АКТ 16, но без битов ток от месеци?

 • 628
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3
Здравейте,

С приятелят ми чакаме да се изнесем под наем. Блокът има АКТ 16 от средата на лятото, но все още няма пуснат битов ток. Сградата е с пусната течаща вода (няма тец) от лятото, но ситуацията с тока е неясна. Хората си взимат електричество с разклонители през входа за ремонти (в контактите ток няма). Две-три семейства са се нанесли на промишления ток и го делят. Собственикът твърди, че има информация, колкото и ние - няма даден срок, нито от строителя, нито от енергото. Документите по негови думи са изцяло предадени за партиди.
Нямам представа кой и защо е дал разрешение за АКТ 16 при положение, че ток няма и фактически няма как адекватно да се живее в тази сграда. Законно ли е изобщо? Минаха повече от 5 месеца??

Не смятаме да се изнесем под наем на АКТ 15 заради цените на промишления ток, както и заради ниската мощност. И все пак, предвид, че наемът ни е под средното - смятате ли, че би си струвало? Ако някой е живял на промишлен ток - какви са сметките? Ако живеят 2-3 семейства в блока, изобщо би ли било възможно без да имаме график кой кога да пуска бойлер?

Освен това, някой има ли представа дали може да се получи информация за статуса на развитие по въпроса - има ли определен срок, на какъв етап са нещата, има ли нещо блокиращо развитието? От името на наемател, а не на собственик, мога ли да подам запитване/обаждане в енергото и да получа каквато и да е информация?

Отчаяни сме вече, от февруари сме се разбрали да наемем този апартамент, като мислехме (и ни беше казано), че до началото на лятото ще има АКТ 16 и съответно ток и вода. Ще съм благодарна за всякакви съвети и насоки!

# 1
 • Мнения: 25 623
Това ли е единствения апартамент който се дава под наем в целия град?

Намерете си нормално жилище, с нормален ток.

# 2
 • Мнения: 11 917
Въобще подадени ли са документи в енергоразпределителното дружество?

# 3
 • Мнения: 8 428
да, търсете си друго, според мен. Може да се проточи, сигурно имат проблем.

# 4
 • София
 • Мнения: 34 653
Нямат проблем, всички чакат да си размърдат каквото трябва и да дойдат официално да пуснат тока.
Всички чакат, така е от години.

# 5
 • Мнения: 2 352
2 жилища имаме купени на зелено, не сме чакали толкова много. По спомени от издаването на акт 16 трябваше да изчакаме 10-12 дни, за да отидем в ЕВН и от там още 2 седмици, за да пуснат. За по- малко от месец имахме пуснат ток.

# 6
 • Мнения: 4
Шест месеца чакахме ток след акт 16. За гр. Варна става въпрос.

# 7
 • Мнения: 25 623
Шест месеца чакахме ток след акт 16. За гр. Варна става въпрос.
За ков сграда?
Може и на лично.

Благодаря.

# 8
 • Мнения: 3
Благодаря на всички за отговорите и отделеното време.
Говорих с енергото и получих информация, че предстои то да придобие изградените от инвеститора енергийни съоражения, като наскоро е допълнен документ. Това трафопост ли трябва да означава според вас?
Разбирам, че ориентировъчните срокове за всичко са много относителни, но следващата стъпка подаване на документи за битови партиди ли е, ако досега е имало непридобити съоражения?
Предвид обстоятелствана, смятам да потърся краткосрочно или дългосрочно ново жилище. Причината да държа на конкретната сграда е, че познавам района, както и собственика, вече имаме закупени и преместени мебели, които чакат, а и считам, че уговорените условия ме устройват добре. 
Така или иначе - всичко си има граници. Вашите отзиви за срокове ми помогнаха да се ориентирам колко време чакане може да ме очаква и да взема решение. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт