Седмокласници 2023/2024 - тема 4

• 39 633
  • 775
  •   1
Отговори
# 585
Във 2АЕГ няма паралелка с физика. Има профил физика, какъвто има и в други училища - НЕГ, Испанската и др. Принципно всички ЕГ-та предлагат профил физика, въпросът е дали ще се съберат достатъчно желаещи от съответния випуск, за да се сформира група, което се разбира в края на 10-ти клас. Гарантиран профил физика, т.е. обявен с ДПП като първи/втори профил, има само в СМГ и НПМГ /освен ако не съм изпуснала някое СУ с такава паралелка - не съм гледала целенасочено/.

Прегледах за немската и там пише за 12 клас, че наистина има паралелка с физика и астрономия.
Обаче не мога да разбера как не е гарантирано?
Ако всички след 10 клас искат само 2 направления например:
Мат+Информатика;
БЕЛ+История
ще има само тези профили?
Тоест ще назначат нови учители по тези предмети, за да поемат часовете и ще намалят часовете на тези които са отпаднали - като география, физика.
И така за всички езикови всяка година?

# 586
Моят не. Той учи в момента в НПМГ и смятам, че подготовката там му е достатъчна. Само това да не му изиграе лоша шега. Не може да разбере, че мястото не му е запазено и трябва отново да си го заслужи.  Angry

И аз предполагам, че ще ги подотвят отлично и наистина няма смисъл от допълнителни курсове.
Късмет утре на олимпиадата на всички запалени физици(поне на моя утре му е 1вия кръг).

# 587
Тук случайно някой да има наблюдения за АЕГ с китайски в Бургас. Мисля, че е добра идея, но дали е на ниво преподаването?
В последно време работим много с Китай и те горките са много зле с езиците. Дори топ инженерите им не знаят една дума на английски. Според мен бъдещето е на изток и западните езици (освен английския) ще станат отживелица.

# 588
  • София
Във 2АЕГ няма паралелка с физика. Има профил физика, какъвто има и в други училища - НЕГ, Испанската и др. Принципно всички ЕГ-та предлагат профил физика, въпросът е дали ще се съберат достатъчно желаещи от съответния випуск, за да се сформира група, което се разбира в края на 10-ти клас. Гарантиран профил физика, т.е. обявен с ДПП като първи/втори профил, има само в СМГ и НПМГ /освен ако не съм изпуснала някое СУ с такава паралелка - не съм гледала целенасочено/.

Прегледах за немската и там пише за 12 клас, че наистина има паралелка с физика и астрономия.
Обаче не мога да разбера как не е гарантирано?
Ако всички след 10 клас искат само 2 направления например:
Мат+Информатика;
БЕЛ+История
ще има само тези профили?
Тоест ще назначат нови учители по тези предмети, за да поемат часовете и ще намалят часовете на тези които са отпаднали - като география, физика.
И така за всички езикови всяка година?
Ако не се съберат достатъчно желаещи за формиране на група по определен предмет, няма да има такъв профил.  Досега във 2АЕГ, НЕГ и Испанската /за 1АЕГ не съм сигурна/ винаги е имало профил физика, но няма гаранция, че ще има всяка година. Например във ФЕГ за сегашните 11-класници не се сформира профил физика, въпреки че се предлага от училището и за предишния випуск имаше. Просто не са се събрали достатъчно желаещи.

ПП. Сега видях, че и в Испанската не е имало профил физика за един от випуските.

Последна редакция: вт, 09 яну 2024, 14:41 от sanaka

# 589
  • София
Това с профилите е много кофти и трябва да се мисли, ама как да го измислиш от сега? Детето иска профил Природни, те го бучват в БЕЛ и История че всички други предпочитат там, това ще е смърт за щерка ми. Sweat

Отделно има университети, които ще искат при кандидатстване хорариум по мат/химия/ физика/ биология , знам ли и аз къде ще се насочи... ( ама тя отсега предпочита математика и химия) .. И какво? Гарантиран профил Природни науки има в 5-6 училища, като само едно е наистина добро ( НПМГ) , айде да сложим и 35 -то,  което е прилично и до там. Забравих да добавя ПЧМГ, също много добро... , но частно

# 590
  • София
Практиката показва, че в ЕГ винаги се сформират групи за математика, химия, биология, география, история. Ако има рисков профил, това е именно физиката. Разбира се, практиката не е пълна гаранция.

# 591
Тук случайно някой да има наблюдения за АЕГ с китайски в Бургас. Мисля, че е добра идея, но дали е на ниво преподаването?
В последно време работим много с Китай и те горките са много зле с езиците. Дори топ инженерите им не знаят една дума на английски. Според мен бъдещето е на изток и западните езици (освен английския) ще станат отживелица.
Това е желаната паралелка за моята дъщеря....едиствената.
По английски ги натискат много поне такива набюдения имам към детето на колежка. Китайския е чудесен изобор според мен....тя иска точно това.

