Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 25

• 39 588
  • 752
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте, правилно ли разбирам, че  при хомозигот на PAI, няма смисъл  да се изследват ACE и FACTOR XIII?

Допълвам, съжалявам - изследвани са и няма отклонения. PAI ми е хетерозигот.

# 271
  • София
Хомозигот по PAI е достатъчно основание за назначаване на терапия. Процесът на разграждане на тромбчета (фибринолизата) не работи коректно.

# 272
Gelato, и аз бих процедирала както са ти казали лекарите. Аз ходих 5та седмица и 17та седмица пак, само че при доц. Динева (работят заедно с проф. Паскалева). Няма да ходя повече, коагулацията е добре. Не съм на терапия, освен с Аспирин заради повишени индекси в маточните артерии (което няма връзка с тромбофилия).

Не забравяйте, че мутациите (дори по-лошите, а PAI и MTHFR не са от тях) означават повишен риск, не задължително, че ще развиете тромбофилия. А хетерозигот означава, че няма клинична проява, тоест в огромната част от случаите генът си работи нормално.
 Щом коагулацията е добре, няма повод за притеснение.

# 273
Здравейте, бременна съм в 7 гс с близнаци имам следните мутации:

Назначена ми е терапия от репродуктивен специалист всеки ден 0.4 клексан. Преди два дни имах страшен кръвоизлив алена кръв без съсиреци, но шурна като чешма. Приеха ме в майчин дом. Няма отлепяне на сакчетата, няма хематом, няма полип на шийката. Бебета са добре имат пулс отговарят на седмицата. Мислите ли ме може да се дължи на клексана и флебодия също приемам по 1 на ден. Ако не се отварят снимките ще ги пратя пак.

# 274
''В заключение искам да кажа, че всяка терапия има странични ефекти и възможни усложнения. Затова дадено лечение трябва да се назначава само тогава, когато ползата надвишава вредата. В България сме свидетели на масово прилагане при бременни на хепаринова антикоагулантна терапия. Мета-анализ показва, че рискът от сериозен кръвоизлив вследствие терапия с хепарини е 1,41% по време на бременността и 1,20% до 24 часа след раждане, докато абсолютният риск за венозна тромбоза по време на бременност е от 0,025 до 0,1%. Или казано по-разбираемо, рискът да получите кръвоизлив вследствие терапията е по-висок от очаквания риск да получите ВТЕ."

източник: https://nadezhdahospital.com/initsiativi/invitro-s-nadezhda/tema … -na-trombofiliya/

# 275
Да на същото мнение съм, дори сега на визитация казаха, че не съм с рисков фактор и ми слагат инжекции защото е инвитро, а не защото трябва.
Не знам с кой да се посъветвам, за да определи кое е правилно за моя случай. Защото не искам да се прибера в къщи и да се случи същото като почна пак инжекциите.

''В заключение искам да кажа, че всяка терапия има странични ефекти и възможни усложнения. Затова дадено лечение трябва да се назначава само тогава, когато ползата надвишава вредата. В България сме свидетели на масово прилагане при бременни на хепаринова антикоагулантна терапия. Мета-анализ показва, че рискът от сериозен кръвоизлив вследствие терапия с хепарини е 1,41% по време на бременността и 1,20% до 24 часа след раждане, докато абсолютният риск за венозна тромбоза по време на бременност е от 0,025 до 0,1%. Или казано по-разбираемо, рискът да получите кръвоизлив вследствие терапията е по-висок от очаквания риск да получите ВТЕ."

източник: https://nadezhdahospital.com/initsiativi/invitro-s-nadezhda/tema … -na-trombofiliya/

# 276
  • София
Аз съм с хомозигот по PAI. При първата бременност не бях на хепаринова терапия, освен за две седмици, докато карах някакъв вирус. Проследяващият ми АГ следеше стриктно кръвоток и той винаги беше в отлични граници. Бебето се роди в 39 г.с.  с тегло над 3 кг. Сега с втората бременност вече съм в 36 г.с., отново без терапия, само със стриктно проследяване с доплер. И с двете бременности правих консултация и с хематолог (проф. Паскалева), който също беше на мнение, че нямам нужда от терапия.
Моя приятелка е със същата мутация и три успешни бременности.  Едната ѝ бременност е преминала с хепаринова терапия, а другите две - без. Изцяло по лекарска преценка и за трите, при това от един и същ лекар.
Всеки случай е различен и преценката за необходимост от някаква терапия трябва да е лекарска и на база конкретни доплерови и хематологични данни за конкретната бременност. Категорични съвети от сорта на: "Ти си хомозигот по  PAI, значи трябва да си на клексан.", изказани от неспециалисти във форум,  са несериозни и могат да бъдат опасни. Да, ако си с тромбофилия е добре да търсиш АГ, който следи кръвоток и да се консултираш с хематолог. Но не и на своя глава да си инжектираш хепарин по съвет на непознати. Както някоя жена може да загуби бременност заради липсата на хепарин, друга със същата мутация може да загуби бременност заради хепарин-индуциран кръвоизлив. Нещата не са еднозначни.

