Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №24

• 54 159
  • 731
  •   2
Отговори
# 150
Аз пък някъде четох че високия пролактин отключва псориазис(аз имам палмоплантарен,на ходилата). Никой не ме е карал никога да изследвам пролактин....А ако го направя дали ще има развитие по тоя въпрос🤔

# 151
Аз съм имала секрет при стискане-капчици. Изследвах пролакрин и си беше в норма. Минах и на мамолог. Изчезна от самосебе си.

# 152
На кой ден от цикъла да пусна този пролактин? Също забелязвам, че от едната гърда имам секрет , като кърма, при натискане на зърното. Много ме притесни това. Според вас каква е причината?
Точно високия пролактин причинява този секрет, но след изследванията ще ви кажат.

# 153
Пролактин се пуска в чист ден.

# 154
Пусках около  3ти ден заедно с другите, другия съм го тествала многократно извън МЦ, произволни дни.

Ако имаш секрет май означава пролактином. Много ли извън нормите ти е пролактина, а главоболие?

При мен няма такива симптоми и не са ме пращали на ЯМР за пролактином.Самия пролактин, не ми е драстично висок.Тази година не съм го изследвала.Надявам се да се е успокоил, преди имах много стрес, сега нямам.
За пръв път ще изследвам, зареди обилните цикли. Имам главоболие от време на време. Скенер на главата ми е правен преди година. Ако е без контраст може ли да се види пролактином?

# 155
  • Бургас
Една такава, нямам идея.Още преди години ми каза една ендокриноложка, че трябва да се види на ЯМР /мисля, че това каза/ и ако има и да пия лекарства за пролактина.После като говорих с позната, която има и попрочетох обикновено има силни главоболия и секрет, а при мен е нямало досега затова не съм предприела стъпки.
Всъщност е аденом на хипофизата.Намерих една статия - и аз ще я прочета по-обстойно, защото не съм много наясно.
https://www.puls.bg/aktualno-c-6/adenomi-na-khipofizata-sreshcha … t-khorata-n-33779

..Като гледам липса на менструция, едва ли важи за нас.Моята позната също нямаше.

# 156
Точно щях да пиша, че при висок пролактин по-скоро да няма цикъл. Не знам по каква логика те карат да го изследваш. Нали заради високия пролактин при кърмене, жената почти няма цикъл и е много ниска вероятността от забременяване. То природата го е измислила Grinning Не че няма и такива случаи, но те са изключение.
Затова при жени, които искат да забременеят, но са с висок пролактин, не им се получават нещата. Нямат овулация и т.н. Като почнат лечение за пролактина и го вкарат в норма, тогава имат и успешни бременности.

# 157
  • Бургас
И аз се чудя, но ето-на.С висок пролактин съм последните години, макар и не 5-6 пъти, да кажем двойно от нормата.А имам цикъл в изобилие.Явно има и някаква друга врътка с този пролактин.

# 158
  • Враца
Добро утро и ЧНГ, да сте здрави и усмихнати.
Имам въпрос за гърдите. От 10-на дни имам някакви усещания в дясната гърда. Не е болка, а сякаш трептение, което не е постоянно. Имах някакво подобие на кратък цикъл през това време.
Понеже съм голям хипохондрик и това не ми дава мира.
Някой с подобни оплаквания?

# 159
Завиждам ви на тези с краткия цикъл. Днес ми е 8ми ден и продължава на нацапва ярко червена кръв дори имах малки съсиречета. Чак другата седмица си запазих час.
Дами , които са от Пловдив може ли да ми препоръча гинеколог. Запазих при Амалиев, но мога и другаде да отида

Последна редакция: ср, 03 яну 2024, 14:36 от Една Такава 737236

# 160
Амалиев баща или син? Ходила съм при баща, доволна съм. Ненев, Минев, Матев също препоръчвам. Ако искаш повече информация, пиши ми.

