Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 25

• 39 607
  • 752
  •   1
Отговори
# 240
Понякога има логика да се пусне само основен пакет тромбофилия, защото ако ти излязат 2-3 високорискови мутации, то е ясно, че тромбофилия е установена и ще има терапия. Ако пък са от нискорисковите, в зависимост от резултатите, се пускат и други отделни фактори, за които се знае, че имат лош кумулативен ефект.
Просто да изследва дамата и допълнителните фактори.

# 241
Момичета, скоро никой не е задавал въпрос за инжекциите фраксипарин, та ето че се включвам. Слагам си 0.4 фракси в корема от декември насам и вече съм доста понадупчена, кожата е доста по-твърда. Днес ми се случи нещо по-странно - вече няколко часа продължава леко да ми тече кръв от мястото на инжекцията днес. Да се притеснявам ли или ви се е случвало и на вас? Мястото стои доста твърдо

# 242
На мен АГ и хематолога изрично ми казаха, даже АГ няколко пъти да не е само корема, а да редувам крака ръце корем за да не съвпада на едно и също място за да не боли и да няма подутини, случвало ми се е да тече кръв но много леко за мин-две може би си улучила малко по-голям кръвоносен съд, ако кървенето е леко според мен няма нужда от притеснение сега кърви по-дълго и заради самата инжекция според мен.
Момичета, скоро никой не е задавал въпрос за инжекциите фраксипарин, та ето че се включвам. Слагам си 0.4 фракси в корема от декември насам и вече съм доста понадупчена, кожата е доста по-твърда. Днес ми се случи нещо по-странно - вече няколко часа продължава леко да ми тече кръв от мястото на инжекцията днес. Да се притеснявам ли или ви се е случвало и на вас? Мястото стои доста твърдо

# 243
Понякога има логика да се пусне само основен пакет тромбофилия, защото ако ти излязат 2-3 високорискови мутации, то е ясно, че тромбофилия е установена и ще има терапия. Ако пък са от нискорисковите, в зависимост от резултатите, се пускат и други отделни фактори, за които се знае, че имат лош кумулативен ефект.
Просто да изследва дамата и допълнителните фактори.

Точно това се чудя в момента- днес АГто каза да се пуснат и ACE I/D и FXIII: p.Val34Leu . Говорихме с Геника, до 10 дни ще излязат резултатите. Но си чудя при този резултат, трябва ли да се пусне и разширен пакет за тромбофилия?

# 244
Queen_S, аз също бях пуснала тромбофилия основен пакет и ми излязоха същите резултати + имах в пакета и другия ген MTHFR A1298C (там също бях хетерозигот по мутантния алел). Заради PAI пуснах допълнително другите два фактора. Отделно съм изследвала и придобита тромбофилия (антифосфолипиден синдром и анти кардиолип. антитела). Успех!

Ако не си, изследвай и НК клетки и всички плазми чрез ДНК (PCR), а не микробиология.

# 245
Здравейте,

Може и да не е за тук въпросът , но някой имал ли е такива завишения на общи т-лимфоцити? img]//cdn.bg-mamma.com/imvK/friuT.jpg[/img]

# 246
Queen_S, аз също бях пуснала тромбофилия основен пакет и ми излязоха същите резултати + имах в пакета и другия ген MTHFR A1298C (там също бях хетерозигот по мутантния алел). Заради PAI пуснах допълнително другите два фактора. Отделно съм изследвала и придобита тромбофилия (антифосфолипиден синдром и анти кардиолип. антитела). Успех!

Ако не си, изследвай и НК клетки и всички плазми чрез ДНК (PCR), а не микробиология.

