Частни училища -информативно - дискусионна тема- 62

• 67 634
  • 761
  •   1
Отговори
# 255
Това че нещо работи в училища с подбор, в това число математически, езикови гимназии, частни училища, не значи, че работи за всички, а само за избрани, което значи, че милата ни родна образователна система просто не работи.

Ех, да можеше едно лекарство да работи за всички болести или една подправка за всички манджи...
Според теб защо хората правят рейтинги на учебните заведения и всеки се натиска за по-добро? Дали университетите от Айви лигата дават същото ниво като някой пропаднал "селски" университет? Ма то май и системата в САЩ не функционира Wink

# 256
Даже и в комунизма не бяхме равни, не разбирам тези напъни за уравновиловка. Има ли безплатно образование - има, задължително ли е до 10 клас - задължително е. Който търси по-високо качество си наляга парцалите и си го осигурява.  Има много деца от села и малки градове, които пътуват, живеят по квартири и т.н., защото родителите са преценили, че по-доброто образование е приоритет за семейството. Същото е и с частните у-ща и с тези с подбор. Искаш нещо повече - има начин да го получиш, ама никой насила не те кара, въпросът е дали алтернативата те устройва.

# 257
  • София
Какво и е работа да коментира sad lady в публичен форум си е, ще ме прощавате, изцяло само нейна работа 😂.

Коментарът за измисления балон също е доста странен - все едно хората, пишещи тук, не са наясно за разликите между средата, услугата, предимствата и социалните неравенства. Не ядем доматите с колците все пак.

# 258
Има живот и успешни деца и извън СС/Питагор, толкова пъти го дъвчем това в темата. Нито тези, чиито деца са приети, имат гаранция за Айви, IE, МИТ и пр., нито неприетите или избрали друго трябва да считат децата си за провалени.

Аз май съм единственият "мъдрец", който не си записа детето в топ-а, че и от самото училище ми се обидиха, че не ща. Но не ми хареса пробният ден тогава, на детето - също. Сега ако кажа какво не ми хареса, сигурно ще направим още 6-7 страници.

# 259
  • софия
че защо да не направим още страници, нали това е целта на темата.

# 260
И на мен би ми било полезно да споделите какво не ви допадна?

# 261
На мен пък ще ми е интересно по какъв път поехте и дали сте доволни.

# 262
Аз предлагам МОН преди да тества с PISA и да анализира резултатите, да ги научи тия деца на задачите PISA. Защото учебниците са наблъскани с теория, а малко им се показва как да я приложат напрактика. И дори някое да мисли разчупено, после в клас го изпитват да рецитира. А кой да ги научи, освен учителите? Докато Янка Такева е основен представител на учителите, все ще рецитират. Образно. Разбира се, че това е само върхът на айсберга.
А иначе е права Лейка. Извън София извадката масово е малцинствена и на полуграмотни българи. Че дори и в София има няколко такива. В тези училища се борят да ги задържат в системата и не им пука за НВО и PISA.

Последна редакция: пт, 22 дек 2023, 15:45 от Фран

# 263
  • София
Ех, тази “велика”  Pisa ! Понеже ние, като сме обучавани академично, а не “практически насочено”, не можем да си сметнем колко плочки ни трябват за банята или колко продукти за доза и половина от рецептата, нали. 🙄

# 264
Повярвай, видях как "прилагат" знанията за лихва. Можеш да умреш от смях.

# 265
Всъщност ние някога решавахме много задачи с думи, а там се излагаха именно практически задачи, а не абстрактни сметки.

# 266
  • София
То и сега се решават доста текстови задачи. И за работа, и за движение и т.н., които са практически, точно като нашите наремето. Но това няма много общо с PISA, който тест като цяло измерва нивото на справяне с битовизмите на средностатистическата домакиня.

# 267
  • София
Има живот и успешни деца и извън СС/Питагор, толкова пъти го дъвчем това в темата. Нито тези, чиито деца са приети, имат гаранция за Айви, IE, МИТ и пр., нито неприетите или избрали друго трябва да считат децата си за провалени.

Аз май съм единственият "мъдрец", който не си записа детето в топ-а, че и от самото училище ми се обидиха, че не ща. Но не ми хареса пробният ден тогава, на детето - също. Сега ако кажа какво не ми хареса, сигурно ще направим още 6-7 страници.
напиши защо не ти е харесало - може да е полезно за всички, а и от училището да си направят изводи. Нали сега е модерно да се търси полезна обратна връзка Simple Smile

# 268
  • София
Всъщност има доста задачи  от типа Pisa в разни уч. помагала, но не се стига в час до тях. На първо четене се сещам за цялостен сборник с такива на Веди, на Архимед.. За решението им е нужно разбиране какво представя дадена графика/диаграма, както и осмисляне на материала за проценти, части от цяло, ъгли, пропорции, средно аритметично, моделиране на уравнения и т.н, а не  папагалско прилагане на някакъв алгоритъм в задача с еднотипни примери от а до к подточка. И са доста близки точно до проблемите/битовизмите на   средностатистическия гражданин , понеже се коментира  в тях примерно разпределение на разходи за почивка по пера,  избор на по-изгоден тарифен план за мобилен оператор или на по-добър вариант за избор на банка съобразно лихвите,  средна заплата в дадена фирма и т.н.

# 269
Все задачи, които наблюдаваме, че на хората са им трудни в реалността. Тези задачи се учат обаче в семейството, в учебниците рядко има нещо заложено.

Общи условия

Активация на акаунт