ДВАНАДЕСЕТИ клас. Рокли, курсове, сертификати..., но още е спокойно на душата

• 51 650
  • 763
  •   1
Отговори
# 645

Много благодаря за отговора.

# 646
С цел да извлекат максимална полза за себе си … т.е.  за по-добра оценка.
Точно така!
Аз пак не разбирам идеята. Ако изобщо не си в час с идеята за ЛИС, не обичаш да зубриш заучени идеи и да разтягаш несвойствени локуми ... Защо трябва да си го причиняваш и да забиеш някоя 3ка, вместо да си изкараш 5 на есе спокойно?
Много иновативно, както винаги... Иначе за какво ще са учителите по бел, да преподават щуротии... Ей полудявам - и за препоръките, и за оценяването. Как искат да се промени нещо, като подходът е такъв никакъв...
Направо изтръпвам, като знам, че пак ме чака 7 и 12 клас със сестра му и по някакъв начин трябва да се владея Joy...

# 647
Духи, не че искам да влизам в спорове, но ми е много любопитно как човек с интереси към точните науки “спокойно” си изкарва 5 на есе; неслучайно всички преподаватели уточняват пред учениците, че е много по-трудно и по-рисковано да се пише есе. Есето предполага изключително високо ниво на информираност с оглед на използване на мисли, цитати, даване на адекватни за темата примери, произведения, каквото се сетиш… и пак не ти гарантира, че си уцелил в целта!  За мен есето е за хора с особени интереси към литература, философия, история, абе поети по душа! С две думи, трябва да са още по-подготвени в хуманитарните области.  За съжаление много ученици се подвеждат и, ако не харесват литературата, решават че с есето ще избият рибата.  На моят тийн също му трябваше дълго време, за да разбере, че не е така.  Дори му дадох едно помагало с писани есета и ЛИС, за да направи сам сравнението в стила.  Ако обаче не им трябва оценката от матурата, есето е приятен начин да не се занимаваш с неприятни за теб неща, без да ти гарантира висока оценка. И да, този тип есе не трябва да се бърка с есето за САЕ или пък това за американския колеж.

Последна редакция: вт, 30 яну 2024, 21:18 от saffron

# 648
  • София
Понеже  шансът да изкараш 3  при четени различни (не назуберени дословно) анализи на произведенията е доста по-малък от този да изкараш 3 на есе, ако не знаеш как да го напишеш. В него не оценяват все пак само това текстът да е свързан, да е спазена конструкцията и да е грамотно написан. Трябва да се разсъждава в него върху причинно-следствени връзки, да се правят съпоставки и аналогии, с цел да се подсили въздействието на  есето  и да се аргументира застъпената теза/позиция да се привеждат  примери, да се цитират известни хора и т.н. Всичко това  изисква пишещият доста добре да борави с езика, стилът му  на изразяване да е някак по-креативен, езикът да е по-образен,  да има има натрупани  впечатления, житейски опит, доста да е чел преди това...Това не е толкова лесно, колкото си мислим. А по-големият проблем е, че есето предразполага към доста повече субективизъм в оценяването. Този,  на когото му е  твърде важна оценката от ДЗИ, обикновено не рискува. Не казвам дали е правилно или не,  всеки си решава сам.

Много ми хареса нагоре включването на Светкавица. Децата сериозно се подмамват по резултатите  си на "есетата" от сертификатни изпити по езиците. "А, аз щом С1/С2 имам по английски, немски, френски, испански, едно есе на родния си език ли няма да напиша?"

Последна редакция: вт, 30 яну 2024, 22:55 от пенсионирана русалка

# 649
Изключително точно Светкавица и Русалка дефинираха проблема. Първо есеистиката е жанр. Иска се дарба, освен изброените компоненти, които с труд и целеполагане се постигат. И точно поради това учителите не са способни да оценят същностно добри работи. ДЗИ се проверява от редови даскали (без да влагам негативизъм или да подценявам труда им), а не от литературни критици. Още когато въведоха писане на есе - някъде 8-ми - 9-ти клас, купих едно помагало с примерни есета и анализ след всяко от тях. Анализите бяха катастрофални. А родството с езиковите текстове е само в наименованието - те не са есета.

# 650
Ми как, така.. така. Винаги съм имала 6ци на есета, където имаше възможност съм го избирала. Не харесва изобщо задължителната литература и начинът на обсъждане в час.
Литературните анализи, където не можеше да се избягват, буквално ги зубрех. Нищо не разбирам и до ден днешен като идея какво точно се търси като критика на една история. За стихотворенията пък ми е още по-голяма загадка.

Не е моето просто това с анализите на произведения. И виждам детето по абсолютно същия начин, без изобщо да съм коментирала с него нищо от моите настроения по темата. Пише есета и коментарите на учителката му винаги са много дълги и показателни, какво и защо харесва..
Явно има как.
Ама явно като не разбираме и каквото се получи 😁 все тая, никъде не ми е потрябвало за момента да излагам тези върху произведения (както е модерно да се казва, тоя косинус за какво ли ще ми е в живота).

# 651
  • София
Привет и за много години ! Simple Smile
Поизоставила бях темата, улисана в други грижи. Макар и със закъснение пожелавам на всички ни здрава и много успешна година! На наборите да им върви по вода и да намерят своето си място! Честито на всички вече приети студенти! Честити и рожденници! Да са здрави, усмихнати, удовлетворени, сбъдващи мечти!

