Отговори
# 165
  • в белята
Buty, Благодаря.
А тази задача

# 166
Здравейте,
Светли, уютни и споделени празници!
Ще съм благодарна за насоки за решаване на задачите в скрития текст - 7 клас, давани са миналия век на областни и национални кръгове на НОМ. Девойката се класирала на областен кръг по математика и г-жата ги подготвя в часовете по ФУЧ, но и двете се затрудняваме с решенията.
Скрит текст:

229.
Скрит текст:

230.
Скрит текст:

231.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 28 дек 2023, 02:11 от Ant12

# 167
Ant12,
Благодаря много! Не са ми по силите олимпийските задачки Sad

# 168
Моля за доказателство:
Даден е изпъкнал четириъгълник ABCD и точки M и N, съответно върху страните AB и BC, такива че всяка от отсечките AN и CM разделя четириъгълника на две равнолицеви части. Докажете, че:
а/ Точките M и N лежат на права, успоредна на АС;
б/ MN разполовява BD;

# 169
  • София
Buty, Благодаря.
А тази задача

Получавам за отговор 97,5 kg .

# 170
Моля за решение:
Даден е четириъгълник ABCD с лице S кв.см. Нека M и P са средите на страните AB и CD, а N и Q са такива точки съответно от страните BC и AD  ,  че CN = 2NB и AQ = 2QD.  Да се намери лицето на четириъгълника MNPQ.

# 171
  • София
Моля за доказателство:
Даден е изпъкнал четириъгълник ABCD и точки M и N, съответно върху страните AB и BC, такива че всяка от отсечките AN и CM разделя четириъгълника на две равнолицеви части. Докажете, че:
б/ MN разполовява BD;

# 172
Моля за доказателство:
б/ MN разполовява BD;

# 173
  • София
Може ли помощ със задача за шестокласник:

Ползваме Питагоровата теорема; намираме, че корен квадратен от 169 е 13. Проблемът е, че не помня пътя, по който е правилно да се стигне до 13. Формула ли имаше, друго ли беше... Thinking

# 174
Може ли помощ със задача за шестокласник:

Ползваме Питагоровата теорема; намираме, че корен квадратен от 169 е 13. Проблемът е, че не помня пътя, по който е правилно да се стигне до 13. Формула ли имаше, друго ли беше... Thinking
Да, имаше правило за извличане на корен, но се учеше в гимназията по мое време. В 8 клас математичката ни накара да наизустим квадратите на всички числа до 20.
Тъй като задачата е за 6 клас, бих казала - с налучкване. Питагоровата теорема ви дава 12*12= 144, пробвате 13*13 и така откривате отговора, че е 169, още повече, че 3*3=9

# 175
Моля за решение:
Даден е четириъгълник ABCD с лице S кв.см. Нека M и P са средите на страните AB и CD, а N и Q са такива точки съответно от страните BC и AD  ,  че CN = 2NB и AQ = 2QD.  Да се намери лицето на четириъгълника MNPQ.

# 176
  • София
Мама Ру, мерси, аз също си мислех за налучкване, но какво става, ако числото не е цяло например? Тогава въобще не мога да налучквам Thinking

# 177
Мама Ру, мерси, аз също си мислех за налучкване, но какво става, ако числото не е цяло например? Тогава въобще не мога да налучквам Thinking
На времето ползвахме едни четиризначни таблици, мисля, че бяха за не целите корени. Но на тази възраст няма как по друг начин. За съжаление съм забравила правилото как се извличаше корен. Щерката е седми клас и още не са стигнали до там, че да си припомня.

# 178
  • София
Не е и необходимо,  след като е 7.клас.

# 179

Какво имаш предвид под ако числото не е цяло в шести клас?

Общи условия

Активация на акаунт