Мнения на Birdie...

• 264 632
  • 2 044
  •   1
Отговори
# 1 095
@codacoda
"не знам, но тя все още си е с очевидна болка"
->Как разбирате-защото се дърпа от биберона?-ами след толкова усилия за хранене, то като вижда биберон и почва да плаче...

Тежки рефлукси без повръщане са възможни.
Но на уз се виждат-щом детето изпие млякото се наблюдават обратни вълни и млякото рефлуктира/
Проблема Ви е да си намерите свястен нормален педиатър.
Тесните специалности не са наясно с неща от обикновената всекидневна практика, защото не са практикували обща, амбулаторна педиатрия. Освен това са склонни да виждат клонката, а губят гората.

Аз бих предложил следното:

*да обсъдите нуждата от лекарства изобщо-да ги обвържете с уз или pH измерване (мониторинг).
*да оставите детето на 4-4.5 часови интервали на хранене.
*там, където давате АМ да го сгъстите с 1-2 мезурки обикновено бебешко оризово брашно.
*да оставяте детето дълго време през деня в столче за кола. И да спи там.
*да помислите с оглед изпражнения, колики, дали не се касае за лактазен дефицит, от който още при първите глътки мляко, детето да получава силни болки и да спира да се храни. Тоест, да няма езофагит!

Мисля че лекарства трябва да се дават само при доказани случаи.
Естествено, да давате Нутрамиген без да имате доказана (или стабилна по клинични данни) АБКМ е абсурдно и повече вреди.

Последна редакция: пт, 09 мар 2007, 01:08 от Birdie

# 1 096
100-120 мл са големи количества за добавка.
Бих Ви препоръчал:
*кърмите във всички хранения. Следите детето да издържа минимум 2 часа. Ако в сутрешните часове имате кърма, добавка не е нужна, ако детето издържа минимум 2 часа.
*ако в следобедните часове нямате кърма, всичко зависи от това колко добавка изпива-ако е над половината от нужното за съответното хранене количество, и това продължава повече от 5-6 дена (или детето изобщо не издържа 2 часа) е добре това кърмене да заместите с едно АМ изцяло. До следващото кърмене гърдата ще има двойно повече време и в това кърмене може да не давате добавки.
*убедете се че т.нар. "колики" не е глад. Но не хранете на интервал под 2 часа.

Сутрин не добавям АМ. Когато  замествам едно кърмене изцяло с АМ, наистина ми е било много по-лесно.
И на мен ми е минавало през главата, че коликите може да са глад, но освен плача, чувам стомахчето и после пръцкане, което ме навежда на мисълта, че все пак е колики.
Вреди ли продължителното използване на Еспумизан и Саб Симплекс?

Много благодаря за отговора.
Когато детето плаче продължително през деня не поглъща ли въздух? Може от това да има газове-не е непременно да са "колики".

Не вреди, но потърсете други причини:
*предложете 5-10 мл вода по време на силен плач-ако се изпие жадно и са минали повече от 2 часа може да храните->>колкото изпие... (водата е за тест. Не е практика да давате вода на деца до периода на захранване, освен при много горещо време, обилно потене).

# 1 097
Точно така  постъпвам с водата, ако засуче биберона с вода, значи е гладен, т.к. като и усети вкуса, плюе.

А той, не реве чак така  продължително - успокоява се на ръце, така че на мисля, че поглъща въздух.

На мен сега ми хрумна, дали като престоява приготвената добавка АМ /понякога повече от 1 час/ - не му причинява дискомфорт в стомахчето. По принцип изхвърлям, но често след като изплюе, след известно време все пак засуква.

# 1 098
Тежки рефлукси без повръщане са възможни.

мммда...

Но на уз се виждат-щом детето изпие млякото се наблюдават обратни вълни и млякото рефлуктира/
Проблема Ви е да си намерите свястен нормален педиатър.
Тесните специалности не са наясно с неща от обикновената всекидневна практика, защото не са практикували обща, амбулаторна педиатрия. Освен това са склонни да виждат клонката, а губят гората.

склонен съм да се съглася, винаги мислех че търси под мухата слон...

