Мнения на Birdie...

• 262 604
  • 2 044
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Бърди, вчера дадох за първи път пилешко пюре на бебка, но и дадох 190г наведнъж Embarassed, къв 22.30 когато трябваше да заспи, сезапочна едно пръцкане, заспива спокойно за 5 минути, събужда се, увива се, пита с рачета, пръцка, но не плаче. Издува си коремчето, няма температура, но това продължи цла нощ почти до 5ч. Къде да я заведа, дадох едно прахче ентерол и след него ми се струва, че доста се успокои, не ми се вярма да са зъби, защото не си слагаше ръцете в устата, като я дигнех права на ръце, по - добре се чувстваше.
Дали не съм върнала коликите, защото в едни ден дадох пилешкото, чисто АМ НАН?, вечерта 180г. АМ+ 5 бискивити закуска..... Sad

# 436
Не даваме пюре, а приготвяме домашно сварено пилешко бяло месо около 50-60 грама за начало.
Изчакваме 3-4 дена, повтаряме.
Бисквити не даваме до около 11 месец...съдържат глутен, промишлени мазнини и лецитин.
Повече белези на преяждане са тези...

# 437
"Здравейте!Бебка е на 4 месеца а вече иска да стой седнала.Чела съм някъде ,че не е добре от толкова малка.Моля посъветвайте ме.
Благодаря!!!"

Отговор на специалист:

"Здравейте! В никакъв случай не я оставяйте седнала! Това, че се опитва да стане като си надига главичката не значи, че е готова да седне. Мускулатурата е слаба и цялото напрежение и движение на гръбнака ще е за сметка на прешлените и те могат да се увредят. Можете да я сложите в столче тип шезлонг, за да гледа във вертикално положение. Реално децата могат да седят стабилно около 7 месец без да се натоварва гръбначния стълб."

Тъжно е да се четат такива отговори в 2007. Всяко седене на която и възраст натоварва гръбначния стълб. Колко деца увредени от това че са ги оставяли за минута да се опитат да седят на 4 месеца сте виждали, и как се нарича тази "болест на прешлените"?

Много тъжно...

Коментар на Бърди по повод прочетено.

# 438
С Бърди сме колеги и можем да си спорим професионално
Съжалявам за оффа.
Какви колеги? Joy
Една медицинска сестра /акушерка/ е един изпълнител само на нарежданията на лекаря за определени манипулации. Няма право нито на мнение, нито на съвети, нито на своеволия. Нито пък има нужните познания, за да дава съвети и то на лекаря. Цитирането на множество медицински термини с цел зашеметяване на обикновената аудитория на един обикновен форум говори единствено за огромна комплексираност, липса на собствено мнение, като и невъзможност да излезе от спора с достойство и предизвиква единствено смях.

# 439
  • София
благодаря ти сърдечно, какво ще препоръчаш за днешния ден - да дам ли пак ентерол, само пюре от картофи ли да яде....

# 440
Цитат
Една медицинска сестра /акушерка/ е един изпълнител само на нарежданията на лекаря за определени манипулации. Няма право нито на мнение, нито на съвети, нито на своеволия
Някои хора не са наясно какви са zадьлженията и "своеволията" на акуШерката.Това е единствената професия,която  може да се практикува БЕЗ напьтствията на лекар.Има достатьчно информация в МЗ zа таzи професия.И най ве4е гинеколоzите са то4но теzи (от медицинската история),които се противяха акуШерството да бьде автономно,zаЩото може да отнеме едва ли не големия дял от медицината(раждането) на "бедните" гинеколоzи.За тяхно най голямо неЩастие акуШерството е най почитаната и неzависима професия с голям крьг на действия.

Не виждам сьЩо какво обЩо има педиатьр с акуШерка?

Ако успеете да накарате поне един лекар да ви иzроди беz акуШерка Ще почерпя. Mr. Green

Моля,преди някой да се опитва да оспорва това неЩо,да се информира кьдето е необходимо. Peace

# 441
Специалността на лекаря е акушер-гинеколог.
И ако родилката тръгне да умира, пази боже акушерка да я реанимира. Нито може, нито знае как, нито и е работа. Или ако получи усложнения - лекарят е този, който взима решения, носи наказателна и морална отговорност. Ако ставаше така лесно жената щеше да си вика акушерка у дома, нито лекарства, нито животоподдържаща апаратура и трябва, нито път акушерката може да борави с нея.
Акушерката може да изпълнява едни набор от отработени движения и манипулации и нищо друго. Когато трябва да се мисли и да се взимат важни и бързи решения - лекарят е този, който е учил  това, знае как и може.
А ако се наложи кръпопреливане? Акушерката нито може, нито има право да взима решение и да го изпълнява. И редица още неща в този ред. Да не навлизам в подробности.
Някои натуралисти си раждат у дома, въпрос на избор е.

Извинявам се, че спамя темата на Бърди и разводнявам добрата идея да помага.

# 442
Тук съм напълно съгласен с Кристиян. За 9 месеца прегледи и раждане жена ми така и не видя лекар, само името му стоеше на картона. Всичко се прави от акушерки (CMN). Не бъркай акушерка със сестра. Да смяташ че опитна акушерка е по-малко експерт в (нормално) раждане от гинеколог е смешно.

# 443
Ако презумцията беше, че всяко раждане със сигурност ще е нормално, съпругът може да свърши същата работа без пари. Едно бързо курсче и е готов. Laughing
Раждането е сложен и комплексен процес и не се изчерпва само с манипулациите на акушерката.
На моето раждане присъстваха двама лекари.

