Американски колеж - двадесет и девета тема

• 63 817
  • 668
  •   1
Отговори
# 210
Сърдечни благодарности на Alice blue  за чудесната организация тази вечер, която създаде и много добра атмосфера! Амели и Sharky - вие сте безценни и вдъхновяващи! Хиляди благодарности за отделеното време, споделения опит и безценните съвети!

# 211
# 212
  • Sofia
Сърдечни благодарности и от мен!

И трите книги ги има и в Storytel, ако има любители на слушането на книги.

# 213
Да попитам старшите в темата - в колежа организират ли се екскурзии, зелени училища, лагери? Досега за половин година имаше една планирана екскурзия до Копривщица, която отпадна заради времето и това беше. Никакви активности извън колежа, като музеи, театър, излети….

# 214
  • софия
Нищо извънучилищно не се организира, освен 1 ден като пропадналия в Копривщица.

# 215
Има планински клуб за излети. Предполагам, че има и театрален. Да пиша и тук като в темата на нег, че да се организират за ходене на театър не е нужно някой учител да ги държи за ръка.

# 216
Нямах това предвид, но благодаря. Основно за лагерите и по-дългите екскурзии ми беше мисълта. Явно не, разбрах, жалко.

# 217
Лагери, бели, зелени и сини училища няма. Има еднодневни екскурзии и ако попаднат по история при г-н Лозанов, прекрасен преподавател, ще ги разведе из всички музеи на София.

# 218
  • София
Честно да ви кажа, дълго време се чудех, защо в българските училища не се провеждат достатъчно подобен род активности. Най-накрая разбрах причината - безумната бумащина, която се изисква от МОН за всяко подобно събитие. И аз да съм учител, и аз няма да искам да се занимават с такива неща.
В този ред на мисли ще ви кажа, че учителката по ФЕ на сина ми ръководи и клуба по френски в тукашното му училище и ги води на Мулен Руж на Бродуей. Ние сме на около 1,5 ч от NYC. Е нима тук няма риск да се водят децата извън училище?! Има, но пак ги водят.

# 219
Да, всеки родител може да си заведе детето на театър или където иска, но тук идеята е, че такива активности много сплотяват децата. Точно това, което в днешно време им липсва - да са заедно в живия живот, а не през телефоните. Превенция на агресията, ако щете, има много плюсове. И да, един от минусите на българското образование е, че на учителите не им се занимава с нищо странично или, че са поставени в условия да не им се занимава. Единици от тях се борят с вятърни мелници. Защото трябва да се положат допълнителни усилия, често неотблагодарени.

# 220
На мен много ми се искаше от АК да организират зелено, бяло училище, посещения на театър и т.н. Не че децата не са намерили начин да се сплотяват по партита, но горните активности със сигурност ще имат положителен ефект.
В СМГ в рамките на един срок имаха организирано зелено училище, посещение на кино и театър, а сега предстои и ски училище. Без значение дали филмът или постановката допадат на децата, те са щастливи, че са заедно.

# 221
Хелен, не вярвам да е кой знае каква по-голяма бумащина. Според мен екскурзиите специално липсват като традиция в Колежа.
Моето мнение е, че тези водения тук-там в града нищо не сплотяват, а се приемат като задължение, ако не са с приятели.
АК нали имаше някакви игри по блокове. Един вид пак за да се опознават. Да, за създаване на повърхностни контакти е ок това. След време някой може да ги ползва за работа. За приятелства не и тези игри се играеха проформа от децата просто защото им беше все тази. Тази година го промениха по випуски, което пак е по-смислено за опознаване/сплотяване, но пропадна заради времето.
Този срок имаше ходене в историческия музей и половината не са отишли.
Екскурзиите  ми се струват по-полезни не защото ще ги сплотят, ами защото е нещо по-различно от сивото ежедневие и могат да видят и повече неща.

Последна редакция: нд, 28 яну 2024, 10:42 от Дъждец

# 222
Всяка година класовете се сформират наново, така имат шанс да опознаят деца и от други класове. Клубовете също са начин за опознаване.

# 223
  • София
Понеже тук няма изобщо класове, действат на ниво випуск. Синът ми е class of 2025, миналата учебна година имаха т.нар. cotillion - бал в бална зала с официални тоалети, с куверт, това беше миналата зима. След това през пролетта имаха еднодневна екскурзия до увеселителен парк. Имат всяка година още в началото на учебната година парти в училището с диджей, надзиратели учители + полицай. До тук съм видяла една организация за екскурзия до Европа, учител я организира с помощта на ТА, но училището няма общо с това.

# 224
Това щях да кажа, че ако някоя ТА предложи, може и да се организират.

Общи условия

Активация на акаунт