ДВАНАДЕСЕТИ клас. Рокли, курсове, сертификати..., но още е спокойно на душата

• 50 692
  • 763
  •   1
Отговори
# 675
Сигурно  изглежда странен въпроса,но ми е  интересно, ако по някаква причина не успее ученика да се яви на ДЗИ  през май и се яви  на датите през август как участва в класирането за университет.  Не са ли изтекли вече всички срокове. Изобщо тази година може ли да кандидатства.

# 676
Септември има допълнителен прием в СУ.
Другите университети също приемат през септември.

# 677
Благодаря. Мисля,че беше коментирано тук,но оценката от матура се взема вместо оценката от училище,ако се е явил ученика на нея. Т.е сега е момента да се реши дали да рискуват да се явят  на съответната матура или да играят на сигурно оценката от дипломата  ако е висока.

# 678
  • София
СУ освен датите на изпитите, да бяха публикували и балообразуването.
Надявам се да е като през миналата кампания, но никъде не го видях.

И за ДЗИ БЕЛ да се изкажа.
Според мен задължителната матура трябва да е правопис, правопис и само правопис. Всичките ЛИС и есе трябва да са в профилираната.

# 679
  • Разпиляна във въображението
Благодаря. Мисля,че беше коментирано тук,но оценката от матура се взема вместо оценката от училище,ако се е явил ученика на нея. Т.е сега е момента да се реши дали да рискуват да се явят  на съответната матура или да играят на сигурно оценката от дипломата  ако е висока.

Значи да избере матура, чиято оценка няма да й е важна? Няма да отиде на матура по предмет които хареса, за да не рискува оценката от дипломата.

# 680
Ако тази оценка  от дипломата се взема като балообразуваща и се яви на матура се взема оценката от нея. За съжаление е измислено така че да е риск печели риск губи. И да е до късмет най вече.

# 681
  • София
Подкрепям мнението на Спунк.На ДЗИ по БЕЛ трябва да се набляга на правопис и пунктуация.
Когато прочета множествено число на дадена дума завършващо на Й ми идва да викам с пълно гърло.
В училището на дъщеря ми заявленията за ДЗИ са раздадени и другата седмица трябва да бъдат поопълнени и върнати обратно.
А в СУ дали е излезнал график на дейностите,по-точно сроковете за класиранията и записванията?Не намирам или не търся на правилното място.

# 682
  • Sofia
Наборът ходи в петък на училище само да подаде заявлението за втори ДЗИ. Писа немски език, за да му е лесно. Другите опции бяха руски език, история, философия Confounded Още не знае какво иска. И аз чакам да излезе балообразуването на СУ.
Ако се стигне до НБУ, ще трябва да търся помощ за изпита в частта му с природните науки.

Знаете ли дали системата, в която се кандидатства, автоматично избира от оценките в дипломата и ДЗИ-та коя комбинация е най-висока за съотв.специалност или ние трябва да посочваме с кои предмети да участва в балообразуването? Не помня от предишните 12-токласници.

# 683
Значи да избере матура, чиято оценка няма да й е важна? Няма да отиде на матура по предмет които хареса, за да не рискува оценката от дипломата.
Извинявам се, че пускам този цитат отново, но, признавам си, нищо не разбрах и се обърках още повече в моето неведение. Къде мога да прочета повече, че да ми се изясни ситуацията?

# 684
  • Разпиляна във въображението
Дъщеря ми иска да е яви на матура по философия. Приемам, че ще завърши с 6 в диплома. На матура изкарва по-ниска оценка. В университета, ако Философията е балообразуваща, то ще й вземат тази от ДЗИ, която в случая е по-ниска.

Поне аз така го разбирам.

# 685
  • София
Miriel и аз така разбирам написаното по-горе.

# 686

Знаете ли дали системата, в която се кандидатства, автоматично избира от оценките в дипломата и ДЗИ-та коя комбинация е най-висока за съотв.специалност или ние трябва да посочваме с кои предмети да участва в балообразуването? Не помня от предишните 12-токласници.
                  Преди 3 години беше автоматично /СУ/. Не съм чула да има промяна. На  желанията, на които не се е класирала имаше колко кандидати са пред нея. Класирана и приета по 2-ро желание , пред нея на първо желание   3 -ма кандидата. Записа НБУ , защото СУ искаха диплом-оригинал за да продължи класирането. При това положение изпускаше записване в желана специалност от първо класиране в НБУ и предпочете да се откаже от СУ. Двете желания бяха  различни.

# 687
  • Sofia
От балообразуването на СУ миналата година:
Когато в дипломата за средно образование са вписани две оценки по балообразуващ учебен предмет, като една от тях е от държавен зрелостен изпит, а другата – от курса на обучение, за балообразуваща оценка се счита оценката от държавния зрелостен изпит.
Еми... ако детето има 6 в дипломата, бих го посъветвала да не избира такъв ДЗИ Trollface

# 688
ТОП в НБУ е онлайн 🤣…, а въпросите по-скоро касаят материала 7-8 клас от училище … поне по мнение на кандидатствали.  Има много доволни оттам деца! Явно е по-разчупено обучението…

# 689
  • София
От балообразуването на СУ миналата година:
Когато в дипломата за средно образование са вписани две оценки по балообразуващ учебен предмет, като една от тях е от държавен зрелостен изпит, а другата – от курса на обучение, за балообразуваща оценка се счита оценката от държавния зрелостен изпит.
Еми... ако детето има 6 в дипломата, бих го посъветвала да не избира такъв ДЗИ Trollface

А с еднакъв коефициент ли се взимат?
То добре да не избира такъв ДЗИ, но ако тази оценка  му трябва за друг университет?

Общи условия

Активация на акаунт