Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 75

• 45 731
  • 755
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, с Хашимото съм и приемам еутирокс 50 мг. Днес си пуснах изследване и не знам какво да мисля. Защо при това идеално TSH, FТ3 и FT4 са толкова ниски? Моля кажете дозата малка ли ми е? И как да си оправя конверсията на FT4 в FT3?

# 616
Здравейте! Тъй като сега започвам да чета темата и да събирам инфо искам да питам нещо, което ми е много важно.
В първия пост пише, че за Хашимото не се приема хормон. А тук срещам на няколко места потребители да пишат, че имат Хашимото и приемат хормон. Може ли някой да ми обясни кога се налага и кога не се налага прием на хормон при Хашимото? Благодаря предварително.

# 617
Скрит текст:
Здравейте, с Хашимото съм и приемам еутирокс 50 мг. Днес си пуснах изследване и не знам какво да мисля. Защо при това идеално TSH, FТ3 и FT4 са толкова ниски? Моля кажете дозата малка ли ми е? И как да си оправя конверсията на FT4 в FT3?

На мен, лично, ми изглеждат добре. По-важно е как се чувствате.
Здравейте! Тъй като сега започвам да чета темата и да събирам инфо искам да питам нещо, което ми е много важно.
Може ли някой да ми обясни кога се налага и кога не се налага прием на хормон при Хашимото? Благодаря предварително.
Има хипофункция без Хашимото, както и Хашимото без хипофункция. С или без Хашимото, тироксин се приема, когато се проявят данни за хипофункция.

# 618
Благодаря!

# 619
В първия пост пише, че за Хашимото не се приема хормон.
А, моля, съвсем друго пише. Wink

И как да си оправя конверсията на FT4 в FT3?
Не всеки успява да си я оправи. Понякога се налага човек да започне да приема и T3.

# 620
Хашимото НЕ се лекува с хормон!
Или пак нещо не съм разбрала?

# 621
Хашимото НЕ се лекува с хормон!
Или пак нещо не съм разбрала?
Хашимото е автоимунно заболяване -- не може да се излекува, може единствено да се третира, с хормон, ако е довело до хипофункция, едното не е обвързано с другото, както поясних по-горе.

# 622
mariat, интерпретираш си грешно твърдението. Има се предвид, че Хашимото е хронична болест, т.е. нелечима. Приемът на хормон е наложителен, но той не "лекува" (в буквалния смисъл на думата) и не променя хода на заболяването, а има, чисто и просто, компенсаторна функция.

# 623
Благодаря ви. Има още много да се уча. Аз интерпретирах прочетеното така- ако имаш Хашимото не трябва да се изписва хормон. Ако имаш хипофункиция (с или без Хашимото)- тогава се изписва.

# 624
  • Sofia
Благодаря ви. Има още много да се уча. Аз интерпретирах прочетеното така- ако имаш Хашимото не трябва да се изписва хормон. Ако имаш хипофункиция (с или без Хашимото)- тогава се изписва.

Ами то е така - ако няма хипофункция, не е нужен хормон. Но с Хашимото - рано или късно се налага...

# 625

При следващата тема като пускам, ще допиша обяснение, явно изречението се тълкува двузначно. Но по горе са обяснили какво имам в предвид.

Много често хората бъркат какво е Хашимото и какво е хипофункция, често за тях те са еднакви. А те не са, едното е автоимунно заболяване и да, не се лекува с хормон! Второто което е хипофункция - да, за него се приема хормон, който обаче пак не лекува в смисъл за излекува нещо и да се спре....хормона се приема като хормоно-заместителна терапия- нямаш достатъчно в тялото, приемаш отвън да допълниш нужното.
А връзката е, че от Хашимото рано или късно, човек се сдобива с хипофункция!

# 626
Да, стана ми ясно вече. То, че ще чета, повтарям и питам- ясно е. Сега още един въпрос- Приемате ли обяснението, че проблемите с ЩЖ може да се дължат на естрогенна доминантност?

# 627
Е възможно. Аз естрогенова доминантност нямам. Обаче покрай инвитрото много естрогени, нагоре, надолу, големи пикове, и в един момент тсх просто скочи както обикновено след процедурата, но не падна. Естрогените покрай инвитрото много качват тсх, и след около 3 месеца тсх се връща към по-ниска стойност. Та щом в такава изкуствена ситуация се случва, вероятно и в нормалния живот има зависимост от естрогени.

Последна редакция: вт, 06 фев 2024, 08:51 от Анонимен

# 628
Мариат, да не четеш в групата на Рей Пийт, или в Хроничните възпаления 😎
За мен проблемите със ЩЗ са първопричината на всичко останало. Лично при мен се отключи след години стрес, и едни упорити инфекции накрая.
Сега, ЕД стана модерна от скоро, та още нямам категорично мнение, може би за някои хора да, но не за всички.

Последна редакция: вт, 06 фев 2024, 08:58 от Lemy

# 629
И аз се лутам,търсейки първопричината.
И при мен естрогеновата доминантност( разбутанита полови хормони) и Хашимотото ми ги откриха едновременно. И от години чета по въпроса....обаче няма еднозначен отговор .

Общи условия

Активация на акаунт