да му помогна със схема и препарат за терапия. По същата причина не съм я дал към момента.

Всеки сам преценява ситуацията за себе си.

Въпросът е, че аз посочих конкретен проблем, за който на мноооого лекари, в т.ч. и форумни спец-анализатори ала-бонгобонго познанията им за желязото стигат до хемоглобин и серумно желязо. Никой дори не се сеща да погледне феритин и трансферин, камоли да знае какво да търси в тях.

х HAPPY х е права. Причината е за анемията е важна и е правилно да се изследва. А причините за желязо-дефицитна анемия са много и различни. При някои е генетично предразположение, при друго е идиопатично: вегън диета, бедна на хем-желязо, което най-добре се усвоява от организма; друг пример е обилна менструация, в която се губят огромни запаси от желязо.

Най-често срещаната причина е нарушения в ГИ тракт и лоша абсорбция и синтез на желязо в червата заради заболявания като болест на Крон, цьолиакия, улцерозен колит и атрофичен гастрит. В най-лошия случай -- раково заболяване, най-често колоректален карцином.

За не малка част, няма никакво обяснение за анемията, просто се третира.

Въпросът е, че косопадът, без друга обяснима причина моментално налага изследване на пълен железен профил, за да се установи има или не нарушение в работата му и да се почне терапия. А каквато и да е причината, феритиновият запас задължително трябва да се запълни.

И да, терапията е с желязо е отговорна задача, но не е никаква драма.

Ще подготвя отделна тема и ще я пусна, когато съм готов.
-
Редакция:
MargoC, съвсем правилно сте постъпили, вероятно сте спасили два живота с това действие!
Само да напомня, че темата е с друга насоченост и моля не я обръщайте в поредната "ваша" тема в която всяко различно от вашето тълкуване на резултати е неправилно Hands V

Името на темата е "Автоимунен тиреоидит на Хашимото". Да, често е свързано с дефицити на витамини и минерали, но добавянето на желязо изобщо не е шега. При мен хематолога поиска още доста изследвания преди да ми назначи добавка желязо, защото съм с "непроявена анемия" и желязо 4.8 (норма 9-30µmol/l) за 3 месеца с почивки по седмица и контрола (задължително) след 3 месеца... Не ей така по препоръка от форума.

ПП: В тази тема се оказва, че "всичко е от ИР", в друга "тези изследния не показват ИР и ендокринолога е неграмотен", леко се чудя вече лицето sleek какъв background има Thinking
Тук вече се знаем с години поддържащи терапии и наблюдения върху нас си и децата...

# 494
Бонго вит.Д може да се назначи само от специалист доколкото разбрах, ЛЛ няма да ти свърши работа.

Ето кода

Общи условия

Активация на акаунт