Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 25

• 39 569
  • 752
  •   1
Отговори
# 405
  • София
ЕМ, в твоя случай бих послушала Тончев. Потърси си следящ АГ, при който да родиш. Сигридов много говори, повечето измислици, и не изражда.

# 406
Здравейте ! Днес ми се наложи да посетя съдов херург и му казах че имам тромбофилия той ми каза че трябва да съм с постояни хапчеха заради риска от инфаркт и тромби на вас казвали ли са ви такива неща 😤 след като родя в момента не съм бремена правим опити за бебе и съм на аспирин само вечер

# 407
  • София
При бременност могат да се използват само нмх и/или аспирин протект. В останалото време могат да се ползват и други медикаменти. Много зависи от мутациите, текущото ви състояние, изследванията за коагулация.

Потърсете специалист, който да може да ви обясни какво точно да правите, както преди забременяване, така и по време и след това.

# 408
Здравейте, момичета! Нова съм тук и много благодаря на всички за полезните теми и обсъждането Simple Smile
Излагам случая си накратко - бременна съм в 12 г.с. със следните мутации:
* хомозигот - ACE и TAFI
* хетерозигот - PAI, Factor XIII, MTHFR A1298C
* нормални - Фактор Лайден, Протромбин, MTHFR 677, А66G, beta-Fibrinogen
* Имам и повишени НК клетки, за които ми беше направено вливане на 10 мл. Интралипид.
* В излседванията ми за антифосфолипиден синдром имало някаква колизия, чакам резултати от изследвания, които да изяснят въпроса. (но засега приемам АП заради него за все случай) Към момента резултатите ми за 2 вида антифосфолипидни антитела са отрицателни.

Първо бях при доц Русев, който ми назначи терапия от 2 х 1 Натаспин + 1 Аспирин Протект на ден (заедно).

После бях при доц Конова, според която Натаспин и Аспирин в един ден е твърде тежка терапия (освен че не било препоръчително да се съчетават, особено пък 2 Натаспина) и ми назначи Аспирин Протект + Клексан 0.4. Иначе каза, че коагулационният ми статус е идеален за бременна и каза да изследвам отново на 10 април с цел евентуална корекция на терапията.

Държа да кажа, че и от двамата съм с прекрасни впечатления, и двамата ми отделиха предостатъчно време и разгледаха и коментираха всичките ми изследвания до момента. Просто реших, колкото и да са ми неприятни инжекциите, да се доверя по-скоро на доц. Конова.

Въпросът ми е как ви се струва на вас тази терапия. Предстои ми да пусна ПКК + пълен коагулационен статус, както и Анти-Ха. Възможно ли е при добри резултати Клексана да отпадне, тъй като ми е страшно неприятно да се бода в корема всяка сутрин и наистина би ми представлявало изпитание, ако се наложи да го правя до края на бременността.

Благодаря ви предварително!

# 409
  • София
НМХ е по-щадяща терапия от аспирин протект, който потенциално може да създаде доста проблеми. Освен това ап се приема макс до 33-34гс. А после? Не си споделила дали си била на преглед при фетален АГ - първият се прави в 11-13гс, на него трябва да се проследи кръвотока към бебето и да се пусне скрининг за прееклампсия. Ако пуснеш коагулация и резултатът е добре, може да е именно заради терапията с НМХ. Имаш хомозиготна мутация в TAFI, което е предпоставка за сериозни проблеми с плацентата. Аз не бих си играла на спиране на започната терапия.

# 410
Здравей и благодаря за бързия отговор! Никой в никакъв случай не говори за "игра на спиране" на терапия назначена от лекар. Просто се надявам на шанс доц. Конова поне засега да отмени инжекциите, но така или иначе съм избрала да следвам нея и предписанията й. На 1ва ФМ ми предстои да отида скоро, ще бъде направен скрининг за преекламсия.

# 411
Здравейте на всички. Съвсем нова съм в темата, може да бъда малко хаотична в изказването си, защото съм в паника в момента.
Накратко при мен-след четвърта инсеминация вчера видяхме положителния резултат, а аз съвсем изключих за тромбофилията. Не съм ходила на хематолог нито имунолог. Имам пуснати изследвания от миналата година, имах мисед в 12гс със синдром на Търнър. Не съм наясно колко рискови са ми мутациите и изобщо какво да правя. Ако имате препоръка за добри професионалисти в Русе ще помоля да споделите.

