За любителите на салати - тема 6

• 80 676
  • 731
  •   1
Отговори
# 615
Абе сигурно има нещо. На мен от смлени орехи ми щипе на езика. И досега не се сещам за друг човек, който да има същото усещане.

Има, има. 😄 Аз съм силно алергична към орехи и имах същото усещане, когато си хапвах.

# 616
Аз не съм алергична, но в някои комбинации ми се е случвало такова леко щипене от орехите. Не е бивало нещо кой знае какво и затова предимно съм махвала с ръка, освен и че далеч не е всеки път.

# 617
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
И аз мисля,че е алергия.
Моя приятелка пък не може да яде сурови моркови и ябълки. Щипе й на езика и дразни устата и носа.
Представяте ли си, алергия от ябълки? Rolling Eyes

# 618
Представяте ли си, алергия от ябълки? Rolling Eyes

Да, защото лично познавам човек, алергичен към ябълки. И аз като теб, бях много учудена, защото това е, според мен, най-разпространения и консумиран плод. И не съм предполагала, че може да предизвика алергии.

# 619
Тя никоя алергия не е нормална реакция на тялото, а даже напротив. Имунната система "скача" на нещо без да има нужда. Та, принципно, към абсолютно всякакво нещо може да има, щом е външно за тялото.

# 620
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
По времето на майка ми,нито в моите детски/млади години не съм чувала за такива алергии,аутизъм,adhd...
това са болести на новите времена и според мен идва от храната. В моето училище не помня да съм имала съученици с алергии или в спектъра/хиперактивност..
Кой знае с какви химикали пръскат плод и зеленчук, или добавят консерванти в храните,разни химикали и се отразяват токсично на телата ни,следователно и при бременност и тн.

Разбира се, това са мои интерпретации.

Днес съм на шопска салата с един хубав,розов домат. Мексиканците добре гледат домати:)

# 621

Кореноплодни - бяла, черна ряпа, червено цвекло,  глава целина, моркови, ябълка, магданоз. Подправих със сол, изцеден лимон, зехтин. И малко запечени орехи.

# 622
По въпроса с алергията. Аз много обичам киви обаче имам такова щипене и дискомфорт на езика дълго време след като съм го консумирала. Та поради тази причина не ям,колкото и да обичам.

# 623
Алергията към ябълките е основно към новите сортове. Селектирани са да са по-сладки и количествата полифенол са по-малко за сметка на алергените. При старите сортове ябълки, особено при по-киселите много рядко има алергична реакция. И аз имам алергични реакции към някои сортове и много внимавам какви видове купувам

# 624
Зелена салата, краставица, чери домати, бурата и магданоз.  Овкусена с олио, сол и балсамико.

В последните години и аз получавам силен дискомфорт в устата след консумация на някои плодове - ягоди, киви, череши. За ягодите и кивито имах предположение, че ми действат алергично, защото са мъхести. Но черешите?!? 🤔
От малини нямам проблеми, мога да ги ям спокойно.

# 625
Фенхел (безбез) нарязан на ситно и овкусен с шепа стафиди Стана супер. Салатата я бях видяла в едно заведение. Там не я поръчах, не бпх сигирна че ще ми хареса,  и реших да си я направя у дома.
Също продължих с кориандъра , като го сложих на сос за зелена салата с кисело мляко и авокадо. Стана супер.

# 626
  • Под сянката на разлистените кактуси
По въпроса с алергията. Аз много обичам киви обаче имам такова щипене и дискомфорт на езика дълго време след като съм го консумирала. Та поради тази причина не ям,колкото и да обичам.

И аз съм така, Но е по-скоро към власинките. Ако някой друг ми го обели и измие много хубаво, щипенето е далеч по-слабо.

bella-ciao, авокадото, кориандъра и зеления лимон са родени един за друг Grinning

# 627
Една много интересна азиатска салата със зеле и маруля

# 628
  • Русе
Зелена салата, репички, краставици, червена чушка и копър, подправени със зехтин и балсамов оцет.

Зелении микс с краставици, репички, зелена чушка и авокадо

# 629
Може ли рецепти за салати със стъклени нудли?
Бяха пуснали скоро такава, но не я намирам...

Общи условия

Активация на акаунт