Частни училища -информативно - дискусионна тема- 62

• 67 601
  • 761
  •   2
Отговори
# 240
  • софия
Определено нещо в темата трябва да се промени, защото много потребители не смеят да пишат изобщо, а минаваме на лични. Дискусиите са доста интересни и смятам, че биха били полезни.
Как смятате, ако разделим темата и отделим СС и Питагор, като училища с най-голям брой кандидатстващи, в една тема, а за останалите частни друга? Може и Франи (или друг модератор)  да каже дали е допустимо, а и вие кажете дали ще е по-полезно.
Без да съм прочела всичко след този пост, се включвам защото ми се видя абсурдно предложението.
Сравненията са неизбежни. И да отделите теми само за тях, с другата тема пак ще се споменатават, защото училище се избира на база ситуиране в общата картина и сравненията са част от анализа.
Няма как да избегнеш пионерите и епдещите в областта.

# 241
Аз подкрепям идеята за разделяне на темите - получих на лични изключително полезни отзиви за училища, различни от СС и Питагор, които биха били много полезни и за други потребители. Може би в друга тема хората биха били по-склонни да споделят. В крайна сметка има родители като мен, които преценяват, че децата им не биха 'виряли' в силно конкурентна среда или не са с академична насоченост, но все пак търсят добра среда, качествено обучение и т.н. Те трябва да си направят SWOT анализа на база инфото за останалите налични училища. НВО не за всеки е водещо, понеже може да не се цели в ЕГ/НПМГ/СМГ. Да не говорим, че МОН е под все по-голям натиск да въведе по-съвременни критерии за качествено образование (може би и заради гнева на работодателите след PISA резултатите). И това ще повлияе на частните училища, които ще се стремят да ги покриват (и значението на НВО като единствен обективен критерий за качество да отслабне). Така че неминуемо нещата ще се развиват. Има търсене, ще има и предлагане на по-различна и, надяваме се, качествена образователна услуга.

# 242
Получавате полезни отзиви на лични, защото хората не искат да споделят публично.
Неведнъж се е писало, че се чете от училищатата и дори се споменаваше за взети мерки срещу пишещи.
Съмнявам се, някой да е толкова наплашен да си сподели мнението, защото някой друг ще го критикува.
Не ми е много ясно, като се отделят две-три училища в друга тема, няма да има право да се споменават ли? Ако е страх от критики и конкретни потребители, как това ще се регламентира в другата тема?

# 243
Аз подкрепям идеята за разделяне на темите - получих на лични изключително полезни отзиви за училища, различни от СС и Питагор, които биха били много полезни и за други потребители. Може би в друга тема хората биха били по-склонни да споделят. В крайна сметка има родители като мен, които преценяват, че децата им не биха 'виряли' в силно конкурентна среда или не са с академична насоченост, но все пак търсят добра среда, качествено обучение и т.н. Те трябва да си направят SWOT анализа на база инфото за останалите налични училища. НВО не за всеки е водещо, понеже може да не се цели в ЕГ/НПМГ/СМГ. Да не говорим, че МОН е под все по-голям натиск да въведе по-съвременни критерии за качествено образование (може би и заради гнева на работодателите след PISA резултатите). И това ще повлияе на частните училища, които ще се стремят да ги покриват (и значението на НВО като единствен обективен критерий за качество да отслабне). Така че неминуемо нещата ще се развиват. Има търсене, ще има и предлагане на по-различна и, надяваме се, качествена образователна услуга.

Колко деца имате минали през оценяването в 7 клас?
Моето мнение за училищата се е променяло през годините на база на опита, който съм натрупала с децата.
От база на опита на познати и приятели преминали с децата си през основният обучителен етап.
Едно е било виждането ми когато детето е било в 1 клас, друго в 4, а след време отчитайки фактите виждам трети.
Реално мнения на родители с деца в 1 клас, трудно биха се взели за релевантни.

Децата от тези две училища биха покрили резултатите на PISA без какъвто и да било проблем. Затова и много се учудих, кои училища са участвали в това проучване.

# 244
Ами не е точно страх от критики, а от безсмислени мнения (неинформирани и груби) и опорочаване на усилията да дадеш смислена обратна връзка. Ако аз отделя 15 минути и напиша тук няколко смислени и информативни параграфа с ЛИЧНИ впечатления за някое училище и се започне “да ама ЕЖК каза, че в това училище имало една учителка, дето веднъж казала, че (…)” или “на стринка ми една приятелка хич не са доволни там” или нещо от сорта, и на мен ми писва и предпочитам на лични.

# 245
Как изключването на две-три училища от темата ще реши този проблем?

# 246

Колко деца имате минали през оценяването в 7 клас?
Моето мнение за училищата се е променяло през годините на база на опита, който съм натрупала с децата.
От база на опита на познати и приятели преминали с децата си през основният обучителен етап.
Едно е било виждането ми когато детето е било в 1 клас, друго в 4, а след време отчитайки фактите виждам трети.
Реално мнения на родители с деца в 1 клас, трудно биха се взели за релевантни.

Децата от тези две училища биха покрили резултатите на PISA без какъвто и да било проблем. Затова и много се учудих, кои училища са участвали в това проучване.

Миналата година минахме през НВО след 7  клас (с общ сбор от над 193, ако има значение). Но не беше необходим.

