Мнения на Birdie...

• 261 615
  • 2 044
  •   1
Отговори
# 705
За стойности над 7.0ммол/л (126 мг/дл) се препоръчва уточняване с ОГТТест.

Предиабетните състояние се считат за рисков фактор. Предиабетни състояния са нарушеният глюкозен толеранс (Impaired glucose tolerance (IGT) и нарушени нива глюкоза на гладно (impaired fasting glucose (IFG)

impaired fasting glucose (IFG)->>
*над 5.6ммол/л но под 7ммол/л (100-125мг/дл)
тук спада възрастната жена.

# 706
  • Sofia
Здравей Бърди,

Имам въпрос  newsm78 На малкия син му изписаха антибиотик Клацид и ми препоръчаха да му давам витамини по същото време. Той е на 5 месеца и половина, казаха ми да купя витамини Киди, но на листовката пише за деца след 1 годинка. Какво мислиш за даването на витамини и кои по точно са за препоръчване за тази възраст? Дали Мултисаностол, Киди или други?

Благодаря предварително  

# 707
Не е нужно да давате витамини в този случай.
Аз лично бих избрал друг антибиотик за тази възраст (5месеца)-Амоксицилин или Цеклор...
Но дали имаме нужда от антибиотик изобщо?

# 708
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=166231.0

"Според вас кога трябва да започна захранването и с какво? Много неща изчетох,много противоречиви мнения и вече се обърках съвсем и незнам как да постъпя. Моето бебе е на 2 месеца и го храня само с АМ."

и отговор:

"Новата тенденция е захранването с нови храни да започне най-рано при навършване на 3 месеца.
В полза на това е факта, че има много алергии и ранното захранване с нови храни може да доведе до неадекватен имунен отговор при много малките бебета.
На второ място с възрастта ензимната система на стомахчето и червата става по- зряла, по-лесно обработва новите храни, не се образуват много газове и бебето не получава силни колики.
Всичко това дава възможност за по- бързо захранване в по- късната възраст и разбирасе по-безпроблемно захранване.
При бебетата които са на кърма се препоръчва кърмене по възможност по- дълго и захранване след 4 месец.
Препоръчва се захранването да започне със сокове- ябълка или морков.
Следва хранене с плодови пюрета и мляко като се замества обедното хранене.По-късно се дават вместо плодови пюрета- зеленчукови. След 4 месец следобедното хранене се замества от млечноплодови каши % месе се дава жълтък и месни пюрета. Като цяло до края на 6 месец децата се захранват с основните храни и след това се преминава към включване на нови храни с цел разнообразие."

Да коментираме едно по едно:

"Новата тенденция е захранването с нови храни да започне най-рано при навършване на 3 месеца"
->Няма просто такава "нова" тенденция"! Параметъра на започване на захранванията варира от 4м-4.5 месеца за някои немско-говорящи страни до златния стандарт от 5-5.5 до 6 месец за повечето страни днес. Редица страни със силна педиатрия изобщо не захранват под 5 месеца. И не дават нищо друго освен АМ и/или кърма до 6 месец. Нито "водички", нито "чайчета", нито "сокчета". За мезим-форте и реч не може да става... ooooh!

"...В полза на това е факта, че има много алергии и ранното захранване с нови храни..."
->Това е ясно от повече от 20-ина години.

"В полза на това е факта, че има много алергии и ранното захранване с нови храни може да доведе до неадекватен имунен отговор при много малките бебета."
->Храненето не цели да предизвика "имунен отговор". Неясен е смисъла на втората част от тази фраза. Тъй като там са забранени дискусии-няма да имаме шанс за уточняване.

"Всичко това дава възможност за по- бързо захранване в по- късната възраст и разбирасе по-безпроблемно захранване."
->Нямаме нужда от бързо захранване! Няма за къде да бързаме-6 месеца са достатъчен срок. Безпроблемността на захранването се осигурява от умерения ритъм на въвеждане на нови храни.

"При бебетата които са на кърма се препоръчва кърмене по възможност по- дълго и захранване след 4 месец."
->4 месеца за въпросния специалист е "дълго". Изключително кърмени деца с добър прираст на тегло се захранват обикновено след 6 месец. Без никакъв проблем.

