С какво ви дразнят свекървите? – 152

• 39 556
  • 750
  •   1
Отговори
# 435
Имам си една песничка:...къща,кола и да се издържам сама...

# 436
  • София
Ох, тези майки, които не могат да живеят сами... И синовете се връзват, както ММ.
Ама така е, като отвсякъде ни натрапват как на Коледа ако не се събереш с една тумба народ, е голяма беда.
Скрит текст:
Има една книга на Гришам как главният герой решава да заминат на круиз в тропиците по Коледа. Обаче единствената , макар и пораснала щерка внезапно решава да се върне, че и годеник да доведе и....добрите сили побеждават, вместо да й кажат истината.

# 437
И мен ме натоварва събирането за празниците с много роднини (а и по принцип големите сбирки), но с годините нещата се промениха и всеки си е на някъде.
Затова пък чак сега започнах да разбирам баба ми, която винаги държи да сме заедно на празниците, защото живота е кратък и не се знае утре дали ще е с нас и ще можем да се съберем всички, а истината е, че май само покрай нея се събирахме и виждахме всички. Сега всеки има планове, а и въобще хората сме станали в голямата си част по-затворени и не е както е било едно време - да прииждат гости от всички краища на страната, даже и без покани. Ако съм живяла по нейно време да съм се гръмнала сигурно. Не знам как е посрещала толкова голяма тумба народ.

Иначе, по темата, най-вероятно няма да идват за празниците свекъра и свекървата, поради което и аз съм доста спокойна, че няма да имам излишен стрес и иронични подмятания. И без това е една седмица, искам да си почина и да не слугувам по възможност на никого.

# 438
У нас "стресът"  е  за   мен.  на Бъдни вечер, на 1 януари на обяд или на вечеря според това къде са били  на 31. за посрещане на НГ, на Великйден, на  Гергьовден  празникът е при мен.Приготвям всичко от  до, идват ядем, пием (безалкохолно и по чаща бира или вино)  и се веселим за 2-3 часа .После те си отиват,аз оправям масата, съдовете в миялната и това е. Аз доволна,че сме били заедно и не се чувствам самотна на празника, те доволни, че са  имали  време да се срещнат с приятели, а не са готвили и слагали трапеза.   Нито ги насилвам да идват, нито аз  се натрисам да ги ангажирам. Всичко е по взаимно  съгласие и така ни е удобно. Ако решат да направят промяна, готово.   Празникът трябва да е празник,а не повод за мрънкане  от едната или другата страна. 
.

# 439
Има една книга на Гришам как главният герой решава да заминат на круиз в тропиците по Коледа. Обаче единствената , макар и пораснала щерка внезапно решава да се върне, че и годеник да доведе и....добрите сили побеждават, вместо да й кажат истината.
Това преди много години го гледах на филм. Много ме подразни, че даже не обмислиха да отклонят гостито, директно се метнаха на подготовките. Тогава си помислих - американска тъпня и измишльотина, кой би реагирал така. Животът ме опроверга Grinning

# 440
Ние също много се събирахме родата  по празници, нооо ....бяха други времена. Повечето хора почиваха събота, неделя, както и на празниците.
Винаги когато се събирахме всеки носеше по нещо, а в приготовленията за трапезата се включваха всички, после на масата беше много забавно и весело.
 Живееха в къщи хората , а сега в тези кутийки кого и къде😔

# 441
Гости за 2-3 часа, дори и за половин ден са абсолютно приемливи за мен. От време на време нямам против и аз да посрещна родата у нас. Но толкова. Гостуване с дни не е за мен.

# 442
Ох, тези майки, които не могат да живеят сами... И синовете се връзват, както ММ.
Ама така е, като отвсякъде ни натрапват как на Коледа ако не се събереш с една тумба народ, е голяма беда.
Скрит текст:

Ами, в случая едната майка – тъщата, си организира празника сама, дъщерята ще я навести преди Коледа. За нея не ѝ е жал, че ще е сам-сама точно на празника. Там семейство и семейни отношения няма.
Другата майка – свекървата – и тя си е организира празника. И настъпва мотиката. Защото е част от семейство и е длъжна да бъде там, където детето ѝ каже. За зла участ децата са две и имат различни представи относно организацията на празника. Грехът на свекървата е, че вместо да се разчекне, избира едната опция.
В резултат снахата се тръшка, защото уж мъжът ѝ се тръшка, че няма да събере цялата рода на едно място. Кой точно се тръшка и защо – на мен лично не ми е ясно. Уж той, ама него не сме го чули, само нейната версия.
С две думи – за мама може, за свекърва не може.
Абе, де що видиш свекърва, бий с чехъла, че ще избяга. Simple Smile

# 443
За 365 дни, 2-3 дена светли празници с 2 майки не е геройство, според мен. Всеки може да се напъне, да преглътне и да даде малко топлина. Независимо дали сме снахи, тъщи, свекърви.
Като чета и се втрещявам къде отиде човешкото по време на такива празници.

# 444
И аз съм се дразнила и то на майка си.Със свекървата много се разбирах.Сега ми липсват,всички си отидоха.Давам си сметка ,че е трябвало да се събираме повече,но младите хора си имат свои приоритети.

# 445
  • Mediterraneo
Няма да забравя последната Коледа на дядо, преди 13 години. Той събираше родата по празниците, двама сина със снахи и внуци. Баба топуркаше по цял ден в приготовления, но лицата им грееха винаги, когато се съберяхме всички около трапезата. Та на онази последна Коледа той знаеше, че му е последна. През сълзи каза на чичо да продължи традицията, да събира рода, че 2-3 празника в годината е времето, в което трябва просто да сме заедно. След 2 седмици си отиде. И нищо не беше същото.
Сигурно на снахите хич не им е било хубаво? Напротив, и майка, и стринка много обичаха тези събирания. Понякога идваха и техните родители, та наставаше голяма шумотевица с толкова хора, но сърцата са били пълни.

# 446
  • Варна
Ами туй става, кога разширеното семейство е семейство.
Няма как през другото време да се бълват змии и гущери, ама на тия 2-3 празника да плеснем с ръце и да се прегърнем. Трябва взаимно уважение през цялото време.

# 447
Малко встрани, ама това с разширеното семейство хич не го разбирам. Ние родителите след брака сме разширено семейство, така ли? Или брат и сестра , след наличие на половинки?
Значи до снощи едно голямо семейство,от тази сутрин три различни, с разширения?
  Моите родители и свекър ми не са ми разширено семейство.Те са част от нашето .

# 448
  • София
Малко встрани, ама това с разширеното семейство хич не го разбирам. Ние родителите след брака сме разширено семейство, така ли? Или брат и сестра , след наличие на половинки?
Значи до снощи едно голямо семейство,от тази сутрин три различни, с разширения?
  Моите родители и свекър ми не са ми разширено семейство.Те са част от нашето .
Точно така.

# 449
За мен това е разширено семейство и ще обясня защо. Решенията за живота ни като цяло взимаме ние с мъжа ми, за нас двамата и за децата ни. Все по-често и децата имат думата. Има теми, които разисквам само с мъжът ми и няма нито една причина те да стават достояние на родители и роднини. Ние решения за начина на живот, който водят родителите ни и брат и сестра също не взимаме и не се месим. Те също нямат думата в решенията, които касаят само нас четиримата. Това ми е най-простата и ясна дефиниция за семейство и разширено семейство.

Общи условия

Активация на акаунт