Мнения на Birdie...

• 264 648
  • 2 044
  •   1
Отговори
# 1 080
Здравейте отново.Много благодаря за отговорите(проблема е оцветяване на зъбките).И двете пием флуорирана вода,като количеството на флуор в нея е съобразено с дневните нужди според възрастта.Ако оцветяването е от желязото в поливитаминният сироп,проблема би трябвало да отзвучи,нали?Още веднъж благодаря  bouquet.Бъдете здрав
A,това променя малко нещата...
Каква флуорирана вода??
Ако това са повърхностни налепи би трябвало да могат да се изчистят с дентален сода шпрей...

# 1 081
  • Бургас
Здравей Бърди, аз писах и на лични, но ще пусна и тук питането.
Така моят син направи две бронхообструкции със задушаване от Октомври насам. Което в Бругас беше с диагнози от: бронхити, астма, вирусна пневмония.... и др. И двете бяха в ход на заболяване. В смисъл хване грип - почва се кашлица, сополи, и пристъп. Като 2рия беше слид грипната епидемия и от една педиатърка, не се касаеше за пристъп на алергична основа, а за вирусна пневмония. Така това ни е накратко историята. Решихме да идем до Пловдив, за да разберем какво всъщност се случва /3 пъти се е разболявал и два от тях с пристъп/. Там му пуснаха кръвен тест и ми се обадиха че IgE e 54. Което според алерголога е основание за поставяне на диагноза бронхиална астма. Правихме и кожен тест, който е отрицателен.
Та да си дойда на въпроса мога ли да бъда 100% сигурна, че се касае за астма. Тоест кръвния тест дава ли точен резултат. И ако да как да лекуваме.

# 1 082
Не-не може да сме сигурни.
Само клиничното проследяване на детето е от значение.
Зависи и какво се интерпретира като "пристъп"-те са склонни всеки ринит или ларингит с по-лаеща кашлица да го кръщават "астма".
Аз бих проследявал само (за сега) какви симптоми ще има, как ще се развиват, как ще реагира детето на лечението.
Противогрипна ваксинация през Септември е наложителна...

Те тази астма я имат като лепенка-видят едно, две и хоп... залепят на децата по една "диагноза" със съответната "диспансеризация"... нужно е повече реализъм...
Ами ако  тези завишени IgE  са от глисти, или по някаква друга причина? алергичен ринит?... Simple Smile

Видях л.с.-исках да попрегледам старата ми кореспонденция с Вас... и вечерта щях да отговоря... Simple Smile

# 1 083
  • Бургас
Бърди ние го лекувахме от глисти/Аскарис/ до Събота, а изследването/за алергиии/ правихме в Понеделник.
Другото е, че Събота и Неделя бахме в Спа хотел и съответно малкия посещаваше почти денонощно басейна там. В Неделя вечерта корема му беше обринат.В Понеделник обрива поотихна и когато му преглеждаха корема не обърнаха внимание /а се виждаше още/.
Незнам дали едното или другото беше повлияло. Още не съм видяла нито изследванията, нито назначеното лечение, но като ми ги пратят ще ти пиша пак.

# 1 084
Разбира се че има връзка-с глистите сигурно!!! Ако са били доказани.
А и алергична реакция да е имал от нещо, пак резултата по отношение на ИгЕ би бил компрометиран.

Не знам някои свястен професионалист да тетсва IgE и да изважда заключение за "астма" при подобна констелация на факти и събития.

Не се притеснявайте-оставете детето под наблюдение.
НЕ ДАВАЙТЕ ЗИРТЕК/АЕРИУС С МЕСЕЦИ!
Не давайте Сингюлер без да е нужно...

