Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 9

• 54 087
  • 873
  •   1
Отговори
# 585
Скрит текст:
sleek благодаря за отговора. Не ме следи гастро, това е от ЛЛ полагало ми се по каса и си ги пуснах, никой нищо не ме питал, но да употребявам алкохол в малки количества. До преди 1 седмица имах стомашно неразположение или поне така си мислех - киселини и често оригване, лека болка в дясно, предположих че може да е нещо със жлъчката, преди съм имала проблеми с нея. Та сега се замислих пак.
Ще трябва да поспрете с алкохола известно време и да проследявате чернодробните през няколко месеца. Ако след спиране на алкохола ГГТ продължава да е висок, ще ви се наложи да задълбаете в проблема с гастроентеролог.
-
Скрит текст:
Здравейте,
Моля, за помощ. Днес пуснах пълна кръвна, всичко с изключение на 1 е в норма.

Моля, за съдействие как да го разбирам и какво да предприема.
Жена, на 28г съм
Благодаря предварително!
Малко е трудно така без останалата част от ПКК, но имате тромбоцитоза. Дали е първична или вторична и какво я е предизвиквало, не се знае. Понякога е временна, след инфекция, ковид или друго състояние; понякога е хронична и може да е индикатор за по-сериозен проблем. Ще трябва да 'поровите' с вашия ЛЛ. Ако нямате оплаквания или не сте карали вирус скоро, не правете нищо и повторете след 2-3 месеца.
-
Скрит текст:
Sleek, моля за коментар  и препоръки. Жена на 75г., ендокринолога смята , че ЩЖ е добре в преддиабетно състояние. За сега е на стриктна диета, без сладко и много движение. Кога трябва да се повторят изследванията? Благодаря..
Здравей, Цвете Simple Smile

За мен, лично, TSH идва ле-е-ко завишен, в същото време липсва FТ3 от щитовидния панел. При следващи изследвания, направете трите: ТСХ, ФТ3 и 4, без ТАТ-МАТ.

По другите въпроси. Преди тези изследвания, знаело ли се е, че жената е с преддиабет или сега сте го установили? Защото с 5.91 гликиран хемоглобин, правенето на орален глюкозен тест е изцяло излишно упражнение и само тормозите жената. Пределно ясно е, че за да стигне А1С до 5.91, инсулиновата резистентност е в напреднал вече стадий. Такъв тест е подходящ, когато А1С е сравнително нисък и би могъл да 'скрие' иначе развиващата се инсулинова резистентност. Специално този тест, не го пускайте скоро, следващата една година поне ще безсмислено.

Стриктната диета е правилният път напред. Колкото може по-малко въглехидрати, както и преработени храни. Всичко да е домашно приготвено с естествени продукти. И да, движение от всякакъв вид.

Дали ѝ е изписан метформин от ендокринолога? Смятам, че ще ѝ помогне.

Две добавки помагат при диабет/преддиабет: берберин и ресвератрол, но трябва да са качествени. Предлагат се разни имитиращи продукти, за които се хвърлят пари без полза. Друго, което помага е омега-3. При тях още повече важи правилото да са качествени, иначе се губи смисълът. Бих те съветвал да изследвате нивата на вит. Б12, Д и желязо.

При диабетици и хора на възраст, задължително трябва (ако не е направено) да се проследи работата на бъбрека, както и на очите.

Липидният профил също е добре да се погледне, защото ИР усложнява липидната картинка и повишава сърдечно-съдовия риск. С хипертония ли е, какъв медикамент приема и дали същият е подходящ и отговарящ за състоянието ѝ.
-
Скрит текст:
Здравейте. Това ми излезе от вагиналния секрет. Искат да ми дават АБ и вагинално лечение. Не трябва ли е ММ също да взима? Направиха ми го, защото при секс кървя от няколко месеца. Също, Ц ми започва със зацапване по една седмица. Сигурно са различни проблеми, ще трябва пак цитона и да пусна хормони. Всичко взе да ми се прецаква преди година и малко, докато още кърмех. Спрях да кърмя май месец 2023. Имам много обилен Ц, желязна анемия- според докторите заради кръвозагубата. Също съм с Хашимото.
Може ли коментар?

Дали са ви антибиотик. Струва ми се уместно. Вашият съпруг е добре да се изследва също.

Последна редакция: пт, 16 фев 2024, 17:51 от sleek

# 586
Може ли да ми помогнете за разчитане на тези изследвания?Отклоненията големи ли са? RBC и CRP пак ми бяха такива преди половин година, въпреки, че тогава не бях настинала както сега.
На личния не може да се разчита, даже не мога да го накарам да ги види, а предния път едвам им хвърли едно око и цитирам /Защо ти е такъв хемоглобина? Е от къде да знам...

# 587
Здравейте.  Много бих била благодарна за малко помощ в разчитането на ПКК. Има ли основание за притеснение или всичко е ОК?

Преди няколко месеца бях в болница на антибиотик, ако има отношение. Ж, 32Г.

