Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 77

• 45 655
  • 760
  •   1
Отговори
# 300
О боже господи. Не трябва ли гаража да има някаква обща част обозначена, като маневрена площ.. Що за байганьовщина...

# 301
Ама те ще паркират колите си и без да е паркомясто. Доколкото разбирам пред къщата има тротоар и улица?

# 302
Абе то е така, но в случая е продадено от същия инвеститор и е нелепо. Хем продаваш гараж (самостоятелен), хем пред него мястото. Логика 0.

# 303
Абе то е така, но в случая е продадено от същия инвеститор и е нелепо. Хем продаваш гараж (самостоятелен), хем пред него мястото. Логика 0.

Е как Логика 0 -ла. Алчност и безочие - това е логиката.

# 304
Нашите банки печелят от клиентите си - от такси и от заеми.
Всяка банка си има инвестиционен отдел, а и сега повечето банки са част от големи международни  групировки.
За София не знам... явно има прослойка, която има високи неофициални доходи, и купуват по няколко имота ей така "да има".
В повечето семейства вече второ поколение наследява имоти на добра цена и има какво да продаде на добра цена за да купи нещо друго на добра цена, дори е много по-лесно от чужбина защото сме с огромент процент собствени жилища, както се цитира многократно из темите. Много хора влизат на пазара със засилка.

# 305
Нашите банки печелят от клиентите си - от такси и от заеми.
Всяка банка си има инвестиционен отдел, а и сега повечето банки са част от големи международни  групировки.

Имат, ама не за своя сметка, а обслужват клиенти като им дават достъп до капиталовите пазари.
И това, че са част от големи групировки не значи, че са техни клонове. Регистрирани са като български банки, само капиталът е чужд.

# 306
Здравейте! Харесала съм един апартамент на предпоследен етаж (8ми ако има значение) като над него има панорамен апартамент с балкон. Горният апартамент е малко навътре и има балкон широк 1 м, който е над две от стаите. Знам, че много хора имат проблеми с апартаменти под големи тераси и се чудя дали ще имам проблеми с течове ако го взема при положение, че е малък участъкът, който се пада под балкона. Ново е строителството и уж строителят твърди, че хидро и пароизолацията ще си свършат работа. Някой от вас има ли опит/наблюдения с такава ситуация?

# 307
  • Бургас
Божа работа. Никой не знае. Може да имаш, а може и да нямаш.

# 308
  • София
Шансът да няма проблеми клони към нула. То покривите протичат, дето са правени да покриват сградата, камо ли тераса. Ако строителството е добро и няма някакъв скрит дефект, може да минат години без да се появи теч. Разглеждайте ситуацията когато има проблем, а съседите ви не живеят там или просто не им пука.
Освен това има риск от поява на плесен, заради по-ниската външна температура на тавана под терасата.

# 309
Здравейте! Харесала съм един апартамент на предпоследен етаж (8ми ако има значение) като над него има панорамен апартамент с балкон. Горният апартамент е малко навътре и има балкон широк 1 м, който е над две от стаите. Знам, че много хора имат проблеми с апартаменти под големи тераси и се чудя дали ще имам проблеми с течове ако го взема при положение, че е малък участъкът, който се пада под балкона. Ново е строителството и уж строителят твърди, че хидро и пароизолацията ще си свършат работа. Някой от вас има ли опит/наблюдения с такава ситуация?
Голяма е вероятността да имате проблеми. Наши приятели едвам се отърваха от такова жилище - още на първата година имаше теч по тавана в хола от балкона на съседа на горния етаж. Не знам защо инвеститорите харесват такива безумни архитектурни решения.

# 310
Значи въпросът с покрив терасите и проблемите отдолу е не дали ще има проблем, а кога. Че ще има проблем-ще има. Това е като апартамент последен етаж, под топъл покрив. Рано или късно има проблеми и течове. Разликата е, че зависиш вече от собственикът отгоре. Реално трябва да се влиза в домът му, да го оправя течът. А може и да не иска, дори и да е със средства от потърпевшия. Ако е под необитаем покрив е по - лесно, просто се води обща част, но дори и да не желаят останалите за платят за ремонта, поне имаш опция и си свободен когато поискаш, със собствени средства да си поправиш проблемът.
А относно това, защо инвестоторът се съгласява с архитектурни решения, въпросът е обратен, защо архитектът се съгласява с инвеститорските желания. В ЗУТ има определени височини - кота корниз, който е определен за дадена зона. До тази височина може да се строи, и след това трябва да започне прибиране, отдръпване по мислена линия под 45 гр. И където се засече с по - висока стена, се отрязва (и това всичко в рамките на не-повече от общо 4,50 м. височина от котата корниз, не можеш да строиш огромни кули (с изключение на архитектурни решения и елементи и още ограничения). Единият вариант е да се направят грозните скосявания, в които си биеш главата отвътре, които слава Богу вече по - рядко виждам. Другият вариант е да се направи топъл, необитаем покрив (по добрият вариант, описан по - горе за живущите отдолу), с достъп от стълбище или друга обща част. И третият вариант, предпочитан от инвеститорите, да усвоят и прикачат като "невероятна, панорамна покрив тераса с изключиелна гледка" и да я продават като застроена площ на собственикът на най-горния "панорамен" мезонет.  И после собствникът ентусиаст, започва да псува архитектът, как не се е сетил, да си застрои и цялата тази тераса, а му е хрумнало да прави тези панорамни изпълнения. И започва да твори, строи, пробщава и затваря. Ако е с леко осътъкления или слънцезащитно съоръжение ... иди дойди. Ама някои си строят незаконно разбира се и без одобрен проект, плътно до парапета зид, да си му е хубаво по свой собствен вкус. В случая пък за тези отдолу им е добре, защото топло и хидроизолацията на покрив-терасата са защитени.