Малко по-назад бяхте повдигнали въпроса за подаръци за абитуриентите. И аз съм на мнение, че това си е традиционно за бабите и дядовците (то и нормално от Дидиа дойде темата), но попаднах случайно на едно книжле, което може и да е подходящо за символичен подарък.
https://www.helikon.bg/242996-12-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%B0- … %D1%82%D0%B5.html
Не знам дали някой е разлиствал на живо и може да каже лично мнение. На мен само заглавието ми дръпна вниманието. Просто е сред селекция, която върви с -24% поръчани до 31.01.

# 652
# 653
Мъничко встрани от спора: какво означава последното "преписали стихотворението"? Да не би да им се дава текстът на произведението, от което е ЛИС? Нещо като формулите по математика. В противен случай не може да има коректен цитат.

Духи, у теб може да дреме нереализиран есеист, но не такъв е масовият случай. Нормално е човек на точните на,уки да е логичен, точен, подреден. Но качественото есе е много повече.

Последна редакция: ср, 31 яну 2024, 05:55 от Шарлот

# 654
Мъничко встрани от спора: какво означава последното "преписали стихотворението"? Да не би да им се дава текстът на произведението, от което е ЛИС? Нещо като формулите по математика. В противен случай не може да има коректен цитат.

Да, стихотворението "Посвещение" фигурираше в материалите.

Поради което се чудя, ако се падне по-обемно произведение, каква част ще бъде предоставена. Едва ли е редно едната година да дават текста, а другата - не. Интересно, че две поредни години се падат стихотворения, доколкото помня(преди П. Дубарова беше Д. Дебелянов, но не съм сигурна за годината).

# 655
Духи, у теб може да дреме нереализиран есеист, но не такъв е масовият случай. Нормално е човек на точните на,уки да е логичен, точен, подреден. Но качественото есе е много повече.
Напротив, за мен точно есето е логично и подредено. Ама стига за аз.
Вижда се по-долу на картинката какво предпочитат и учениците, а не какво ги карат да пишат заради точки.
Дали и как им се получава, не е толкова важно. Форматът анализ на произведение, явно, не е никак близък до децата.

# 656
https://www.helikon.bg/242996-12-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%B0- … %D1%82%D0%B5.html
Не знам дали някой е разлиствал на живо и може да каже лично мнение. На мен само заглавието ми дръпна вниманието. Просто е сред селекция, която върви с -24% поръчани до 31.01.
Ние вече я имаме тази книжка. Аз прочетох 2-3 писма, намирам я за доста зареждаща.

# 657
Jiema, много хубава идея! Имаше среща с авторите наскоро и четене, но аз я изпуснах.    А по отношение на текста, да - винаги дават или откъс (най-близкия и характерен за зададената тема), или цялото (ако е по-кратко), а функцията е точно като на формулите по МАТ - да даде опора за бъдещата ти работа.  Затова винаги съм казвала, че не е необходимо да се прави “анализ”, нито пък да се преразказва естествено, както много деца правят. Четене с разбиране и тълкуване на темата. Няма нужда от никакво зубрене.

# 658
  • София
Duhi, снимката с процентите всъщност не е показателна в посока  осъзнатост и подплатеност със знания и умения да се пише есе. На малко хора им трябва оценката от ДЗИ, те масово избират ЛИС.  На доста не им е проблем да имат и по-ниска, та не се терзаят и избират есето пред ЛИС. Има  и трета група - избиращи есето по принуда, понеже на знаят нищо за творбата и автора в случай на избор на ЛИС. Или просто  го недолюбват конкретния автор. Писала съм преди няколко години случка от стаята, в която беше едното ми дете на ДЗИ по БЕЛ. Момчето зад нея възкликнало "  Ураааа, знаех си, че ще се падне Вазов, ще мога да пиша ЛИС". Друг е въпросът, че произведението беше на Елин Пелин.Laughing И ако той конкретно не е разбрал, то други си знаят, че не са подготвени върху автора Х (правилния) и произведението му У, затова избират есето. Според мен и наблюденията ми с 3 мои и доста други познати деца, минали през ДЗИ, са много малко хората, които са с оправданото самочувствие, че могат да напишат  добре есето. Останалите са от групата, описана от Светкавица, тоест правещи неправилния паралел между това есе и  частта с писане на изпити за сертификати по чужд език.

Освен това доста по-показателна щеше да е тази статистика, ако срещу процентите  на избралите ЛИС и есе стояха и средните точки като резултат. Тогава щеше да се види нещото, което препоръчващите да се пише ЛИС учители са установили  в даден момент в ролята на проверители, а именно доста слаби резултати. 

Слагам нещо за илюстрация в скрит текст:
Скрит текст:
На  даден изпит по немски за сертификат се пише едно чудо, което уж се доближава до есе. Има увод, има връзките между отделните части, има в добавка и анализ на графика, има и изложение, в което пишещият се аргументира уж. Но двата му аргумента ЗА и другите два ПРОТИВ  се очаква да се  разгледат с по 3-4 изречения макс. После има и лично мнение, да, но никъде не се очаква да задълбаеш с цитати, да правиш аналогии, да си по- цветен в изказа ( даже нарочно някои деца се стремят към по-прости изречения, за да сведат до минимум грешките) и т.н. Съученичка на дъщеря ми  имаше на тази част 24 от 24 точки, тоест максимален резултат. На ДЗИ по БЕЛ с писането на есе имаше оценка около 5, орязването беше точно от есето.

Последна редакция: ср, 31 яну 2024, 09:19 от пенсионирана русалка

# 659
 Дори му дадох едно помагало с писани есета и ЛИС, за да направи сам сравнението в стила.  

Кое е помагалото?

Общи условия

Активация на акаунт