Аз бих предложил следното:

*да обсъдите нуждата от лекарства изобщо-да ги обвържете с уз или pH измерване (мониторинг).
*да оставите детето на 4-4.5 часови интервали на хранене.
*там, където давате АМ да го сгъстите с 1-2 мезурки обикновено бебешко оризово брашно.
*да оставяте детето дълго време през деня в столче за кола. И да спи там.
*да помислите с оглед изпражнения, колики, дали не се касае за лактазен дефицит, от който още при първите глътки мляко, детето да получава силни болки и да спира да се храни. Тоест, да няма езофагит!

хрм, не знам за последното, тя когато е гладна се прежалва и яде, поне докато засити първоначалната си нужда.... в какво се изразява лактозен дефицит? слабо качество на кърмата? това не би ли ограничавало ръстежа?

мисля, че чух да се спряга lactose intolerance в някакъв контекст - това обаче звучи противоположното. Преди да премине на dairy-free диета, Ема едва ли не живееше от млечни продукти - 1 литър мляко на ден, сирена и т.н., не знам дали има отношение. При всички случаи, теглото и не е било под въпрос. Дали има езофагит? не знам - без тестовете, можем само да наблюдаваме симптомите и просто е трудно да се обясни защо се гърчи в съня си, например... обикновено сутрин към 5... възможно ли е да е просто глад? но тя след това изяжда около 100г със зор и отказва всичко останало...

Мисля че лекарства трябва да се дават само при доказани случаи.

склонен съм да приема това за логичното и очевидно нещо, но май не съм в мнозинството...
въпроси за лекарствата и: дали е ОК просто да се спрат, например ратинидина (0.5г х3 ден), трябва ли да бъде постепенно? същото за senokot - и ако се спре, какво може да дадем за запека? мисля, че би било интересно да се проследи как е бебето без всички тези лекарства поне за известно време. sucralfate  май започна да действа защото тя е доста по-спокойна днес, но това може да е съвпадение....

Естествено, да давате Нутрамиген без да имате доказана (или стабилна по клинични данни) АБКМ е абсурдно и повече вреди.

доколкото ми беше обяснено, това е малко процес на "опит и грешка елиминация" и засега те още не го изключват като опция... времето щяло да покаже. бихте ли казали тогава да се придържаме към нормална фомула като Аптамил и т.н.? тя все пак изяжда само около 120-140 мг от изкуствено мляко на ден...

мисля, че всичките тези промени непрекъснато я разстройват и е необходимо да изградим някаква система и режим, просто да се пробват неща непрекъснато е много тежко - само ако може да се намери свестен педиатър, нали? кога ще идвате към лондон? Simple Smile

благодарим пак за помощта Ви,
Д + Е

# 1 099
  • Бургас
Бърди Аскарис беше доказан с изследване и лекуван в продържение на три дни: Сряда, Четвъртък и Петък.
Обрива по корема се появи в Неделя вечер след като детето се кисна в басейна около 3 часа. В Понеделник сутрин почти беше отшумял, но се виждаше около пъпа.
Няма да бързам с лекарствата, а ще го наблюдавам. За Зиртека знам, че не е за проблеми на долните дихателни пътища и не е за дълга употреба. Не съм сигурна така ли е но ми се струва неподходящ.

# 1 100
.
ЗАщо да не кърми на интервал по малък от 2 часа?!?

# 1 101
Бърди Аскарис беше доказан с изследване и лекуван в продържение на три дни: Сряда, Четвъртък и Петък.
Няма да бързам с лекарствата, а ще го наблюдавам. За Зиртека знам, че не е за проблеми на долните дихателни пътища и не е за дълга употреба. Не съм сигурна така ли е но ми се струва неподходящ.
Връзката с повишените ИгЕ е очевидна, тогава...
Да, така е за Зиртек/Аериус.

# 1 102
.
ЗАщо да не кърми на интервал по малък от 2 часа?!?

Защото:
*това е индиректен белег за достатъчността на предишното хранене-ако детето не издържа толкова, е по-добре да подобрим предишното хранене, отколкото да скъсяваме интервалите между храненията.
*храненията през по-малко от два часа водят до редица проблеми-газове, колики, крайно неспокойствие, изнервеност, които още повече влошават храненето на детето. Това води до слаб прираст на тегло, лошо поведение на детето при хранене-"извиване, "борби", плач. Плач води до аерофагия->намален апетит (газово съдържание в стомачето, водещи до засищане)->>газове->плач->аерофагия. Предполагам Вие не се храните на всеки час? Simple Smile
*2 до 3 часа е приблизително интервала за изпразване на стомахчето от предишното хранене с мляко (важи за кърма и АМ, а не за всички храни).