Последна редакция: ср, 17 яну 2024, 05:46 от Seiko7075

# 311
Мой близък си закупи жилище с гараж от Арко, а впоследствие се оказва, че непосредствено пред гаража са продали и паркомясто. Сега не могат да се разберат, инвеститорът бяга от отговорност, предстоят им дела. Самият факт, че инвеститорът не съдейства за мен е достатъчен, въпреки че очевидно си е направено с  умисъл.
Сходни казуси: Магазин и пред него паркомясто, но такова  че започва буквално от магазина. По-точно АКО собственикът на паркомястото не паркира половината си кола по-назад заемайки тротоара, вратата на магазина, която е предвидена да се отваря навън не може да бъде отворена.
  По подобен начин стоят нещата с гаражи и паркоместа по дворовете и подземните паркинги. Понеже строителя не е предвидил възможен заход към това, което е продал, собствениците на такива ''обекти'' решават и паркират пред тях превръщайки в АД живота на съседите си по гараж/паркомясто. Има го и ганьовското купува едно, а паркира едно вътре и едно пред него без да го е грижа, че стеснява мястото за заход на съседите.
Въобще -джунгла.

Казусът тераса отгоре е много проблемен. Поддръжката на въпросните тераси е много скъпа, а помещенията към които принадлежи са купени от хора с много ограничен бюджет или още по-зле от хора, които ще го отдават под наем.
Но пък жилищата под тях са  обикновено най-хубавите в сградите. Най-добре би било ако (А) можете са купите и двете, защото така или иначе за да се спасите от проблеми  (Б) ще поемете изцяло  поддръжката на тези тераси и ще сте благодарни за дето са Ви го позволили. Не всички имат този късмет!
  Ако не разполагате със средствата за поне едно от изброените по-добре не гледайте такива имоти въобще!

# 312
  • София, Bulgaria
Покривна тераса само при строителство от последните години. А, ако е по време на строителството, за да си сложиш допълнителни "застраховки" за евентуални течове, още по-добре. Ние сме така, имаме 35 кв. тераса и над нас има и малко влиза над стаите ни. Нашата тераса, преди настилките я заляхме и с течна гума или нещо от сорта. Над нас също. Ние си направихме покрив/ тента и нито вода, нито сняг се събира. Съседите също.
За нас е голямо предмство да имаме такава тераса. Летен хол ни е.
Много хора искат високи етажи и големи тераси. В повечето случаи това са големи апартаменти. Въпросът е дали могат да си го позволят.
Както може да се получи теч от покривна тераса, така  може и от малка тераса, ако се задръстят сифоните и никой не поддържа. Може и на среден етаж да те наводнят от баня, пералня, съдомиална...или пробити тръби на отопление в пода. Повече съм виждала наводнени на средни етажи от бани, кухни и т.н., отколкото от покривни тераси.
Повечето хора правят навеси на терасите иначе те са неизползваеми.

# 313
Томева, то винаги се слага някаква хидроизолация, била тя рулонна или течна под плочките. Отдолу под нея вече трябва да има и топлоизолация, ако е над отопляемо помещение терасата. Има още и армирана циментова замазка над топлоизолацията, иначе като се ходи ще се напука. Има и бетон за оформяне на наклони. Затова излизайки на такива открити тераси над помещения, има едно голямо стъпало (около 20 см)

А с ръждясалите, пробити щрангове на топлофикация го играх в предишния ми панелен апартамент. Всичко в него се разпадаше та и това. Голяма мъка беше смяната на тия тръби. Съседи не дават да се режат отгоре отдолу, всичко за моя сметка. Накрая освен че всичко си платих, на тоя отгоре му дадох и 200 лв. "заем", които така и никога не видях повече... (и това когато минималната заплата беше толкова (преди 10-15 години)), само и само да ни пусне да сменим тръбите. Абе характерни особености на обитателите на такива сгради. Отделно на същия 2 пъти му гърмяха  меки връзки ... Всичко беше подгизнало вкъщи, та да - права си по скоро това е по - лошо, отколкото постепенно разрастващ се теч, който може с времето да го контролираш и да оправиш своевременно

Последна редакция: ср, 17 яну 2024, 11:40 от Seiko7075

# 314

Както може да се получи теч от покривна тераса, така  може и от малка тераса, ако се задръстят сифоните и никой не поддържа.

Ако се получава теч от локва вода (заради непочистен от листа сифон), значи самата тераса не е направена както трябва - наклони, сифони, хидроизолации и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт