Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 441
  • 1 177
  •   3
Отговори
# 930
Здравейте, д-р Въндева. На детето ми, на 15 години след ЯМР откриха малка лезия 3 мм., най-вероятно пикоаденом (така е написано в епикризата от ЯМР). Повода да посетим детски ендокринолог, беше доста повишено окосмяване, цикъл на около 46-47 дни и нервност. Пролактина е изследван три поредни месеца - 31.03 (при норма до 27.82), 948 и 670  (при норма 530). Назначен е достинекст 2пъти седмично по 1/2 таблетка. Въпросът ми е да направим ли консултация с неврохирург в предвид младата възраст.
Здравейте, kdimitrina! Не правете консултация с неврохирург. Трябва да се направят по-пълни изследвания за аденома на хипофизата, за да се изключи друга хормонална секреция. Преди да се направят всички изследвания не може и с категоричност да се смята, че това е пролактином. В УСБАЛЕ се прави всичко това.

# 931
Здравейте! Не знам дали е за Вас въпросът ми, ако не е- простете за изгубеното време. От известно време съм доста изнервена, избухвам буквално от нищото. Цикълът ми също стана нередовен. Краят на миналата година беше много стресов период за мен. Възможно ли е да имам проблем с функцията на щитовидната жлеза?  Какви изследвания бих могла да направя?
Здравейте, Лили! При проблеми с цикъла, освен щитовидната жлеза, трябва да се изследват и полови хормони, пролактин.

# 932
Здравейте.Съпругата ми е с Хашимото.Прибпоследното изследване и е вдигнато TSH.Пие Ел тироксин 100.Трябва ли да качи дозата? Благодаря предварително за отговора
Здравейте, Ивайло! Зависи от възрастта, не винаги се налага покачване на дозата. Идват и летни месеци, когато нуждите намаляват и ТСХ може леко да спадне. Да се изследват пак ТСХ и фТ4 след 3 месеца.

# 933
Здравейте, д-р Въндева.
Попаднах на реклама на gluconol, нямам познат който използва добавката, а ендокринологът не иска да коментира добавки, затова се обръщам към Вас с молба да отговорите дали е удачен приемът на GLUCONOL  при инсулинова резистентност
Благодаря за отделеното време
Здравейте dstoyanova! При положение че има близо 70-годишен опит с метформин и хиляди проучвания за ползите му, аз също не разчитам на добавки.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 12:04 от Рaдост

# 934
Скрит текст:

Здравейте д-р Въндева, дъщеря ми е на 6г.и 6м., пуснах едни изследвания които изискват за записване на тренировки, но останах доста притеснна от резултатите от глюкоза и asat. Храни се много разнобразно, сладко хапва но в ограничени количества. Миналата седмица беше с хрема и кашлица, това може ли да повлияе на резултата? Според вас трябва ли да пуснем някакви допълнителни изследвания?
Благодаря предварително за отделеното време.Flowers Tulip
Здравейте, z_iv! Работя основно с възрастни и юноши. Обърнете се към педиатъра, който следи детето. На първо време е добре да се повторят изследванията.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 12:04 от Рaдост

# 935
Здравейте, д-р Въндева изследвах си на 7-ми ден Прогестерон от засечена овулация и правена инсеминация. Да попитам показват ли стойностите, че овулация е имало и че жълтото тяло работи добре. На 34г. цикъла ми е между 24-26 дена. Вече 2 месеца ми идва на 26 дена.

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 22:06 от Ivito90

# 936
Здравейте, д-р Въндева от 2 месеца насам забелязвам необичайни пъпки в областта на брадичката. Те не изчезват, а се появяват нови и нови. Поразрових се малко и явно се предполага за хормонално смущение. Освен Достинекс други хормонални лекарства не приемам. Бихте ли ме посъветвали какво да изследвам?
Здравейте, Peony! Уточнена ли е хиперпролактинемията, за която се приема Достинекс? Трябва да се изследват още андрогените, тиреоидните хормони, консултация с гинеколог също е необходима.

# 937
Здравейте др. Въндева, бременна съм около 5+ гс. Все още не съм ходила на лекар да се установи с ултразвук, защото е рано и няма да се види кой знае какво,пък и чакам от екипа на др. Иван Вецев да се свържат с мен за да ми дадат свободен час, но ме притесниха резултатите ми от ТСХ, тъй като съм с Хашимото.Днес пуснах да видя как е и излезе 0,17 от допустими 0,35-4,94.
Не е ли много ниско?
Вземам еутирокс 100 мг.
Здравейте, Роксана! През първи триместър долната граница на ТСХ е 0,1. Освен това нуждите от тиреоидни хормони ще се качат и ще се компенсира това по-ниско ниво. Да се изследват ТСХ и фТ4 месец след предходния резултат.

