Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 9

• 54 090
  • 873
  •   1
Отговори
# 570
Maca, изтрийте си ЕГН-то от поста.

# 571
Добър вечер реших да пусна количествен тест за хеликобактер и не мога да разбера резултата може ли малко помощт ? 🙂Според мисля че е позитивен незнам

Ясно е посочено, че е в границите на референтните стойности, което означава негативен - нямате хеликобактер! Но това е само в случай, че не приемате ИПП.

# 572
Добър вечер реших да пусна количествен тест за хеликобактер и не мога да разбера резултата може ли малко помощт ? 🙂Според мисля че е позитивен незнам

Ясно е посочено, че е в границите на референтните стойности, което означава негативен - нямате хеликобактер! Но това е само в случай, че не приемате ИПП.
Не не приемам ,благодаря🙏

# 573
Скрит текст:
Здравейте, ще помоля за някакви препоръки, защото се чувствам в пълна безизходица. От години съм диспансеризирана при ендокринолог (с хипофункция и Хашимото), но много рядко изследванията ми са в някакви референтни граници, да не говорим за оптимални... Преди 6-7 месеца бях на 75 мкг еутирокс, но след изследване, на което TSH беше 0.34 uU/mL лекарят ми каза да продължа с 50 мкг еутирокс. И сега TSH е 9,8... Да не говорим за другите дефицити, които след изписаното лечение са по-зле от преди. Изследванията са правени след едномесечно спиране на витамините на Бетър Ю, които приемах:

- Витамин D3+К спрей – 3 впръсквания на ден. Всяка дневна доза съдържа: Витамин D3 - 3000 IU / 75μg и Витамин К2 (МК-7) - 75μg
- Селен+ACE - 5 впръсквания на ден. Всяка дневна доза съдържа: Витамин А - 800мкг, Витамин С - 40мг, Витамин Е алфа-токоферол - 9мг, Селен - 55мкг
- Витамин В-комплекс спрей – 4 впръсквания на ден. Всяка дневна доза съдържа: Витамин В1  0.28 mg, Витамин В2   0.35mg, витамин В3 8 mg, витамин B5 4.5 mg, Витамин В6 2.8 mg, витамин В7 50 μg, витамин B9 200μg, Витамин В12 ( метилкобаламин) 100 μg
Скрит текст:

Сама си назначих 62,5 мкг еутирокс и започнах с 6 впръсквания от спрея Витамин D3+К, като си поръчах  и витамин D3, 250 mcg (10 000 IU) и скоро ще започна и него. Приемам още метил фолат 1000 mcg, хром пиколинат 200 мкг и 4 впръсквания от спрея Vitamin B12 1200μg.

Подозирам, че дори тези увеличени дози няма да са достатъчни, така че ще бъда много благодарна, ако ми препоръчате някаква действаща схема.
Преди да коментирам цялостно, въпросът ми е - нивата на фолат и Б12 след терапия ли са или преди?
-
Скрит текст:
sleek Много ще се радвам да дадете мние ние и на моите резултати. Предварително благодаряhttps://res.labmedicabg.com/PatTestResult.aspx

Външен ID   
Лекуващ лекар   Иванова, д-р Райна-ОПЛ-      
Фонд/Клиника 1/2   РЗОК/Горна Оряховица - ПРОЛЕТ   Схема:   НЗОК
Забележка:
Ако не е посочено друго, референтните граници са за пол Жена, възраст 40 г.

Хематология
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
ПКК (8 параметъра)            *
Левкоцити - WBC         4.20   10^9/L   3.50 - 10.50
Еритроцити - RBC      4.49   10^12/L   3.80 - 5.30
Хемоглобин - HGB      136   g/L   120 - 160
Хематокрит - HCT      0.420   L/L   0.350 - 0.480
MCV (среден обем на еритроцити)      93.5   fl   82.0 - 99.0
MCH (средно съдържание на хемогл. в 1 еритроцит)      30.3   pg   27.0 - 33.0
MCHC (средна концентр. на хемогл. в еритроцитите)      324   g/L   310 - 360
Тромбоцити - PLT      167   10^9/L   130 - 420
Биохимия
Глюкоза      4.0   mmol/L   3.5 - 6.0
Креатинин      41   µmol/L   До 97
Пикочна киселина      180   mkmol/L   142 - 340
АСАТ (GOT)      26   U/L   До 37
АЛАТ (GPT)      26   U/L   До 42
ГГТ   ↑↑   82   U/L   5 - 36
Урини
Урина - 10 показателя            *
Глюкоза (GLU)      neg [-]   mg/dl   нормален
Белтък (PRO)      neg [-]   mg/dl   отрицателен
Билирубин (BIL)      neg [-]   mg/dl   отрицателен
Уробилиноген (URO)      0.1 [norm]   mg/dl   нормален
PH      5.0      5.0 - 9.0
Относително тегло (S. G.)      1.015   g/ml   1.000 - 1.030
Кръв (BLD)      neg [-]   mg/dl   отрицателен
Кетони (KET)      neg [-]   mg/dl   отрицателен
Нитрити (NIT)      neg [-]      отрицателен
Левкоцити      neg [-]      отрицателен
Седимент      ед.левк.      Er 0 - 2 на поле; Leuc 1 - 4 на поле; пл. епит. клетки 5 - 15 на поле;
Имунологична диагностика на инфекциозните болести
Хепатит В HBsAg      отрицателен   Index   отрицателен
Хепатит C ( anti HCV) по ECLIA      отрицателен      отрицателен
Профили
Липиден статус            *
Холестерол   ↑   5.34   mmol/L   До 5.20
Холестерол - HDL      2.12   mmol/L   Над 0.90
Холестерол - LDL      2.88   mmol/L   До 3.70
Триглицериди      0.96   mmol/L   До 2.28
Доколкото виждам, ви наблюдава гастроентеролог. Основният въпрос е, и вероятно ви е питал и специалистът -- приемате ли алкохол, колко често?

