Родени през ⛱🐟🦀АВГУСТ 🦀🐟🏖 (Тема 15)

• 24 418
  • 782
  •   1
Отговори
# 720
Ами есента ги събирах с едно ядящо на тяхната възраст, Яна и другото дете ядат, а Сами ги гледа... Имам и мрежичка, преди не искаше да си я фоближи до устата, трябва да пробвам пак, че те са на моменти. Но той не яде никакви плодове, скоро яде малко банан сам, но само веднъж го излъгах, доро яде тоя банан с голям интерес на следващия ден въобще не искаше да го пипне, аз често ям банани, но той не идва да го иска. Като цяло тъкмо си мисля, че нещо е му е харесало и той после все едно удря рестарт, не иска да го погледне. Миналата седмица му дадох детски кренвирш с вилица, яде го сега само го отхапва и плюе, а тъкмо си казах, че с това ще се научи да дъвче, въпреки че не е здравословна храна, ама трябва да се научи с нещо, вече съм на мнение каквото и да е, само да яде, направо все едно му биеш рестарт, на това дете.
При Сами виждам, че много от нещата с храненето, ги прави на инат, но как да го променя това...

Lizii, има ли как да ги събираш с други деца на тяхната възраст за някакво време? Нещо друго което ми хрумва, да му дадеш на Сами нещо в тези мрежички за смучене. Така ако има интерес към вкуса, ще упражнява дъвкане, но без риск да се задави и да се откаже. Може и да си го пробвала това.
На мен с едно ядящо и спящо дете ми идва на моменти много натоварващо, а като те чета тебе и ми става много криво.

Последна редакция: сб, 03 фев 2024, 22:26 от Lizi:) :)

# 721
Лизи, Сами говори ли? Днес с една майка на площадката си говорихме и стана въпрос кое дете яде и кое не. Че тя заразправя за техния батко, който на 2г не можел все още да дъвче, давел се от всичко, дори и от миниатюрни парчета, но и не доколкото схванах не е изговарял никакви думи. Че заради говоренето го водили на логопед и тя открила проблем с юздичката под езика и с някакви мускули на гърлото, които после с упражнения се оправили.

# 722
Рая е на принципа на Сами, но с водата. Имаме 4-5 чаши и шишета и всеки ден ги сменям, защото ако днес пие от една чаша на другия ден не я докосва.

# 723
Не, не е проблем с юздичката,  нали правихме консултации за храненето с логопед, за това е прегледан. Яна има леко по дълга юздичка, но няма проблем с дъвчането.
Да Говори... Силно казано, казва - айде, куче, долу и други лесни думи. Но като цяло са малко. Говоренето е пряко свързано с дъвчането, точно за тези мускули, които споменаваш, като дъвчат заякват, учат се да използват езика, това е подготовката за говор и казват, че обикновенно децата, които дъвчат от по рано, по рано и проговарят и обратното. Но пък Яна дъвче, но почти не говори само някой животни казва как правят, в това отношение е по назад от Сами, та не знам до колко е вярно.
Предполагам, че упражненията са с езика, пипане на бузи, нос и такива неща, така заякват тея мускули. Но той е малък, няма как да го карам да ги прави.

Лизи, Сами говори ли? Днес с една майка на площадката си говорихме и стана въпрос кое дете яде и кое не. Че тя заразправя за техния батко, който на 2г не можел все още да дъвче, давел се от всичко, дори и от миниатюрни парчета, но и не доколкото схванах не е изговарял никакви думи. Че заради говоренето го водили на логопед и тя открила проблем с юздичката под езика и с някакви мускули на гърлото, които после с упражнения се оправили.

# 724
Лизи , само внимавай с кренвирша , че и аз веднъж в безисходица от неядене и дадох да си отхапе, колкото иска сама от такъв детски и се задави доста.Това беше преди наколко месеца де, сега вече сме по - смели, тя дъвче,но я уча и да ползва предните зъби , да отгризва.Карам я да отхапва сама от банан, филия,кашкавал,маслина и др ,без да и ги правя на хапки.Със самостоятелното ядене няма ли ефект изобщо, не иска ли сам да хване парче хляб,бисквита,кекс,баница, нещо?
Ще прочета и за хипогликемията(така ли беше,muggle), че ми стана любопитно, чувала съм го , но не помня за какво точно ставаше въпрос

# 725
Подсети се за хипогликемията, когато те е лошо от такова нещо, би трябвало да се оправиш, като хапнеш захар, аз ям и шоколад, пия газирано, но не ми става по - добре.
Орехче, това е е ниска захар, аз преди 4 месеца съм правила изследвания на захарта, тогава беше в норма. Аз по скоро се съмнявам за нисък хемоглобин или витамини, примерно витамин Д, със сигурност е нисък, аз не излизам, няма как да го набавя. Може и да си е симптом на грипа, както казва личния лекар, но вече минаха повече от две седмици, нямам други симптоми.