# 938
Здравейте, от 3 години съм с Хашимото и приемам хормон еуритокс 75 мг, като за последната година го намалих до 50 мг, дори зимата. Да кажем, че приемах хормона заради бременност и т.н и нямаше начин да го прескокна.
Вие имате ли реални случай, в които хора наистина спират хормона и живеят пълноценно. Разбира се с правилна храна, избягване на глутен и следене на хормоните често.
Здравейте, blue girl! Има хора, при които е възможно спиране на левотироксина. Трябва периодично проследяване на хормоните и наблюдение от ендокринолог.

# 939
Цитат на: Royalty3 link=topic=1608829.msg49501793#msg49501793 date=1742893967
Рзултаите са следните:
[img width=405 height=600
//cdn.bg-mamma.com/XPKx/WnHd5.jpg[/img]

От 3 дена приемам витамин Д ( вигантол) по 6 капки лично така реших...понеже беше събота
Днес личинят ми каза че нямало смисъл да пия нищо, било зима и всеки има недостиг...на витамин Д и било ненужно.
Дали да продължавам със Вигантола по 6 капки или да го спирам, мисля да включа и Милгамма Н да запона да пия, преди време пак имах тикчета по краката и спряха след милгамата
Моля за мнение
Здравейте, Royalty! Имате тежък дефицит на витамин Д. Рядко се компенсира напълно през лятото без допълнително заместване. Може и на 8 капки да се покачи Вигантол и след три месеца да се проследи витамин Д. За изтръпванията трябва да Ви види невролог.
Докторе много благодаря,
И в допълнение още едно питане .Приема на витамин Д ,трябва ли да се комбинира с К2 .

# 940
Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева. Мъж съм на 39. Имам голям дефицит на витамин Д.
Личния лекар ми изписа OilesenD 400 по две на ден, но прочетох, че е крайно недостатъчно за моя случай.
Посъветваха ме да си взема Хидроферол 0.266 по схема за 3 седмици всеки понеделник и четвъртък а после до края на третия месец по 1 на седмица всеки четвъртък.
Освен това ще вземам Б12(1000mcg) на ден за един месец после почивка един месец и после пак пия един месец.
Топ Фолат 400 за 3 месеца по 1 на ден.
Магнезий 200 по едно вечер за 3 месеца.
Притеснява ме този Хидроферол да не предозирам, че прочетох доста странични ефекти. Може ли да погледнете резултатите ми и да ми кажете, дали е добър вариант Хидроферола по тази схема. Благодаря !

Здравейте, Dinkis! Няма опасност от предозиране с тези дози хидроферол. Повторете изследването след 3 месеца и ще се разбере дали е достатъчна дозата.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 12:05 от Рaдост

# 941
Скрит текст:
Здравейте д-р Въндева,
аз съм с хронична уртикария с неизяснена причина. Преди 14 дни пих Зентел (общо 4 дни) за паразити. На 31 март пих още 1 таблетка. На 5 април си пуснах изследвания, защото пия и лекарство за ниско желязо. Притеснява ми захарта, че е висока:

Като цяло през миналата седмица ядох 3-4 дни баклава и портокали.
Но по принцип захарни изделия не консумирам, само плодове (ябълки, портокали и банан зимно време).
Имам вълчи апетит от малка.
Миналото лято пих няколко седмици чай от коприва (заради уртикарията), но 2-3 часа след чая
ми ставаше лошо, треперих и веднага изяждах една филия хляб, грозде или какво и да е. Искам да допълня също, че преди 5 м ми откриха миома и много бързо
мога да отслабна (1 седмица-10 кг) ако намаля хляба. Имам голямо движение през деня.
Възможно ли е да имам диабет или някакво заболяване? Какви допълнителни изследвания трябва да пускам?
Здравейте, aya! Кръвна захар 5,7 не означава заболяване. Ако сте с нормално телесно тегло, предвид и нормалните резултати от другите изследвания, вероятността да имате инсулинова резистентност е малка, а за захарен диабет още по-малка.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 12:05 от Рaдост

# 942
Здравейте! Жена на 30 години съм с хипотиреоидизъм и ЖДА. Хемоглобина ми е 130, желязото е малко под нормата, пия добавка и хормон. Искам да ставам редовен кръводарител, но не знам дали ще ми разреши моят лекар... Може ли мнения? Благодаря! 🙂
Здравейте, Merdansol! Ако все още има железен дефицит, при кръводаряване ще се задълбочи. Компенсираният хипотиреоидизъм не е проблем за кръводаряване.

# 943
Здравейте, д-р Въндева, при скенер за камъни в бъбреците  се виждат и аденоми на надбъбречните жлези, и двете са  около  3 мм. Доктора нищо  не  ми отговори, дали трябва да предприема нещо  или само да ги следя? Благодаря предварително!

# 944
Здравейте, д-р Въндева! Въпросът ми е възможно ли е няколкомесечен прием на противозачатъчни хапчета да се отрази на стойността на хормона TSH (макар и в референтните граници). Не приемам хапчетата от около 15 дни. Установи се също, че имам много сериозен дефицит на витамин Д и по-умерени дефицити на витамин б12 и фолиева киселина.  Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт