Как да избера какво да уча след 12 клас

 • 3 182
 • 41
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 28 537
Стига омаловажава работата на хората. Висшистите не правят някакви безсмислени "хартии и флашки". Това може да го каже само човек без образование.
Ако няма висшисти, кой ще те лекува, кой ще настройва машините, на които се правят храната, дрехите, обувките..., кой ще ти проектира сградата, в която да легнеш да спиш, така че да си сигурна, че няма да се срути отгоре ти, кой ще учи децата ти в училище....?!?!
Много обичам мантрата, че "то туй вишУ за кво тий?!?...."

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 20:03 от Soul Free

# 16
 • Мнения: 4 769
Един техник със средно образование настройва 120 шевни машини, ама тези машини не работят само с настройка, а искат работна ръка, един архитект ще проектира сграда, ама трябват арматуристи, зидари, плочкаджии, багеристи и доста други.
Като не му се учи на детето, може да си хване занаят и да си заработва добре.
Ако няма фризьорки и козметички, офисите ще са пълни с плашила.

# 17
 • Мнения: 28 537
Нека тогава децата ти останат без образование - козметичка, строител.....чудесни професии. Но не обяснявай колко е добре без образование. Не и на хора с желание за учене и потенциал.

# 18
 • Мнения: 4 769
Моите са с по две висши, с по
едно тук и едно в чужбина, ама  и тия без висше, не са останали безработни и безпарични, които не ги мързи.

# 19
 • Мнения: 28 537
Моите са с по две висши, с по
едно тук и едно в чужбина

Тогава си супер лицемерна.

# 20
 • Мнения: 4 769
Защо? Не трябва ли да има и занаятчии, за да има равновесие в цените на стоките и услугите?

# 21
 • Мнения: 28 537
Защото децата ти имат висше, но съветваш друго дете да не учи.

Защо? Не трябва ли да има и занаятчии, за да има равновесие в цените на стоките и услугите?

Не ме разсмивай!!! Нищо общо едното с другото.

# 22
 • Мнения: 224
Принципно за много малко професии реално му трябва висше. Ако запише някоя безсмислена -истика, тва няма абсолютно никакъв мироглед да му даде, просто ще му даде малко по- смислена причина (или поне в очите на техните, де) да иска издръжка от родителите. Тва време може да си го прекара в търсене на смисъл от неговия си живот, докато яде вечер във Фантастикото. Накрая пак ще бачка като общак с такова висше, ако нищо не измисли, просто ще е с висше. Смислените специалности едва ли ще ги избута, просто щот за тях трябва желание даже да се влезе.

# 23
 • Мнения: 5 124
Висшето образование не е само, за да работиш супер платената работа. Променя мироглед, развива те като личност, отделно получаваш знания, диплома и специалност.
Това за някой, който има интереси.

# 24
 • Мнения: 28 537
Висшето образование не е само, за да работиш супер платената работа. Променя мироглед, развива те като личност, отделно получаваш знания, диплома и специалност.
Това за някой, който има интереси.

E, то, ако няма интереси и никакво желание, тогава за какво говорим? Все пак наистина не е задължително човек да учи. Но в 90% от случаите съжалява след години, ако не го е направил, дори и да не си го признава.

# 25
 • София
 • Мнения: 764
Хайде пак двойните стандарти - нашите деца с по 2 висши, а чуждите - да стават арматуристи.

Понеже наскоро го гледах този филм, от гледната точка на родител, та скъпи, manjasgrozde, ще си позволя да ти дам няколко насоки. При дъщеря ми сработиха, влезе в желана специалност, учи я с удоволствие. Няма нужда да пишеш нищо във форума, за решенията си носиш сам отговорност, но поговори с родителите си също.

1. Нямаш ясно изявени интереси - ОК. Все пак, като всеки човек, освен да папкаш и да спинкаш те вълнуват и други неща. Седни с един лист и се опитай да отговориш сам на себе си какво ти е интересно. Зашиши го на листа. (Например - кефи ме да си чатя с непознати в Инстаграм и от сорта).
2. На друго място на листа си напиши няколко неща в посоката - как се виждам в бъдеще, т.е. как си представям в мечтите си собствената си реализация.  (Например виждам се да работя в офис, искам да работя на открито и всичко, което ти хрумне).
3. Напиши кои предмети ти вървят в училище - например - силен съм по география, интересно ми е по история и т.н.

