Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №24

• 54 313
  • 731
  •   1
Отговори
# 105
Всеки организъм е различен. Аз не разбирам страха от болници, не ме разбирайте погрешно имам три деца и гледам да съм здрава и в кондиция,за да ги отгледам. Това ми е водещото. Научила съм се годините да не си правя експерименти с организма си.

Личната ви е за Чао, тотално безхаберие.
Ако съм аз, веднага бих взела мерки. И не само да се влеят банки кръв или хапчета да пия, ами и първопричината за този нисък хемоглобин да се търси и да се отстрани. Иначе влизаме в омагьосания кръг.
Даже хематологът на моята позната й е казал, че с лекарства чудеса да не очаква, то пък взе, че стана.

# 106
Аз например не усвоявам желязо добре. Пия по един курс от три месеца желязо и Б12, после изследвания. Почивка два месеца и желязото пак е паднало. Правихме изследвания и какво ли не, причина за сега не откриваме. Но хематолог 92 имах само като бременна и бях на вливки, да по-нисък не съм се докарвала, заради постоянно следене. Качвам изключително бавно от хапчета, от храна не усвоявам. Предполагаме пропускливи черва и трудно усвояване заради Хашимото.

# 107
Момичета, искам наистина много да ви благодаря за отделеното време, съпричастноста ви и съветите. ''Една Такава'' благодаря ти за препоръката за феретаб. Днес го купих и го почвам и него. Ходих до личната, тя ми каза да пробвам различни железни  препарати , даже и рецепта не написа/май е време за смяна/. Дано да успея да кача нивата малко на този хемоглобин в домашни условия малко да ми просветне и след това явно ще търся други лекари за лечение. Благодаря ви оше веднъж за подкрепата:)
Нв съм стигала нива до 90 / а и до 80/. Вдигате  го с железен препарат и/или в комбинация с В12/ако е нужно/. Феро-фолгама, Тотема ампули със сок или вода.. Или др. по лекарска препоръка.
била съм и на инжекции Б12. А в тази възраст търсим и хормонална намеса/ако е нужно според АГ./ . Обикновено Прогестерон./това е добрият хормон- казано от АГ/.
Най-безобидна е долу/намеса на прогестерон - аз избрах спирала по препоръка на лекар/. може и с препарати през устата, но минават през ч.дроб. Можете да пишете на лични, ако желаете.
Успех!

# 108
  • Бургас
Прогестерона утрогестан също се слага също вагинално, или маже ако е крема.

За подпомагане на качването на желязо -бъз, сок от цвекло , мед+масло+бадеми+какао пълномаслено, червено домашно вино.

# 109
Ами какво да ви кажа момичета, поне от две години си карам с хемоглобин около 85, желязо и феритинин на дъното. Що сокове бяха, цвекло всеки ден, някакви водорасли за желязо,  Пробвах сигурно всичкото възможно желязо от аптечната мрежа. И най голямата ми стойност беше 90. За съжаление от таблетките започват едни силни болки в корема и даже повръщам.
 Ходих при хематолог, който ми изписа желязо венозно 250 лв струваше вливката. Вдигна се и след 20 дни пак стигнах дъното. Все едно вода в пясък. Свикнах да ходя като парцал, ама последните дни направо въздух не можех да си поема и затова си пуснах контролно изследването. Започвам да си мисля че има някаква друга причина за неусвояване на това желязо. Няма да е само от цикъла. Правих уж много изследвания, за какво ли не, ама нищо не показаха. Явно пропускам нещо . От Варна съм, да не ми се обиди някой ама тука лекарите са тотал щета. Ще пробвам с д-р Савчева да направя консултация. Трябва все отнякъде да излезе причината. Благодаря ви за насоките, много са ценни за мен.Heart

# 110
Майка ми е така с хемоглобина,но тя има проблем с бъбреците и от там е тая анемия(но на изследвания ще покаже). То хубаво от цикъл,ама за да е такъв обилен каква е причината,да няма там проблем?

# 111
  • Бургас
Не съм специалист, но явно има различни форми.При двамата които ходих и двата ми бяха изписали Сорбифер.Виждам, че е доста изписван и на други, явно е по-добра форма.Има и друг момент, че не винаги е желязодефицитна анемия.Може да е свързано и с В12, таласемия.

От години ми се върти хемоглобина около долната граница, но след ковида, който "хванах" непосредствено преди цикъл падна и под 100. Трябваха ми около 6м. да се посъвзема.

Елдата също е много хубава храна.

