Д-р Юрий Бъчваров, андролог-уролог,
Лъчезара Велева, биолог към андрологичен сектор
Медицински комплекс "Д-р Щерев"


Съвременната репродуктивна медицина и данните от клиничната практика показват, че причините за проблемно забременяване се поделят поравно между мъжа и жената.

Въпреки това т.нар. „мъжки безплодие” е тема табу за силния пол.

Това може да се дължи на факта, че в обществото ни все още преобладава схващането, че причината обичайно е само и единствено в жената или пък защото за мъжете проблемът с фертилността не e само медицински проблем, но рефлектира и върху мъжкото самочувствие и себеоценка. Добрата новина е, че в много от случаите „страшната диагноза” е преодолима, а състоянието – лечимо. Само при едно условие – да не се чака твърде дълго и да се потърси навреме специализиран лекарска помощ.

Четете още за репродуктивното здравеЗа мъжки фактор при безплодието се говори при липса или намалено количество на сперматозоидите или при невъзможност те да оплождат яйцеклетката, независимо от достатъчния им брой.

Причините биха могли да са многобройни и многопосочни. Ще се спрем на някои от основните и по-често срещащи се в практиката на лекарите андролози и репродуктивните специалисти.

Възможни причини за безплодие от страна на мъжа:

Нетипично разположение на първия или втория тестис;
Паротит (заушка), прекарана по време или след пубертета;
Варикоцеле;
Хирургични интервенции:
- усукване на тестиса;
- херния – ингвинална;
- крипторхизъм (задържане на тестиса на различни нива над скротума) – едностранен или двустранен.
Травми на половата система;
Инфекциозни заболявания на половата система.
Първа ерекция (от значение е на каква възраст е станала);
Болки по време на еякулация;
Предходни инфекции на тестиса, простатната жлеза, пикочния мехур, бъбреците;
Излагане на външни вредни или токсични въздействия:
- пестициди;
- горещина – професии, свързани с продължително седящо положение, например ежедневно шофиране, често използване на горещи вани, джакузи, сауни или топли минерални басейни и др.
- йонизиращи лъчения;
Вреден начин на живот (т.нар. lifestyle), свързан с:
- прекомерен стрес;
- прекомерна употреба на алкохол и тютюнопушене;
- затлъстяване;
Генетични фактори;
Имунологични фактори.


Нарушенията в анатомията на половата система (разположение на тестисите) могат да водят до смущения в сперматогенезата (образуването на сперматозоиди) или тяхното правилно еякулиране (например запушен канал, през който те би трябвало да преминават).

Паротитът (заушка) проявява склонност да атакува тестисите (орхит), особено когато възниква в юношеска възраст. Орхитът (възпаление на тестисите) е най-сериозното усложнение на заушката. Това състояние протича със силна болка и подуване. Възпалението обикновено е едностранно, но може да засегне и двата тестиса. Зрелият тестис е особено уязвим на увреждане от вируса на паротита, затова боледуването след пубертета може да доведе до безплодие. Варикоцелето пък представлява разширение на вените на тестисите, което води до задържане на кръвта и повишаване на температурата, което оказва силно неблагоприятно действие върху сперматозоидите. При някои мъже варикоцелето е свързано със силен дискомфорт и дори болки, докато при други то е без симптоми.

При травми в областта на тестисите на свой ред би могла да се наруши кръвно-тестисната бариера, която предпазва тестисите от действието на собствената имунна система и това да доведе до образуването на антитела срещу сперматозоидите.

Много опасен фактор, водещ до безплодие при мъжа, са полово предаваните инфекции.Златни правила преди да започнете опитите за забременяване

Съществуват повече от 30 различни полово-предавани бактерии, вируси и паразити, като някои от тях са повсеместно разпространени, а други са специфични в определени нозогеографски райони.