# 247
  • в страната на чудесата
Вижте, методологията е такава, че обхваща съответна извадка и тя включва представители от всякакви училища, насели места и етноси. Последното е особено важно. И отразява хм, затрудненията на някои социални групи и някои етноси и това е така в цяла Европа. Просто тук са повече и техните резултати тежат относително много. Можете да проследите раждаемостта в последните 15 години и ще разберете, че резултатите ще стават по-зле 😂
Ако се разгледат разделени, резултатите не са зле. Или не толкова зле, че чак да очакваме промяна в модела СС/Питагор/мг/нво и прочие.
А и това не са училища, таргет на съответните популации в риск.

# 248
Как изключването на две-три училища от темата ще реши този проблем?

Не към мен това, аз по принцип не подкрепям разделяне на теми, а тук пък съвсем. Казвам защо според мен се комуникира на лични.

# 249
  • софия
Аз пък като цяло изобщо не виждам причина да се обсъжда потребността от пускане на тема. След като някой е усетил такава потребност отваря съответния подфорум и пуска. Темите си имат собствен живот, или ще стане или няма да стане.
Аз няма против да се пуска тема, изразих съмнение по отношение на опазването и “чиста” от присъствието на двете толкова коментирани училища, просто защото има причина да са коментирани.
Пък това че форума отдавна е по-ценен на лични не е от вчера или от тази тема. Нормално желание за анонимност. (Уж)

# 250
Темата няма как да бъде разделена.
Има отделна тема за ПЧМГ и Питагор. Може да бъде създадена такава и за СС, и са всяко едно частно или държавно училище. Въпрос на желание.
Дали ще пише някой във въпросните теми, също е въпрос на желание и зависи от потребителите.
Всички теми са отворени към всички. Никой не може да казва кой, къде и защо да пише.

Напомням, че постове се изтриват (както и дискусията след тях, ако е свързана с изтрития пост) само и единствено, ако са нарушени правилата на форума.
Редовно темата се почиства (с или без доклад), изтриват се основно постове, съдържащи груби (директни или завоалирани) обиди към потребител (и/или институция и т.н).
Всичко е много просто. Нека когато пишем пост, се съобразим с чувствата на другия,  да бъдем тактични, умерени и уважителни.
А това тук понякога липсва.

Весели празници! Flowers Hibiscus

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 14:47 от Фран

# 251
Вижте, методологията е такава, че обхваща съответна извадка и тя включва представители от всякакви училища, насели места и етноси. Последното е особено важно. И отразява хм, затрудненията на някои социални групи и някои етноси и това е така в цяла Европа. Просто тук са повече и техните резултати тежат относително много. Можете да проследите раждаемостта в последните 15 години и ще разберете, че резултатите ще стават по-зле 😂
Ако се разгледат разделени, резултатите не са зле. Или не толкова зле, че чак да очакваме промяна в модела СС/Питагор/мг/нво и прочие.
А и това не са училища, таргет на съответните популации в риск.
Образователната система е за всички и цели да образова всички, и децата от етноса и тъпите и тези дето са медиокре. Това че нещо работи в училища с подбор, в това число математически, езикови гимназии, частни училища, не значи, че работи за всички, а само за избрани, което значи, че милата ни родна образователна система просто не работи. И това се опитаха да ви обяснят от PISA, ама ние нали си живеем в един балон и все някой трябва да ни е виновен. Я етноса,  я НПО-тата, я нещо друго.

# 252
Щото в Америка или Германия или друга по ваш избор страна образователната система образова еднакво всички етноси, и нивото е еднакво в частни/държавни училища и в такива с подбор или без. На първо четене се сещам за Германия, където ги делят още в 5 клас и перспективата за Университет не е розова ( не казвам невъзможна) на тези, дето са медиокре и отдолу.

# 253
  • София
Този пост нямаше никакъв смисъл, честно. Че защо иначе хората щяха да търсят ЧУ или ДУ с подбор, ако мислеха, че системата работи  навсякъде и още повече еднакво. Rolling Eyes И чак пък да чакаме Pisa да ни го обяснява Joy Само лъхна едно желание с назидателен тон да се уязвят тук пишещите и ако това е било целта, добре.

# 254
Щото в Америка или Германия или друга по ваш избор страна образователната система образова еднакво всички етноси, и нивото е еднакво в частни/държавни училища и в такива с подбор или без. На първо четене се сещам за Германия, където ги делят още в 5 клас и перспективата за Университет не е розова ( не казвам невъзможна) на тези, дето са медиокре и отдолу.
Тези дето са медиокре не искат университет, искат да си работят. В България доста деца отпадат от системата и изобщо не завършват училище, защото не могат да покрият изискванията, които са за всички.
А тези, които завършват са меко казано неграмотни и после в университета се чудят какво да ги правят, че и завършват даже.
Дописвам специално за тъжната лейди, на която не ѝ е работа са решава кой пост има или няма смисъл. Докато има хора, на които все етносът им е виновен за всички беди (или тъпите и посредствени деца), ще има и постове като моя, които да обясняват, че това далеч не е така. Извън балончето от хубавички частни училища има и такива, в които нещата са катастрофални и които не са пълни само с деца от етноса. Достатъчно е просто да се разходите из няколко произволно избрани училища и ще разберете, че резултатите на PISA не отразяват и наполовина трагедията на бг образованието.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 15:06 от fauvette

Общи условия

Активация на акаунт