Благодаря на отзовалите се!

Последна редакция: пт, 16 фев 2024, 19:36 от MintyMohito

# 588
Скрит текст:
Може ли да ми помогнете за разчитане на тези изследвания?Отклоненията големи ли са? RBC и CRP пак ми бяха такива преди половин година, въпреки, че тогава не бях настинала както сега.
На личния не може да се разчита, даже не мога да го накарам да ги види, а предния път едвам им хвърли едно око и цитирам /Защо ти е такъв хемоглобина? Е от къде да знам...
Изследванията ви не са лоши, но ако ЦРП винаги е бил завишен, това е проблем. В момента може да се обясни със скорошна инфекция. Но ако и след нея остане висок, ще трябва да потърсите причина. Да не ви стряскам по никакъв начин, но двете неща, които убиват най-много народ са: инсулиновата резистентност и хроничното възпаление. ЛЛ не им обръщат много внимание, защото може би не е остър проблем, но не е никак маловажен. Просто да го имате предвид.
-
Скрит текст:
Здравейте.  Много бих била благодарна за малко помощ в разчитането на ПКК. Има ли основание за притеснение или всичко е ОК?

Преди няколко месеца бях в болница на антибиотик, ако има отношение. Ж, 32Г.

Благодаря на отзовалите се!

Имунната ви система е все още обременена с бактерията, която сте борили. Не става ясно какво точно сте лекували, но има известна вероятност да e останала не доизлекувана. Бих съветвал да повторите изследването след месец. Важно е и дали вие чувствате подобрение. Ако не се чувствате добре и КК показва подобни стойности след месец, добре е да направите нови консултации. Понякога бактериалните инфекции не винаги са успешни изцяло от първия път и се нуждае от повторна терапия.

# 589
Здравейте.
След прием на антибиотик Зинат ме изпратиха на нови изследвания ТЪЙ КАТО БОЛКАТА В най- вДЯСНО от средата на пъпа -(не е под дясното ребро , а доста по-долу от него) продължава.
СТАРИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ:
- в урината завишени левкоцити 10 при норма до 2, еритроцити 6 при норма до 1 , в урината, а при кръвна картина   еритроцитите 5.56 при горна граница 5.40, но пък нормални левкоцити в кръвта , но хематокрит леко завишен и занижени моноцити. Открита е при урокултура бактерия Протеус мирабилис 10 на 4-та и бях на антибиотик по антибиограма 20 дни (беше за 10, но като не ми минаваше и го удължих с надежда да мине).

НОВИТЕ изследвания:
Левкоцити в урината отново високи 10 при норма 4, Хематокрит в кръвта леко завишен. Уж всичко е нормално, а ме боли.
Изпращам ги на файл.
Изследване с ехограф: бъбреци нормални, жлъчка прегъната, апендикс не се вижда.

Цикълът този месец на 3-тия ден ми спря. На 36г.съм и не ми се е случвало до сега.

Защо 3 месеца не ми минава болката? Ако пия Спазмалгон, минава, но трябва ли все да го пия?

Сутрин понякога имам и леко гадене от 1 седмица. Не е за бременност 100 процента.

Всичко започна на 4 декември с треперене на устата и ръцете 10 минути, не можех нищо да хвана, от тремора и повръщане и тази тъпа болка се получи оттогава и не спира през деня. Да не е нещо от червата? Какво може да бъде?

Последна редакция: нд, 18 фев 2024, 09:07 от summer77777

# 590

Здравейте, някой може ли да ми обясни (да не чета в гугъл) какво значат тези показатели и много ли им е завишението? Малко ми изправят косата, личния лекар обаче скоро няма да ги види Sad
Та, моля за малко яснота ❤

# 591
Здравейте! Може ли коментар на резултатите, които са на сина ми. Той е на 11 г., от вторник му се поду силно лимфен възел на врата, под челюстта. Не го боли гърло, няма температура или някакви други оплаквания. Края на декември изкара Мононуклеоза, тогава също имаше подути възли на врата, но спаднаха. Оттогава остана само кашлица, която напоследък почти отшумя. Напоследък имаше и рефлукс, за който пие Гастротус вечер преди лягане. Дали е вследствие от Мононуклеозата, или е нещо друго? Личният лекар ще види резултатите в понеделник и ми е много притеснено. Благодаря предварително!

# 592
Скрит текст:
Здравейте.
След прием на антибиотик Зинат ме изпратиха на нови изследвания ТЪЙ КАТО БОЛКАТА В най- вДЯСНО от средата на пъпа -(не е под дясното ребро , а доста по-долу от него) продължава.
СТАРИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ:
- в урината завишени левкоцити 10 при норма до 2, еритроцити 6 при норма до 1 , в урината, а при кръвна картина   еритроцитите 5.56 при горна граница 5.40, но пък нормални левкоцити в кръвта , но хематокрит леко завишен и занижени моноцити. Открита е при урокултура бактерия Протеус мирабилис 10 на 4-та и бях на антибиотик по антибиограма 20 дни (беше за 10, но като не ми минаваше и го удължих с надежда да мине).

