Мнения на Birdie...

• 261 154
  • 2 044
  •   1
Отговори
# 240
Само парацетамол и наблюдение е нужно за сега.
Много лекарства давате!!
За големи деца аз продължавам да препоръчвам и използвам Аспирин (КАЧЕСТВЕН, ефервесцентен, а не на таблетки!).
"Трахизан" таблетки за смучене са много добър избор, също.

Бърди,

стана ми интерсено за твоето мнение относно аспирина.
Каква е минималната възраст на която би одобрил употребата му?
В различните страни  е различно.При нас не даваме до 16г.,в някои случаи и до 20.Аз лично смятам,4е ибупрофена и тайленола са най-добрият избор.
И друго-много хора нямат представа,4е производителите на определни продукти на изписват аспирин на етикета,а употребяват
acetylsalicylate,acetylsalicylate acid, salicylic acid и т.н.
Има доста шампоани и кремове,които го съдържат.  Малкар че не се приема орално,продукта може да се абсорбира през кожата и оттам -потенциален риск за Рей.......
Има ли такава опасност или не?

# 241
@twins_mama  Hug

Привет,
Мислех си, къде ли се скри? Simple Smile
Поздрави на монстерчетата... Надявам се да сте добре Simple Smile

Аз не вярвам в този мит за "Рей синдром". Мисля че в тази работа имаше много умисъл. Въпроса е в дозата...
Без Аспирин какво ни остава?-антибиотици, или чакане на Годо...
Но както и да е-давам спокойно Аспирин над 7-8 годинки-като антипиретик, при грипчета. До 3 дози дневно и само ефервесцентен оригинален на Байер. Не съм имал и най-малък проблем-напротив... грипчетата ги изкарваме с децата бодро.
Не давам Аспирин на Астматични деца-това е важно.

Не мисля че Аспирина има добра кожна резорбция, но дори и да се резорбира-разбира се че пак има риск за Рей синдром.
Питай ги обаче колко случая са виждали Рей синдром и как са убедени, че точно Аспирина им пречи. Mr. Green
Спря се употребата на Аспирина-намаляха ли случаите на Рей синдром?

Тук няма Тиленол.
Копиркал бебешките свещички ги забраниха поради Аспирина...
Объркани работи Simple Smile

Последна редакция: нд, 04 фев 2007, 23:40 от Birdie

# 242
Здваей отново Бърди,

благодаря за бързия отговор. Прилагам още няколко снимки на същия адрес снимки с дадената вече на л.с. парола, дано да са по-ясни.

Ако се окаже едно от твърденията ти вярното, тоест
Цитат
на Birdie
*гъбичкова инфекция-Кандида, подобна на памперс дерматитите
*Стрептококова инфекция

това сериозно ли е и какво лечение се предприема?

Благодаря ти предварително!

# 243
"Бебето ми е на 10 месеца. Никога не съм се замисляла за рахит, докато не споделих с една приятелка, 4е бебка се поти много
докато спи и по време на хранене с мляко от шише. Не мисля, 4е крачетата й са криви или че има голяма глава. Все пак имам ли основание да се притеснявам, 4е има рахит? Благодаря!!!"

Отговор:
"Потенето не винаги е признак на рахит. Децата имат повишени вегитативни реакции и затова, често се потят. Рахита се доказва като се изследва калции, фосфор и алкална фосфатаза. В зависимост от техните стойности се преценява дали детето има рахит. Клиниката, която описвате се наблюдава при нелекувани от рахит деца."

Докато първата част на отговора е перфектен, краят опорочава всичко. Това е картината на Бг педиатрия днес-за някои с едното краче "там", с другото вързани "тук". Разбира се някои са си бетонирани "тук" като колоните на Партенона. Но какво да се прави-болести на растежа...

"4е бебка се поти много докато спи и по време на хранене с мляко от шише."
Естествено че това НЕ СА белези на рахит ИЗОЛИРАНО ПОГЛЕДНАТО.
Знаем ли:
*как е облечено детето
*дали млякото,което му дават не е горещо
*дали в стаята не е много топло

Не знаем, но и не питаме. Веднага->>Рахит.
Как така ВЕДНАГА за рахит мислим?
Рахит-БОЛНА ТЕМА на Бг педиатрия!

Реакция на Бърди по повод прочетено...

Последна редакция: нд, 04 фев 2007, 23:43 от Birdie

# 244
Здваей отново Бърди,

благодаря за бързия отговор. Прилагам още няколко снимки на същия адрес снимки с дадената вече на л.с. парола, дано да са по-ясни.