Сами е много внимателен с отхапването, буквално отхапва парченца, които са 1/2 от нокътя на малкия ми пръст, много е предпазлив и ако сложи нещо на парче в устата е само под негов контрол, няма шанс да вземе от мойте ръце, за това мисля, че го е страх от задавяне. За момента не слага нищо в устата освен тоя кренвирш, банан, но са единични случаи. Хляб яде само чист, без нищо, но си къса буквално трохи с пинсетния захват и слага в устата, но не може да се наяде с това, аз постоянно му давам, поне нещо да сложи в устата, като не иска да яде. Цяло кренвиршче, не е ял до сега, отхапва няколко пъти, те са много малки, колкото малкия ми пръст, около 1/3 изяде от него, от банана, примерно 1/5 изяде тогава, от филия 1/4 от средичката, абе крайно недостатъчно за хранене, като цяло. Давам му да се учи да яде сам с лъжица имахме леко подобрение, след като пробваше сам с лъжица после отваряше уста аз да го храня, ако му е харесало де. Но започнах да го храня на детски песни, не да гледа, а да слуша, това е от седмица, сега буквално не отваря уста докато не му пусна детска песен да слуша, страшен автогол си вкарах и с това, но на негп му е достатъчно веднъж да му покажеш нещо и край, вече не отваря уста докато не го направиш, в случая докато не пусна песен. Всячески манипулира с храненето, за да постигне каквото иска!

https://vm.tiktok.com/ZGekdBxtt/
Ето един клип, ей така съм и аз на всяко хранене.

# 726
Лизи щом иска да яде на песнички ,Ами нека да е така стига да яде,все пак не ги гледа а ги слуша. Като се за мисля примерно аз ,когато сядам да ямтрябва да гледам нещо не мога просто да седна да ям говоря за вкъщи,на вън не ми е проблем. Та при децата все нещо трябва да йм отвлича вниманието ,надали йм е интересно само да ядът и да си гледат в чинията ,разбира се хубаво ще е да е така ,но ако пък яде на музика защо не 🤷 Вики може и без тв ,ако е гладен ще яде ,но все пак слага някоя количка пред него на масата да си побутва ,просто му е скучно на детето 😁
Станала съм много разсеяна и съм изхвърлила лъжичката му в кофата ,търся я навсякъде ,но я няма тази явно съм я изхвърлила ,а той друга лъжица не иска ,а има поне още 5 ,но си иска тази ,ако знаете от къде да намеря този тип прибори ще съм ви много благодарна, защото излизат само в алито,неговия комплект беше жълт затова търся да е в жълто ,свекървата му ги взела от Англия
тук не ги намирам никъде  
Допълване : Лизи може би ще е просто злояд и с времето ще си хареса определен брой храни,които да иска да яде. Племенника ми е на 7 г и от малък не яде почти нищо,гледах клип в youtube за отбиването,та там жената казваше,че дъщеря й до 1,6 г нито вода нито храна яла ,след това постепенно започнало детето само да проявява интерес към храната ,мисля ,че и при Сами ще стане така

Последна редакция: нд, 04 фев 2024, 00:03 от Radii :)

# 727
Лизи, Орехче, за хипогликемията ще споделя моя опит. Когато баткото беше мъничък, много често ми се случваше да ми премалява. Помня, че не можех да си отнеса покупките до вкъщи, имах усещането,  че ще припадна на улицата. Оказа се, че съм с хемоглобин около 80. От неядене, след кърменето, не си бях обърнала внимание. Отделно и цикълът ми беше мнооого обилен.
Преди да забременея за втори път, също започнах да правя такива кризи, но и ми причерняваше. Изследванията ми си бяха ок, дори кръвната захар и според лекаря ми всичко беше наред. Започнах диета с повече месо и бавни въглехидрати и се нормализираха нещата. Сега знам, че има много други изследвания и е лесно да се намери причината. Все пак, твоят лекар ще прецени.
Относно храненето на децата, Малчо както ядеше всичко, постепенно започна да отказва някои храни. При големия ми син беше обратното. Той прояде на около 4г., а сега е толкова гладен, че яде за двама Simple Smile Научихме го да яде, като го слагахме с нас на масата, давахме му една вилица и да се оправя Wink беше по-голям все пак.