Това за 2 часа е много важно правило. Тук обикновено кърмаческите "ентусиасти" "потъват", препоръчвайки безбройни хранения дневно. Тези "тактики" водят до:
*крайно изтощение на майката и детето-кърменето е усилие за детето...особено за тези под 3 месеца.
*в повечето случаи кърмата намалява-гърдата изисква време между кърменията.
*не се изпразват добре гърдите, поради факта, че на къси интервали детето яде малки количества.

# 1 103
А той, не реве чак така  продължително - успокоява се на ръце, така че на мисля, че поглъща въздух.
На мен сега ми хрумна, дали като престоява приготвената добавка АМ /понякога повече от 1 час/ - не му причинява дискомфорт в стомахчето. По принцип изхвърлям, но често след като изплюе, след известно време все пак засуква.
Моят учител казваше, че ако едно плачещо дете се вдигне на ръце, и се успокоява от това, не е гладно...
Така по-лесно се определя кога се храним, ако има плач...

# 1 104
@codacoda

Още отначало проблемите, които описвате, не са били правилно оценени. Затова се е започнало в грешна посока.
Само сгъстяването на млякото (добавките) с невинното бебешко оризово брашно би ни "покрило" по отношение на рефлукс.
И не би било опасно за детето изобщо. Освен това, може би детето е искало да увеличите интервалите между храненията, за да яде с повече апетит.
Но ако е наддавало със старата Ви схема добре, единствената препоръка освен оризовото брашно, би била да давате кърма+ колкото добавка иска, без натиск. Принудата за хранене влошава нещата.

"лактозен дефицит" е липса на активност на един ензим, който разгражда лактазата. В следствие на това, тя остава неразградена, което води до газове, колики и болки. + редки изпражнения-воднисти... Преминаването на безлактозно мляко ликвидира проблемите за дни.

"Ема едва ли не живееше от млечни продукти - 1 литър мляко на ден, сирена и т.н., не знам дали има отношение."
->Провокира лактозен дефицит, защото детето може да разгражда стандартното количество лактоза, но не увеличените количества. + че се пренасят белтъци на кравето мляко през кърмата.

"защо се гърчи в съня си"
->Описание, моля?

senokot е лаксатив, даващ се като очистително при рентгенографско изследване на дебело черво. Даването на лаксативи при деца под 6 месеца е в 90% грешно. При по-големи деца се налага много рядко. Причините са винаги лесно отстраняеми. В случая Ранитидина е такава... Имайте пред вид че при малки деца киселинността на стомашния им сок не е голяма. Езофагита се причинява от честотата на рефлукса за денонощие. Затова и като сгъстите млякото (или ползвате антирефлуксни млека) децата се оправят. Идва да Ви покаже че не "атакуването" на киселинността е важната, а намаление на епизодите на рефлукс в тази малка възраст.

"доколкото ми беше обяснено, това е малко процес на "опит и грешка елиминация""
->всичко зависи от констелацията на началната симптоматика. Ако детето има ->>обширни екземи, кръв в изпражненията, обилни повръщания, то тогава може да се мисли за АБКМ. Изследваме чрез РАСТ, и решаваме. Не е много категоричен теста, но помага. Няма и друго какво в повече да направим, за да подкрепим мислите си в тази насока...

"тя все пак изяжда само около 120-140 мг от изкуствено мляко на ден"
->> +колко кърма??

"мисля, че всичките тези промени непрекъснато я разстройват и е необходимо да изградим някаква система и режим"
->Разбира се. Но как от разстояние да ви помогна.
*Можете ли да говорите за Уз на коремче и за оценка на рефлукс?
*Можете ли да говорите за лактазен дефицит и да минете на Ал110 за добавките?
*Може ли да говорите за опасността от сукралфат и да го смените със Саб-Симплекс, който по действие е същия (по отношение намаляване на киселинността на стомаха)

Последна редакция: пт, 09 мар 2007, 11:55 от Birdie

# 1 105
[

Това за 2 часа е много важно правило. Тук обикновено кърмаческите "ентусиасти" "потъват", препоръчвайки безбройни хранения дневно. Тези "тактики" водят до:
*крайно изтощение на майката и детето-кърменето е усилие за детето...особено за тези под 3 месеца.
*не се изпразват добре гърдите, поради факта, че на къси интервали детето яде малки количества.
Това е абсолютно невярно.Казвам го от опит,кърмила съм година и седем месеца,като в началото съм кърмила и през 40 минути.
гърдата Не изиксва време между кърменията,колкото  повече се кърми,толкова повече кърма има,не може кърмата да намалява,защото се кърми често,точно обратното е,отново от опит го казвам
Какво значи не се изпразват гърдите?!?!
Между другото,колко време си кърмил, Бърди newsm78

# 1 106
здрассти Бърди, може ли да попитам - дъщеря ми (2г.10 м.) онзи ден цял ден се оплакваше че и е запушен носа, а нямаше никакви секрети - през нощта лека температура 37.4 и много тежко дишане. Аз много се изплаших и на сутринта я заведох при белодробен специалист, защото Джи Пи -то не отговаряше , а тя декември изкара пневмония. Диагноза - остър ларингит - лекарства - капки ксилометазолин (което много ме притеснява) сироп ериус, и ефизол за смучене - вечерта вдигна 38.7 (което за нея не е висока Т), дадох и тиленол и от тогава няма Т. но кашля, диша тежко и имам чувството че много я дере гърлото. По принцип достатъчно ли е това лечение, минава ли без АБ, какво друго трябва да се дава като лекарства? Знам че инхалациите облекчават, но нещо друго да правя ли?

# 1 107
[

Това е абсолютно невярно.Казвам го от опит,кърмила съм година и седем месеца,като в началото съм кърмила и през 40 минути.
гърдата Не изиксва време между кърменията,колкото  повече се кърми,толкова повече кърма има,не може кърмата да намалява,защото се кърми често,точно обратното е,отново от опит го казвам
Какво значи не се изпразват гърдите?!?!
Между другото,колко време си кърмил, Бърди newsm78
Това НЕ важи за всички кърмачки (че намаляването на интервалите между кърменията увеличава кърмата). При болшинството от майките е точно обратното-малките интервали между кърменията само влошават нещата.
Детето не може да се храни непрекъснато в рамките на 24 часа.
Препоръчваното от Вас хранене на 40 минути води до:
*рязко наддаване и наднормено тегло-детето се прехранва.
*бебешки тип наднормено тегло е особено опасен тип наднормено тегло с дълготрайни негативни последици за хипертония и  исхемична болест на сърцето в много по-късна възраст.
*свързване на "утеха" с хранене-което е крайно нежелателно- от 40 минутните интервали детето по принцип е неспокойно-вие го слагате на гърдата за успокоение и т.н. Свързва се "успокоение" с прием на храна. Рисков фактор за булимия в късна възраст, психологична хиперконсумация на храни и наднормено тегло.

# 1 108
  • Montana
Много ценя мненията на  Birdie, винаги когато имам време ги чета.
 smile3501 Мисля си колко са лекарите,които отделят от времето си ,за да отговарят напълно безплатно, но много компетентно. newsm12  Къде са тези лекари в България???
Много се радвам, че отново започна да отговаря на толкова важни и интересни въпроси.

# 1 109
  • Montana
Здравеите, Birdie.

Моето бебче е на 7 месеца.Тежи 8.200 , 70 см.  Наддава добре.
В момента се храним така:
5.00 - кърма
9.30 - кърма
12.30 - зеленчуково пюре (180гр) + кърма
16.00 - плодово пюре (150гр)
18.00 - оризова каша (80-100мл) + кърма
22.00 - кърма

Моля дайте ми съвет:
                           1. кога да го захранвам с месо и жълтък
                           2. да сменя ли оризовата  с др. вид каша (може ли всеки ден оризова каша)
                           3. да давам ли бисквити и с кое ядене (безглутенови)
                           4. супа и сухар в супата от кой месец
                           5. суров пасиран банан може ли да давам
                           6. да спра ли кърменето на обяд и от кога да го кърмя само сутрин и вечер
                           7. с какво да разнообразя храненето

Общи условия

Активация на акаунт