# 277
  • София
Така е. Аз съм също с хомозигот по PAI, Паскалева първо също беше на мнение, че не ми трябва терапия, но след като пусна изследвания, даже искаше да ми увеличи дозата в 3 триместър. Затова е редно всяка жена с мутации, особено хомозиготни, да се консултира със специалист и да прави изследвания периодично по време на бременността.

Хомозигот по мутантен алел означава че и двете половини на гена не работят коректно. При хетерозигот едната половина е нормална, другата - мутантна, и има шанс поне част от процесите, зависещи от този ген, да се случват нормално.

Тартюф, консултирай се със специалист - кардиолог, ангиолог, хематолог, пуснете изследвания. Кръвоизлив може да се получи от много неща, включително възпаление.
Мутацията в MTRR засяга усвояването на Б12, а този витамин е супер важен за органогенезата в 1 триместър. Провери и следи нивата на Б12 по време на бременността. Аз също бях бременна с близнаци и депата ми с витамини се изчерпваха супер бързо в по-късните месеци.

Последна редакция: пт, 01 мар 2024, 14:08 от delisardeli

# 278
Витамин Б 12 преди да забременея беше в Горни граници, приемам метилирана форма следят го. Иначе това с възпалението ме зачуди какво възпаление може да доведе до такова излизване на кръв?  Тук пуснаха всякакви изследвания включително урина. Не са казали, че има нещо извън норма.
Ще се консултирам с хематолог и генетик тук в майчин дом. Така и така съм тук.

quote author=delisardeli link=topic=1605830.msg47686751#msg47686751 date=1709294516]
Така е. Аз съм също с хомозигот по PAI, Паскалева първо също беше на мнение, че не ми трябва терапия, но след като пусна изследвания, даже искаше да ми увеличи дозата в 3 триместър. Затова е редно всяка жена с мутации, особено хомозиготни, да се консултира със специалист и да прави изследвания периодично по време на бременността.

Хомозигот по мутантен алел означава че и двете половини на гена не работят коректно. При хетерозигот едната половина е нормална, другата - мутантна, и има шанс поне част от процесите, зависещи от този ген, да се случват нормално.

Тартюф, консултирай се със специалист - кардиолог, ангиолог, хематолог, пуснете изследвания. Кръвоизлив може да се получи от много неща, включително възпаление.
Мутацията в MTRR засяга усвояването на Б12, а този витамин е супер важен за органогенезата в 1 триместър. Провери и следи нивата на Б12 по време на бременността. Аз също бях бременна с близнаци и депата ми с витамини се изчерпваха супер бързо в по-късните месеци.
[/quote]

# 279
Здравейте, Дами!

Обръщам се към вас с молба ако някоя може да ми помогне с малко повече информация.

Според изследванията имам хомозигот по мутантен алел АСЕ в генотин D/D.

Говорих с лекаря ми, и няколко пъти получавам отговор, че няма какво да го мисля. След като генетик ми каза пак да покажа, защото си трябва консултация с АГ, аз ги показах и получих друг отговор - при следващ трансфер ще приемаш медикаменти ( а уж нищо не беше предните пъти ...). И сега се чудя има ли проблем, няма ли? Отделно ходих на консултация при доц Русев и той не коментира нищо, освен дали има хора е рода ми с инсулти.

И сега съм объркана какво е това? Опитах да чета разбира се, но не ми се получава със схващането.
Ако някоя от вас може да ми обесни на човешки език, или се е сблъскала с това, моля за помощ.

# 280
Здравейте, ще съм много благодарна ако някоя от вас ми разясни какво означава :  фактор 13 - Хетерозигот  

Последна редакция: вт, 05 мар 2024, 20:28 от MiRkA 2208

# 281
  • София
Означава, че едната половина на гена е нормална, а другата - мутантна. При липса на мутации в други фактори няма клинично проявление.

# 282
Благодаря ❤️

# 283
Здравейте, момичета,

Имам следните резултати за тромбофилия:

Консултирах се с проф. Паскалева, която ми препоръча да започна да прилагам фраксипарин/клексан 0,4 от положителен тест/ 6-7 г.седмица. Доц. Русев също беше посочил да прилагам такава терапия. Тъй като не ми се иска да поемам риск, искам да стартирам от момента, в който имам положителен тест. Има ли значение кога поставям инжекцията през деня? Също така, понеже нямам рецепта, а само ми е отбелязано в някаква медицинска бланка, ще бъде ли проблем да си закупя някое от тези лекарства?

Извинявам се за глупавите въпроси.  Благодаря!

# 284
Също така, понеже нямам рецепта, а само ми е отбелязано в някаква медицинска бланка, ще бъде ли проблем да си закупя някое от тези лекарства?

Може да ги купиш от групи във ФБ. Ако искаш ще ти пратя линкове.

Последна редакция: ср, 06 мар 2024, 17:12 от Фрида

Общи условия

Активация на акаунт