Седмокласници 2023/2024 - тема 4

• 39 738
  • 775
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Абе какво кариерно ориентиране в периода 1-7 клас? Сириъзли? Те още не са дошли на този свят, дето се вика. А изборът на професия според любими предмети в училище и съответно с какви предмети се кандидатства, може да доведе до крайно грешни решения. Например съвсем до скоро право се кандидатстваше с история. Знаете ли колко общо има правото с историята? Точно нищо общо. А от математиците често стават чудесни юристи. Ако дете не е особен фен на химията, това може да го откаже да стане лекар, а всъщност, освен кандидатстудентския изпит и още един по химия в първи курс, медицината няма много общо с химията, такава, каквато я познават като предмет в училище. Дете, което обича компютрите, съвсем не означава, че ще се чувства щастливо като програмист. И още много други примери могат да се дадат. Сега, разбира се, че ако си тотал щета с математиката, трудно ще станеш читав инженер, но принципно ориентиране към професия, изцяло спрямо любими предмети в училище е много погрешна стратегия, според мен. А в периода 1-7 клас само и единствено спрямо това могат да ги “ориентират” /и което може да се промени 100 пъти в гимназията/ и това по-скоро носи потенциала да им навреди, отколкото да им помогне. Лично мнение.

# 331
Съгласна съм, на сина ми му вървят математиката и точните науки, а литература, история и география са му мъка. И той самия го усеща и го знае. Но пак не е сигурен, мисли и за езици, тръгна на рисуване (покрай приятел се запали). Оказа се, че му се отдава, та съвсем се залута какво иска.
Винаги въпросът при нас е стоял за избор не на бъдеща професия (ясно е че е прекалено рано за това), а за придобиване на умения и да учи нещото с желание, да му е приятно и евентуално по-лесно.
П.П. Sanaka публикува точно преди мен, но като цяло подкрепям. Абсолютно си нямат представа за света още. Обаче, ако не по лесни предмети в училище  по какво друго да ги ориентираме децата?

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 22:02 от чудовище

# 332
  • София
мартеа, явно стресът, колкото и невидим да е, оказва огромно влияние върху децата и често ги проваля.
sanaka, моите са точно ориентирани кариерно от малки. Искат да имат кариера за много пари и малко работа Joy.
Сериозно, не вярвам, че има осъзнати кариерно ориентирани деца на възраст
7-14 г. - мечти, родителски амбиции, влияние на музика и кино.
Дъщеря ми ще почива активно ваканцията. Не е преуморена изобщо, защото я мързи да учи и през учебно време.

# 333
  • София

sanaka, моите са точно ориентирани кариерно от малки. Искат да имат кариера за много пари и малко работа Joy.

Е, това е най-правилното кариерно ориентиране. 🤗 Значи със сигурност не им трябва консултант.

Исках младежът да се отдаде на тотално нищоправене през ваканцията, ама няма да стане. 😒 Учителката по БЕЛ ги е пожалила само с един преразказ, но по МАТ им е дала 70 задачи.

# 334
Разбира се, че не можем да говорим за сериозно кариерно ориентиране. Но запознаване с различните професии защо не? Какво лошо има децата да се срещнат с пожарникар, който да им разкаже за работата си, с агроном, с ветеринарен лекар или техник, с мебелист и т.н.? Не мисля, че някой ще насочи детето "Ти ще станеш счетоводител, защото си добър в сметките, а ти ще станеш фризьорка, защото обичаш да правиш прически на куклите".
Моят син във втори клас трябвало да нарисува какъв ще стане и се беше нарисувал на сцена да свири на роял. А заразя свиренето след като учителката му внезапно почина, когато беше в първи клас. Сега пък ходи на футбол и си мечтае да стане известен футболист. На 9 е за протокола, още му е рано. Аз мога да го насоча към финансите/ икономиката, защото е добър в математиката и се оправя прекрасно с пари. Но не съм против, ако му се покажат различни професии. Не знам какво ще го впечатли, какво ще поиска да прави. Наборката иска вече нещо, но не знам ще й стигне ли балът за там.

# 335
А, то иначе ако го питам - баскетболист ще става и няма никакви колебания , ама тъй като няма такава гимназия Joy ще се задоволи с езици

# 336
То и аз казвам на малкия, че не съм против, ще се радвам да сбъдне мечтата си, но трябва да има и образование, което значи и, че докато не завърши гимназия няма да обикаля от клуб на клуб и от град на град и накрая нито едното, нито другото, защото и такива случаи знам. Моят иска от пети клас математическа гимназия, а от осми ПГСАГ, така че за момента има план, който не е лош, остава и да го изпълни.

# 337
Здравейте, моля ако някой има отговорите на Пробния изпит по математика от НПМГ тази година  (теста е качен в групата, не съм сигурна дали беше в тази или в предишна тема), да ми изпрати отговорите. Благодаря!

# 338
  • София
Мисля, че просто са се изразили модерно, а не съвсем точно с това кариерно ориентиране. От школата на дъщеря ми по английски ми предложиха консулатации, в които да определят какво е добре за нея да учи, кои училища са подходящи и т.н. Нарекоха го по друг начин, напълно отговарящ на това, което е. За съжаление не помня точната формулировка. Друг въпрос е, че всичко това аз вече го бях свършила и не ми се даваха 400 лв. за нещо, което съм направила и сама, а както мъжът ми каза - Ще е тъпо да дадеш 400 лв. за съвет, който и без това няма да послушаш. Simple Smile

Моята преди година беше решила да става Кпоп идол. Първа стъпка щеше да е да отслабне. Обясних й, че за това трябват много много уроци по пеене и танци и най вече може би да е корейка. Мисля, че в крайна сметка отслабването я отказа от тази кариера Simple Smile Сега иска да работи в Самсунг, нещо лесно за много пари.

Последна редакция: пт, 22 дек 2023, 15:17 от Ahoney

# 339
Добро утро момичета хайде от днес ваканция да се настроим положително, децата нека починат малко и да съберат сили и ние имаме 50 задачи по математика за домашна работа. Светли коледни празници желая на всички ви , нека всички домове се напълнят с коледната магия и всички да получат желаните подаръци!

# 340
  • София
В училището на сина ми ни предложиха такова обследване за насоки към училище, но аз прецених, че тези пари ще ги инвестирам в друго.

Иначе моят сладур не е наясно какво иска всеки ден е с различни идеи. Вчера ми обясни , че за какво му трябвало литературата в реалния живот и с мнооого търпение му обясних, че за всичко, тъй като държи изпит върху нея. Беше възмутен. Иска му се да минава без да си дава зор.

# 341
И моята девойка ще си почива (макар че има домашно от училище, но от уроците говорихме да я пожалят малко, че се е старала до момента). Ще пътуваме и ще се отдадем на разходки и срещи с приятели 🙂 Трябва и такива моменти да има, а всички имаме нужда вече.
Желая ви светли и спокойни празници, бъдете здрави и заредете батериите! А за следващата година пожелавам всички деца да намерят тяхното си място (което някак не винаги е първата идея, но понякога нещата се случват, както е трябвало, а не по плана). Благодарна съм на 2023 и чакам с нетърпение 2024. Благодаря и за подкрепата, която намирам тук. Ще се справим с този седми клас 🙂

# 342
Моето дете ще съчетава почивката с учене.Не се е изморила много-много през годината и хич не си дава зор.Решила е къде иска да учи и не ще и да чуе за друго училище.Но с тоя мързел и неорганизираност подозирам ,че ще имам големи драми лятото.Весели празници ,момичета!Да отдъхнем и ние малко ,че тежка година ни чака!

# 343
Никак не се е преуморила и моята госпожица, но тя и не ходи на нищо странично, освен на баскетбол, в момента. Вчера се прибирам и я заварвам да пише презентация по химия - седнала на стола и в скута ѝ лаптопът и котката. С едната ръка пише, с другата гушка котката и, което е най-интересно, котката стои мирно. Идилия! Joy
Иначе за кариерното ориентиране - имаме албумче от детската градина, в което към снимката с името бяха решили да пише и кой каква професия си е избрал. И албумчето пълно с лекари, учители, съдии, даже един индустриален дизайнер имаше. Само нашата госпожица и нейната дружка - фризьорки искали да стават. Ама, така е, като не сме преговаряли вкъщи. Stuck Out Tongue Winking Eye
Сега, ако я питам, любими предмети няма - само физическо. Най-близкото като амбиция, което е проявявала, беше интерес към НАТФИЗ и драматургия, ама това беше, докато не прочете как се кандидатства. Та, ако се ръководех от желанията ѝ досега, то направо мога да го давам свободно, никакви елитни училища няма ѝ трябват.

# 344
Моя малкия искаше боксьор, така че ехеее къде е то фризьорка 😂

Общи условия

Активация на акаунт