Частни училища -информативно - дискусионна тема- 62

• 67 672
  • 761
  •   1
Отговори
# 270
Това че нещо работи в училища с подбор, в това число математически, езикови гимназии, частни училища, не значи, че работи за всички, а само за избрани, което значи, че милата ни родна образователна система просто не работи.

Ех, да можеше едно лекарство да работи за всички болести или една подправка за всички манджи...
Според теб защо хората правят рейтинги на учебните заведения и всеки се натиска за по-добро? Дали университетите от Айви лигата дават същото ниво като някой пропаднал "селски" университет? Ма то май и системата в САЩ не функционира Wink
В случая не говорим за университети от Айви лигата, които изобщо не са задължителни. Говорим за образованието в задължителния му етап и за това, че разликите в качеството между отделните училища са толкова големи, че се създава непреодолима пропаст. Вярно е, че не всички ще станат инженери, лекари или архитекти, но и обикновеният работник трябва да може да си напише името и да си попълни документите за лична карта. За съжаление, неграмотността се забелязва на всички нива и стига до университета абсолютно безпрепятствено. Това не може да се реши със спасяване поединично и пращане на детето с автобуса да учи в друг град.
А относно програмите, да, виждала съм ги. Материалът не е толкова сложен, но е поднесен по безсмислено сложен начин и е много като обем. В стремежа да се мине през всичко, се губи логиката. Липсват междупредметни връзки и време да се осмисли наученото. Това налага и необходимостта от частни уроци или помощ от родител.
Може постовете ми да ви се виждат безсмислени и назидателни, но живеем в едно общество и децата ни, освен ако не поемат към чужбина, ще трябва да живеят и да работят с всички останали, които идват и от топ частни училища и от училището в Чуй Петлово, примерно. Та не е все едно какво е общото ниво, което е ниско въпреки няколкото добри училища.

# 271
  • София
Аз като цяло съм съгласна с горния пост на Фаувет - но е за темата за ДУ (там наистина не трябва да са оставени нещата за спасяване поеденично, както и материалът по някои предмети трябва да се опрости и да се въведат повече упражнения за развиване на практически умения - много важно например какво е метатеза и обстоятелствено пояснение, като децата в същото време не могат да четат или да напишат прост текст). Но ЧУ са съвсем друга тема - те са избор за получаване на много качествено образование, навсякъде ги има и който може да си го позволи, избира. Нямат общо с плачевното ниво на излизащите в 7 клас от БГ-образованието.

# 272
Но ЧУ са съвсем друга тема - те са избор за получаване на много качествено образование, навсякъде ги има и който може да си го позволи, избира. Нямат общо с плачевното ниво на излизащите в 7 клас от БГ-образованието.

Ами да, така си е. В топ 20 училища в София има цели 13 частни ( с общо 454 деца )  и само 7 държавни/общински ( с общо 900 деца).

# 273
  • София
Аз съм изненадана, че 73-то е след Изгрев, Дорис Тенеди и БШ.

# 274
Аз пък съм учуден, че 20-то е толкова близо по математика до 125-то и очаквах по - голяма разлика по математика със 107-мо.

# 275
  • софия
За да сме напълно в унисон с вечната песен, да попитам нещо: частните уроци как ще ги мерим?
Отдавна образованието на ду е преминало в частния сектор. Оттам идва истинския трагизъм на държавното училище.
И като е толкова зле програмата, учителите длуви ли имат в устата?! Нсли те трябва да работят по тия програми и нали те са прекия допир с децата?

# 276
А никой не забелязва, че ако ДО е плачевно, то явно и ЧО е такова, защото резултатите са близки там, където има мотивирани деца. И обратно - ако ЧО е на високо ниво, то и ДО в тези училища е на такова. А където ДО е наистина плачевно, това е защото просто от всяко дърво свирка не става. При ЧО поне имаме подбор по мотивация - родител непукист няма да плати пари за нещо, което не го интересува. И това вдига летвата сериозно и прави разликата много повече от някакво супер преподаване.