Днес излязоха, ето

Но часът при имунологът е чак другата седмица, а нищо не разбирам пък тук…

# 247
Здравейте,

лошият кръвоток в маточните артерии има ли връзка с тромбофилия? Имам завишени индекси и в двете маточни артерии, пия Аспирин Акард 150 мг още от 9та седмица. Казаха ми, че заради това имам висок риск от преекмапсия. По принцип съм с ниско кръвно, досега никога съм вдигала кръвно. В 16та седмица съм и индексите и в двете артерии продължават да са завишени, въпреки Аспирина. Според АГ нищо не може да се напарви и засега не е опасно.

Имам изследвания за тромбофилия, единствено имам хетерозигот PAI и хетерозигот ACE. Правила съм консултация с доц. Динева от НКБ, тя ми пусна и коагулация в 7ма седмица. Тя прецени на база резултатите и факта, че мутациите са нискорискови и са хетерозиготни, че няма нужда от терапия.

# 248
Здравейте, момичета! Предварително се извинявам, защото може би са изписани много от нещата, за които ще питам, но тъй като изпаднах в паника, започнах хаотично да чета, обърках се още повече и реших да пиша направо.
Моят случай е следният - имам предходна успешна бременност преди 8 години, роди се едно здраво малко момиченце в 39 г.с., тежеше 2.180 гр, но тъй като нямаше други проблеми, никой не се усъмни за проблем. Миналата година забременях, но за съжаление през 8 г.с. се стигна до мисед аборт. Тогава следящата ме гинеколожка ми обясни, че към момента няма нужда да правя каквито и да е изследвания, тъй като се случвало, още повече, че съм имала една нормална бременност преди това. В средата на януари отново ме зарадва положителен тест за бременност, насочих се този път към друг гинеколог, който след подробен разказ ме насочи да си направя основния пакет изследвания за тромбофилии, изследвахме и витамин Д, В и др. Резултатите показаха, че имам висок риск на PAI 4g/5g, както и умерен риск при NPA - 1 и фактор V Лайден. Веднага ми изписа и започнах ежедневно Клексан 0,4.
Вит Д излезе също нисък, предписа ми вит Д плюс К 4000 единици.
След всичко това изпаднах в паника, започнах да чета, обърках се още повече, сега се сблъсквам с материята и не знам какво да правя. Тук чета, че посещавате генетици, имунолози… посъветвайте ме, моля какво да предприема, късно ли започваме лечението, дефакто го започнах в 7г.с., достатъчно ли е това лечение, за да са на ред нещата….

# 249
Не, нямат връзка, или поне на мен така ми казаха. Аз съм на фракси за тромбофилия и акард за кръвотока. Иначе прееклампсия може да се получи и при цял живот ниско кръвно, следите ли си го стриктно?
Здравейте,

лошият кръвоток в маточните артерии има ли връзка с тромбофилия? Имам завишени индекси и в двете маточни артерии, пия Аспирин Акард 150 мг още от 9та седмица. Казаха ми, че заради това имам висок риск от преекмапсия. По принцип съм с ниско кръвно, досега никога съм вдигала кръвно. В 16та седмица съм и индексите и в двете артерии продължават да са завишени, въпреки Аспирина. Според АГ нищо не може да се напарви и засега не е опасно.

Имам изследвания за тромбофилия, единствено имам хетерозигот PAI и хетерозигот ACE. Правила съм консултация с доц. Динева от НКБ, тя ми пусна и коагулация в 7ма седмица. Тя прецени на база резултатите и факта, че мутациите са нискорискови и са хетерозиготни, че няма нужда от терапия.

# 250
  • София
Герка, аз на твое място бих пуснала д-димер и фибриноген. Възможно е да имаш мутации в някой фактор, който не си изследвала. И да, следи стриктно кръвното.

Енджи, фактор 5 лайден е високорисков, свързан е с повишено кръвосъсирване, добре е че си на антикоагулантна терапия, от своя страна PAI възпрепятства разграждането на тромбчета. Можеш да изследваш на 4 седмици д-димер и фибриноген и да се консултираш с хематолог. С тези мутации е добре да знаеш какви са ти рисковете, и със и без бременност. И да, тромбофилията може да е причината за изоставане и ниско тегло на бебето.