"Препоръчва се захранването да започне със сокове- ябълка или морков."
->Кардинална грешка-захранванията се започват с плодово пюре (и не със зеленчуково). Задачата на захранванията е детето да се приучи да се храни с лъжичка, а не да пие. То знае да пие-пие мляко и/или суче.

Малко повече за "сокчетата": (с огромни благодарности на jam за линка и превода)

1. Плодовите сокове нямат хранителна стойност (не носят ползи) за бебетата под 6 месеца.
2. Плодовите сокове нямат хранителна стойност по-висока от тази на плодовете за децата над 6 месеца (да се предпочитат целите плодове – на пюре или малки парченца – пред соковете).
3. Натуралният сок (100%, без добавки) може да бъде здравословна част от добре балансирана диета. Плодовите сокове с добавки (от захар и др.) обаче не са равностойни по хранителната си стойност на 100% плодови сокове.
4. Соковете не са подходящи при лечение на обезводняване или диария.
5. Прекомерната употреба на сокове може да бъде свързана с проблеми в храненето (прехранване или недохранване).
6. Прекомерната употреба на сокове може да бъде свързана с диария, метеоризъм, подуване на корема и зъбен кариес.
7. Не пастьоризираният сок може да съдържа патогени, които могат да причинят сериозни заболявания.
8. Разнообразието от плодови сокове, дадени в подходящо за възрастта на детето количество, е малко вероятно да причини някакви проблеми.
9. Соковете, обогатени с калций, са биоекивалентен източник на калций, но в тях липсват другите хранителни вещества, намиращи се в кърмата, адаптираните млека или кравето мляко.

ПРЕПОРЪКИ

1. Соковете не трябва да бъдат включвани в диетата на бебетата преди навършване на шест месеца.
2. На децата не трябва да се дава сок от шише или в лесно преносими покрити чаши, които им позволяват лесно да пият сок през целия ден. На бебетата не трябва да се дава сок преди заспиване.
3. Приемът на плодови сокове за децата от 1 до 6 години трябва да бъде ограничен до 120-180 мл на ден. За децата от 7 до 18 години, приемът на сокове трябва да бъде ограничен до 220-360 мл.
4. Децата трябва да бъдат насърчавани да ядат цели плодове, за да покриват дневните си нужди от плодве (2 порции на ден).
5. Бебетата, децата и възрастните не трябва да консумират непастьоризиран сок.
6. При оценяване на положението при деца с проблеми в храненето (прехранване или недохранване), здравният специалист трябва да определи количеството сок, което те консумират.
7. При оценката на деца с хронична диария, силно изявен метеоризъм, абдоминални болки и подуване, здравният специалист трябва да определи количеството сок, което те консумират.
8. При оценка на зъбния кариес, трябва да бъдат определени количеството и начините (от шише и др.) на консумиране на плодов сок.
9. Педиатрите трябва да обсъждат проблема с плодовите сокове и плодовите напитки и трябва да образоват родителите за разликите между двата вида.

http://aappolicy.aappublications.org/cgi/content/full/pediatrics;107/5/1210

"След 4 месец следобедното хранене се замества от млечноплодови каши % месе се дава жълтък и месни пюрета..."
->Жълтък се дава след 7 месец по принцип, защото е алергизиращ продукт. Едно относително условие за да го започнем е да хапваме плодове в 16-17-18 и 4,5 вида зеленчук в 12-13-14+ пилешко месо. Но това "условие" е индивидуално-както го работи всеки.