# 444
Лали,
В БГ може да е приумица да се ражда у дома само с акуШерка,но в цивилиzованият свят (само така го наричам) има доста голям процент жени,(като пример Холандия 28% раждат у дома само с акуШерка) които си раждат беz усложнения и (беz коментари от гледаЩи в чуждата паница хора) само с акуШерка.
Никой не се учудва тук,ако една жена иска да роди у дома ссамо с акуШерка.Това са отживелици и са консервативни вьzгледи.
Освен това раждането не е патология (zаболяване) и родилките не са пациентки,а раждаЩи zдрави майки (с някои иzклю4ения).Трябва да се прави раzлика и да не се посяга на zдрави хора с оглед да се направят автоматично 4реz един натурален процес,какьвто е раждането,на болни индивиди/пациенти.

Ако раждането протича тежко или има усложнения (zа което не рядко са причина лекарски ненужни манипулации) се иzисква лекарска помоЩ,това е ясно и не сьм го отрекьл.Колкото до отговорностите и свободата на действие на акуШерката си има zакони и могат да се проверят в МЗ.Спора е иzлиШен. Peace

Цитат
И ако родилката тръгне да умира, пази боже акушерка да я реанимира
Всеки човек на таzи zемя е дльжен да може да реанимира друг в нужда.Има и накаzателен кодекс zа неокаzана помоЩ.Поzнавам сестри (не акуШерки),които реанимират по добре и по уверено от лекар..
Водят наименованието Кардиотехникери.Сестри,които ги викат само да реанимират беz лекарска помоЩ.
Ама такова "чудо" в БГ няма...както и много други неЩа...Затова не ме учудват раzсьжденията ти на това ниво.

Цитат
На моето раждане присъстваха двама лекари.
Освен присьствие и прикаzване,друга дейност?
Бьрди,сори... Peace

# 445
  • Plovdiv->Toronto
Защо и най малкия спор се превръща постепенно в "за Бърди" срещу "против Бърди"? Всеки си измъква от сенките и изключително изобретателни мъдрости, сега очаквам и лиорена да изскочи с железни доказателства що за полубог е туй акушерката  ooooh! ...
Акушерката води домашните и част от нормалните раждания в болницата. Може да прави всичко, най-ценното и качество е да умее да вземе навреме важното решение да извика лекар когато се налага  Peace.
За акушерската пареза беше думата ...

Obstetrical palsy / Erb's palsy /
Risk Factors & odds ratio :

Shoulder dystocia 76.1
Forceps delivery 3.4
Vacuum extraction 2.7
Gestational diabetes 1.9

Както се вижда и двете тези са верни. Тези проценти са за Тексас, в България форцепса се развява по-често, така че ратиото ще е друго. Може и лекар да е причинителя, не само акушерка. Лиричните отклонения на големи специалисти просто не са за тази тема.

# 446
Ама такова "чудо" в БГ няма...както и много други неЩа...Затова не ме учудват раzсьжденията ти на това ниво.
Винаги са съм се учудвала на някои българи като излязат в чужбина и започват да отричат всичко българско, както и вирват нос и си мислят, че ако се отрекат или плюят по България ще им порастнат криле. Отиват да живеят в някоя забутана провинция в чужбина, но си мислят, са на върха, както и че в Бг живеем в каменната ера. А като си дойдат в Бг след две години се правят, че са забравили българския език и говорят с акцент.
Мога да кажа, че българските лекари са много добри диагностици, с малко техника чудеса правят, имат много познания четат много. Освен това вече има всякаква техника, последни дума на технологиите, както и всякакви медикаменти. Лекарите ходят на международни симпозиуми и обменят опит. Освен това системата тук е много по-добра все още. Можеш да си позволиш финансово, както и да отидеш на специалист когато си поискаш, за разлика от чужбина. Тук можеш да отидеш при всеки специалист, които си поискаш в цяла България, докато в чужбина те закрепостяват към един, както сам казваш, и му виждаш името предимно на картона. Надявам се да не се промени системата и тук, защото специално  тази е едно от добрите неща тук.

Може да прави всичко, най-ценното и качество е да умее да вземе навреме важното решение да извика лекар когато се налага  Peace.

Няма нужда да го вика, защото той стои до нея и родилката.

# 447
Стига вече!
 Бърди извинявай! Ще се въздържам от повече изказвания в темата, надявам се и другите също.

# 448
Уважаема Лали,иzводите,които си си направила zа мен са точно в обратната посока zаЩото и частица от биографията ми неzнаеШ.Не ти се сьрдя. Peace

# 449
Моля да не триете мненията.
Независимо че са извън темата, са полезни-да се видят разни гледни точки...

Аз лично много уважавам и ценя мнението, опита и знанията на медицински сестри и акушерки.
Винаги наддавам ухо и се радвам да работя с опитен персонал.
Далеч съм от пренебрежението, което традиционно се показва в тези среди.
Никой не знае "тавана" на всеки човек-спомнете си за Уил Хънтинг, бедното момче, което решаваше теореми на Фурие в коридора на университета измежду паузите в почистването...

nani бе по-точна в термина.
Аз би трябвало да кажа "акушерски манипулации", вместо "дърпане на ръката".
Все пак при раменна дистокия лекаря прилага прийоми за да се разреши раждането, и именно тези прийоми носят риск наравно със състоянието, което изисква приложението им.
За радост днес по-рядко виждам парези/парализи на брахиалния плексус.

Иначе от опита ми из родилните зали смятам че всяко раждане би трябвало да се води от акушерка в присъствие на лекар-акушер. При това обаче би трябвало при потенциална нужда лекаря да превъзхожда по знания и умения, да превъзхожда и по сферичен поглед, решения и вероятни изходи от всяка ситуация. Безпредметно е "наддаването" акушерка-лекар. Те трябва да са тандем във всички случаи и да се допълват. Това ПРОСТО е колективна работа.

Общи условия

Активация на акаунт