Частни училища -информативно - дискусионна тема- 62

• 67 675
  • 761
  •   1
Отговори
# 285
Амели, извинявам се, постът ми беше свързан с долното изказване на Аш, объркала съм имената.

Аз като цяло съм съгласна с горния пост на Фаувет - но е за темата за ДУ (там наистина не трябва да са оставени нещата за спасяване поеденично, както и материалът по някои предмети трябва да се опрости и да се въведат повече упражнения за развиване на практически умения - много важно например какво е метатеза и обстоятелствено пояснение, като децата в същото време не могат да четат или да напишат прост текст). Но ЧУ са съвсем друга тема - те са избор за получаване на много качествено образование, навсякъде ги има и който може да си го позволи, избира. Нямат общо с плачевното ниво на излизащите в 7 клас от БГ-образованието.
Амбициозните деца и родители намират различни начини да се доберат до заветното училище в 8 клас (не е просто въпрос на възможности). И когато се съберат в един клас се вижда, че децата имат всъщност много повече общо, отколкото си мислите.

# 286
  • София
Амели, извинявам се, постът ми беше свързан с долното изказване на Аш, объркала съм имената.

Аз като цяло съм съгласна с горния пост на Фаувет - но е за темата за ДУ (там наистина не трябва да са оставени нещата за спасяване поеденично, както и материалът по някои предмети трябва да се опрости и да се въведат повече упражнения за развиване на практически умения - много важно например какво е метатеза и обстоятелствено пояснение, като децата в същото време не могат да четат или да напишат прост текст). Но ЧУ са съвсем друга тема - те са избор за получаване на много качествено образование, навсякъде ги има и който може да си го позволи, избира. Нямат общо с плачевното ниво на излизащите в 7 клас от БГ-образованието.
Амбициозните деца и родители намират различни начини да се доберат до заветното училище в 8 клас (не е просто въпрос на възможности). И когато се съберат в един клас се вижда, че децата имат всъщност много повече общо, отколкото си мислите.
а аз въобще нямах предвид осмокласниците, а образованието в периода ПУК - 7 клас. След 7 клас е нормално децата да кандидатстват и да продължат в училище, което да отговаря на възможностите и средата им. Повечето ЧУ, които се коментират, са преди 7 клас (за тях се отнася и НВО статистиката).

# 287
Понеже дъщеря ми учи седем години в 20-то, имам дастатъчно наблюдения върху ДУ. Моето мнение е, че проблемите на тези училища са два: 1. Много от учениците са незаинтересовани (по думите на щерката, поне половината й клас в 20-то ходиха на училище, защото са задължени), респ. разваляха дисциплината и учителите забавяха заради тях темпото и 2. Часовете по БЕЛ и математика са малко, нито имаше време за затвърждаване на материала, нито за добавени и по-сложни задачи/упражнения. Поради това, въпреки че дъщеря ми имаше добри учители по двата предмета (Дойчинова и Войнов), без уроциге при Алашка и Виденова, не би изкарала резултатите на НВО за желаното училище.

# 288
Скрит текст:
Има живот и успешни деца и извън СС/Питагор, толкова пъти го дъвчем това в темата. Нито тези, чиито деца са приети, имат гаранция за Айви, IE, МИТ и пр., нито неприетите или избрали друго трябва да считат децата си за провалени.

Аз май съм единственият "мъдрец", който не си записа детето в топ-а, че и от самото училище ми се обидиха, че не ща. Но не ми хареса пробният ден тогава, на детето - също. Сега ако кажа какво не ми хареса, сигурно ще направим още 6-7 страници.
напиши защо не ти е харесало - може да е полезно за всички, а и от училището да си направят изводи. Нали сега е модерно да се търси полезна обратна връзка Simple Smile
[/quote]
Може и да е полезно на някого, но очаквам родители с деца в училището да започнат дълги и нападателни пледоарии защо не съм права, а не ми се водят подобни дискусии. Най-много накрая да започнат язвителни забележки, че аз или детето сме с дефицити, каквито грозни случки сме виждали в темата. Направила съм си изводите за себе си, не искам да подлагам детето си на режима и порядките, които се предлагат в конкретното училище.
А колкото до обратната връзка - училището не поиска такава. Бяхме смъмрени, че сме им изгубили времето, след като още при подаването на заявление за кандидатстване не сме били сигурни, че сме избрали училището. Имат си достатъчно наплив, моите 2 стотинки не им трябват.

