Майски бебета 2024г. - Тема 4

• 36 380
  • 764
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, искам да се присъединя в групата. Бременна съм в 23г.с първо дете ми е ще имам момченце на 21г. съм с термин 3 май

Последна редакция: пт, 05 яну 2024, 20:56 от Vildanvili

# 571
И аз по принцип много се харесвам бременна 😄😄😄, само кожата на лицето ми става кофти в този период.

Не е задължително да има видими отоци, ако не е много задържана, също е съвсем нормално да се задържа вода по време на бременност, защото заради бебето не се дренира добре, освен, че и всички течности се увеличават в тялото, за да поддържат още едно същество.
Сестра ми обаче беше много отекла, но тя беше и с прееклампсия и свали 15 кг в родилното.
Аз свалих 3🙄, ама при секцио много те наливат със системи и си тръгваш задържал вода.
Също бебетата родени секцио може да спаднат повече след раждането, защото първо че не са баш изстискани, като след вагинално раждане, но и заради системите за оводняване и те задържат повече вода. Важното е да започнат да качват май до 3ти ден беше 🧐
лина не мисля, че може масажи за дрениране обаче.

# 572
И аз по принцип много се харесвам бременна 😄😄😄, само кожата на лицето ми става кофти в този период.

Не е задължително да има видими отоци, ако не е много задържана, също е съвсем нормално да се задържа вода по време на бременност, защото заради бебето не се дренира добре, освен, че и всички течности се увеличават в тялото, за да поддържат още едно същество.
Сестра ми обаче беше много отекла, но тя беше и с прееклампсия и свали 15 кг в родилното.
Аз свалих 3🙄, ама при секцио много те наливат със системи и си тръгваш задържал вода.
Също бебетата родени секцио може да спаднат повече след раждането, защото първо че не са баш изстискани, като след вагинално раждане, но и заради системите за оводняване и те задържат повече вода. Важното е да започнат да качват май до 3ти ден беше 🧐
лина не мисля, че може масажи за дрениране обаче.

1 кг вода не е малко всеки ден заддръжка. В такъв случаи ще се подуе жената,ако много време заддържа така.Хубаво е бъбреците да се изследват и урина да се пусне. При прееклампсия то си е усложнение ,но не всяка с Прееклампсия има отоци.Задължително е да има хипертония и протеинурия (белтък в урината).Но наистина някои много се надуват.Децата при секцио и нормално раждане наддават еднакво,ако говорим за здраво ,доносено новородено .Гледала съм не малко бебета и родилки и бременни,това ми е професията .Към 3 -4 ден се явява пикът на физиологичния спад на тегло ,който е към адаптационни прояви на новороденото и е нормален.

Последна редакция: пт, 05 яну 2024, 23:40 от Mims1900

# 573
Отоци се получават, когато в междуклетъчното пространство има 3 - 4 литра течност, а не 1 литър. Ако някоя мисли, че задържа течности - да се намали консумацията на храни, богати на натрий (и в частност натриев хорид - готварската сол). Ако и това не помогне, съм съгласна, че е хубаво да се направи консултация с нефролог, който да оцени работата на бъбреците.

# 574
Отоци се получават, когато в междуклетъчното пространство има 3 - 4 литра течност, а не 1 литър. Ако някоя мисли, че задържа течности - да се намали консумацията на храни, богати на натрий (и в частност натриев хорид - готварската сол). Ако и това не помогне, съм съгласна, че е хубаво да се направи консултация с нефролог, който да оцени работата на бъбреците.
Тук говорим ,ако всеки ден се заддържа по толкова в продължение на известно време ,че е хубаво да се консултира жената за спокойствие.Аз също качвам много кг ,но нямам заддръжка на течности.Да солта е хубаво да се ограничава.

Последна редакция: пт, 05 яну 2024, 23:47 от Mims1900

# 575
Днес бях на косъм да взема нещо за малката🍀и не взех,много се чудих дълъг ръкав ли със сиг.62-0-3 м ама то пък все ще стане жега 🫥айде каката беше зимата ясно е обличането с дълги ръкави.
Някой с пролетно близко до май по -голямо дете да сподели 🩷

# 576
Днес бях на косъм да взема нещо за малката🍀и не взех,много се чудих дълъг ръкав ли със сиг.62-0-3 м ама то пък все ще стане жега 🫥айде каката беше зимата ясно е обличането с дълги ръкави.
Някой с пролетно близко до май по -голямо дете да сподели 🩷

Може би зависи от времето. Тази пролет беше дъждовна и студена. Аз ще видя какво ще ми дадат приятелките и нищо няма да купувам. Вече след това ще взема, ако има нужда от нещо.

