Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява женският косопад?
Кои жени са най-податливи на алопеция?
Какви са причините за косопад при жените?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява женският косопад?
-
Кои жени са най-податливи на алопеция?
-
Какви са причините за косопад при жените?
Причинните фактори за косопад при жените включват наследствени (андрогенна алопеция), причинени от прическа (тракционна алопеция), психически или физически шок, стрес, заболяване, хирургична намеса (телогенен ефлувиум), смяна на сезоните (сезонно падане на косата), интоксикация (анагенна загуба на коса) , автоимунни заболявания (alopecia areata) и връзка с менопаузата. Косопадът при жените може да бъде сложен и многостранен, включващ фактори като генетика, хормонални колебания, стрес, инфекции, химикали, лекарства и автоимунни заболявания. Събирането на точна здравна история за наследствени фактори, началото на косопада, местоположението на косопада и придружаващите симптоми е важно.
-
Какви са симптомите на женския косопад?
-
Как диагностицира специалист космения косопад?

. Започнах да пия сироп Билкова кръв, след него 2 месеца Геритамин, после месец Калмацин. Отчаях се и минах на Дюкре Реактив за 3 месеца, после Биотин, Мултивитамини. Ефект от добавките нямаше. Козметика - шампоан Дюкре, Напура Анаген, Енерджи и Фолиген, Ладор против косопад, още няколко корейски бранда пробвах, включително Ароматика Розмарин - нищо, да не забравя и прочутите Калиначи, от които по-гадна и мазна коса не съм успявала да си докарам никога с нищо. Ампули, които съм ползвала с успех преди - Аминексил на ЛП, гела на Давинес и шампоана, лосион цял изпръсках на Simply Zen, маски с масла с розмарин, индийски билки. Нямаше ефект от нищо. Най-накрая в края на май посетих дерматолог, който познавам и по други поводи съм посещавала и съм оставала доволна. Не ми назначи изследвания, въпреки оплакванията, а направо ми предписа шампоан Аминексил на Виши, таблетки Приорин за 3 месеца и Regain 5% (поръчвам го от аптека Промахон) за 6 месеца. Междувременно изследвах хормони и пълна кръвна картина. 3ма лекири потвърдиха, че всичко е в норма и според тях не се касае за вътрешен проблем (пиех си и Вит. Д малко като се сетя, но все пак приемах, в норма е, макар и малко по-близо до долната граница). Не стигнах до изследване на Б12 и феритин засега. Започнах си лечението и вече съм на края на 2рия месец. Косопада вече намаля на половина, не виждам кой знае колко нови растежи, но има. Косата най-после взе да изглежда по-добре - няма го това оплитане и вял вид, изглежда подхранена и здрава без значение с какво съм се измила. Не е магия, а лечение, заредила съм се с търпение, но вече има оптимизъм. Не се боядисвам и не я третирам с топлинни уреди и преди и сега. Толкова засега, съжалявам за ужасно дългия пост, но се надявам да съм била полезна на следящите темата. Ще направя още една консултация с дерматоложката, да изкопча повече информация защо всяка година 6 месеца губя активно коса, въпреки полаганите грижи и не лош начин на хранене и живот. Ще търся превенция и поддържане на ефекта от текущото лечение. Честно казано предпочитам Regain до живот, както му казвате, отколкото всеки месец по 100тина лева за рекламни продукти със съмнителен, поне за мен, ефект. Успех на всички!