# 161
  • Пловдив
Здравейте,
Пиша за първи път тук!Изчетох повечето темички!Благодаря за споделения опит!Честита нова такава!Желая на всички Ви, по-малко лошо “случване” преди менопаузата!
    Аз съм на 44 години и с нередовен цикъл от 36.Причина - висок пролактин и аденом на хипофизата.Лекувам го с Достинекс.Пускам често пролактин и въпреки че е в норма, цикълът отсъства.Посетих гинеколог и той каза , че имам яйчникова недостатъчност.Искаше да ми изпише хормони, но аз отказах.Прегледа ме и ендокринолог.Пусна ми изследвания, 3-5 ден от цикъла, който преди два месеца го “имаше”.
Изследванията бяха добре….преди 2 месеца…имах и цикъл.От тогава цикълът ми го няма.Ендокриноложката ми назначи изследвания вчера, които включват - Прогестерон, FSH, FT4, TSH, пролактин и Б12.
Само прогестерона ми каза да изследвам без значение от цикъла и го направих днес, който е 1.2.
За останалите хормони иска да предизвикам цикъла с Дуфастон и да ги направя 3-5 ден от него.
Какво ще ме посъветвате?Да пия ли Дуфастон?Нужно ли е?Имам разширени вени и съмнение за тромби и това ме притеснява!
Мога ли да пусна по-горните изследвания, без да предизвиквам цикъл?

Благодаря, че ме изчетохте 🙏

# 162
Здравейте,
Пиша за първи път тук!Изчетох повечето темички!Благодаря за споделения опит!Честита нова такава!Желая на всички Ви, по-малко лошо “случване” преди менопаузата!
    Аз съм на 44 години и с нередовен цикъл от 36.Причина - висок пролактин и аденом на хипофизата.Лекувам го с Достинекс.Пускам често пролактин и въпреки че е в норма, цикълът отсъства.Посетих гинеколог и той каза , че имам яйчникова недостатъчност.Искаше да ми изпише хормони, но аз отказах.Прегледа ме и ендокринолог.Пусна ми изследвания, 3-5 ден от цикъла, който преди два месеца го “имаше”.
Изследванията бяха добре….преди 2 месеца…имах и цикъл.От тогава цикълът ми го няма.Ендокриноложката ми назначи изследвания вчера, които включват - Прогестерон, FSH, FT4, TSH, пролактин и Б12.
Само прогестерона ми каза да изследвам без значение от цикъла и го направих днес, който е 1.2.
За останалите хормони иска да предизвикам цикъла с Дуфастон и да ги направя 3-5 ден от него.
Какво ще ме посъветвате?Да пия ли Дуфастон?Нужно ли е?Имам разширени вени и съмнение за тромби и това ме притеснява!

Здравейте, аз искам да попитам как ви откриха аденома, че и яз съм със сходни оплаквания- на 38г. От две години цикъла ми се размества и сега имам и топли вълни според мен. Не са ми назначавали хормонални, сега ще поискам. Преди две или три години сама си пуснах но за щитовидната и там бяха наред.

# 163
  • Пловдив
Здравейте,

Здравейте, аз искам да попитам как ви откриха аденома, че и яз съм със сходни оплаквания- на 38г. От две години цикъла ми се размества и сега имам и топли вълни според мен. Не са ми назначавали хормонални, сега ще поискам. Преди две или три години сама си пуснах но за щитовидната и там бяха наред.

Образувах кисти на яйчника често, съответно и нямах цикъл.При един от прегледите при гинеколог обаче, нямаше киста, но нямаше и цикъл.Назначи ми изследване на пролактин.Оказа се, че е силно завишен и ме изпрати на ендокринолог.Той отново пусна пролактин, пак беше много висок.Изпрати ме на ЯМР и откриха аденом с размери 3 мм.Започнах да пия Достинекс.Пия го от две години и сега пак бях на ЯМР, за да се проследи дали е намалял и дали ще продължавам с Достинекс.Оказа се, че е намалял с 1мм, т.е вече е 2 мм и продължавам да се лекувам и следя пролактина.След 2 години пак ЯМР и така.
Това колебание и често повишаване на пролактина, въпреки Достинекса, довежда и до нередовна менструация.

# 164
За да си пуснете хормоните,  трябва да има реално цикъл и да са на 3ти ден. Така ми каза на мен Делчева и с Примулут се надявам да го предизвикаме. И аз като Вас съм с висок пролактин-причина неясна, не е пролактином, поне така показва ЯМР, и периодично пия Достинекс от 2 години .

Общи условия

Активация на акаунт