Последна редакция: чт, 22 фев 2007, 18:27 от Birdie

# 709
  • 1st floor
миналата седмица малкия вдигана за два-три дена температура / мах. 38 градуса/, личната го прегледа - гърди чисти, гърлото червеничко/ то на него винаги му е червено- дори когато е здрав/, хрема / която според нея е бактериална/. Изписа за седем дена Аугментин и едни капки, които се правят в аптеката , с гентамицин, за хремата. Аз реших да изчакам с антибиотика и като ми свали температурата на третия ден, въобще не го дадох, само капките в нослето му слагах. Но хремата продължи без никакво подобрение Sad.Заведох го на седмия ден и направо й казах ,че  не съм давала АБ-ка. Тя се намуси, прегледа го и каза ,че гърлото му е още червено , и да почвам АБ , защото не е излекуван, и след една седмица ще почне да кашля и пак ще е болен...и аз го започнах. В същото време си поисках талон за УНГ и вчера тя го прегледа и каза , че е 90% сигурна че това е алергична хрема , изписа му резоксим с урбазон за носа , и един сироп / май беше ареус, ериус или нещо такова/ - сутрин по 2.5 мл. След пет дена пак сме на преглед при нея. Като й казах, че пиеме аугментин за гърлото, тя нищо не каза , само направи една физономия и се засмя/ останах с впечатление , че не е имало нужда от него/. Та сега си мисля че давам на здраво дете АБ.
Вече ни е трети ден и се чудя , кога най-рано мога да го спра newsm78, защото не ми се ще да го давам седем дена...
И все пак има някаква малка вероятност, хремата да е от бактерии - Декември ни откриха стафилококи - съответно два месеца по 10 дена бактробан, и между него по 7 дена тобрекс. Цялата файда от това беше , че хремата спираше за 6-7 дена и после пак си течеше.... Cry
Какво да правя , кога да спирам АБ - ка? newsm78

# 710
Здравей, Бърди!
Малко предистория - според лекаря УНГ дъщеря ми (4.5 год) има алергия към нещо (?!) и на това се дължи запушването на носа й, хремата и хъркането през нощта. Няма да изреждам прилаганите лекарства, има най-малко сто такива поста, въпросът ми е следният : Защо единственото нещо, което не само подобрява, а напълно излекува дъщеря ми и отстранява тези симптоми е "Зинат", а не са противоалергичните лекарства? Зададох го и на УНГ специалиста, а отговорът беше, че антибиотикът действал общо противовъзпалително. Какво общо има това с алергичната реакция? Сигурно е прав лекарят, но у мен останаха силни съмнения, че детето има някаква бактерия. Секрет от носа никога не е изследван досега, благодарение на моята неграмотност, но другата седмица ще се поправя. Какво е твоето мнение?

# 711
Здравейте Birdie,
за KISS-KIDD синдрома:
Живея в Норвегия и тук отскоро се е заговорило за този проблем. Не всички здравни служби са внимателни или обучени да го откриват. Ние бяхме късметлии, защото сестрата ни беше запозната и веднага ни насочи към физиотерапевт, който вече ни препрати към мануален терапевт.
Подозрението се подтвърди. Детето беше на 3 м.
При нас случая беше със силно изразена бананова форма на тялото, не успяваше да си завърти напълно главата на ляво, не изкаше да лежи по корем и проблеми със сученето от дясната гърда. В добавка, моето тежко раждане с вакуум и 2 акушерки на корема. ooooh!
 Мануалният терапевт сложи бебето на земята по гръб и с 2 издърпвания или извъртвания му намести вратлето. При второто посещение, детето беше по корем и терапевта му провери и "чукна" по гръбчето, с коментара, че след време проблема слиза по гръбначния стълб. Седмица след това, вече се виждаше значително подобрение във формата на тялото и желанието да лежи по корем. След месец всичко беше изчезнало.
Пускам превод от норвежкия сайт.
Симптоми на синдрома:
любима страна и последиците от това(плоскост на едната страна на главата) http://www.kiss-kidd.no/index.php/site/bilder/kiss_bilder/avflat … paa_den_ene_siden
не иска да лежи по корем http://www.kiss-kidd.no/index.php/site/bilder/kiss_bilder/barn_s … a_ligge_paa_maven
тялото има форма на банан http://www.kiss-kidd.no/index.php/site/bilder/kiss_bilder/barn_s … igger_i_bananform  http://www.kiss-kidd.no/index.php/site/bilder/kiss_bilder/tvilli … _en_skjevstilling едното бебе е с КИСС
повръщане
има проблеми със сученето от актуалната гърда
неспокоен сън, често плач на сън
асиметрия на лицето http://www.kiss-kidd.no/index.php/site/bilder/kiss_bilder/barn_m … _ansiktsasymmetri

