Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са правата ми, ако работя без регистриран трудов договор?
Какво да правя, ако нямам копие от трудовия си договор?
Как мога да проверя дали съм осигурен?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са правата ми, ако работя без регистриран трудов договор?
Ако работите без регистриран трудов договор, вие не сте защитени от законодателството. Нямате право на осигуровки, нито на обектива на трудовото законодателство. При липса на договор можете да прекратите по взаимно съгласие или с предизвестие, тъй като вашият работодател не е спазил законовите изисквания за регистриране на трудовите отношения. Важно е да сигнализирате Инспекцията по труда за установяване на евентуални нарушения.
-
Какво да правя, ако нямам копие от трудовия си договор?
Трябва да поискате копие от трудовия си договор от вашия работодател. Ако работодателят не предостави такова копие, това може да се счита за нарушение. Можете също така да проверите дали договорът е регистриран в НАП или НОИ. Ако не е, това е сериозен индикатор, че работодателят не спазва законодателството и трябва да сигнализирате Инспекцията по труда.
-
Как мога да проверя дали съм осигурен?
-
Какво да правя, ако работодателят не предоставя безопасни материали за работа?
-
Какви стъпки трябва да предприема, ако реша да напусна работа?