Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 83

• 37 207
  • 778
  •   1
Отговори
# 525
sweet_maniche, не сме имали проблеми с тъмните цветове, когато сме ползвали. Боядисваме с Вивехром.

Последна редакция: ср, 10 яну 2024, 10:48 от drago_2008

# 526
Аз пак да кажа за латекса - Бенджамин Мур една ръка много тъмно, веднага си покри. Сложихме втора, защото решихме все пак нещо да не прозира като изсъхне съвсем и да си остане така наситено. Разбира се купих, точно колкото ми казаха в магазина, заради скъпата цена и се притеснявах дали ще стигне, но си остана боя, почти половин кутия, което не е малко като се има предвид колко добре покрива.

# 527
  • София
Не е нормално. При нас 2ръце покриха идеално, по принцип на по-тъмните цветове може и да се тонира грунда, ние не сме го правили.

Последна редакция: ср, 10 яну 2024, 11:59 от Angel_Dust

# 528
Тъмните и наситени цветове ги правят с прозрачна база. За това им трябват няколко ръце за изравняване на тона. Светлите, пастелните са от бяла база. Разликата е като в цвета на крем-нишесте направено с вода или с прясно мляко.
Това за българските латекси. За това, когато в нас сменяме цвят първо минаваме с бял грунд. Евтин, изчиства мазното и праха, изравнява цвета на основата.
Последно боядисвахме с това
Скрит текст:
Не съм го гледала за произход и цена. Доволна съм от качеството.

# 529
Тъмните с прозрачна база? Аз пък знам точно, че се тонира базата. Явно всякакви чалъми има.

# 530
  • София
База, не грунд, да - прозрачна е за тъмните бои.
Грунда пак казвам, може да се тонира

# 531
Всичко може да се тонира. И грунда и бял латекс. Иначе базата е това, което се тонира, за да се получи цветна боя. Колкото е по-тъмен цвета, толкова е по-прозрачен цвета на базата. Просто млечната база придава пастелен нюанс и не може да се докара примерно ярко оранжево или тъмно синьо (лично изпробвано от мен през годините).
Самата база има някакви особености в компонентите, които разтварят пигмента. Примерно наложи ми се да просветлявам объркан цвят. Ползвах 1 л. база получих минимален ефект, после купих 1 л бял латекс от същата марка и о чудо - просветлих с 3 тона. Т.е бял латекс е по-плътно бял от бяла база.
Ние потребителите рядко виждаме цвета на базата, защото при тониращите машини не отварят кутията пред теб. Но дори и да я отворят заради количеството в общия случай течността вътре изглежда млечна. Но на практика не е и съществува този елемент с прозрачността, който обяснявах до сега.
Разпростирам се толкова на широко, за да съм полезна с моя опит тип "проба-грешка" за дами, които са решили да избират наситени цветове. Защото повтарянето/потретването не винаги помага, а и защо да се прави ,като може преди това да се сложи една по-евтина изравняваща основа.

Скрит текст:
ПП  Последното боядисване в къщи ми отне - 3 дни за правене на цвета, 5 посещения в магазина, две баки в различна гама, 2 допълнителни бази и 2 бели латекса. Всичкото смесено, стана точно каквото исках и слава богу стигна, защото е неповторимо ... буквално  Smile
Добре, че домашния майстор е търпелив ... вече 35 години...

Последна редакция: ср, 10 яну 2024, 14:44 от dariVale

# 532
  • Пловдив
Честно да си призная, и идея си нямам каква е била базата Rolling Eyes Факт е обаче, че единствено от тъмносиньото не остана никакъв латекс за евентуални поправки (добре че е таван, та там трудно се правят бели Laughing). Грундът беше бял с леко сивкав отенък.

