В момента чета...87

• 55 009
  • 744
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте,
много се извинявам, но да попитам: написа ли се някъде крайния финален списък на класираните от вас книги, като най-добри, за 2023? В друга тема ли да го търся?
Всяка година го следя този списък (направен от вас) и си купувам книги от него.

Благодаря.

В търсачката напишете ,, книга 2023 '' и ще ви излязат темите .

# 511
  • Русе
Здравейте! Не съм писала отдавна, но последния месец нямах много време за четене.
galaBG, в отделна тема е списъкът за 2023 година. И аз го следя и си набелязвам книги от там.
Прочетох, с доста влачене "Да докоснеш земята" на Рани Маника. Малко в повече ми дойдоха описанията на наркотици и зависимости и смених жанра с нещо по-леко. Започнах "Полунощ ме води към теб" на Том Елън.

# 512
дневникът на Ане Франк се изучава в училище тук, в 8миклас.
имам спомен, че съм описвала ненавистта си към тази книга в темата за размислите...
децата не я възприемат изобщо , възрастните не я приемат като дневник/документална истина, а  като повествование-поне такава е тенденцията тук, от всички ,с които съм разговаряла/ присъства в училищната програма от десетилетия/
аз лично,като изкушена от историята, не чета книги с „авторско виждане“, нито пък гледам филми на историческа тематика с изявено „режисьорско виждане“

...в отделна тема е списъкът за 2023 година...
благодаря и аз!

# 513
Тук имате предвид Германия ли? Много ми е интересно как приемат и как изучават германците тази част от историята си. Официално поне, те са се заклеймили този уродлив режим, подобен на който ние тук още си тачим и наказани няма Sad
Книгата наистина не разказва за ужасите на концентрационните лагери, но описва един друг тих ужас, който са изживели много хора и въздейства по друг начин.
Към тези заглавия допълвам и с Едит Егер - Изборът.
И тя ми е в списъка, но още не съм я чела.

# 514
Децата е нормално да не я разбират, те са много, много далеч от онази епоха и вероятно не могат изобщо да си я представят. Затова на тях трябва да им се говори, да им се прожектират филми и като цяло да бъдат запознавани с тези неща, дори да не е чрез този дневник. За възрастните не знам, честно казано. Текстът може да е бил редактиран художествено, но не вярвам някой да оспорва написаното, а ако е така - жалко. За Нидерландия става въпрос, предполагам?

# 515
Тук имате предвид Германия ли?
тук-Португалия-мислех,че се вижда под ника
португалците са били с особен статут по време на хитлеристка Германия
има голямо движение на евреи към щатите,всички минават през Португалия без проблем

# 516
  • с трима мъже :)
Здравейте! Не съм писала отдавна, но последния месец нямах много време за четене.
galaBG, в отделна тема е списъкът за 2023 година. И аз го следя и си набелязвам книги от там.
Прочетох, с доста влачене "Да докоснеш земята" на Рани Маника. Малко в повече ми дойдоха описанията на наркотици и зависимости и смених жанра с нещо по-леко. Започнах "Полунощ ме води към теб" на Том Елън.

Благодаря. Коя е темата?

# 517
Тази би трябвало да е.

# 518
Евреите са можели да емигрират до един момент, след това ги затварят в гета или направо ги изпращат в концлагерите. Гетото в Лодз например е създадено през 1940 година, тоест били са минали няколко месеца от избухването на войната до създаването на това гето, а нищо чудно и на варшавското. Тези, които са можели да емигрират, наистина са емигрирали или към Палестина (например български евреи са тръгнали натам, има дори един потънал кораб), или към САЩ (това май е бил масовият случай). Така че нищо чудно, в търсене на пристанище, да са минавали и през Португалия, но това е било отначало, докато все още са можели да пътуват.

# 519
извън контекста на темата
Скрит текст:
консулът на Португалия в Бордо,Франция, е успял да спаси 30 000 между 40та и 41ва
по данни на правителството на Салазар, има издадени над 60000 визи за различни от „френските евреи“ за този период
за след това,данните са много размити, защото е имало страшни злоупотреби
след 1999 имаше дело,което тече поне 5г, заради тоновете злато,които са иззети от тези хора
Португалия е била привелигирована страна за Райха,заради волфрама,който се е копаел и изнасял за тях

# 520
по темата за Холокост има и други хубави книги, не точно за лагерите. Примерно "Хана", "Теа от Поречието"

# 521
Нощ в Лисабон – Ерих Мария Ремарк
Има я в Читанка за тези, които не са я чели.

# 522
За мен "Искрица живот" на Ерих Мария Ремарк е най-добрата за лагерите.

# 523
Току що прочетох,, Всичко, което оставихме недовършено'' на Ребека Ярос. Чета и си мисля,, тази книга е като повечето '', но не не е. Изобщо не е. В книжния дневник на рейтинг писах 4,5, но вече е трърда 5 ца. Тази ще е една от номинациите ми в края на годината. Дано издадат още такива уникални книги на авторката.

# 524
Започнах с Патрик Модиано “Симпатично мастило” и смятам,че много ще ми допадне този автор,който е и носител на Нобел.награда за литература 2014г.Сега прочетох колко богато е творчеството му,издал е и детски книги,даже и сценарий за филм с Депардийо “Щастлив път”.Пише кратки новели предимно.У нас има доста издадени,но преди години.В Читанка има две налични.Бил е и член на журито в Кан два пъти,интересна личност.
А в зимния уикенд прочетох “Елексир за потентност”,едно шведско бижу за феновете на Юнасон и Бакман.Изключително уютният и самотен до трогателност живот на главните героини е разтърсен от нови емоции,от съвремието,което те не подозират в техния изолиран свят,от приятелството,от жаждата да научаваш и да правиш нещо полезно.Много човешка и,както виждате от заглавието,смешна.Елексирче за душата.

Последна редакция: ср, 24 яну 2024, 08:48 от Calabria

Общи условия

Активация на акаунт