ДВАНАДЕСЕТИ клас. Рокли, курсове, сертификати..., но още е спокойно на душата

• 51 653
  • 763
  •   1
Отговори
# 615
  • София
По профилираната.

# 616
Здравейте. Моето дете ще е 12 клас догодина, но искам да ви попитам нещо. Неговите профили са английски, немски и история. Двете задължителни матури са БЕЛ и АЕ. Той обаче иска да се яви и на трета матура по история. Питането ми е дали на третата матура ще  бъде по профилираната или по общо-образователната подготовка.

Ако даден предмет е изучаван като профилиращ, матурата по избор трябва да е на материала по профил.

https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2136641509
Чл. 135, ал. 2

# 617
  • На топло в неговото сърце.
Здравейте, да се похваля: Имаме костюм! Grinning
Вчера като оставихме гаджено на маникюр, на връщане през The Mall и хоп в Теодор. Първият мерен костюм закупихме. Чак не мога да повярвам, пробва и още един, но НЕ първия ще е! И го взехме. Доволна съм! Heart Eyes Сега тази седмица и интервюто за унито да мине, да отдъхна малко и остава само шофьорската книжка. Както е тръгнало в рамките на две седмици ще приключим с по-важните неща. ММ ми вика: Аз като ти казвам да не пришпорваш нещата, всичко ще се нареди от самосебе си! Stuck Out Tongue Winking Eye

# 618
  • Разпиляна във въображението
Малко ще отклоня темата, но потърсих списък с произведенията, върху които се държи матурата по БЕЛ. В началото на темите за 11 и 12 клас има такива, но като пусна търсачката например на едно място Д.Дебелянов е с 9 стихотворения, на друго има и някакви допълнителни списъци с модул Диалогични прочити, модул Критическо мислене...

В крайна сметка това ли са произведенията, върху които трябва да се готвят децата, които копирах от началото на темите?

Скрит текст:
Литература ХI клас
Димитър Талев – „Железният светилник“
Алеко Константинов – „Бай Ганьо журналист“
Станислав Стратиев – „Балкански синдром“
Иван Вазов – одата „Паисий“ (от цикъла „Епопея на забравените“), стихотворенията „Новото гробище над Сливница“, „При Рилския манастир“
Никола Вапцаров - „История“
Йордан Радичков – „Ноев ковчег“
Христо Ботев – стихотворенията „Борба“, „До моето първо либе“
Елин Пелин – „Андрешко“
Христо Смирненски – притчата разказ „Приказка за стълбата“
Емилиян Станев – повестта „Крадецът на праскови“
Пейо Яворов – поемата „Градушка“
Пенчо П. Славейков – лирическата миниатюра „Спи езерото“

Литература ХII клас
Димчо Дебелянов –  „Аз искам да те помня все така“
Христо Фотев – „Колко си хубава“
Петя Дубарова – „Посвещение“
Елин Пелин – „Спасова могила“
Елин Пелин – „Ветрената мелница“
Атанас Далчев – „Молитва“
Никола Вапцаров – „Вяра“
Йордан Йовков – „Песента на колелетата“
Виктор Пасков – „Балада за Георг Хених“
Пейо Яворов – „Две души“
Елисавета Багряна – „Потомка“
Борис Христов – „Честен кръст“

# 619
Да. Това са.

# 620
Извинявам се, но като се отвори дума за матурата да питам и аз нещо. (На мен ми се съобщава минимално инфо.) Дъщеря ми каза, че ще има и някаква тема/есе, която да се развива на матурата и няма нищо общо с авторите, които са учили. Така ли е?

# 621
  • София
Могат да избират между есе или тема върху произведение. Според учителката по БЕЛ на дъщеря ми, а и аз споделям това мнение, не е добра идея да пишат есе. Много по-субективно е и обикновено оценките са много по-ниски.

# 622
  • София
Могат да избират между есе или тема върху произведение. Според учителката по БЕЛ на дъщеря ми, а и аз споделям това мнение, не е добра идея да пишат есе. Много по-субективно е и обикновено оценките са много по-ниски.
Това мнение е широко разпространено.Същото са обяснили и на дъщеря ми.

mariat миналата година, темата за есе на ДЗИ е била за мрежата.Зрелостнците са разбрали по един начин заглавието,а всъщност не е бил точно този смисълът.Доколкото помня имаше много разочаровани от оценките.Не че като напишеш интерпретативно съчинение добрата оцека е гарантирана,но има правила за писане на такова.Заради това учителите ги съветват да изберат този вариант.

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 18:26 от Ali97

# 623
Моята дъщеря иска да пише точно есе. Ще стискам палци, друго не ми остава.

# 624
  • Sofia
И наборът все към есетата залита. Майка му беше и все още е същата. МразИМ анализи и разтягане на локуми. Обаче чинно повтарям и той чинно ме уверява, че е наясно, че по-добре да пише ЛИС.

# 625
  • София
Момичета, при записване на шофьорски курс задължително ли курсиста трябва да се запише или може и друг? И ако може друг, дали ще е необходимо пълномощно?
ММ иска да запише тази седмица младежа, за да хване някаква промоция, която изтича на 02.02., но младежа няма никаква възможност да отиде с него.
Учителките по БЕЛ на моя също ги съветват да пишат ЛИС и човека въобще не се затормозява с есетата.

# 626
Аз пък напомням, че тряба да се изберат допълнителните матури до 22.02, който ще се явява на такива...
Есето дали пък няма да е познат формат покрай есета за английския сертификат?
Аз също бих избрала есе всъщност, може би е хубаво да се визят критериите някъде, не знам наблягат ли в училище на това въобще или си правят само анализи на произведенията..?
Марти, според мен може да е друг , все пак е самото записване нито е листовки, нито друго... ММ уговори детайлите и после сина ми се обади за стартпна часовете...

# 627
  • София
Аз пък напомням, че тряба да се изберат допълнителните матури до 22.02, който ще се явява на такива...
А определени ли са и къде могат да се видят точните дати на матурите по избор?
Или се определят след като вече е ясно колко ученици са заявили такива?

# 628
Моят син ще пише есе. Литературата му е скучна и далечна. Не го натискам изобщо. Дори няма никакво значение колко точно точки ще изкара на матурата.
За шофьорския курс - да го записва който и да е с данните на детето. Едва ли ще откажат. Моят пък се записа сам на 16  Simple Smile Simple Smile чак към края на курса ми домъкна да попълня декларация за съгласие от родител..

# 629
Големият ми син преди 4 години писа есе и това го спаси , защото не познаваше добре произведението , което се падна на ЛИС. Изкара 5.56.

Общи условия

Активация на акаунт