# 533
Всичко може да се тонира. И грунда и бял латекс. Иначе базата е това, което се тонира, за да се получи цветна боя. Колкото е по-тъмен цвета, толкова е по-прозрачен цвета на базата. Просто млечната база придава пастелен нюанс и не може да се докара примерно ярко оранжево или тъмно синьо (лично изпробвано от мен през годините).
В единия от апартаментите ни успях да докарам една стена ярко оранжева. Покривността на боята беше много ниска ( казаха, че е типично за ярките пигменти, каквото и да рече това), и за да постигна желаният резултат пребоядисвах над 10 ръце.

Същият проблем имах и с ярко червена на Бенджамин Мур, на релефна мазилка. 3 галона на една стена. Идваше ми да се застрелям ( добре, че след наводненията по Харви махнахме всички стени, че иначе не ми се мисли как щях да я пребоядисвам тази стена.

В България съм с турски миещ латекс. Няколко стени имам боядисани антрацит. С добра покривност е.

# 534
  • София
Дам, най-трудно било наситено ярко червено.
Иначе пред мен си ги отварят, тонират, дет се вика аз вече и сама мога да си пусна машината, а и станахме приятели с човека...

# 535
Ние имаме много тъмно зелени стени вкъщи, с две ръце се покриха идеално. От Артеколор сме купували латекса.

# 536
Не се наемам да споря за това, което се тонира. База ли е или боя. Аз лично видях как тонираха тъмната боя на Бенджамин Мур в магазина, пред мен отвориха кутията. Това, което тонираха беше с гъста и много бяла консистенция. Не ми приличаше на грунд. Но дори мисля да попитам, че им имам телефона.

# 537
  • София
Грундът, си е грунд, тонира се само по изрично желание на клиента. От там насетне продават бяла боя, тук там някой готов цвят и всичко друго, което избираш по каталог цвят и ти тонират на място го наричат база. Като има различни бази за различните цветове.
Не мисля, че някой спори или че за нас има някакво значение реално. Като напишат в машината цвета, тя си казва коя база иска и колко и каква цветна добавка ще слага, и на база на това ти калкулират цена.
Между другото Тикурила често имат безплатно тониране с определени гами.
Аз нея естествено мога да я сравня само с един гръцки боклук и с дулукс... Ами доста по-добра е от дулукса, който на вс отгоре 2месеца по-късно още и миришеше. Боята за мокри помещения също е супер, мн е лесна за нанасяне, опъва се чудесно при съхнене, не остават разлики между четки/валяк и тн... Ние за първи път боядисвахме и се справихме успешно с къщата. Където има дефект, той е от нас(при отрязвания между цветове или таван и стена) но за това не е виновна боята, а несигурна начинаеща ръка 😊 а, че е и 2пъти по-евтина от дулукс е само приятен допълнителен бонус.
Иначе имам познат, кпйто я изпробва за сефте с черни стени.... Стана редовен клиент след това 😅

Последна редакция: ср, 10 яну 2024, 15:41 от Angel_Dust

# 538
Да, така съм съгласна. Но и аз мисля, че не е грунд.

# 539
Не се наемам да споря за това, което се тонира. База ли е или боя. Аз лично видях как тонираха тъмната боя на Бенджамин Мур в магазина, пред мен отвориха кутията. Това, което тонираха беше с гъста и много бяла консистенция. Не ми приличаше на грунд. Но дори мисля да попитам, че им имам телефона.

Грунд е едно, бял латекс друго, база за тониране трето.
Грунда се поставя преди боята. Целта му е да изравни основата, да попие и абсорбира мазнини, прах, да запълни неравности и да създаде добро сцепление за нанасяне на боята. Най-често си е стандартен цвят от производителя и по принцип не се оцветява (може, но не се прави).
Бял латекс е боя приготвена готова за боядисване. (също би могла да се оцвети, но ще се получи нещо различно от картела заради наличие на бял пигмент в консистенцията)
Т.н база за тониране е специално приготвена течност със съответния химичен състав и плътност, за да разтвори и абсорбира пигментите за да гарантира повторяемост и стабилност на цвета. Реално след добавяне на пигменти базата се превръща в розова, червена, синя, сива интериорна боя (цветен латекс).

Общи условия

Активация на акаунт