За да сме напълно в унисон с вечната песен, да попитам нещо: частните уроци как ще ги мерим?
Отдавна образованието на ду е преминало в частния сектор. Оттам идва истинския трагизъм на държавното училище.

Този "трагизъм" в голяма степен важи и за ЧУ. И се дължи на лошата идея една матура, каквато е НВО, да е и състезателен изпит. Също така и на желанието на мотивираните деца да се съберат заедно в добри училища, а във всяка държава, където има състезателни изпити с повече желаещи от местата, има и уроци. Може би само мащабите са по-малки, защото мераклиите са много по-малко, отколкото у нас. Но връзката е еднозначна - ако има състезание има и уроци, защото емпирично е доказано, че което се тренира се подобрява.

Последна редакция: пт, 22 дек 2023, 16:52 от Черна станция

# 277
  • София
Аз мисля, че цитираните 7 ДУ в топ 20 не са представителни за масовото ДУ, за които тръгна разговорът от постовете на Фаувет - съвсем друга беше идеята (по-скоро доказват тезата за спасяването на соло принцип).

# 278
В масовото ДУ (да разбираме по-скапаните такива, нали?) има голяма мешавица от мотивирани и немотивирани деца (да не казвам деца с по-нисък КИ). В резултат на това учебният процес върви бавно и трудно, изоставащите спъват останалите, така се изпуска материал, а учителите се демотивират и гледат просто някак да предадат материала така, че всеки да върже тройката... Мотивираните деца просто нямат избор, освен да си наваксат с уроци. А има и училища, в които (почти) всички деца са от втората категория, и те са с двойките на НВО.  И никаква система не може да се пребори с това без някакъв механизъм за насилствено мотивиране на децата. Например едно време основното образование е вкарвано в главите на нехаещите с бой с пръчка по диаметрално противоположно място. И с повторение на аргументите на бис у дома за слаб успех, забележки за лоша дисциплина и прочее провинения. Днес (за добро или лошо) това е отречена практика и учителите нямат никакви инструменти да усмирят децата, а вкъщи им казват "абе, е@@ му майката на този даскал". И какво очаквате? Както казах, ЧУ бягат по друга писта не заради чудесата в преподаването, а защото никой от въпросните незаинтересовани родители няма да даде пари за ЧУ. И това е много ефективен подбор. А ако към него добавим и подбор по интелект и зрялост, и ето как нещата са готови, макар системата да е същата. Ама то и с една и съща кола се кара различно по магистралата и по изровен третокласен път, нали?  Или пък по една и съща магистрала се кара различно със стара 20 годишна бракма или нова кола висок клас. Не виждам защо се очаква с училищата да е различно? Всички обвиняват системата, ама системата не е нещо изолирано, а е обвързана и повлияна от децата, от родителите им, от престижа на учителската професия...
Накратко, за мотивираните семейства изборът е ЧУ с подбор по мотивация и евентуално подбор по качества, или ДУ с подбор + уроци по език + уроци за попълване на пропуски заради изоставане поради средата. А вече уроците за НВО мисля, че ги има и в ЧУ и в ДУ пак с цел пробив в училище с подбор и от там среда.
Аз нищо нелогично не виждам. И не споделям исканията за опростяване и свиване на материала за да се справят немотивираните, защото тогава другите пък хептен ще хукнат по частни уроци.  Нещата са си такива, каквито са и системата се е оптимизирала - който иска да се научи има начин (даже и в ДУ), който не иска - насила хубост не става.

# 279
Само ми направи впечатление-никога не съм виждала изоставащи да спъват класа. Това би било вярно, ако учителите специално се занимаваха с тези деца. Обаче е добро оправдание.
Липсата на дисциплина спъва.

