Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 76 (м. декември и м. януари)

  • 72 754
  • 1 930
  •   1
Отговори
# 945
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 2 325
Бадемово брашно купувам вече от Метро -500 гр за 15 лв, въглехидратите са му 4 гр на 100 гр. Всъщност това ми е водещо като търся нещо. В началото смилах бадеми, но четох, че излизат повече, вероятно заради люспата. Иначе пак от същото място намерих лилави картофи, взех малко за проба. Водят се най-ниско въглехидратни около 22 гр на 100 гр., от време на време за цвят.

# 946
  • Мнения: 40 103
Заек, това бадемово е изгодно. А лешниково дали имат Метро.
Хм, ми може оттам и аз да си взимам пък.
4 лв е в Кинг адамс, може и повече.
Но там кокосово, нахутено им е ок.

# 947
  • Мнения: 5 524
Честит Ивановден - да за живи и здрави имениците, много щастливи и всичко да им се нарежда както са го решили Heart
За кокосовото мляко в консерва - прибира се в хладилника за 24 часа, за да се образува крем, който е гъст и се ползва. Само не знам дали от една консерва ще станат 7 сл крем Thinking

# 948
  • Мнения: 1 126
С лидълското кокосово ще станат.
С него правих последния път “тортата на beki8” Stuck Out Tongue Winking Eye с лешници, шоколад и кокосово мляко.

# 949
  • Мнения: 31 747
Честит празник на имениците!🙂
Фотокод, надявам се, че си взела пълномасленото кокосово мляко от Лидъл в зелената кутия (аз него използвам, в синята кутия е обезмаслено)? Ти четеш етикетите, сигурно.🙂 Седемте супени лъжици ги отмерих като изгребах от гъстата част отгоре- НЕ съм слагала кокосовото мляко в хладилника преди това, на стайна температура си беше, но не съм разклащала консервата. Ако се сложи в хладилника, гъстата част става доста твърда за измерване в лъжици и тогава ще ти е най-лесно да измериш просто 100 грама с кухненска везна.🙂 Надявам се и на вас да ви харесат бисквитките- с повече глазура или слепени ще са по-добре, ако не сте свикнали на почти никаква сладост, да предупредя.
Чуден сън за свинските уши!😅
Беки, последните консерви с кокосово мляко от Лидъл са ми с много голямо количество гъста част🤭, 7 с.л. са може би 1/4 или 1/3 от консервата, та при всички случаи има такова количество. Обичайно слагам консервата в хладилника (пак без да я разклащам) и после взимам от втвърдената гъста част отгоре, но този път не го направих, че и без това трябваше да го разтопявам после.🙂
Относно бадемовото брашно- лидълското е с 5,4 или 5,7 грама вгх на 100 грама и на мен ми е ок, защото аз използвам по малко от него и ме устройва и като вкус. Едно пакетче от 200 грама ми стига за доста време. Купувам го по промоции най-често на цена около 3- 3,50 лв, даже съм го купувала един-два пъти и за 2,50 лв.😁 Макар че редовната му цена е приемлива, за себе си съм решила, че ще го купувам само на промоция. Цена от 30 лв/кг е далеч от моята психологическа граница за брашно от бадеми, а и Метро, за съжаление, не ми е никак наблизо. Но това важи за мен, разбира се (използвам по около лъжица предимно за палачинки и много по-рядко за гофрети за сандвич или друго). При малките количества, които използвам, за мен няма значение дали вгх ще са 4 грама или 5,4 (5,7) грама.🙂 Сега, като се замисля, май за последно правих палачинки с бадемово брашно в края на ноември, може би в началото на декември. Не мога да се сетя. После се омързеливих доста с ястия тип кайма с яйца, сардини, пържоли, яйца, запеканки с кайма...😆 На моменти ме завладява настроение за експерименти, после мога дълго да не се сетя за режимни брашна.
Сладко, дай рецептата за тази торта! Или Беки...🙃

Последна редакция: нд, 07 яну 2024, 15:04 от dolce miele

# 950
  • Мнения: 1 145
Честит празник на имениците, живи и здрави!

Да ви питам, от време на време употребявате ли слънчогледово олио?
От години, за да не ям колбаси заради подаграта, си мариновам риба - херинга или сардина. Съответно след осоляване и окисляване отива в олио. Със зехтин не съм пробвал, но той се втвърдява в хладилник. Олиото го хвърлям, като свърши рибата. Ще е разсипия да хвърлям зехтин, а моите няма да са на кеф, да го слагам в салата точно този. Simple Smile

# 951
  • Мнения: 31 747
Аз купувам сардини в олио. Отцеждам рибата максимално от олиото и после си добавям зехтин. За мен това е приемлив компромис (конкретно заради сардините). Случва се понякога да хапна от някоя манджа, приготвена с малко олио (готвена от друг). Но се старая максимално да не консумирам олио и не добавям олио в нищо режимно, което приготвям за себе си (за другите правя кекс, бисквити и др. с олио в рецепти, където не биха одобрили зехтин). Колкото по-ограничена е употребата на олио, толкова по-добре. Най-добре да е изцяло изключено.