Рискови групи:
раждали с вакуум или форцепс(така ли се нарича другият метод, не съм сигурна за думата на български)
при раждането, корема е бил натискан отгоре, за да излезе бебето
секцио
близнаци

Ето сайтовете, от които можете да видите повече за проблема. http://www.kiss-kinder.de/indexeng.php?menu=1&mp=e13
http://www.kiss-kidd.no/index.php/site/bilder/kiss_bilder

рентгенова снимка на КИСС http://www.kiss-kidd.no/index.php/site/anatomi

За съжаление, изглежда, проблемът е по засегнат в Белгия, Германия и Холандия. За сега открих страница на английски http://www.kiss-kinder.de/indexeng.php?menu=1&mp=e11

# 712
Защо единственото нещо, което не само подобрява, а напълно излекува дъщеря ми и отстранява тези симптоми е "Зинат", а не са противоалергичните лекарства?
Защото вероятно да се касае за хроничен синузит, който иска около 20 дневно лечение с два различни антибиотика.
Или защото има неовладян алергичен ринит (най-често една или две храни го обострят).
Или защото имаме "трета" сливица...
Предлагам Ви:
*да направите рентгенография на синуси
*да уточните за "трета сливица"
*да направим посявка на носен секрет и гърлен също

# 713
 :roll:Birdie, моля те да погледнеш тези резултати от изследваниятя на кръвта на дъщеря ми и да ми кажеш дали наистина всичко е наред!                                                                                                                                                     
WBC-10.4
RBC-4.76
Hemoglobin-12.6
hematokrit-36.6
MCV-77
MCH-26.5
MCHC-34.4
RDW-4.7
Platelets-434

MPV-9.4
Neutrophils-25.1
lymphocytes-65.0
monocytes-7.6
eosinophils-2.0
basophils-0.3
neutrophils #-2.62
lymphocytes #-6.79
monocytes #-0.79
eosinophils #-0.21
basophils #-0.03
   ConfusedНе ми е ясно какви са тези знаци към последните няколко неща,но се надявам ти да знаеш! благодаря предварително!

# 714
  • София
Birdie говорих с лекарката и каза, че .."Да наистина говорят изследванията за лека форма на анемия но....мен ме притеснява повече стойността на захарта" Изследването показва 5,26 при капилярно взета кръв. Твоето мнение по въпроса?
Под 5.6ммол/л (100мг/дл) се приема за нормално ниво.
Кога вземахте пробата?
Повторете я още веднъж, но под 5.6ммол/л си е норма и следователно нищо не е нужно да се прави.

Simple Smile Изследването го направихме на гладно. Беше към 10 часа но той просто стана много късно този ден и естествено позакъсняхме за лабораторията. Благодаря за отговора. За сега поспряхме малко толкова обичните ни бонбони но пък не мога да го лиша дори и за 10 дена изцяло от сладкото. Поограничавам малко и после пак ще го тестваме. Ще пиша.  Peace

# 715
Благодаря за отговора!
За да бъда по-точна (малкия ми син заспа Simple Smile)
- трима лекари УНГ казват, че третата сливица не е уголемена, а един от тях, че носната преграда е изкривена и дразненията на носната лигавица водят до запушване, което пък благоприятства инфектирането на сливицата.
- синузит не е диагностициран, за съжаление нямам представа какви са симптомите. Ако може да посочите някои.
- алергични прояви дъщеря ми има и други - уртикарии, имаше силна алергична реакция след предозиране на Панадол, след ухапвания от комар, но преди да тръгне на градина, до 4 год. й възраст бяха общо три пъти. Сега обривите се появяват доста често, пие по пет дни Зиртек и изчезват. Лекарката ни УНГ й направи кожни тестове, без тези за храните (няма необходимите реактиви или както се казват, не зная), детето не реагира на нищо. Утре ще ходим при алерголог, дано да можем да направим и тестове за храните. Мъничката също се оплаква, че й се повръща, има постоянно запек. В смисъл, че ако престана да се грижа в менюто й да има съответното количество течности, пълнозърнести и пресни зеленчуци и плодове - край, запича се.
Възможно ли е оплакванията й в областта на носа да са резултат от алергична реакция? Къде мога да намеря т. нар. пирамида на алергените, бихте ли посъветвал да не я пускам на   градина, с цел да й спестя страдания - последното й боледуване от грип завърши с бронхиален спазъм.