Сега идва най-трудното: виж това, което ти харесва да правиш дали може да се съвмести по някакъв начин с мечтата ти за професионална изява и дали това се връзва по някакъв начин с учебната дисциплина, в която си силен. Така грубо можеш да предположиш каква професия можеш да избереш, а може да се окажат и няколко.
След това - по така получените професии почваш да четеш в кой(кои) университети би могъл да ги изучаваш. Разгледай и баловете от минали години и виж какви биха били евентуално твоите оценки и дали можеш да ги достигнеш/какво трябва да се случи да ги достигнеш.

Вече като имаш някаква идея, говори с родителите си дали биха могли да те запишат на курсове за подготовка по дисциплините, които са балообразуващи и евентуално ще олагаш изпит. Ако е с ДЗИ-то по БЕЛ - задължително курс за подготовка за ДЗИ БЕЛ. Нарочно не включвам университетите в чужбина, защото за там вече малко си закъснял с решението, според мен. Искат сертификат по език, което иска време.

Аз, за разлика от останалите, не препоръчвам празна година, за да се ориентираш. И ще ти кажа защо: веднъж започнал да работиш и видял се със заплата и някаква самостоятелност, рикуваш да си останеш все така неориентиран какво те влече. Освен това губиш набраната инерция за учене. Та ако можеш да вземеш решение е по-добре да го вземеш сега, с много разговори с родителите. Те не са твои врагове, но поне биха могли да те насочват в изборите. Не гледай само лъскавото, в живота парите не са всичко и дори и да вземаш много пари, за да правиш нещо, което мразиш - ще си нещастен.

Желая ти успех.

# 26
 • Мнения: 1 257
Важно е също: ти самият искаш ли да учиш, или мислиш да кандидатстваш само защото родителите ти те карат или защото твоите приятели/съученици го правят?

Освен това, има ли в твоя град някакъв университет/университети?

Ако трябва да се местиш в друг град, за да учиш - можеш ли да си го позволиш финансово? Родителите ти ще могат ли да те издържат поне в началото?

Допълвам се. Ако ти е трудно да избереш някаква конкретна специалност, добре би било поне да си наясно какво категорично НЕ би искал или не би могъл да учиш. Давам пример със себе си. Не можах да запиша висше поради здравословни причини, но категорично не бих избрала юридическа, медицинска, природо-математическа, икономическа и инженерна специалност.

Последна редакция: сб, 25 ное 2023, 12:09 от Radilena

# 27
 • Мнения: 14 495
Мисля, че не разбрахте какво казва Буболина. Същото като Сийка. Ако момчето няма интереси, по-добре да не става поредният с вишу, записано колкото да не бачка гадна обща работа. Никой не говори против висшистите или против общаците, но хайде да сме честни - отворете няколко теми в тази група, пуснати от ученици, и честно кажете тези деца за висше ли са според вас. Поне половината за 12 години не са научили къде да слагат точки и запетайки, когато пишат на майчиния си език. Тоя материал не е за лекари и архитекти, даже за филолози и педагози не е. Такива хора по-добре да си хванат общата работа още отначало и да не се засилват натам, където не им е мястото.

# 28
 • Мнения: 28 537
Ние не знаем нищо за автора. Може и да има желание, но да не е ориентиран в това какво точно иска за прави през останалата част от живота си. Дали има или няма потенциал, не сме ние тези, които да кажат.

Това, което казвам е, че буболина е супер лицемерна в случая да съветва хората да бачкат като общи работници, нискоквалифицирана работа, щото е супер платена, видиш ли, докато децата ѝ имат образование.

Ако не е добре да имаш образование, ти защо учи висше наскоро? Защо искаш да се развиваш в тази област?

ПС: Не само сега, винаги е имало неграмотни, завършващи училище, че и ВУЗ.

# 29
 • Мнения: 14 495
Буболина никога не е казвала, че е по-добре без образование. Оттам всякакво подробно коментиране на някакви лични интерпретации за мен е обида за интелигентните хора.
Неграмотни винаги е имало, вкл.с някакво висше, но днес са покъртително много. Рядко влизам в тази група, защото всеки път има нова порция потресваща неграмотност и притеснително несвързана мисъл.
Това, че на някого не му се работи физическа работа, не значи, че трябва да толерираме куцо, кьораво и сакато да завършва вишу. Висшето образование е за хора с капацитет и с интереси в някаква сфера, не за такива, които се затрудняват да сглобят по-сложно изречение от За мен едно дълго кафе.

Общи условия

Активация на акаунт