Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 83

• 37 256
  • 778
  •   1
Отговори
# 345
Ние живеем в сегашния ни апартамент от година и половина. Стаята на малките деца нарочно я обзаведохме суууупер основно - кошара, гардероб, един калакс за играчките им (бебето спи все още при нас, има си скрин в нашата спалня). Исках да по живеем и да преценя как би било най-удачно. За тази година и половина си смених концепция 78 пъти. Пролетта уж ще поръчваме мебели, ама кой знае какво ще ми хрумне междувременно.

Диди, помислете за вграден конвектор, според мен ви е най удачната опция.

# 346
При мен тези неща много помагат: да няма нищо по земята и по ъглите. Мебелите или окачени, или на високи крака да минава робота отдолу, или плътно до земята. Шкафове и гардероби до тавана, да няма пространство отгоре. Никакви отворени рафтове, никакви витринки и безсмислени празни повърхности, те са магнит за боклучки и прах. Не обичам излишни вещи и прахосъбирачки.
Дано да не се отвори сега една неприятна дискусия с назидание и порицание, просто казвам на мен какво ми помага и как се чувствам добре.

# 347
Чистенето у дома не ми е силна страна, тези дни отново се убедих, надявам се в новото жилище (двустайно предполагам, т.е. по-малко от сегашното) да мога да се оптимизират нещата.
 Има ли начини да стане по-лесно и бързо (по-рядко) почистването. Банята/тоалетната също е отделна тема.
Прахта ми е основния проблем, след това нещата които са около ъглите и по земята. Шкафове (окачени) и гардероби ли е решението? Отделно, хаосът не е добре и за концентрацията, вътрешния мир...
Според моя опит колкото по-малко жилището, толкова по-трудно се поддържа и чисти, защото повече мебели и вещи се концентрират на малко площ, а това винаги пречи. В по-големите жилища мебелите са разпределени по-оптимално, не са сгъчкани и не затрудняват почистването, отделно има място за достатъчно мебели за съхранение във всяко помещение според функциите му.

# 348
Сега ще преобзавеждам апартамент в центъра, където количеството прах поради замърсения въздух колосално се е увеличило...
Минавам на диван, табуретка и легло на крака 10 см, за да минава отдолу робота. Другите мебели в хола и коридора ще са висящи. Гардероб до тавана в едната спалня.
Остава все пак за бърсане, но е крачка напред към по-лесната поддръжка.

Последна редакция: пн, 01 яну 2024, 17:10 от drago_2008

# 349
Моето впечатление е, че колкото повече домашен текстил и дрехи има, толкова повече прах се трупа. Чистенето ми намаля осезаемо, когато разкарах килими и пътеки и наложих ембарго на разхвърлянето на якета в коридора. Първо сгъвам и прибирам дрехи, после сменям спално бельо и бърша прах, чак тогава пускам прахосмукачката. После няколко дни е рахат. Обаче остане ли на открито и една кърпа в повече, все едно съм отворила всички прозорци към булеварда и любезно съм поканила цялата мизерия да влезе у дома.

# 350
Абсолютно вярно!

# 351
Вкъщи няма килими, пътеки и завеси. Минава един робот и каквото си събере. Мебелите са или повдигнати, или от пода до тавана. Рафотве нямам, прахосъбирачки не отглеждам.

# 352
Значи, това, което се трупа при повече текстил, не е точно прах, а мъх и зависи от самия текстил. Не си представям да си оголя къщата като офис или шоурум, да кънти всеки звук (живях в такъв апартамент 6 месеца и ми беше кошмар това кънтене) и да ми е неуютно. Не съм забелязала корелация с повече прах, въпрос на редовно почистване и на текстила. Зависи и от местоположението на жилището, даже най-вече от това. Забелязах през последните година-две в София, че е много по-прашно от преди, винаги съм била с килими и завеси, разликата не е от това. 

# 353
  • София
За понеже съм с мн космата котка килим не искам да видя повече, но докато нямахме домашен любимец, чистенето изобщо не ми е било проблем.
Иначе съвсем принципно, обичам килими, придават ми уют. Но и без тях живея пре доволно. Особено сега и с подово съвсем не ми е ок да си затапя пода с килим.
Завеси също обичам, да трябва да се перат чат-пат
😂

Иначе сигурно и с дървена пейка вместо диван може, за да не се трупа прах и в него. 🤷‍♀️

# 354
Аз не живея е София, а на доста чист въздух и у нас е мн прашно около дивана,в дрешника и около огледалата-където най-много се мотаем.Всичко си е прахиляк, не мъх.Домашния прах си е основно кожни клетки.Всичко се натрупва по мебелите и от там във въздуха.Дивани, пердета, чаршафи.

# 355
За понеже съм с мн космата котка килим не искам да видя повече, но докато нямахме домашен любимец, чистенето изобщо не ми е било проблем.
Аз имах космато куче - чао-чао, но пак имах килими, не ми е хрумвало да ги махам. Все ще имам чувството, че ще влизаме или сме в ремонт или са на пране Simple Smile

Аз не живея е София, а на доста чист въздух и у нас е мн прашно около дивана,в дрешника и около огледалата-където най-много се мотаем.Всичко си е прахиляк, не мъх.Домашния прах си е основно кожни клетки.Всичко се натрупва по мебелите и от там във въздуха.Дивани, пердета, чаршафи.
Странно ми е това, наистина. Винаги съм живяла в къщи с килими, завеси и всичко останало от текстила, не съм забелязвала при редовно почистване да се трупа прах. Ако приемем, че не е мъх, а прах от кожни клетки, то те са си там, във въздуха или по пода и мебелите и без килимите и завесите. Фактически не завесите и килимите причиняват праха, а други източници. Не виждам какво ще се промени, ако ги махна.

Последна редакция: пн, 01 яну 2024, 18:04 от Кубратова

# 356
  • Варна
Някъде бях чела, че всъщност умерено косматите килими се препоръчват за хора с алергии към прах, защото улавят всичко и прахолякът не се тлее постоянно из въздуха.

# 357
  • Горна Оряховица
При мен тези неща много помагат: да няма нищо по земята и по ъглите. Мебелите или окачени, или на високи крака да минава робота отдолу, или плътно до земята. Шкафове и гардероби до тавана, да няма пространство отгоре. Никакви отворени рафтове, никакви витринки и безсмислени празни повърхности, те са магнит за боклучки и прах. Не обичам излишни вещи и прахосъбирачки.
Дано да не се отвори сега една неприятна дискусия с назидание и порицание, просто казвам на мен какво ми помага и как се чувствам добре.
Все едно аз написах поста...🤣
В момента нямам търпение да събирам елхата, че ми пречи като чистя с прахосмукачката.

# 358
Да направя едно уточнение - сух климат , много прах, влажен климат - прахът е пренебрежим.
И на двете места съм без килими, нямам и мебели, по които да бърша праха. С течение на годините се "усетих". че плочки 60/120 се поддържат много по-лесно от 33/33 например, че стъклен параван се поддържа в пъти по-лесно от душ кабина.

# 359
У нас помага горе-долу вече всичко изброено: много ценен помощник ми е робота, много държа на него. Без килими, мебели плътно до долу или до горе или с възможност да минава робота и минимално количество отворени рафтове. Предстои купуване на библиотечка за детето, моите книги са на четец, но неговите са детски и са вече много. Ще избера нещо с витрина. Не знам защо преди време сме правили портманто със закачалки отвън, но в следващо жилище също ще бъде поправено и ще има само гардероб. За съжаление за праха не са могли да измислят машинка досега Simple Smile и си иска минаване на ръка.

Общи условия

Активация на акаунт