По данни на световната здравна организация всеки ден около един милион хора в световен мащаб се заразяват с болести, предавани по полов път. Полово-предаваните инфекции, особено когато не са лекувани адекватно, могат да доведат до намаляване на общия брой сперматозоиди в еякулата, до липсата на подвижност на сперматозоидите и дори да предизвикат запушване на семепроводите.

Често инфекциите при мъжете преминават безсимптомно, затова е необходимо повишено внимание и консултация със специалист при всяко съмнение. Например, в САЩ и повечето европейски държави най-често диагностицираната сексуално-трансмисивна инфекция е хламидията. Инфекцията често протича безсимптомно и нелекувана води до възпаление на уринарния тракт и репродуктивните органи, обструктивна азооспермия, инфертилитет.

При голям процент от мъжете и инфекцията с гонорея протича асимптоматично, но усложненията засягат простатата и тестисите. Уреаплазмата и микоплазмата водят до намаляване подвижността на сперматозоидите и увреждане на ДНК, за разлика от  трихомона, при която подвижността и пенетрацията на клетките през цервикалната слуз не се повлияват. Полово-предаваните заболявания допълнително са свързани с наличието на голям брой левкоцити в еякулата, които заедно с бактериите, причиняващи тези инфекции, отделят токсични за сперматозоидите продукти.

Определени фактори от околната среда също могат да окажат зловредно влияние върху репродуктивните възможности на мъжа.

Излишно е да се споменава, че трябва да се избягва продължително и директно излагане на всякакъв вид лъчения (радиационно, рентгеново). Не се препоръчва досег до токсични вещества, съдържащи тежки метали. Излагането на пестициди (етилен дибромид, органофосфати и др.)  може също да повлияе негативно върху сперматогенезата. Особена опасност за фертилността на мъжете крият халогенните въглеводородни съединения като ДДТ, диоксини, хлориди, полихлорните бифеноли и карбамати. Престоят в прекалено топли помещения и пространства, продължителното застояване на едно място в седнало положение, непрекъсната работа пред компютър без почивка, продължително излагането на силни електромагнитни и микровълнови лъчения (в това число и от GSM апарати) в областта на репродуктивните органи може да влоши качеството на мъжката сперма.

Определени вредни навици могат също да окажат съществено негативно влияние върху мъжкия фертилитет.

Връзката е многофакторна и индивидуална. Докато при едни хора, фактори като тютюнопушене, алкохол, кафе, неправилно хранене, стрес и др. не оказват съществено влияние на репродуктивните възможности, то при други те са вероятна причина за инфертилитет. Да не забравяме, че около 25% от мъжкият инфертилитет е идиопатичен, т.е. без изяснена причина. Ето защо неизменна част от оценката на репродуктивното здраве на мъжа трябва да бъде неговият „lifestyle” (начин на живот). В тази връзка пациентите на Медицински комплекс „Д-р Щерев” предоставят информация за вредни навици, минали заболявания, социално положение, която е важна част от диагнозата и подхода при лечението.  

Вредните ефекти от тютюнопушенето върху репродуктивните способности на мъжа и специално върху параметрите на спермата е широко дискутиран въпрос, но наличните данни са недостатъчни, непълни и донякъде неубедителни.7 мита за зачеването

Въпреки това, ако дадена двойка планира бебе, добър начин за начало на опитите за зачеване, е като се откаже от вредния навик. При мъжа възможните странични последици от тютюнопушенето са редукция в концентрацията на сперматозоидите и тяхната подвижност, увеличаване процента сперматозоиди с морфологични дефекти, фрагментации в ДНК молекулата и понижаване виталността на репродуктивните клетки. Редица изследвания дискутират острият и хроничен ефект на цигарения дим и неговите компоненти върху хипоталамус-хипофиза-тестикулярната ос, а именно върху нивата на  TSH, LH, FSH, тестостерона и пролактина. Изброените промени са времево и дозо-зависими, но неизменно свързани с инфертилитета.