Прочети първа страница на темата. Стискам палци за успешна и безпроблемна бременност 🍀🍀🍀

# 251
Здравейте! На 41 год съм, бременна в 13 г.с. след инвитро процедура в Турция. Поставям Фр@ксип@рин 0.4 по веднъж на ден от деня на положителния тест, заради комбинация от нискорискови мутации( ACE I/D heterozygot, PAI-1 heterozigot, beta fibrinogen- heterozigot, MTHFR C 677 - heterozigot). Терапията е назначена от доктор Тончев. От клиниката в Турция имам назначен Аспирин 100 мг по веднъж на ден. Миналата седмица пуснах ПКК( излязоха доста завишени еузинофили), аПТТ, фибриноген, д-димер(всичко в норма за срока на бременността) и Анти-Ха( 0.2 при долна 0.3 за профилактика). Доктор Тончев каза да сменя Фр@ксито с Клекс@н, защото съм правила алергия към него( имам сърбеж на местата на поставяне) и да спра Аспирина. До тук добре! Но коментирайки Анти-Ха каза, че терапията не действа достатъчно и трябва да се вдигне дозата от 0.4 на 0.6, което също щяло да отговаря на килограмите ми, но засега да продължа да поставям 0.4 още един месец и едва след това да сменим на 0.6. Обръщам се към вас за съвет, дали има вероятност това забавяне на смяната на дозата да се окаже фатално, особено и след като трябва да спра Аспирина. Някоя от вас била ли е в подобна ситуация и как е постъпила? Да потърся ли консултация с друг специалист или да се доверя на назначената ми терапия? Също и моля за мнение за доктор Боряна Минкова, ангиолог в Токуда.
Извинявам се за дългия пост и благодаря предварително на всички отзовали се🙂

# 252
  • София
Проф. Паскалева препоръчва при поставяне на нмх стойността на антиХа да е между 2 и 4, така че при нормални показатели на всички изследвания и добър кръвоток, няма място за притеснение.

Можете да пуснете контролни изследвания за коагулация 2-3 седмици след спирането на аспирина, за да видите дали има влошаване.

За д-р Минкова отзивите са добри, доколкото си спомням мненията назад в темата. Но ако ви се налага консултация с ангиолог, първо я направете и после спирайте аспирина, ако и тя няма нищо против спирането му.

Имайте предвид, че аспирин протект се пие макс до 33-34гс, след това се спира.

Успех!

# 253
Проф. Паскалева препоръчва при поставяне на нмх стойността на антиХа да е между 2 и 4, така че при нормални показатели на всички изследвания и добър кръвоток, няма място за притеснение.

Можете да пуснете контролни изследвания за коагулация 2-3 седмици след спирането на аспирина, за да видите дали има влошаване.

За д-р Минкова отзивите са добри, доколкото си спомням мненията назад в темата. Но ако ви се налага консултация с ангиолог, първо я направете и после спирайте аспирина, ако и тя няма нищо против спирането му.

Имайте предвид, че аспирин протект се пие макс до 33-34гс, след това се спира.

Успех!

Много благодаря за полезната информация!
Аз по-скоро се озадачих от факта, че доктора първо като видя резултата от Анти-Ха каза, че трябва веднага да сменим терапията, а след това като му казах, че приемам аспирин и последните няколко дни след поставяне на Фраксипарина мястото не спира да кърви около час-два, ме посъветва да спра Аспирина и да остана на същата НМХ терапия още един месец и чак тогава да вдигна на 0.6. Само смени Фраксипарина с Клексан заради сърбежа.

# 254
  • София
Да, това с кървенето най-често става в комбинацията на НМХ с аспирин. Реално след 3-4 седмици ще се види в изследванията за коагулация дали е ОК.

Общи условия

Активация на акаунт