# 412
Според мен не трябва да се надявате да спирате инжекциите или да оставате само на хапчета. В Турция смятат терапиите с аспирин и подобни за излишни и неефективни, само инжекции, за да има наистина ефект. Аз съм в 20г.с. и всеки ден слагам клексан, благодарение на което всичко е наред и кръвотока към бебето е добър.

# 413
Нмх не е панацея за добър кръвоток, то е за да не стане тромб и да запуши някоя вена/артерия към бебето. Аз съм на инжекции и въпреки това точно заради кръвотока се наложи да добавим акард. Но да, инжекции не се спират и всичко трябва да се консултира с хематолога, особено ако е предписано от АГ.
Според мен не трябва да се надявате да спирате инжекциите или да оставате само на хапчета. В Турция смятат терапиите с аспирин и подобни за излишни и неефективни, само инжекции, за да има наистина ефект. Аз съм в 20г.с. и всеки ден слагам клексан, благодарение на което всичко е наред и кръвотока към бебето е добър.

# 414
  • София
С хематолог можеш да се консултираш онлайн, виж първа страница на темата, има координати.

Б12 и Д са ти адски ниски, добре е да започнеш прием веднага, Б12 трябва да е в метилирана форма. Б9 също трябва да е метилиран. И двата витамина трябва да са в равновесие и са изключително важни в първия триместър.

Аз имам 2 от твоите мутации и бях на терапия с НМХ още от деня на трансфера. Така че не отлагай, а се консултирай с хематолог и АГ с опит в рискова бременност и проследяване на бременни с тромбофилия. Успех!

Здравейте на всички. Съвсем нова съм в темата, може да бъда малко хаотична в изказването си, защото съм в паника в момента.
Накратко при мен-след четвърта инсеминация вчера видяхме положителния резултат, а аз съвсем изключих за тромбофилията. Не съм ходила на хематолог нито имунолог. Имам пуснати изследвания от миналата година, имах мисед в 12гс със синдром на Търнър. Не съм наясно колко рискови са ми мутациите и изобщо какво да правя. Ако имате препоръка за добри професионалисти в Русе ще помоля да споделите.

# 415
Здравейте.Може ли някоя да ми пише кои изследвания да пусна преди консултация с хематолог.Имам записан час за другата седмица и ми се иска да отида подготвена поне частично,с не тепърва да назначава изследвания.Дали се поемат от ЗК?Следобед ще ходя за направления и да може да си искам и за изследванията евентуално.
Благодаря предварително.

# 416
Здравейте.Може ли някоя да ми пише кои изследвания да пусна преди консултация с хематолог.Имам записан час за другата седмица и ми се иска да отида подготвена поне частично,с не тепърва да назначава изследвания.Дали се поемат от ЗК?Следобед ще ходя за направления и да може да си искам и за изследванията евентуално.
Благодаря предварително.
Изследвания за тромбофилия ли имате в предвид или? Ако да, те не се поемат от ЗК, лабораториите имат пакети и вече в зависимост от резултатите понякога се нлага да се пуснат допълнително мутации.

# 417
За тромбофилия пуснах и имам наследствени две нискорискови мутации.Чета,че жените тук пишат за Фиброген(или нещо подобно) и др кръвни.За протромбиново не съм сигурна.В смисъл да се прецени терапията,която ми е назначена от АГ

# 418
  • София
Генетични изследвания за тромбофилия не съм сигурна, че ще излезнат до другата седмица, зависи от лабораторията. Ама ти май ги беше пускала, или бъркам? Ако трябва да се пуска коагулация по време на бременност - следят се АПТТ, д-димер, фибриноген. ЗК да покрие макс фибриногена, ама то е 5лв, не си струва усилията за направление даже. Витамини може да пуснеш Б12 и Д. Също желязо и ЖСК фракции. Ако хематологът няма опит с тромбофилия, би трябвало поне за останалите неща да може да ви консултира.

# 419
Да,благодаря.Точно тези изследвания имах предвид.Избрах си най-добрата хематоложка в града,която е завеждаща клиника по хематология и преподава в МУ.Може да сте я срещали,понеже също дава онлайн консултации в супердок-Доротея Тодориева.

Общи условия

Активация на акаунт