# 716
Здравей Birdie , майка съм на две дечица - синът ми е на 4 години , а дъщерия ми на 1,5 години . Преди около година синът ми се разболя от варицела , изкара я много тежко , а белезите който останаха по тялото му са просто ужасни , с какво ли не ги третираме , но няма никакъв ефект . Именно заради това съм решила да поставя ваксина против варицела на дъщеря ми . Говорих с близка лекарка , тя се занимава с ваксинационни програми и ме посъветва да я поставя също , но за съжаление в България не се предлага никъде . Мога да купя ваксината от чужбина , виждам че се продава , но няма как да я пренеса . Какво ще ме посъветваш да направя . Има и нещо друго , дъщеря ми е недоносена , родена е 31 г.с. , но за мое щастие всичко е наред , развива се много добре , даже ходи на ясла , няма абсолютно никаква разлика между нея и врасниците й . Има ли някаква опасност от поставянето на тази ваксина . Предварително ти благодаря .  bouquet

# 717
Бърди , от около два месеца на петгодишното ми дете му избиват силно червени петна по лицето ,неравномерни и на различни места .На едната бузка и клепача на окото върху носа .Започна се ,когато един ден бяхме навън и го видях как си търка ръцете ,когато ги погледнах бяха подути и червени ,после се появиха и на краката и по лицето .Лекарката му каза ,че били алергични да му давам  Кларитин .Обаче петната пак се появяват .Можеш ли да ми кажеш нужни ли са някакви изследвания в случая .Какво да предприема?

# 718
:roll:Birdie, моля те да погледнеш тези резултати от изследваниятя на кръвта на дъщеря ми и да ми кажеш дали наистина всичко е наред!                                                                                                                                                   
Не мога да коментирам цифри без да знам подробности и да съм прегледал. Simple Smile

# 719
Благодаря за отговора!
За да бъда по-точна (малкия ми син заспа Simple Smile)
- трима лекари УНГ казват, че третата сливица не е уголемена, а един от тях, че носната преграда е изкривена и дразненията на носната лигавица водят до запушване, което пък благоприятства инфектирането на сливицата.
- синузит не е диагностициран, за съжаление нямам представа какви са симптомите. Ако може да посочите някои.
- алергични прояви дъщеря ми има и други - уртикарии, имаше силна алергична реакция след предозиране на Панадол, след ухапвания от комар, но преди да тръгне на градина, до 4 год. й възраст бяха общо три пъти. Сега обривите се появяват доста често, пие по пет дни Зиртек и изчезват. Лекарката ни УНГ й направи кожни тестове, без тези за храните (няма необходимите реактиви или както се казват, не зная), детето не реагира на нищо. Утре ще ходим при алерголог, дано да можем да направим и тестове за храните. Мъничката също се оплаква, че й се повръща, има постоянно запек. В смисъл, че ако престана да се грижа в менюто й да има съответното количество течности, пълнозърнести и пресни зеленчуци и плодове - край, запича се.
Възможно ли е оплакванията й в областта на носа да са резултат от алергична реакция? Къде мога да намеря т. нар. пирамида на алергените, бихте ли посъветвал да не я пускам на   градина, с цел да й спестя страдания - последното й боледуване от грип завърши с бронхиален спазъм.

Не поставяйте ударението върху "алергии". Нормално е  ако предозирате Панадол да имате реакция. Много деца имат реакция към нещата, които посочвате, без това да е значим клиничен проблем.
Аз виждам като най-важни тези неща, за които Ви писах по-горе.

Общи условия

Активация на акаунт