Ако се окаже едно от твърденията ти вярното, тоест
Цитат
на Birdie
*гъбичкова инфекция-Кандида, подобна на памперс дерматитите
*Стрептококова инфекция

това сериозно ли е и какво лечение се предприема?

Благодаря ти предварително!
Да, видях ги.
Често виждам това.
Винаги там има някаква лека инфекция, както ви писах.
Поддържаме с пудра (тънък слой) след като се нормализира кожата.
Ползвайте отворени дрешки към яката.

# 245
При варицела най-важното, с което родителите могат да облекчат децата си е да:

ГИ КЪПЯТ ПО 3-4 ПЪТИ ДНЕВНО.

Ако може да се намерят препарати за баня с трици,подходящи за деца-още по-добре.

# 246
  • Букурещ
При варицела най-важното, с което родителите могат да облекчат децата си е да:

ГИ КЪПЯТ ПО 3-4 ПЪТИ ДНЕВНО.

Ако може да се намерят препарати за баня с трици,подходящи за деца-още по-добре.

Това вече го прочетох в самата статия:

През първите няколко дни използвайте мокри компреси или правете бани в студена или хладка вода през 3-4 часа. В магазините или аптеките се продава овесено брашно, което добавено към водата за вана, ще успокои сърбежа. Къпането НЕ разпространява варицелата

# 247
  • Sofia
Здравей Бърди!
Дъщеря ми е на 4г и 9м. От бебе все има някакви алергии, но се изразяваха само под формата на пъпчици по лицето и бързо ги превъзмогваше без специално лечение (алергия към кравето мляко, към слънцето - само на лицето, към ягоди, и т.н.) Понеже мислех, че всичко се израства не съм предприемала някакви мерки, а и видимо тя вече няма алергии. Тръгна на ясла на близо 2 години и от тогава боледува доста в този ред - мононуклеоза, пиелонефрит, варицела, пневмония, ангина, пневмония (7 дни в болниза - СРП - 183).... Повечето ни болежки започват със сополи и всичко слиза надолу. Преди месец я заведохме при известна алерголожка и УНГ специалист (работят заедно) и двамата са на мнение, че има рино нещо си алергия, която ако не се лекува можело след 4-5 години да прерастне в бронхиална астма. Само да кажа, че е гледана за 3та сливица няколко пъти и е в норма. Изписаха ми 3 месеца Зиртек 2*5к и след тода 5 дни почивка и тест за алергии. Също така да и давам Цитросепт. Доколкото разбрах теста е от първобитните с капване в/у кожата. Би ли ми обяснил какви са тези лепенки и кръвни тестове, за да се опитам да ги изискам и тук.
Благодаря!

# 248
"Повечето ни болежки започват със сополи и всичко слиза надолу."
->Това е стандартния път на детските обичайни инфекции (или вирусни заболявания). Няма връзка с "алергии".

"която ако не се лекува можело след 4-5 години да прерастне в бронхиална астма."
Няма такова нещо. Лекуването на алергичния ринит, улеснява контрола на една Астма, но такива "прераствания" просто не съществуват. Деца с алергичен ринит или атопичност наистина могат по-често да страдат от Астма, но не чрез "прерастване".

Изследвайте детето за железен дефицит. Ако има-лекувайте го, и то ще боледува по-рядко.
Не виждам причина за да тестувате на тази възраст. От това, което описвате не става видно детето да има алергични проблеми.

# 249
"Пиша и в този подфорум,защото не знам какво друго да дам на бебка-има вече 4 дена запек,давах и всичко,което съм чувала и нищо-давах сок от круша,дуфалак,слагах термометър,правих масаж на корема,ядох киви,круша и сливи...на смесено хранене сме и не знам вече какво да правя.питах се много ли е опасно да дам вода от овесени ядки?Давах и чай на ХИП за храносмилане-пак нищо."

Отговор от специалист:

"Дуфалакът се дава по 5 мл. сутрин на гладно 2-3 и повече дни. Можете да давате АМ Фризовом или Омнео,които са подходящи за деца със запек. Ако е захранено и приема пърета и каши може да му дадете овесена каша. Ако не помогне направете клизмичка с термометър."
Става въпрос за бебе на 2 месеца.

Най-честата причина за запек при изкуствено хранени кърмачета са:
*нужда от увеличаване количеството на АМ
*претопляне на детето
*АБКМ
*нужда от смяна на АМ с такова, с различен произход на мазнините-например някои деца се запичат от НАН1 което се прави с палмово масло, а не се запичат от другите АМ правещи се със стандартни мазнини и обратното.