Последна редакция: нд, 07 яну 2024, 16:16 от dolce miele

# 952
  • Мнения: 5 524
Долче, тортата е на No sugar
https://nosugar.bg/surova-torta/
Гръмогущер, изяж си домашно маринованата риба с кеф, като я отцеждаш от олиото (ето Долче е писала същото за купешка консерва, а твоите са къде по-чисти). За мен има неща, които не могат да се приготвят с друга мазнина, освен с олио, и да останат вкусни. Друг е пъпросът, че са предимно печива и аз не ги консумирам. Има други, в които всякаква мазнина може изобщо да се пропусне и вкусът да не се промени. Затова експериментирай и  ще намериш твоят вкус. Все пак следи омегите и ги балансирай доколкото е възможно.

# 953
  • Мнения: 1 126
Да уточня за тортата - никакъв подсладител, мед и т.н.
Вместо какаова маса черен шоколад, кокосово мляко и смлени лешници. На мен много ми харесва, на децата не и си я ям сама 🤣.

# 954
  • Мнения: 4 584
Честит имен ден на празнуващите! Да сте здрави и успешни!

Успях да изчета писаното от седмицата. Страхотни рецепти сте споделили. Долче, изкушавам се да направя бисквитките, но ако не се харесат от другите ще си ги ям с месеци. 45 бр са много.
Преди време правих едни кокоски със стевия. Накрая мухлясаха. Имаха много неприятен вкус.
Във фризера открих няколко пакета с боровинки от Лидл от скандинавската седмица.
Дали може да ми подскажете някоя рецепта с боровинки?
Долче, при нас бадемото брашно в Лидл е 5 и нещо. Не съм го срещала под 4 лв от години. Била си късметлийка и си взела на промоция.
Метро имат онлайн магазин. Може да проверите какви брашна имат. Това е бадемовото https://shop.metro.bg/shop/pv/BTY-X334110/0032/0021/500%D0%B3%D1 … %D1%84-Metro-Chef
На мен ми е удобно и ходим няколко пъти месечно. Напоследък ходим в големите магазини само за яйца, зеленчуци и плодове.
Трябва да изпразня шкафовете и фризера, че някои неща започнаха да се развалят. Преди месец си взех парче пармезан от Сицилия и вчера установих, че е почнал да мухлясва във фолиото, с което го увиха.
Тази седмица бях няколко дена в офиса и храната ми беше голям проблем. Основно карах на кисело мляко, тъй като нямах време да готвя. Лошото е, че ядох доста сладки и соленки, купувани за Коледа и захарта ми се вдигна. Сега подготвих кето баница с праз лук и сирене, 2 пилета на грил, 2 айсберга и 2 опаковки чери домати. Направих и кексчета с тиквички, пилешко месо и яйца.
Искам да направя баницата с желатин, но нямам. Дали ще стане с агар-агар или хуск?
Чувствам се много объркана за храната. Заради черния дроб не трябва да ям свинско, мас, масло и подобни, а без тях съм гладна. Ако изям 2 яйца и салата от домати и краставици, след малко огладнявам. И тогава ям кисело мляко. Според вас има ли проблем ако ям по-голямо количество кисело мляко?

# 955
  • Мнения: 5 524
Страйпер, агар-агар е веган желатин доколкото знам и не виждам причина да не стане.
За киселото мляко сме коментирали, че е инсулиногенно и затова го избягваме.
Чакай да допиша за сладките и соленките, дето си ги яла Smiling Imp Само един въпрос имам за тях: мислиш ли, че помагат на черния ти дроб? Избягваш естествени храни, но ядеш сладкиши - не разбирам…
Успехите ни се дължат на изборите, които правим, а не на автоматичните ни навици Kissing Face