Последна редакция: чт, 08 мар 2007, 20:16 от Birdie

# 1 085
Здравейте,
синът ми е на 3 месеца и 3 седмици.
На кърма е и дохравам с АМ - Аптамил 1 следобед и вечер. От 20-ия ден е с колики и му давах Еспумизан, после Саб Симплекс. Преди ок.седмица постепенно му намалих даванията на капките, но коликите се върнаха /започна да плаче често и стомохчето му къркори/. Сега отново е с Еспумизан. От 3-4 дена му се появиха  малки ситни пъпки по крачетата най-вече, в началото около тях е по-зачервено - по-късно изчезват. Тази вечер установих , че броят им се е увеичил. Възможно ли е да е от капките, т.к ги пие продължително време, а са с една и съща съставка. Не изключвам възможността да са от кърмата - не пазя диета, само съм изключила пр.мляко. 
И още - започна да ака много рядко - случва се да стигне и до веднъж на 5 дена /тогава дадох Дуфалак/, обикновенно ведъж на 2-3 дена. Пак ми се струва, че е от капките, т.к. през първия месец акаше по 7-8 пъти на ден, а като ги спрях стана по-редовен.
Възможно ли е коликите да са провокирани от липсата на кърма като гълта въздух при сукане?

При такива проблеми обмислям вариант за захранване като първа храна оризово брашно, разбира се по-късно, ок 5. мес. Ще провокира ли коликите, ако вече са изчезнали или пък ако не са - ще помогне ли?
Съпругът ми е с алергии, явно и бебето е предразположено - дали му давам правилното АМ /първо дохранвах с Фризолак, но спря да го яде, смених с Милумил - ядеше го, но прочетох че е за злояди деца, а бебето наддаваше повече от добре, затова сега го смених с Аптамил1.

Колко добавка АМ изпива? Увеличава ли се изпиваното количество?
Колко издържа с добавка и без нея? (часове между храненията)?
Наддаване? във времето...
В кои часове коликите са най-изразени?

Количеството добавка е различно всеки ден. Обикновенно на обяд му давам 100 или 120 мл. Много често той не го изпива /въобще не го близва, макар че усещам, че е сукал малко и не му е стигнала кърмата/. Вечер или още следобед / когато на обяд не е пил АМ/ му давам по  още 100 - 150 мл. /пак не се изпива винаги/.  Сутрин спокойно издържа без добавка по 3 часа или 3 ч. и половина. След това, ако е без добавка може да иска и всеки час. Трудно ми е да преценя кога е гладен, защото понякога плаче - засуква после плюе гърдата, предлагам АМ, но плюе  и биберона /струва ми се, че не приема биберона/. Не мога да разбера, кога не иска да сучи, защото кърмата ми е намаляла следобедите и кога не иска, защото го боли коремче. Колики има предимно вечер, но понякога и през деня - капките помагат. 
1- и мес. наддаде 1 кг.,  после за 1 мес  и 20 дни - 1кг.800 гр.
Виждам, че стана малко объркано, но и аз дсъм объркана. За това и ми минава мисълта да захранвам след 5 навършени месец. Но пък обременността с алергии от страна съпруга ми?

# 1 086
100-120 мл са големи количества за добавка.
Бих Ви препоръчал:
*кърмите във всички хранения. Следите детето да издържа минимум 2 часа. Ако в сутрешните часове имате кърма, добавка не е нужна, ако детето издържа минимум 2 часа.
*ако в следобедните часове нямате кърма, всичко зависи от това, колко добавка изпива-ако е над половината от нужното за съответното хранене количество, и това продължава повече от 5-6 дена (или детето изобщо не издържа 2 часа) е добре това кърмене да заместите с едно АМ изцяло. До следващото кърмене гърдата ще има двойно повече време и в това кърмене може да не давате добавки.
*убедете се че т.нар. "колики" не е глад. Но не хранете на интервал под 2 часа.

Последна редакция: пт, 09 мар 2007, 01:07 от Birdie

# 1 087
най-простия въпрос - как се мери температура? Simple Smile

след днешното лабораторно упражнение на тази тема се стигна до следните изводи:

- електронния (поне който ние имаме) и живачния показват напълно еднакви резултати
- под мишницата е 35.6
- в дупето 1cm e 36.6
- в дупето 2cm e 37.2

Shocked кое е вярното?

# 1 088
Всички са верни... Simple Smile
Просто:
*ректалната температура е стандартната
*оралната е с 0.5-0.6 по-ниска
*под мишницата- с 0.8-1 градус по-ниска
*тъпанчевата-с 0.5-0.6 по-ниска

Нормално ректалната е до 38-тя измерва т.нар температурно "ядро" на организма.

