В момента чета...87

• 55 100
  • 744
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Е, каквото и да си говорим, Кинг изплиска легена с Холи. Наистина прекали.

Започнах Вавилон: Тайна история на Р. Ф, Куанг. Много ми харесва, фентъзи за млади студенти в Оксфорд отпреди  век-два.
Може би ще се насоча и към Войната на маковете. Ако някой я е чел, моля да сподели мнение дали не е много тийн.

# 421
Започнах Момчето в снега - Самюел Бьорк, за сега върви увлекателно.

И аз съм на нея Simple Smile

Обмислям покупката на " Недовършеният ръкопис" на Франк Тилие и се надявам след това да издадат и третата част от поредицата.

# 422
Ох, не мога с тия "Косачи" аз. Много тегаво ми върви. Първо, че в почти всяко изречение има някакви нови понятия, които са свързани с наличния световен ред и ми е адски  затормозяващо да ги осмислям. Второ - има доста неща в сюжета, които не са ми много ясни :
Скрит текст:
1. Как така хората са постигнали безсмъртие и могат дори да се хвърлят от небостъргач и да се възстановят, пък косачите ги убиват?  И то не ги убиват по някакъв специален начин или със специални средства. Тук има противоречие, защото се оказва, че уж безсмъртни, пък могат да бъдат отровени, убити с ел.ток и т.н. 2. Защо изобщо е нужно да ги убиват по различни начини с различни оръжия? Ако е необходимо да бъдат елиминирани част от хората, то това може да се прави по хуманен, безболезнен и щадящ начин. В противен случай на мен ми се струва, че косачите изпитват някакво удоволствие от работата си, а твърдят обратното....  
Иначе самата идея не е лоша, но аз очаквах да е развита по друг начин.

Ще отивам да си купя "Поканените", че не ми дава мира! Simple Smile

За после съм си приготвила "Холи".
Обичам Стивън Кинг, въпреки че не мога да се похваля, че съм изчела абсолютно всичко. Но съм изчела основното. Последно четох "Приказка" - остави ме с противоречиви чувства, не беше в негов стил. Във втората половина на книгата вече фантасмагориите ми дойдоха доста вповече.

# 423
Аз писах за "Холи" преди няколко месеца - на мен ми хареса, по принцип "новият" Кинг ми харесва повече от стария. И ми се струва съвсем нормално темата за пандемията да присъства и в негова книга, все пак целият свят живя под знака й немалко време, а и ковид все още е факт, все още убива хора, не се знае как ще се развие в бъдеще и т.н. Не следя публикациите на Кинг в социалните мрежи по принцип, но сестра ми, която явно го следи, каза, че Стивън Кинг се гордее с факта, че се е ваксинирал (и че не се е заразил, поне допреди няколко месеца явно не беше), и изразява остро неодобрение към "ковидиотите", които отричат маски, ваксини и сериозността на вируса като цяло. Освен това Холи Гибни е героиня, която е известна със своята тревожност, пие лекарства за тревожност и депресия и т.н., така че наистина е напълно в неин стил да взима всякакви мерки, да се ваксинира, да носи маска, да дезинфекцира и т.н. А отношението на Кинг към Тръмп също е известно (и за мен е съвсем логично), не виждам нищо странно в това да го осмива в книгите си, има това право като писател, а и управлението на Тръмп беше част от световната реалност допреди няколко години и има опасност да се повтори, да не дава господ, така че засяга малко или много всички ни.

Аз иначе продължавам с "Императорът на лъжите". Книгата е базирана на дневници и документи, някои от героите са реални, това е доста логично, макар че иначе си има сюжетна линия, но общо взето се разказва за живота в гетото. Непрекъснато си представям сцени от "Пианистът", макар че той беше за варшавското гето.

# 424
За мен пък да се експлоатира темата за ковид си е липса на въображение. По същия начин, по който се експлоатира темата за социализма вече 30 години в бившите соц. страни.

# 425
Както се експлоатира и темата за еврейския геноцид. Бая такива книги се навъдиха последните години. Аз лично нямам нерви и интерес да ги чета, може и да са интересни, но ми е досадно вече да попадам на такива книги навсякъде. Както и всякакви за разни книжарнички и магазинчета за щастие.

# 426
  • София
За мен пък да се експлоатира темата за ковид си е липса на въображение. По същия начин, по който се експлоатира темата за социализма вече 30 години в бившите соц. страни.

Всяка една тема, независимо колко е експлоатирана в момента, може да се превърне в истински шедьовър, ако е излязла изпод перото на талантнлив писател.
Дори и темата за смотаните книжарнички. Дори и Аушвиц. Дори и темата за социализма, ако щете (най-пресен пример ми е литературното бижу "Тихи години" на Морнщайнова).... И каквото се сетите още..
Сигурна съм , че и темата за Ковид-а също би намерила своя писател.
Тези теми са ни досадни, втръснали и дразнещи, само защото книгите, които масово ги експлоатират и се издават на конвейр, са написани от автори със средна и далеч под средна писателска дарба. Тези точно книги не струват!
Няма какво да се лъжем.

# 427
Да, съгласна съм, че някои теми се експлоатират прекалено много, защото са печеливши, и едната е точно темата за Втората световна война, гетата, концлагерите, Холокоста. Единици от книгите на тази тема са шедьоври, другите са евтина масовка.

# 428
Чета " Кръстопътища " на Джонатан Франзен, наслаждавам се без да бързам.
Този човек наистина е  страхотен познавач на американската душа през последните десетилетия.
Книгата е обемна, а аз съм още в началото, но засега образите, с които се срещнах много ми харесват. Не мога да ги сравня с никой от предишните му образи.
Четох,че романът е замислен като първа част от трилогия, която от края на 60-те на 20 век трябва да стигне до наши дни.
Ехаа! Дано да е така!

# 429
  • Mediterraneo
Има ли изобщо тема в литературата, която да не е експлоатирана масово?! И с ковид ще е така, все повече книги ще се появяват, ковид беляза света, колкото и да не ни се иска.
Колкото и да е прекалил Кинг, едва ли Кралят заслужава подобно безумно неграмотно и зле написано мнение за негова книга. Никой автор не заслужава това. И никой четящ човек не би следвало да се излага с такова творение.

# 430
Не съм чела книгата, която се обсъжда, но всеки има право да сподели мнението си, нали това е форум.

# 431
  • Mediterraneo
Това никой не го отрича.

# 432
Utro77,относно  Косачи :
Скрит текст:
хората са постигнали безсмъртие, защото вече няма болести и като остарееш можеш да отидеш и да се подмладиш. Те умират само от Косачите, защото след това никой не ги съживява, нямат право да ги съживяват.
Това, което каза, че Косачите трябва да изпитват съжаление и т н е така и се говори ммого в книгите точно за двата вида Косачи-едните, от стария ред, които си вършат правилно работата, и другите, от новия ред, за които е като спорт и забавление.

# 433
Най-накрая прочетох "Мемоарите на една гейша" . Интересна история със сигурност, но не я усетих на по-дълбоко ниво, ако мога така да се изразя. Доста дълго ми отне. Жалко че не мога да видя историята на голям екран.

А сега започнах "Островът на изгубените дървета". След "Любов" на същата авторка не мога да кажа , че съм й голям фен, но тази история започва много по-интригуващо. Дано да продължи така.

# 434
  • Mostly in my mind
Привет, привет!
отдавна не съм писала, за съжаление няма и с какво да се включа относно четено. исках само да споделя, че по НВО е започнал страхотен сериал с Джоди Фостър - Истински детектив Тъмната страна. Любителите на психотрилъри мисля, че ще го оценят. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт