Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 77

• 45 661
  • 760
  •   1
Отговори
# 285
И аз смятам, че няма да има голямо покачване на лихвите у нас, по простата причина, че банките имат огромно количество депозити и просто им е по-изгодно да държат лихвите от двете страни на баланса ниски и да правят ненормални и непазарни печалби от такси и комисиони.

# 286
Аз пък не разбирам хората, които тръбят, че лихвите са ниски, защото в банките имало много пари. Първо какво значи “много”. За теб са много, за тях не се знае. Спрямо какво са много? На запад да не би да няма “много” пари в банките, пък вдигнаха лихвите. Не се ли разбира до сега, че банките са политически контролирани?

# 287
В Нидерландия лекинко свалят лихвите.....Явно след като ги вдигнаха,търсенето е намаляло... Парите са стока,а при всяка стока както е казал класикът-печалбата не е само в цената,а и в оборота....

# 288
Аз пък не разбирам хората, които тръбят, че лихвите са ниски, защото в банките имало много пари. Първо какво значи “много”. За теб са много, за тях не се знае. Спрямо какво са много? На запад да не би да няма “много” пари в банките, пък вдигнаха лихвите. Не се ли разбира до сега, че банките са политически контролирани?

Много значи, че няма къде да ги пласират. Иначе по световните стандарти може и да не са много.

# 289
  • Варна
В какъв смисъл банка да няма къде да пласира пари?? Инвестиционните им канали са неограничени.

# 290
Явно не са, няма на кого да ги дават на заем.

# 291
Януари 2024: Много ми харесва, как живнаха хората и пазара. .....

Това е хубаво!

Томева, в думите ви винаги има смисъл и сега като чета чак тръпки ме побиват. "Раздвижването" означава ли за вас още поскъпване и при продажби и при наеми? Защото, от другата страна на барикадата, това хич не ми е хубаво...

# 292
  • София, Bulgaria
Януари 2024: Много ми харесва, как живнаха хората и пазара. .....

Това е хубаво!

Томева, в думите ви винаги има смисъл и сега като чета чак тръпки ме побиват. "Раздвижването" означава ли за вас още поскъпване и при продажби и при наеми? Защото, от другата страна на барикадата, това хич не ми е хубаво...
Не, не означава поскъпване. И не очаквам такова за тази година. Миналата годена наблюдавах реализирани сделки на по-високи цени за много хубави имоти, което е нормално.

# 293
Банките могат да живеят без въобще да дават заеми на клиенти, дори има банки които се занимават само с други дейности.

# 294
Банките могат да живеят без въобще да дават заеми на клиенти, дори има банки които се занимават само с други дейности.

Има, ама не са нашите банки. Ние май нямаме инвестиционни банки, които да се занимават с акции и разни деривати (като банките в САЩ, които докараха голямата криза).  Нашите банки печелят от клиентите си - от такси и от заеми.

# 295
По въпроса с лихвите - БНБ намали основния лихвен процент с 0.01. Разликата е нищожна, но посоката е важна.

# 296
Здравейте, търся мнение/наблюдения, а ако има някой живеещ в квартала би било най-добре - става въпрос за кв. Витоша в района около Сити Жарден? Интересуват ме неща, които ви липсват, дразнят, големи недостатъци? Благодаря!

# 297
Здравейте,

Заех се да изчета тема 56, но не намерих много каквото ми трябва и после установих, че има още 20-тина теми докато стигна до най-новата Grinning Grinning Grinning

Търся актуални мнения за Арко - Arco Real Estate, но не за брокерите им, a за това как строят като инвеститор. Надеждни ли са, качествено ли строят, някой имал ли е някакви проблеми с тях от каквото и да е естество? Видях къщи в строеж с техния банер, което не знам дали значи непременно, че те са строителят или те просто ги продават. Та засега търся мнение за тях - когато се свържат с мен и науча повече, пак ще пиша Simple Smile

Предварително благодаря!

# 298
100 кв и 200кв не са едно и също или близки.
Няма да откривам другите разлики.
Сравняват се сравними неща.
100 кв.м. в друга държава обикновено ще ти ги представят за 130-140 в БГ. Но това както и да е.
А за сравнимите неща - наистина разликите между градове и държави са големи, затова обикновено се сравняват колко средни заплати са нужни за купуване на едно средно жилище. И по този показател България (особено София) никак не изглежда достъпна.
Затова и съфорумката даде заплати в Люксембург. Обикновено в световните градове (някои от които центърът на София вече гони по цени) имат скъпи имоти, защото хората там имат високи доходи. За София не знам... явно има прослойка, която има високи неофициални доходи, и купуват по няколко имота ей така "да има". А сметката на семейство със средни доходи (според НСИ) всеки може да я направи и да види за какво стига - може би за двустаен в Обеля.
Според мен не е добре когато само високата класа може да си позволи закупуване на жилище. Защото има и учители, полицаи, държавни служители, продавачи, шофьори, и всякакви други работещи граждани, които всъщност представляват същността на града - повече от ИТ-тата и от усвоителите на еврофондове.

# 299
Мой близък си закупи жилище с гараж от Арко, а впоследствие се оказва, че непосредствено пред гаража са продали и паркомясто. Сега не могат да се разберат, инвеститорът бяга от отговорност, предстоят им дела. Самият факт, че инвеститорът не съдейства за мен е достатъчен, въпреки че очевидно си е направено с  умисъл.

Общи условия

Активация на акаунт