# 1 089
Здравейте Birdie + всеки, който може да помогне...

Много се чудя вече какво да предприема - от около месец се мъчим с една диагноза на 'reflux' на дъщеричката ни, която е на 13 седмици. Проблемът започва с това, че живеем в Англия и тук здравеопазването е доста различно като организация. За начало, не можем просто да пожелаем да я заведем на педиатър - трябва да се ходи на ГП, които--ако евентуално не успеят да ни разкарат или излекуват--може да се навият да препратят на специалист. За педиатър - отиваш в лист на чакащи, със средното чакане около 12 седмици за Лондон... Недай си Боже да ти трябва нещо по спешност...

както и да е, това въведение е просто сложено да помогне да обясни защо става много трудно да се избере правилното лечение на Микаела.

като симптоматика, започнахме с дърпане от гърдите по време на хранене, придружено със силен и ядосан плач - това се задълбочи до степен, че вече бягаше при вида на гърдите, камо ли нещо повече... ГП-то реши, че е поради афти в устата и в продължение на седмица се лекувахме от това... междувременно тя получава мляко само след като е изпомпано ... просто нямаше голямо подобрение дори когато беше декларирана с чиста устичка...

тя постепенно започна да става едно доста 'нервно' бебе, както ни убеждаваха, вероятнао поради колики и т.н. Започна да реве докато лежи по гръб и да се успокоява само когато е носена права. Държа да подчертая, че никога не е повръщала, но понякога се пълни устата и със слюнка и кашля като че нещо я дави. Малко се и "гърчи" - извива си гръбчето и пъшка, докато си пъха ръчичките в лицето и се драска, обикновено преди да се събуди, но също и докато яде понякога. Когато е нервна, непрекъснато си дъвче ръчичките, направо си вкарва юмручето в устата и и текут много лигите...

А като наддаване - наддаваше си и продължава да наддава нормално - което е и единственото нещо, от което се интересуват тук... чете се като 'всичко е наред'  и останалото няма значение Sad

Та, видяхме се принудени да отидем на частен педиатър най-накрая, просто със болката и лошия апетит и трудното ядене и плач като оплакванията...

След няколко въпроса, стигна се до диагноза на GER (silent reflux) и ни бяха изписани следните лекарства при тегло 5.100кг:

ranitidine (zantac) syrup, 0.3ml x3
cow & gate - instant Carobel - това е втвърдителна каша, добавяна като 1 scoop / ~ 40ml мляко.

за 2-3 седмици нещата изглеждаха по-добре, докато не се случиха 2 неща:
- апетитът и зачезна, взе да се дърпа много от бутилката (все още мляко от помпа + ~100mg aptamil / den)
- запече се

в резултат, сега ни беше преписано и ..
- силното senokot 2mg на ден (взимано нощно)
- на майката на Микаела и бе забранено всякакво мляко/ млечни продукти и дадени специални calcichew D3 хапчета
- забранено беше да се допълва кърменото мляко с Aptamil / soya млека и беше дадено Nutramigen....

седмица по-късно...
след липса на особено подобрение (сега малко ака бебето, но е твърдо), апетитът пак не е съвсем наред, гоним се по цял ден с храненето и е борба да се вкара всеки грам, едва ли не... не изглежда да е на алергична основа, но сме съветвани да придържаме диетата.. освен това, няма проблем - въоръжават ни с още едно лекарство да пробваме... наречено sucralfate (antepsin suspension)  извинете цинизма но... не помогна особено и имахме най-тежките два дена, от както се започна това, прекарвайки нещо от порядъка на 5-6 часа на ден носейки и успокоявайки бебето.

така... до този етап вече бяхме доста разтревожени, четохме много на нет-а и също говорихме по телефона с педиатър в софия... от това някои въпроси започнаха да се оформят:

1. защо ранитидин, не е ли доста силен за дете на 3 месеца + дългосрочни ефекти + влияние над апетит предвид намаляването на киселините?
2. защо не нещо като domperidone, което да може да помогне да се затегне коремното мускулче?
3. senakot също за толкова малко бебе не създава ли зависимост в него...
4. тя наистина ли има рефлукс, предвид че не повръща и никакви тестове не са извършвани

това ни доведе до днес. опитах се да говоря по телефона с заветния лекър и да поискам промяна на лекарството от зантак / антепсин към нещо друго ... като например домперидон (споменато ни от неговата собствена педиатрична диетичка). беше ми отсечено, че той не го ползвал и че създавало проблеми при .. някои бебета.... Всичко в пълно противоречие с това, в което ме увериха от София...

вместо това, той предложи да ни сложи на prevacid(?) inhibitor което май не е по-леко / добро от зантака...

абе, голяма каша но ние ще се побъркаме, не знам на какво / кого да вярваме, страшно се тревожим и дразним от привидната безнадежност на положението--едно нещо е ясно, не мислим, че е добра идея да продължим по този начин и може би е време за истински тестове и второ мнение?

колко е често срещано бебе с рефлукс, което не повръща?
нормално ли е да страда от рефлука непрекъснато или само след / около ядене?
не би ли следвало, че това е по-лека форма, която да е по-лесна за лечение?
какво може да правим, за да избегнем запек...

п.с. благодаря предварително за всички възможни мнения по въпроса, просто се побъркваме и не знаем още колко може да издържим така с това незнание, промени и т.н.... думата депресия взе да придобива една доста клинична нотка наоколо....  : Sick

Димитър и Емануела

Последна редакция: пт, 09 мар 2007, 00:03 от codacoda

# 1 090
Просто:

мерси! а кое и къде премерено се приема за нормална и за повишена температура? Примерно аз премерих 36.6 на 1cm т.е. примерно сфинктера, там ОК ли е да се мери и да го приема за база за бъдеще и да не си мисля че има висока температура малко по-навътре Simple Smile

# 1 091
@codacoda

Хм...
Може ли да напишете по-подробно:
*на какво хранене бе отначалото? "помпа" да разбирам че изваждате кърма?
*колко сумарно изяждаше (преди тези  "лечения") дневно, на колко хранения и през колко часа?

Цялата тази сага е абсурдна...
Едно по едно:
*Гастроезофагеален-рефлукс се установява много лесно при бебета с УЗ изследване.
*без такова изследване не се дават никакви медикаменти.
*даването на H2 блокери (ранитидин) при толкова малки деца е абсурдно и се прави по много редки показания.
*първата терапия е била успешна, поради сгъстителя на млякото. И само. Предписания успоредно Ранитидин е причина за намаляване на апетита. Било е по-редно тогава (и след УЗ изследване) да се даде обикновено анти-рефлуксно мляко (НАН АР или подобни, но НЕ Фризовом) без да се правят останалите "фокуси". Запека се дължи на Ранитидин-а, и също така, и на намаления апетит.
*от там нататък нещата тръгват "на зле". Приема се тезата че детето има АБКМ и му се дава Нутрамиген, което е грешка, защото детето няма прояви на АБКМ. Дали рефлукса е проява на АБКМ? Много съмнително без други симптоми. Нутрамиген е специално мляко!
*Сукралфат е специален медикамент с протективно действие върху стомашната лигавица. Използва се за лечение на стомашна язва. Не се дава на деца до 12 месеца, по принцип поради високото му алуминиево съдържание-само езофагеални изгаряния от корозивни отравяния са показание по принцип за толкова малки деца.

От София пък са съвсем неадекватни-domperidone е метоклопрамид. Той пък изобщо не се дава на три месечни деца поради много висок риск от централно-нервни смущения (екстрапирамидни нарушения). Да, В Бг го дават... смели са, какво да се прави. Те и мезим-форте с лека ръка дават на кърмачета...

А всичко започва просто:
"като симптоматика, започнахме с дърпане от гърдите по време на хранене, придружено със силен и ядосан плач - това се задълбочи до степен, че вече бягаше при вида на гърдите, камо ли нещо повече..."
->Белег на намаление на кърмата, или на малки интервали между храненията (детето не е гладно) или на лоши техники на кърмене. Може да е белег на рефлукс, но колко кърмени деца имат рефлукс от кърма, че да отказват изобщо кърменето...

Последна редакция: пт, 09 мар 2007, 01:03 от Birdie

# 1 092
Просто:

мерси! а кое и къде премерено се приема за нормална и за повишена температура? Примерно аз премерих 36.6 на 1cm т.е. примерно сфинктера, там ОК ли е да се мери и да го приема за база за бъдеще и да не си мисля че има висока температура малко по-навътре Simple Smile
Стандартите за дълбочината на поставяне на термометъра ректално са:
*Над 6 месеца-2,5 см дълбочина
*Под 6 месеца-около 1-1.25см.