# 280
  • София
Спъването е индиректно. Когато в  даден клас преобладават деца  със затруднения, пропуски и т.н, учителят напасва нивото на преподаване/изисквания  към тях. Няма да показва задачи с допълнително построение  в клас, в който масово не е овладян базовият материал от геометрията. Потърпевши са онези, които могат да поемат доста повече, но, уви, не се стига дотам. Получават липсващото навън и/или с доп. работа у дома с родител. Обратният сценарий се основава на същата логика - подбрана  среда в добро ДУ след сериозен изпит и прокрадване между капките на връзкарче, което не е баш за там. Напасва се нивото на работа  според потенциала на масата, изоставащият тръгва на уроци с цел да догонва останалите. Но тук  набутването  на парашутиста си е проблем на родителите и няма  повод въпросното дете да се счита за ощетено. В първия случай има..

Последна редакция: пт, 22 дек 2023, 19:27 от пенсионирана русалка

# 281
И като е толкова зле програмата, учителите длуви ли имат в устата?! Нсли те трябва да работят по тия програми и нали те са прекия допир с децата?

Ако ставаше само с частни уроци, дори училища като 47-мо щяха да са ок на НВО.

# 282
Може би не знаете, но частни уроци доста деца в ДУ не могат да си позволят.
Амели, в думите ти можеше да има смисъл, ако 1) децата от ЧУ не посещаваха частни уроци и 2) децата от ДУ разполагаха поне с такъв хорариум по основните предмети като тези от ЧУ.
Приеми просто, че амбициозните деца/родители с частните уроци набавят хорариума на връстниците си в ЧУ (като въобще не броим частните уроците на последните).

# 283
  • софия
Амели, в думите ти можеше да има смисъл, ако 1) децата от ЧУ не посещаваха частни уроци и 2) децата от ДУ разполагаха поне с такъв хорариум по основните предмети като тези от ЧУ.
Приеми просто, че амбициозните деца/родители с частните уроци набавят хорариума на връстниците си в ЧУ (като въобще не броим частните уроците на последните).
Ама приемам го. Нямам нужда от уговаряне. Точно това имам предвид като говоря за големия трагизъм. Колко са онези с частните уроци от общото? Те се измъкват, fine. А другитв? Онези, които нямат средатва, онези които нямат загрижени родители, онези които нямат дори близък до приличен социален статус обещаващ поне някаква среда?!
Моля ви се, не си мислете, че едни потребители с деца в частни училища искат непременно да обяснят на други потребители  с деца в държавния сектор, че чдецата на едните са по-от децата на другите.
Толкова вече е досадно това заемане на отбранителна позиция, че плочата започва яко да скърца. Приемете, ме има едни много на брой училища и мнооооого на брой ученици, които нямат никаква представа къде се намират и в крайна сметка те сформират голямата картина на българското образование. Тия дето искат да пробиват ще се оправят. Няма страшно. Амели тях не ги мисли, на друго място е драмата.

# 284
  • София
Ама приемам го. Нямам нужда от уговаряне. Точно това имам предвид като говоря за големия трагизъм. Колко са онези с частните уроци от общото? Те се измъкват, fine. А другитв? Онези, които нямат средатва, онези които нямат загрижени родители, онези които нямат дори близък до приличен социален статус обещаващ поне някаква среда?!
Моля ви се, не си мислете, че едни потребители с деца в частни училища искат непременно да обяснят на други потребители  с деца в държавния сектор, че чдецата на едните са по-от децата на другите.
Толкова вече е досадно това заемане на отбранителна позиция, че плочата започва яко да скърца. Приемете, ме има едни много на брой училища и мнооооого на брой ученици, които нямат никаква представа къде се намират и в крайна сметка те сформират голямата картина на българското образование. Тия дето искат да пробиват ще се оправят. Няма страшно. Амели тях не ги мисли, на друго място е драмата.
+ 1000

Драмата не е в ЧУ, МГ-тата и 5-те ДУ в София, в които доскоро се влизаше с връзки (в едно от тях със сигурност с изпит за ПУК).  Този спор въобще не е за тази тема (освен ако не искаме да разсъждаваме по нюансите - например защо бих предпочела СС пред 107-мо Wink )

Общи условия

Активация на акаунт