Не е за подценяване и вредата от алкохола

Страничните ефекти от консумацията на алкохол в голямата си част се припокриват с тези от тютюнопушенето: намаляване обема на еякулата, редукция в концентрацията на сперматозоидите и тяхната подвижност, увеличаване процента сперматозоиди с морфологични дефекти, понижаване стойностите на тестостерона. При умерена консумация (която е строго индивидуална), обаче трайни изменения върху семенните показатели няма, за разлика от хроничния алкохолизъм, при който се уврежда сперматогенезата и се стига до импотентност и тестикулярна атрофия. Тук е важно да се отбележат две неща: първо, алкохолът има силен синергистичен ефект с тютюнопушенето и второ, добрата новина – влиянието на алкохола (при умерена консумация) върху репродуктивните способности на мъжа е обратимо. Стресогенните фактори също могат да нарушат нормалния процес на сперматогенезата. Резултатът е по-малко количество семенна течност, съдържаща по-малко на брой сперматозоиди с нарушена морфология и  оплодителни качества.

Телесното тегло е от изключителна важност за нормалния хормонален баланс и фертилните способности на мъжа.

Затлъстяването е една от „модерните” епидемии на 21 век.

За наднормено тегло се приема това, при което индекса на телесната маса (ИТМ) е в границите от 25 до 30 кг/м2. Ако показателят е над 30 вече говорим за затлъстяване. Понастоящем, по-точен маркер за класификация на наднорменото тегло е обиколката на талията, която при мъжа не трябва да надхвърля 94 см.

Счита се, че един от механизмите, чрез които затлъстяването повлиява мъжката фертилност е изменението в хормоналния профил и съпътстващите физиологични промени, като например повишаване на скроталната температура. Това от своя страна негативно афектира сперматогенезата и допринася за отклонения в семенните параметри, като олигозооспермия, азооспермия, повишаване на деформационният индекс на сперматозоидите, намаляване обема на еякулата.

Повечето проучвания обаче не показват връзка между наднормения ИТМ и подвижността на сперматозоидите. В литературата връзката между затлъстяването и инфертилитета при мъжете се гради и върху стойностите на инхибин В. Данните показват, че  нивата на инхибин В при мъже със затлъстяване са с 25-32% по-ниски в сравнение с мъже с нормално тегло - индикация за сериозно увреждане на мъжките гамети. Така, инхибин В, като маркер за  нормалната функция на Сертолиевите клетки и сперматогенезата, може да бъде и прогностичен за качеството на спермата и фертилитета при мъже със затлъстяване. Въпреки, че не е коректно да се пренебрегва влиянието на наднорменото тегло върху безплодието, много мъже с подобен проблем осъществяват нормално репродуктивната си функция. Ето защо понастоящем, наличната информация не е достатъчна за да третираме затлъстяването като сигурен показател за инфертилитет при мъжа.

Влияние върху оплодителните възможности на мъжа могат да окажат и дрехите, по-специално панталоните и бельото, които той носи. Сперматогенезата или процесът на образуване на сперматозоиди, който протича в тестисите, е много чувствителен. Поради тази причина тестисите, в които става това, са изнесени извън организма и тяхната температура е по-ниска от тази на останалата част на организма. Тестисите се намират в кожена торбичка – т. нар. скротум. Той има способността да се свива при ниски температури, като така доближава тестисите до тялото и повишава температурата им и да се разширява при топло време, което отдалечава сперматогенезата от високата телесна температура. При носенето на тесни панталони или тесни боксерки/слипове температурата в половата област е постоянно повишена, което е неблагоприятно за производството на сперматозоиди.

В следващата статия ще бъдат представени модерните методи за диагностициране на мъжко безплодие и възможностите за провеждане на терапия.

Тествайте калкулатора за забременяване на Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Последна редакция: пн, 20 ное 2023, 13:20 от Пeтя