# 592
  • София
Въпрос на тест по литература:

"Гръмките или безсмислени надписи" и "първобитната живопис" по тютюнджийските лавки, изобразени в повестта Немили-недраги, внушават представата, че хъшовете:

Следват 4 възможни отговора, от които моят юнак е избрал: са лишени от естетически усет. Smirk

# 593
Добре, де. Моето иска АЕГ, обаче там минималният бал е над 370. Или ще поиска МГ с минимален бал  над 420, а събира бал 220-250, примерно. Какъв е смисълът изобщо да ги реди?
Разговарям с родител, подава онлайн и има въпрос отговарям и напомням да пише достатъчно желания. "Да те първите две са най-желаните, но знам че няма да стане от там нататък да възможни" Изненадата минималният бал на желаната паралелка е с повече от 60 т надолу. Детето е там.

# 594
Ей това е юнак! Има собствено мислене! В крайна сметка, четейки произведение от литературата, всеки човек възприема и усеща различно. То това е хубавото на литературата. А не да ни вкарват в калъпи. Това не е мат, химия, физика.

# 595
И аз мисля че Мама Ру малко трябва да се разчупи и да не слага каруцата пред магарето с "предрешен" резултат от класацията. С най-добри чувства!

# 596
Mama Ru,
" В досегашните етапи на класиране ученик, записан в училище в една област след първи или втори етап на класиране, не се визуализира в информационната система като „записан“ в друга област. По този начин един ученик можеше да блокира няколко свободни места в няколко области и в същото време да е записан в училище в различна област. С промените този проблем се преодолява, като до трето и в четвърто класиране се допускат само ученици, които не са записани в нито едно училище в страната, както и ученици, които не са кандидатствали до момента. Информационната система вече няма да позволява подаването на заявления за кандидатстване, ако ученикът е със статус „записан“ в училище в страната на място от държавния план-прием."
За второ класиране може и да успеете, но за мен въпросът с двете области е спорен и на ваше място бих питала при подаване на документите. Тогава предполагам ще е подробно разяснено на комисията.

# 597
Е, какво да си разчупвам, като виждам оценките и резултатите на детето. Чудо да стане, няма как да постигне по 80-90 точки, че да компенсира оценки Среден (3) по мат и БЕЛ, които са балообразуващи точно там, където иска. Максимумът в училище, който може да постигне и граничи с чудото е да изкара втория срок Добър (4) по двата предмета. Детето ми не е отличник и, ако предните години се движеше с успех около 4,50-4,60 то тази година не мърда от 3,50. На какво да разчитам? Не забравяйте, че не всички деца ще съберат бал над 450 точки и изборът ще е доста малък. Аз имам момиче, което автоматично изключва поне 1/3 от училищата в града - ПГ с мъжка насоченост и/ или славещи се с това, че много малко ученици полагат успешно ДЗИ от там.  Изборът става много стеснен, ако детето не е с висок бал + че е момиче. Квоти по полове нямаме.
Мария Загорова, благодаря. Значи тази година ще има промени в тази посока. При всички случаи за трето класиране няма да играем, максимум до второ. Затова и трябва да се предвиди приемлив вариант.
Миналата година бях свидетел на поредната лоша родителска преценка, когато дете беше прието и записано при нас в хубава професионална паралелка само 13 деца за цялата област, но родителите предпочитаха езикова гимназия или друга професионална гимназия, пред нашата. Не ме послушаха и за трето класиране като виждат по едно място в ЕГ и по-предпочитаната професионална отписват детето и подават за трето класиране. Познайте - 1т не стига за ПГ, за ЕГ - 60-70 точки не стигат. В резултат след трето класиране детето без училище, момиче и места само в две-три съвсем не предпочитани училища, където едва правят паралелките. Детето си иска мястото при нас, но няма свободно такова вече. Да, накрая не остана без училище, но не отиде в по-добро от нашето.

# 598
Мама Ру, за твое успокоение (но все пак не отпускай подготовката), учителите са наясно, че 7 клас оценките по Мат и БЕЛ са важни, затова оставят по-високи оценки. Ако детето ти е за 4, ще му оставят 5 за годината. Стига да виждат старание.... Детето ти е момиче, а те принципно са по-старателни и слушат в час.

# 599
Аз това разбирам идеално, но хард реализма може да е във ваша вреда. Позволи си една идея “спекулация” с резултатите, всичко се случва!

Общи условия

Активация на акаунт