# 112
Да се запиша в новата тема, че трудно ви следя иначе. Днес-утре би трябвало да се появи цикълът. Да видим... Този път не ме изненада рано-рано. Но бях и болна, антибиотик пих, та ще видим. И някакво слузесто течение имах. Не е от антибиотика, защото и преди съм имала. След като спре кървенето се появява за 3-4 дни. Леко е неприятно.

# 113
Слузта е признак за овулация. В книгите го описват, че прилича на суров белтък.

# 114
Да се запиша в новата тема, че трудно ви следя иначе. Днес-утре би трябвало да се появи цикълът. Да видим... Този път не ме изненада рано-рано. Но бях и болна, антибиотик пих, та ще видим. И някакво слузесто течение имах. Не е от антибиотика, защото и преди съм имала. След като спре кървенето се появява за 3-4 дни. Леко е неприятно.
Бетти кой какво прави на нас с теб все ни идва цикъла хахаха/ хич не ми е смешно обаче/. Тази слуз и аз този месец я засякох много явно. По нея разбирам, че имам овулация /скоро не бях я усещала така явно/, зори ме боляха яйчниците 2-3дни. Обаче напоследък, когато имам я засичам доста рано около10-11ден. Нищо чудно и цикъла ми е на 22-23-24дни.
Момичета тези от вас , които са доволни от ШВЕДИШ КОЛАГЕНА започна коледна промоция - 2 от този с 12500 за 102,80. Аз обаче си купих преди седмица и няма да се възползвам. Чудно ми е само дали когато е промоционално е със същото качество? По колко време го пиете? Това ми е втора опаковка на мен.

# 115
  • Бургас
Една такава, ти правиш ли някаква връзка между колагена и проблемите с цикъла?

Всъщност не точно така, а по-скоро измененията - по-ранно идване, обилност, цапане или подобни появили се след неговата употреба.

Аз на няколко пъти съм забелязвала при  употреба на колагени прецапване, а последния път ми дойде на 15ти ден, но все пак не съм 100% сигурна, може и да са съвпадения.

# 116
Не , аз го пия от 1месец и малко, а проблемите са от 4-5 месеца. Аз когато ми тече най много и не го пих зареди биотина в него. Защото засилвал кървенето.

# 117
Ако е овулация, то тогава е доста рано при мен - 8-9 ден. Но този път продължи много дълго, обикновено е около 3-4 дни.

# 118
Аз също съм с ниско ниво на желязо и един хематолог ми изписа преди доста години Сорбифер- 3 по едно заедно с две вит.Ц и две хапчета Фол. киселина. Хемоглобина се качва бързо, но нивото на желязото трудно. Иначе това са ударни дози желязо. На мен желязото ме беше 3 когато отидох при нея.

# 119
Скрит текст:
Здравейте момичета. Бих искала да ви попитам нещо относно резултатите от изследванията, които направих на своя глава. С риск да ядосам някой, искам да обясня, че ми е ясно че трябва лекар да ги разчете, но тъй като моята лекарка категорично ми каза че са излишни и не искам да я занимавам с тях. Както се вижда от изследванията с анемия съм следствие на тежки менструални цикли с кръвоизливи/поради удебелена лигавица на матката/, които продължават години. Е вече решихме с моята гинеколкожка да слагам хормонална спирала. Досега отлагах, поради фамилни обременености към рак на гърда и тромбофлебия, но тъй като не усвоявам явно желязото и вече се принуждавам на тази стъпка. Та искам да попитам според вас тези хормони високи ли са стойностите им или ниски. Имам ли шанс скоро да вляза в менопауза или не. Правени са 10 ден от цикъла, но той ми е 24 дни. И последно тъй като чета че в хормоналните спирали има прогестерон, ако пробвам с утрогестан вагинално като проба как го приемам преди спиралата дали ще е разумен вариант. Извинявайте за дългия пост и благодаря предварително на отзовалите се.

И аз съм от Варна. За менопаузата никой не знае, така ми отговори моята АГ, и това е така. Прогестеронът е добрият хормон, така тя ми обясни, под каква форма ще изберете двете/най-вече ти/.
На спиралата неудобството е, че не може днес съм с нея, утре без нея, вдруги ден пак я искам.
Ако всичко е наред с матката ти като анатомия, може преди спиралата да опиташ друга форма на прогестерон.
Но не отлагай решението си, Той ще ти регулира Ц., не може само с желязо. Това е от лекар мнение, и от мен.
Спиралата при липса на противопоказания ще ти реши проблема с удебената лигавица по принцип.

Последна редакция: пт, 15 дек 2023, 17:58 от Sanea

Общи условия

Активация на акаунт