# 574
Скрит текст:
Здравейте, ще помоля за някакви препоръки, защото се чувствам в пълна безизходица. От години съм диспансеризирана при ендокринолог (с хипофункция и Хашимото), но много рядко изследванията ми са в някакви референтни граници, да не говорим за оптимални... Преди 6-7 месеца бях на 75 мкг еутирокс, но след изследване, на което TSH беше 0.34 uU/mL лекарят ми каза да продължа с 50 мкг еутирокс. И сега TSH е 9,8... Да не говорим за другите дефицити, които след изписаното лечение са по-зле от преди. Изследванията са правени след едномесечно спиране на витамините на Бетър Ю, които приемах:

- Витамин D3+К спрей – 3 впръсквания на ден. Всяка дневна доза съдържа: Витамин D3 - 3000 IU / 75μg и Витамин К2 (МК-7) - 75μg
- Селен+ACE - 5 впръсквания на ден. Всяка дневна доза съдържа: Витамин А - 800мкг, Витамин С - 40мг, Витамин Е алфа-токоферол - 9мг, Селен - 55мкг
- Витамин В-комплекс спрей – 4 впръсквания на ден. Всяка дневна доза съдържа: Витамин В1  0.28 mg, Витамин В2   0.35mg, витамин В3 8 mg, витамин B5 4.5 mg, Витамин В6 2.8 mg, витамин В7 50 μg, витамин B9 200μg, Витамин В12 ( метилкобаламин) 100 μg
Скрит текст:

Сама си назначих 62,5 мкг еутирокс и започнах с 6 впръсквания от спрея Витамин D3+К, като си поръчах  и витамин D3, 250 mcg (10 000 IU) и скоро ще започна и него. Приемам още метил фолат 1000 mcg, хром пиколинат 200 мкг и 4 впръсквания от спрея Vitamin B12 1200μg.

Подозирам, че дори тези увеличени дози няма да са достатъчни, така че ще бъда много благодарна, ако ми препоръчате някаква действаща схема.
Преди да коментирам цялостно, въпросът ми е - нивата на фолат и Б12 след терапия ли са или преди?
Благодаря! Тези резултати са след терапия. Направих една съпоставка на резултатите преди и след терапията (които съм изследвала и двата пъти), ако ще помогне да се ориентирате по-лесно:

Vitamin B12 - Референтни стойности: 171 - 920 ECLIA
27.06.2023 - 109,2 pmol/L
07.02. 2024 - 146,1 pmol/L

Folat - Референтни стойности: 10.4 - 42.4 ECLIA
27.06.2023 - 20,9 nmol/L
07.02.2024 - 10,1 nmol/L

Vitamin D Total - Референтни стойности: 30-100, Недостиг: 10-30, Дефицит < 10
27.06.2023 - 36,6 ng/mL
07.02.2024 - 27,3 ng/mL

Glucose – Референтни стойности: 2.8-6.1 PHOT
27.06.2023 - 5,67 mmol/L
07.02.2024 - 5,89 mmol/L

HGB – Референтни стойности: 120-160 FC
27.06.2023 - 147 g/L
07.02.2024 - 147 g/L

Iron – Референтни стойности: 5.8 - 34.5 PHOT
27.06.2023 - 13.3 umol/L
07.02.2024 - 9.1 umol/L

TSH - Референтни стойности: 0.27-4.2
27.06.2023 – 0.34 uU/mL  /Еутирокс 75 мкг/
07.02.2024 – 9.38 uU/mL  /Еутирокс 50 мкг/

FT3 - Референтни стойности: 3.1-6.8
27.06.2023 – 4.29 pmol/L
07.02.2024 – 4.81 pmol/L

FT4 - Референтни стойности: 12.0-22.0
27.06.2023 – 21.18 pmol/L
07.02.2024 – 15.77 pmol/L

# 575

Здравейте! Може ли разчитане на тези резултати и по-точно на този ANA скрининг. Благодаря!