# 956
  • Мнения: 31 747
Беки, Сладко, благодаря! Да, запазвала съм си я тази торта на Nosugar преди доста време. Бих направила същите промени като Сладко, но да питам за кокосовото мляко...цялата консерва ли слагате- и гъстата, и течната част или се използват 400 грама само от твърдата част?🤔 Вкъщи и другите ядат тортите ми, та и да искам, не мога да прекаля с количествата, хаха.😅
Съгласна съм с Беки относно олиото- домашна риба в олио си заслужава и няма как да не е по-добре от купешка риба в консерва. А и може даже да се попие с кухненска хартия излишното олио (ако човек иска съвсем да минимизира олиото).
Stryper, киселото мляко по спомен (ама съвсем по спомен🙂) съдържа 4 или 5 грама вгх на 100 грама. Не знам доколко ограничаваш въглехидратите, но примерно една кофичка от 500 грама са си 20-25 грама вгх само от кисело мляко. Най-добре да четеш етикетите и да преценяваш спрямо това количествата. Аз лично ограничавам киселото мляко- ям го рядко, гледам да е около 50-100 грама, смесвам го със заквасена сметана и други неща. Ако купувам, купувам с висока масленост. Не ми е основа в храненето. Определено предпочитам заквасена сметана пред кисело мляко.
За бадемовото брашно- май на 3,99 лв редовна цена го гледах наскоро, но пък няма да се учудя и да е станало пак 5,49 лв...тя цената му си варира в различните периоди и така и не разбрах защо.
От Метро купувам пармиджано за около 25 лв/кг. Някой тук сподели, пробвахме го и ни хареса.
За баницата- не виждам причина да не стане с агар агар или хуск. Като цяло в рецептите за кето баници се използва или желатин, или хуск (не съм гледала рецепти с агар агар, че нямам, но сигурно има и такива рецепти).
За кокосовите бисквити- на мен ми се получиха 49 броя малки сърца.😆 По оригиналната рецепта предполагам, че ще се получи количество наполовина. Аз добавих от мен и яйце, кокосови стърготини и др. неща. Ако се оставят без глазура (или още по-добре- сложат се шоколадови капки директно в сместа за бисквитите), могат да се съхраняват и във фризера и да се запичат за кратко във фрайъра преди консумация. Не бях наясно какво количество бисквити ще се получат...Но вкъщи няма да мухлясат, че има кандидати да ги ядат.😅
Ето една рецепта за бисквити с боровинки на Валерия (аз лично не използвам стевия, а подсладителите ограничавам максимално, най-често залагам на шоколад за подслаждане):

Последна редакция: нд, 07 яну 2024, 18:03 от dolce miele

# 957
  • Мнения: 4 584
beki8,  усетих, че ми вредат. Много зле се чувствах след тях, но не издържах, а и бях гладна. Усилиха се болките в ставите и кръвната захар се вдигна. Смятам да занеса останалите в офиса.
Киселото мляко го правим в къщи и пред перспективата да ям баница или кроасан, реших да е то. Сметаната ми е тежка. Не се чувствам добре след нея. Не знам дали е заради проблема с черния дроб, но ми става тежко когато я ям.

Много благодаря за рецептата с боровинки! Ще ги пробвам Simple Smile

# 958
  • Мнения: 5 524
Долче, цялата консерва слагам аз.
Страйпер Hug (че ми дойде вица за прасето на ум, ама хайде да съм добра днес).
За храненето имам такава философия: има режимна храна - хубаво, ще се нахраня; няма режимна храна - хубаво, ще направя фаст Joy

# 959
  • Мнения: 31 747
Аз разбрах, че сладките и соленките, които е яла Stryper около празниците, са били по стандартни рецепти, а не приготвени от нея по режим...Намират ли се вкъщи подобни неща, особено по празници, доста е вероятно (макар и незадължително) човек да се "подхлъзне" и да яде от тях. Но с проблеми с черния дроб трябва да се внимава с консумацията на такива неща. Болките в ставите, повишената КЗ си го показват ясно...Човек може само да си вади поука от такива моменти.🙂
Беки, и аз съм предимно на този подход относно храната и фастовете.😅 Е, имам понякога изключения от режима, но съм благодарна, че режимните храни ми харесват повече от стандартните. Та при мен изкушенията не са големи.
Киселото мляко използвам понякога през лятото за айрян или пък към сарми, пълнени чушки и подобни /ако нямам заквасена сметана или нещо по-подходящо/. Кисело мляко 2% не ям и, ако има само такова вкъщи, минавам и без айрян.☺️
Скрит текст:
Вица за прасето не го знам май...☺️ Поне сега не се сещам.

Общи условия

Активация на акаунт