НОВИТЕ изследвания:
Левкоцити в урината отново високи 10 при норма 4, Хематокрит в кръвта леко завишен. Уж всичко е нормално, а ме боли.
Изпращам ги на файл.
Изследване с ехограф: бъбреци нормални, жлъчка прегъната, апендикс не се вижда.

Цикълът този месец на 3-тия ден ми спря. На 36г.съм и не ми се е случвало до сега.

Защо 3 месеца не ми минава болката? Ако пия Спазмалгон, минава, но трябва ли все да го пия?

Сутрин понякога имам и леко гадене от 1 седмица. Не е за бременност 100 процента.

Всичко започна на 4 декември с треперене на устата и ръцете 10 минути, не можех нищо да хвана, от тремора и повръщане и тази тъпа болка се получи оттогава и не спира през деня. Да не е нещо от червата? Какво може да бъде?
От тези изследвания не може да се установи проблемът. Остава вероятност инфекцията да е недоизлекувана.
Ако се съмнявате в червата, може да си направите количествен фецесен калпротектин, за да се види дали няма чревен възпалителен процес.
Скрит текст:

Здравейте, някой може ли да ми обясни (да не чета в гугъл) какво значат тези показатели и много ли им е завишението? Малко ми изправят косата, личния лекар обаче скоро няма да ги види Sad
Та, моля за малко яснота ❤
Лека инфекция или слаба алергична реакция към нещо. Не е сериозно.
Скрит текст:
Здравейте! Може ли коментар на резултатите, които са на сина ми. Той е на 11 г., от вторник му се поду силно лимфен възел на врата, под челюстта. Не го боли гърло, няма температура или някакви други оплаквания. Края на декември изкара Мононуклеоза, тогава също имаше подути възли на врата, но спаднаха. Оттогава остана само кашлица, която напоследък почти отшумя. Напоследък имаше и рефлукс, за който пие Гастротус вечер преди лягане. Дали е вследствие от Мононуклеозата, или е нещо друго? Личният лекар ще види резултатите в понеделник и ми е много притеснено. Благодаря предварително!
Да, от ЕБВ е. Той се влачи бавно и често дори се повтаря. Подсилете максимално организма. Това е.

# 593
Здравейте!
Бременна съм в 23 г.с. и още преди да забременея бях с ИР и доста наднормено тегло. По препоръка на проследяващата ме лекарка правих ОГТТ, но час за ендокринолог имам чак за 1.03.
Бих искала да помоля за мнение по повод стойностите на глюкоза и инсулин и доколко трябва да се притеснявам. Ясно ми е че не са добре, но ми е трудно да се ориентирам дали вече съм стигнала до ГД.

# 594
Инсулинът ви е в известна степен притеснителен. Лекарите ви ще трябва да го адресират.

# 595
Здравейте , група , бих била благодарна , някой медик да ме упъти какво индикира леко повишения CRP  / 13.3 при норма до 10 / ?
След грип съм ,но по принцип имам хроничен Бронхит ,който сега не сме лекували , да не би той да се развива ?
Няма как да ви се отговори, за съжаление. ЦРП 13.3 означава умерено възпаление, какво го причинява обаче... варианти всевъзможни.

Благодаря за отговора ви 🌹

Възможно ли е да се развива пневмония с такава стойност на ЦРП  ?
Другите стойности на кр картина са нормални ,но црп е по- високо ?

# 596
Искам само да добавя, че по принцио за бременни е нормално да има лека обусловена от бтрменността ИР, но при вас стойността е доста завишена и може еа не се чувствате добре от това. Аз поддържах инсулина около 15 с диета и бях що-годе добре.

# 597
Благодаря за отговора ви 🌹

Възможно ли е да се развива пневмония с такава стойност на ЦРП  ?
Другите стойности на кр картина са нормални ,но црп е по- високо ?
Да, напълно е възможно и често срещано.

# 598
Здравейте!
Бременна съм 17+5 г.с. на 26г.
Преди месец си пуснах ПКК и всичко беше ок. Днес пуснах отново и резултатите са тези. Хемоглобин и хематокрит ми е ясно, че падат от бременността и ще трябва да ги коригирам. Но за първи път имам разминаване при моницити. Възможно ли е да е нормално при бременност? Не съм боледувала скоро, дори леко. Лекуваха ми зъб и ми сложиха упойка за бременни, ако имат значение тези подробности. На какво би могло да се дължи според вас? Благодаря предварително! Flowers Tulip

# 599
Здравейте. Изследванията са на дъщеря ми, с гнойни ангини и ушни инфекции, на 2.9г. В момента има зачервени уши и сополи от няколко месеца. Бяхме на УНГ и те изписаха изследванията. Често и излизат екземи, също, преди месец беше последно на АБ. Може ли тълкование.

Последна редакция: пн, 19 фев 2024, 18:42 от Jullliana

Общи условия

Активация на акаунт