# 576
Iveta_S, изолират се няколко различни проблема, но този който най ме озадачава, е ниският фолат, особено след терапия. Формата на Б9, която сте приемали, метилирана ли е? Задължително трябва да се разшифрова острият дефицит на фолат, и то като приоритет. В момента сте в де факто функционален дефицит на Б9, което води до различни последствия, вкл. и биохимични. Кой е продуктът, който ползвате от Б-комплекса?

Може да се допусне с умерено висок процент, че и железния запас също ви е нисък.

Имате ли установени стомашно-чревни заболявания или оплаквания?
-
Здравейте! Може ли разчитане на тези резултати и по-точно на този ANA скрининг. Благодаря!
Здравейте,
Не означава нищо, за съжаление. Трябва да изчакате около месец и да повторите отново, най-добре в друга лаборатория. Ако и тогава резултатът е същият, просто се наблюдава/проследява маркерът на всеки 6 месеца.

# 577
Iveta_S, изолират се няколко различни проблема, но този който най ме озадачава, е ниският фолат, особено след терапия. Формата на Б9, която сте приемали, метилирана ли е? Задължително трябва да се разшифрова острият дефицит на фолат, и то като приоритет. В момента сте в де факто функционален дефицит на Б9, което води до различни последствия, вкл. и биохимични. Кой е продуктът, който ползвате от Б-комплекса?

Може да се допусне с умерено висок процент, че и железния запас също ви е нисък.

-
Здравейте,
Не означава нищо, за съжаление. Трябва да изчакате около месец и да повторите отново, най-добре в друга лаборатория. Ако и тогава резултатът е същият, просто се наблюдава/проследява маркерът на всеки 6 месеца.

Благодаря за отговора!

# 578

Не беше метилирана форма, защото ендокринологът предложи да пробвам с обикновена форма на Бетър Ю, тъй като не усвоявах добре и метилираната. Явно не се получи Simple Smile Сега си взех  Метил фолат 1000 mcg (на Superior Source) - дали е достатъчно като прием, за да попълня дефицита?

Нямам стомашни оплаквания, но един хематолог предположи, че след като имам едно автоимунно заболяване, не е изключено да имам и друго - улцерозен колит, и заради това да имам проблем с усвояване на всичко. Така и не събрах смелост да си направя изследване за това, но гледам да приемам всичко под формата на спрейове или разтворими таблетки в устата.

# 579
Б-комплексът -- колкото по-метилиран -- толкова по-добре. Б9 и Б12 винаги трябва да са метилирани при компенсиране дефицит.

Цитат
един хематолог предположи, че след като имам едно автоимунно заболяване, не е изключено да имам и друго - улцерозен колит
Споделям това мнение. Улцерозен колит, цьолиакия, болест на Крон, Х. Пилори, атрофичен гастрит -- вички те водят до дефицит на нутриенти, масово, каквито се наблюдават при вас. В този смисъл, корекцията им е важна, да, но се третира само симптома, не и основното заболяване. Ще трябва да работите с гастроентеролог, за да може поетапно да проверите за тези състояния.

Покрай всичко, съветвам ви да си проверите на желязото, по-основно -- феритин, траснферин, ТЖСК.

800-1000мкг фолат за 8 седмици са достатъчни за корекция, да.

# 580
sleek, много благодаря! Ще се ходи и на гастроентеролог...

# 581
sleek благодаря за отговора. Не ме следи гастро, това е от ЛЛ полагало ми се по каса и си ги пуснах, никой нищо не ме питал, но да употребявам алкохол в малки количества. До преди 1 седмица имах стомашно неразположение или поне така си мислех - киселини и често оригване, лека болка в дясно, предположих че може да е нещо със жлъчката, преди съм имала проблеми с нея. Та сега се замислих пак.

# 582
  • София, България
Здравейте,
Моля, за помощ. Днес пуснах пълна кръвна, всичко с изключение на 1 е в норма.

Моля, за съдействие как да го разбирам и какво да предприема.
Жена, на 28г съм
Благодаря предварително!

# 583
Sleek, моля за коментар  и препоръки. Жена на 75г., ендокринолога смята , че ЩЖ е добре в преддиабетно състояние. За сега е на стриктна диета, без сладко и много движение. Кога трябва да се повторят изследванията? Благодаря..

Последна редакция: пт, 16 фев 2024, 15:47 от Пролетно цвете

# 584
Здравейте. Това ми излезе от вагиналния секрет. Искат да ми дават АБ и вагинално лечение. Не трябва ли е ММ също да взима? Направиха ми го, защото при секс кървя от няколко месеца. Също, Ц ми започва със зацапване по една седмица. Сигурно са различни проблеми, ще трябва пак цитона и да пусна хормони. Всичко взе да ми се прецаква преди година и малко, докато още кърмех. Спрях да кърмя май месец 2023. Имам много обилен Ц, желязна анемия- според докторите заради кръвозагубата. Също съм с Хашимото.
Може ли коментар?

Общи условия

Активация на акаунт