Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 25

• 39 601
  • 752
  •   1
Отговори
# 255
Да, това с кървенето най-често става в комбинацията на НМХ с аспирин. Реално след 3-4 седмици ще се види в изследванията за коагулация дали е ОК.

Много благодаря!

# 256
Здравейте! Пуснах си основен пакет тромбофилия в Кандиларов, като днес излязоха резултатите.

Резултат: хетерозиготен генотип 677 C/T за MTHFR, хомозигот 4G/4G за PAI-1.
Може би трябваше да го пусна в Геника или Майчин дом, за да са по-точни резултатите, защото тук не виждам нанесени единици. Бихте ли препоръчали да изследвам и други фактори?

# 257
Няма единици принципно, ОК е така. Blush Заради PAI добре е да се изследват още Фактор 13 и АСЕ I/D, че заедно имат лош кумулативен ефект.

# 258
Благодаря за отговора, ще изследвам и тях. Simple Smile

# 259
Скрит текст:
Здравейте,

лошият кръвоток в маточните артерии има ли връзка с тромбофилия? Имам завишени индекси и в двете маточни артерии, пия Аспирин Акард 150 мг още от 9та седмица. Казаха ми, че заради това имам висок риск от преекмапсия. По принцип съм с ниско кръвно, досега никога съм вдигала кръвно. В 16та седмица съм и индексите и в двете артерии продължават да са завишени, въпреки Аспирина. Според АГ нищо не може да се напарви и засега не е опасно.

Имам изследвания за тромбофилия, единствено имам хетерозигот PAI и хетерозигот ACE. Правила съм консултация с доц. Динева от НКБ, тя ми пусна и коагулация в 7ма седмица. Тя прецени на база резултатите и факта, че мутациите са нискорискови и са хетерозиготни, че няма нужда от терапия.

Благодаря за коментарите.
Днес бях на консултация при доц. Динева в НКБ и ми пусна Фибриноген и Д-Димер, всичко е наред. Няма връзка между повишените индекси на кръвотока към матката и кръвосъсирването. Освен това ми пусна изследване как ми се отразява дозата Аспирин, там също излезна добър резултат.

Le strange, доколкото знам при хомозигот PAI почти винаги при бременност  се назначава терапия, независимо дали има и други мутации. Консултирай се с хематолог.

# 260
  • София
Le Strange,
Да, при хомозигот по PAI би трябвало да се назначи терапия. Фибринолизата (разграждането на тромбчета) не работи правилно.

Премери и нивата на витамините Б9 и Б12 и при ниски стойности приемай само метилирани форми.

# 261
Имах биохимична бременност този месец и си пуснах Б12 и Б9, приемам метилирани форми отпреди да знам за мутацията. Фолиевата киселина е завишена дори и след над 10-дневна пауза, в момента съм я спряла.

# 262
Здравейте, пуснах си някакъв основен пакет за тромбофилия. При АГ съм в събота, може ли някакви насоки от вас? Трябва ли по рано да се обърна към лекар.

# 263
Не се тревожете със същите изследвания съм , лекаря каза че е нискорискова тромбофилия , но ще изпише медикаменти след + тест за бременост . Аз се бях панирала плачех , но ме успокои .

# 264
Не се тревожете със същите изследвания съм , лекаря каза че е нискорискова тромбофилия , но ще изпише медикаменти след + тест за бременост . Аз се бях панирала плачех , но ме успокои .
Благодаря.

# 265

Имайте предвид, че аспирин протект се пие макс до 33-34гс, след това се спира.

Успех!

delisardeli, благодаря за отговора ти - полезен е и за мен. Аз ще раждам с планово секцио между 37 и 38 седмица, имам хомозигот PAI 4G/4G и хетеро MTFHR. В момента съм в 33+1 и се чудя на своя глава ли да спра назначената ми терапия с Акард 150  днес или утре. Пия отделно Натаспин, но за него знам, че може 34, макс 35-та да се спре, според следящия АГ.  Кръвоотока на последния ми преглед преди два дни беше ок.
Правила съм изследване на фибриноген и също е ок за срока - 4.5.

Следващия преглед ми е на 06.02 и се чудя дали да пия акарда до началото на 34 или да го спра сега т.е би ли имало някаква съществена разлика? Също така, виждам, че тук редовно пускате d-dimer и Anti-XA, който на мен не са ми изисквали до момента - дали според вас трябва да своя глава да пусна?

Благодаря предварително!
Поздрави!

# 266
  • София
Sway, при хетерозигот по PAI се препоръчва да се изследват още 2 фактора - ACE и Фактор 13 - за да се прецени необходимостта от терапия. Пусни още изследвания на Б9 и Б12 и при ниски стойности приемай само метилирани форми, синтетичните не се усвояват и пречат.

Здравейте, пуснах си някакъв основен пакет за тромбофилия. При АГ съм в събота, може ли някакви насоки от вас? Трябва ли по рано да се обърна към лекар.

Girl on fire, Можеш да пуснеш изследване на d-dimer, да се ориентираш. За спирането на аспирина проговори с АГ. АнтиХа вече няма за кога да изследваш, малко ти остава. Успех!

# 267
Здравейте, имам нужда от съвет. Имам ниско рискови мутации, които според доц. Паскалева не се водят тромбофилия - MTHFR и PAI-1 хетерозиготни. Въпреки това поради предишни ранни загуби, някои с неуточнен характер, след инвитро ми изписаха фраксипарин 0.4 и Акард 150.
Бях при доц. Паскалева преди седмица и според изследванията пуснати там нямам нужда от терапия като цяло. Посъветва ме да дойда с доплеровото изследване за коментар  към 16-18 седмица.
Вчера бях на първа фетална в 12гс и кръвотока излезе отличен. Според лекаря там мога да спра терапията. Няма да ми правят друго доплерово преди втората фетална към 20гс.
Дали има нужда да отида при Паскалева с това което имам в момента или просто да прекратя Фраксипарина?

# 268
Може да си направите стандартната феталната морфология в 16-18г.с. и после тази в 20-22г.с.
Някои лекари не я препоръчват, когато всичко е наред в 12-13г.с., както явно е станало при вас, но нищо не пречи да се направи.

# 269
Здравейте, правилно ли разбирам, че  при хомозигот на PAI, няма смисъл  да се изследват ACE и FACTOR XIII?

Общи условия

Активация на акаунт