# 728
Muggle, на мен хемоглобина ми беше 80 след раждането, много е гадно!

Ради, той ядеше на песнички първите два пъти, сега вече нарочно  проточва храненето, за да слуша песнички, от хранене 15-20 мин, вече постепенно отива към час, отделно ако не му харесва песничката, спира да отваря уста и така ме кара да сменям по 20 песни, за това казвам, че си вкарах афтогол. С терапевтката, с 300 зора направихме храненето да не е по един час, той постепенно пак се връща към това. На всяка смененена песен отваря по веднъж, два пъти уста, направо ме прай на маймуна. И в крайна сметка, пак не е изял нищо, щото аз накрая го вадя от стола, като ми писне, а той се тръшка, щото иска да слуша още.
За млякото,   той не пие АМ през деня, само веднъж на ден преди да заспи  и евентуално ако се събуди фо 23:00, може да му дам пак, но това не е всеки ден. През деня отказва мляко. Не е пристрастен към млякото и да си го пие и за това да отказва твърда храна. Като казвам не яде по 8, 9 часа имам предвид, че нищо не близва през деня, нито залагалки тип солета, зрънчовци и подобни , той ако пиеше мляко, пак щеше да е добре, щото има поне нещо хранително в него. АМ през деня не пие от 4 месеца.

Последна редакция: нд, 04 фев 2024, 10:49 от Lizi:) :)

# 729
Момичета бърз въпрос , после ще чета какво сте писали Давали ли сте на децата Зинат? И как го приемаха ?
Изписали са ни зинат 125мг 2х4мл, а в аптеката да дали на ММ зинат 250мг и са му казали на 12часа по 2мл.Въпросът ми е ако са ви изписвали нога ли да давам от втория и на 12 часа ли трябва да е , за колко дена , че на тпзи ит тецеотата оставам с впечатление ,че е на8ч.Ще отида и до аптеката сега пак (друга,че първата е мн далеч) да секонсултирам , но все пак ..

# 730
Момичета бърз въпрос , после ще чета какво сте писали Давали ли сте на децата Зинат? И как го приемаха ?
Изписали са ни зинат 125мг 2х4мл, а в аптеката да дали на ММ зинат 250мг и са му казали на 12часа по 2мл.Въпросът ми е ако са ви изписвали нога ли да давам от втория и на 12 часа ли трябва да е , за колко дена , че на тпзи ит тецеотата оставам с впечатление ,че е на8ч.Ще отида и до аптеката сега пак (друга,че първата е мн далеч) да секонсултирам , но все пак ..

В момента давам Зинат. Изписан и е от 125мг 2х4мл за 7 дни. Не знам за по силния, но лично аз бих търсила този, който ми е изписан, защото имат значение килограмите. Или звънни на лекарката си. Когато пи предния път и изписаха Аугментин и защото нямаше необходимите килограми за по силния лекарката изписа по слабия със съответните милилитри за теглото, въпреки, че бяха доста.