Обикновено, "сребърната", крайна част на съвремените електронни термометри, е с дължина около 1-1.25 см и ви показва дълбочината на измерване-поставяте термометъра на такава дълбочина,че тази "сребърна", крайна част, да се скрие.

# 1 093
благодаря ви за бързия отговор... нямаме думи все още...
Хм...
Може ли да напишете по-подробно:
*на какво хранене бе отначалото? "помпа" да разбирам че изваждате кърма?
*колко сумарно изяждаше (преди тези  "лечения") дневно, на колко хранения и през колко часа?
ами, кърма беше от гърда, сега е извадена с помпа..
ядеше нещо от порядъка на 700+мг на ден, на около 3 часа по това време, може би 6-7 хранения, наддаваше по 200мг на седмица и продължава  подобно сега, точно по 6 на ден и средно към 770мг

Цитат
От София пък са съвсем неадекватни-domperidone е метоклопрамид. Той пък изобщо не се дава на три месечни деца поради много висок риск от централно-нервни смущения (екстрапирамидни нарушения). Да В Бг го дават... смели са, какво да се прави. Те и мезим-форте с лека ръка дават на кърмачета...
sigh...... наистина се надявахме на това да е спасението но... те звучаха _много_ убедени как ще оправят всичко така: "до 4ти месец в България рефлукс е излекуван" ...

Цитат
А всичко започва просто:
"като симптоматика, започнахме с дърпане от гърдите по време на хранене, придружено със силен и ядосан плач - това се задълбочи до степен, че вече бягаше при вида на гърдите, камо ли нещо повече..."
->Белег нанамаление на кърмата, или на малки интервали между храненията (детето не е гладно) или на лоши техники на кърмене. Може да е белег на рефлукс, но колко кърмени деца имат рефлукс от кърма, че да отказват изобщо кърменето...
е, тя не отказваше съвсем, лъгахме я с едни breast shields които са върху гърдата и сучеше. просто накрая отвикна и забрави как да суче от зърната, стана нетърпелива и ревеше ако просто не и се излива в устата с биберона...

не знам, но тя все още си е с очевидна болка и тук май такива тестове като УЗ не им хрумват просто така... както казах, не се тревожат особено заради болката защото някак си наддава и ни дават лекарства едва ли не за да се закърпи положението докато не стане по-голяма...

има нещо много много гнило - и това, което казате за медикаментите просто потвърждава за мен нуждата за промяна преди да причиним повече вреда на горкото бебче...

п.п. лекаря, при които отидохме не е случаен - специализира в Гастроезофагеална Педиатрия и практикува към Cromwell Hospital - най-скъпата и реномирана частна клиника наоколо, просто акълът ми не го побира, не можем да си го позволим дори...

благодарим пак за помощта! има светлина в края на тунела, може би  ooooh!

Последна редакция: пт, 09 мар 2007, 00:50 от codacoda

# 1 094
100-120 мл са големи количества за добавка.
Бих Ви препоръчал:
*кърмите във всички хранения. Следите детето да издържа минимум 2 часа. Ако в сутрешните часове имате кърма, добавка не е нужна, ако детето издържа минимум 2 часа.
*ако в следобедните часове нямате кърма, всичко зависи от това колко добавка изпива-ако е над половината от нужното за съответното хранене количество, и това продължава повече от 5-6 дена (или детето изобщо не издържа 2 часа) е добре това кърмене да заместите с едно АМ изцяло. До следващото кърмене гърдата ще има двойно повече време и в това кърмене може да не давате добавки.
*убедете се че т.нар. "колики" не е глад. Но не хранете на интервал под 2 часа.

Сутрин не добавям АМ. Когато  замествам едно кърмене изцяло с АМ, наистина ми е било много по-лесно.
И на мен ми е минавало през главата, че коликите може да са глад, но освен плача, чувам стомахчето и после пръцкане, което ме навежда на мисълта, че все пак е колики.
Вреди ли продължителното използване на Еспумизан и Саб Симплекс?

Много благодаря за отговора.

Общи условия

Активация на акаунт