# 289
  • в страната на чудесата
Ми аз също не съм избрала СС, сега дали е било грешка или не не зная. От социална гледна точка за мен в личен план не беше, щото покрай проблемите в другите училища имам чудни приятелства, запазени във времето. Част от тези хора отидоха в СС, та ако е било речено сигурно сме щели да се срещнем. За детето не зная. Аз съм се стремила да го предпазвам с всички сили от хорариум и много учене до 4 клас, че той рано започна 😂. Сега е топ. Едва ли е защото не му давах да пише домашно в събота и неделя. Мисля, че за всеки родител и дете си има училище. От опита, примерите, успехите на много деца смятам, че сегашното му училище е най-доброто за него в страната и се радвам, че мога да си го позволя.

# 290
Аз също не избрах СС. На мен ми се стори малко соц честно казано.

# 291
Аз също не избрах СС. На мен ми се стори малко соц честно казано.
Моето усещане за Питагор беше същото. Особено с реденето на децата в 2 редици по стълбите с класната отпред и хоровото "Добър ден, госпожо директор!" при срещата им с другарката М. в коридора.

# 292
  • в страната на чудесата
Ох, другарката милушева приема поздрава ли?
Абе то и при нас Влъчкова имаше здрава ръка, което засега е запазено, учителите познават всеки по име и това не е лошо - ученето е повече и не се губи енергия с проблеми с дисциплината и тъпите изцепки на пуберите. Униформи задължителни, ред се спазва, закъснения не се толерират. И това въобще не е лошо.
Но чак в две редици…

# 293
Те се гордеят с това, няколко пъти по време на отворените врати се подчерта, че децата в училището са "като войници".
Само че ние не търсехме казарма.

# 294
  • в страната на чудесата
Мен това би ме отблъснало и хич нямаше да се стигне до кандидатстване.
Те като сложиха камерите в Петър Берон малкият беше възмутен и ни обвини, че сме го записали в алкатраз. 😂😂😂
Ноооо, нашият опит с пет училища също не би бил приемлив за всеки. Аз имам познати, които недоволстват, но не местят децата. Това за мен е по-голяма грешка отколкото да сгрешиш с училище, но всеки си знае.

# 295
Те се гордеят с това, няколко пъти по време на отворените врати се подчерта, че децата в училището са "като войници".
Само че ние не търсехме казарма.
Ами зависи какво разбираш под войници. По двама вървят когато се местят от стая в стая.
Я пусни децата да тичат без ред и виж колко ударени и блъснати деца ще има.
А след това колко родители ще реват...знаеш ли. Щото аз съм видяла и при този ред какви ли не контузии.
Ако някое училище твърди че пуска децата да тичат и лудеят -или лъже или децата са твърде малко и един дежурен учител в коридора може да обхване всички.
Не забравяйте, че 6 годишните са си бебета нищо че могат да знанят гласни и съгласни, обикновенно една топка не умеят да хващат, а да се строят в две редици е мисия невъзможна. / това се постига с изключително добри учители/ Simple Smile

# 296
Те сигурно за да предотвратят инциденти не са изградили тоалетна на етажа на ПУК и 6-годишните бебета трябва да слизат 2 етажа надолу, за да достигнат заветното WC?

Тичането в училище се предотвратява с възпитание (основно у дома) и налагане на правила в училище, не с казармен строй.

# 297
Тичането в училище е нормално нещо до определена възраст. За този, който не тича, после сигурно ще има някакви последици от сорта на "неизживяно детство". Ни някога тичахме и нищо не ни е станало. И сами излизахме на улицата, и по огради и дървета се катерехме, и с ожулени колене и лакти сме се прибирали, и с колелата сме карали надалеч (че и сме падали). Ми то така се учи човек.

# 298
Черна станци, носталгията за едно време е ясна, но това време е минало. И света се промени и хората, а децата нямат общо с нас.
И на ластик играехме в ДГ, сега пробвай с няколко деца на тази възраст.
Питай 5 деца в 1 клас - могат ли да си стоплят сами храната и кой им бърше дупето и разликата с минало и сега бързо ще я схванеш.
А децата вече са най-скъпото на семейството. Може време за тях да нямат но пък изискат от учителите да се грижат като бебета за тях.

Sylviana, няма идея за тоалетната но на Руски тоалетни за ПУК имаше а новата сграда е била училище та не вярвам тоалетни да няма по етажите.

А колкоти до домашното възпитание - да не ти се налага да се сблъскваш с него.
Показването на средни пръсти и псуване на деца от ПУК , как ти се вижда? Simple Smile

# 299
Тичане по коридорите и едно време не беше разрешено, и с право.
Затова е хубаво децата да излизат на двора, за да могат да потичат.

Общи условия

Активация на акаунт