Кърмено изключително дете, и с добър прираст на тегло, може да има нормални по консистенция изхождания на всеки 4-5-6 дена. ТОВА НЕ Е ЗАПЕК!
Леко воднисти изхождания в този случай (попиващи в памперса) с видими зрънца в тях, и нормални по честота изхождания, Е НОРМАЛНО ЯВЛЕНИЕ И НЕ Е ДИАРИЯ!

Даването на разхлабителни на бебета е в 98-99% грешка, защото няма такова състояние, което да го изисква!
Смяната на едно нормално АМ с Фризовом или Омнео НЕ е аргументирано в тази ситуация.
Не виждам за какво изобщо захранване може да става въпрос на възраст 2 месеца, че това да се поставя на "дневен ред". Споменаване само за "захранване" на тази възраст е способно да взриви перцата на Бърди, с риск да страда от птича тотална алопеция ("нервоза") до живот.

Даването на овесени "води", "каши" и т.н. в тази възраст е ГРУБА ГРЕШКА!
Това са силно алергизиращи храни!

След като майката направи ред НЕПОДХОДЯЩИ НЕЩА -клизма с термометър се препоръчва.
Това води до привикване и се избягва по всякакъв възможен начин!

За съжаление... това са основни неща!

Реакция на Бърди по повод прочетено...

Последна редакция: пн, 05 фев 2007, 02:09 от Birdie

# 250
чудя се как си лекувате децата еи така само с въпроси към някои които не го виждаш и даже не познаваш.може човекът наистина да е доктор но просто еи така.аз никога не бих го направила .и сигурно много други маики.но всеки си знае какъв риск е склонен да поеме в отглеждането на децата си ,а някои повече от други.извинявам се че се намесвам толкова неуместно но просто не се стърпях.изумена съм това е .

# 251
чудя се как си лекувате децата еи така само с въпроси към някои които не го виждаш и даже не познаваш.може човекът наистина да е доктор но просто еи така.аз никога не бих го направила .и сигурно много други маики.но всеки си знае какъв риск е склонен да поеме в отглеждането на децата си ,а някои повече от други.извинявам се че се намесвам толкова неуместно но просто не се стърпях.изумена съм това е .
Предпочитате "с име", и да го познавате, и да Ви дава овесена каша на 2 месеца, или да не го познавате и да не ви дава овесена каша... Няма две мнения-просто на двумесечно дете овесени отвари не се дават...
Форума е пълен с въпроси на майки лично познаващи лекаря-май много полза от познанството няма, ако съдя по същината на въпросите...

Последна редакция: пн, 05 фев 2007, 13:02 от Birdie

# 252
  • София
здравейте отново, докторе!

моето момченце е много по-добре с бронхиолита след лечението - снощи последно е слушан, почти нищо не се чувало.
обаче хремата, с която почна всичко преди 1 седмица, изобщо не намалява като сила, даже се влошава. секретите са все така бистри, носът се запушва през час-два, въпреки промиването с физ.разтвор, отпушването с помпа и капките. принудих се да давам Виброцил - без никакъв ефект. дадох Резоксим за кърмачета (0,01%) - първия път имаше ефект 6-7 часа, на третия път издържа 2 часа само.
вече не знам какво да правя, капки не може да се дават прекалено много, а ме е страх от хремата да не започне наново бронхиолита. моля за съвет!

# 253
  • София
Бърди,имам пореден въпрос към вас.Отнася се до петгодишната ми дъщеря.Тя ходи на градина от тази година,досега се гледахме вкъщи.Винаги е била здраво дете,доскоро и АБ не беше пила.Откакто тръгна на градина обаче имаме проблем-сополи.Пак рядко боледува,беше болна от грип.Но откакто е на градина често е със сополи,да не кажа постоянно.През месец януари заради грипната епидемия не ходеше на градина и съответно нямаше сополи.Сега пак тръгна и наново- с тая разлика,че в момента не и текат сополки ,а и похърква носа.Според педиатърката това са "градински сополи" и трябва да го мине тоя период.Но аз си мисля,че може и да е нещо по сериозно.В токива случаи вие препоръчвате ли по специфични изследвания и ако да,то какви?
Благодаря!

# 254
@jam
Хремата е част от симптоматиката на състоянието. От нея няма как пак да започне нов бронхиолит, ако състоянието се подобрява. Трябва 7-8 дена общо за да премине.
Най-добър подход би бил само Олинт 0.05% два, три, пъти дневно. И изваждане на секретите с помпичка.
Ако слагате минимално количество препарати (капки) по бързо ще спре нослето.

Последна редакция: пн, 05 фев 2007, 13:00 от Birdie

Общи условия

Активация на акаунт