# 731
Включвам се набързо докато мога...
Лизи, задавял ли се е Сами, че да е предпазлив сега толкова много?
Мисля мисля мисля, всеки ден ви чета.. И се опитвам да дам някакъв съвет, нещо което не си опитвала, но терапевт работите и пак нищо..  съчувствам ти Disappointed
Ние имаме обратния проблем...
Аз крия храна два три дена. Божидар прекалява и му личи. Надул е бузи и баджаци, корема стърчи... Не ми свиди, радвам му се много, но това е прекалено неговото. Ще си разшири стомаха, не спу спокойно. Снощи се дра пак часове, сънят при нас отново е кошмар.
Закуска обилна изяжда. Той пък реве под шкафа за мляко през час. И не спира докато не изпие поне 50мл. Правя му едни 60-90 мл МИР да има, и защото не мога да му отказвам храна.
После обяд, отново поне 200-250 гр някаква манджа. Следобдна закуска не иска отдавна каши и подобни. Яее в движение, банан с к мляко, илу палачинки, понякога, или само бисквитка. Нещо малко и леко. Вечеря супа, ако няма картоф в нея давам малко хляб или сухар... След всяко ядене иска плод, давам и плод... Помежду другото докато готвян, вижда сиренето рев, крачка вижда кашкавала пак рев.
Снощи яде ягоди  за десет след тях буца сирене и кашкавал и шунка... После мандарина.... За първи път яде, по Коледа отказа. Нашите ни бяха на гости малко снощи и как баба да каже НЕ Може.... Да ама рева цяла нощ.. Май беше корема, не съм сигурна, защото има счупено нокътче на крачето и вече не знам от какво пищи неистово. Но нямам сили  нямам сили... Имам чувството, че съм будна 24/7... Пиши все едно го пребивам, питам искаш ли вода, подавам я... ПИЩИИИИ, искаш ли мляко, подавам пищи, не дава да го гушна,.... Само като светна и излязем от стаята спира. Отиваме в кухнята и спим на стол 15 мин и го връщам.. Понякога спира, понякога всичко отначало... Пътуваме към баба за няколко дни на гости, да се видят в чудо... Те вече се видяха, за един ден...
Божидар обожава дядо си повече от баща си... Цял ден вчера и цяла сутрин не съм чула МАМИ. Деди деди деди.  Пищене рев, не може да отиде до тоалетна човека. Снощи едвам съм откъснала буквално от него за да го сложа да спи и в леглото рева 20мин за него.
Навън сме малък голям кошмар. Принудох се да взема раница с въже, не че има ефект, и бях против тях. Свободен електрон, без посока, без цел, без да гледа, без да ме търси... Просто хуква, танцува пее по улиците, върви си сам, има ли няма ли майка, въобще не го интересува... Тръшкане и ревове накъде да ходим... 4-5 градуса последните дни при нас.. Аз се прибрам лумнала е пот и кал, от гонене и носене. Защото и е количката не иска вече. Сега ще купуваме колело/триколка в Лондон, че има повече избор. Дано с нея е по добре... Нямам сили и желание за нищо... И майка ми седнала  да спори с мен аз каква съм била същата... Но баба ми ме е гледала всеки ден до обяд.... Аз имах 2 часа за мен за първи път преди дни... Не става без почивка. Много си го обичам, но е ОГЪН... Не му спира устата, нито краката, нито ръцете...
Стана ми лошо да гледам телефона. Ще се включа пак.
Дано УЖ да имам повече време там.д се включвам по често.
Бързо оздравяване на болничките! Heart

# 732
Мис не ми изглежда да яде много. Ще ти напиша яденето на Криса, но тя пък не качва въпреки, че се храни добре.
Часовете са приблизителни.
8ч - 200мл АМ
9.30ч - попара с 2 сухара (не знам колко става)
12ч - 200-250гр манджа
16ч - 200гр десерт
18.30ч - 200-250гр супа (толкова се получава със сухата)
19.30-20ч - 230мл АМ

Това са и задължителните хранения. Между тях яде солети, бисквити, някой плод и каквото успее да отмъкне от масата. ММ като се прибере сяда да хапне и тя му е на главата и се почва домашен суджук, сирене, кашкавал, домашно пушено месо, хляб, пъстърва. Последно време ядат бахур със сирене и краставица, аз такава комбинация не мога да ям, ама те двамата си я ядат. И това обикновенно е след като си е яла СЗ.

Баткото на тази възраст беше пък на друг режим
8ч мляко 230мл
9.30ч някаква закуска, обикновенно овесени или други ядки с плод или сирене 200-250гр или половината супа от ДК(той попара не близваше)
12.30ч храната от кухнята, но той вече ядеше двойна порция, т.е изяждаше около 400гр основното и 200гр от десетата.
18.30ч вечеря половината супа от ДК + половината десерт, който е останал от обяда
21ч 230мл АМ

Той солети и други подобни не ядеше, обаче между храненията си хапваше плод. СЗ не ядеше, защото спеше от около 13ч до 18ч (в 18.10ч аз го будех ако не се е събудил, доста често се случваше)

Каката и тя вече беше на двойна порция и си я изяждаше, но тя беше на подобен режим като малката. Само сутрин нямаше мляко защото вече не я кърмех сутрин и вечер преди лягане долу горе на 1г и 6м я отбих. Направо закусваше като стане, но пък закусваше 2 пъти, защото ставаше в 6-7ч

# 733

Орехче, дозата е същата. Давай без притеснения, даже по-добре, че е по-малко като обем. Зинатът се дава на 12 часа.

# 734
Благодаря , момичета , в аптеката също ми казаха , че може , нямат и в тази аптека от това , което е предписано.
мисс, нека си хапва детето, щом харчи толкова енергия е нормално.Вкъщи нр се ли заиграва вече сам да си починеш замалко?

Общи условия

Активация на акаунт