Не се презапасявайте с дрехи. Не се знае колко бързо ще ги израснат, а и хващаме два сезона. Синът ми си носи 56рр три-четири месеца, но той се роди февруари в 34гс и беше 45см.

# 577
Първото се роди на 03.05- изписахме го с боди с дълъг, блузка с дълъг и мислех само с памучната пелена, а акушерката ми каза, че е малко та сложихме и едно доста плътно памучно ромпърче. Градусите навън бяха около 15. Номер 2 се роди на 22.05, но я изписаха на 31.05. Боди с дълъг, блузка с дълъг и пеленката. Шапчица винаги. Всичко, което изброявам е памук. Ако няма извънредни жеги, поне месец си има носене на дълго ръкавче.

# 578
Според мен Май месец вече си е хладен. Миналата година си спомням, че ходех още с боти. А, преди години на бала ми 20-24.05 бяхме в Слънчев бряг. Ходихме и на плаж, и на басейн в хотела. Сега сякаш се поизместиха сезоните и Септември е хубав и приятен, а Май не толкова вече.

# 579
Наистина се измести....миналия юни помня че си купих маратонки вместо сандали 🫣
Моята се роди голяма и все пак 62 в началото й бяха големички може за месец два да беше но си трябваха и 56

# 580
Не знам какво ме прихвана, но реших, че ми е любопитно и си намерих в Ютуб клипчета от раждане секцио... Мисля, че до момента това е най-голямата ми грешка по време на бременност. Хората не случайно слагат параван. Ако до сега не съм се притеснявала за раждането, вече съм ужасена. Много, много глупава постъпка. Съветвам ви да не гледате нито естествени раждания, нито секцио... 😭

# 581
Не знам какво ме прихвана, но реших, че ми е любопитно и си намерих в Ютуб клипчета от раждане секцио... Мисля, че до момента това е най-голямата ми грешка по време на бременност. Хората не случайно слагат параван. Ако до сега не съм се притеснявала за раждането, вече съм ужасена. Много, много глупава постъпка. Съветвам ви да не гледате нито естествени раждания, нито секцио... 😭
Мила трябва да приемем ,че е нещо нормално ,и че така даваме живот.Естествено или не -пак е чудо на природата ,че майката дава живот на рожбата си. Заслужава си ,а и не е чак толкова страшно ,да реже се върху коремната стена ,факт е ,понякога и при нормалното се извършват и епизиотомии,перинеотомии и тн.,но пък после цял живот някой ще ни вика мамо и ще го обичаме повече от всичко друго,така го погледни.По-голяма благословия от това няма.Приеми просто ,че така даваме живот на дечицата си и ,че е нещо нормално .Не се стресирай излишно ,защото съм сигурна,че всичко ще мине наред ,само позитивно.Трябва да вярваме ,че раждането ще мине успешно ,че бързо ще се възстановим.Била съм на безброй раждания участник и искам да ти кажа ,че по-голяма емоция от това да се появи едно(или повече 😄 )малко човече на бял свят ,да се сложи до майката няма за мен.Дори и да се случи по-късно първият контакт ,пак е незаменимо това ,че се ражда новият живот.Толкова са сладки ,а като те погледне с онези ококорени, бебешки очи и ще се разтопиш ,ще забравиш всяка болка и всичко😄😄🥰🥰Въпреки всяка трудност,която преминаваме си струва за тези мили душички 🤗🤗🤗 Настройвай се с хубава нагласа ,че ще се раздвижиш още на 2 ден ,както е обичайно ,някои жени искат да стават и още на първия ,че ще го сложиш на гърда по-бързо,за болката ще слагат системи с обезболяване и ще е поносимо..Да не е приятно с катетър,и на мен за пръв път ще ми слагат пък ,ама ще го изтрая малко .Всичко се следи -матка ,лохии ,височина на фундус утери (дъното на матката) ,лактация ,инволуцията (обратното развитие на органите) ,жизнени показатели ,и тн и тн.,раната се дезинфекцира ,превръзката се сменя,така,че абсолютно всичко ще е под контрол  и ще се справим ,можем🥰🥰🥰За бебока също ще дават насоки ,ще се грижат за него,докато и ти се възстановяваш.Не гледай вече ,ако ти става лошо . 🤗

За бъдещите мами,които като мен още не са раждали ,понеже съм в тази област ,дано на някой му е интересно и полезно.
Общо взето нормалното си е един естествен процес ,чрез естествените изгонващи сили (маточните контракции),при всяка жена продължава за различно време ,има три периода ,като първи започва от началото на редовните контракции и завършва с пълното разширение на маточната шийка.Разкритието ,до 10 см е пълното.
Втори етап е от пълното разширение на шийката до раждането на детето.
Трети етап е израждането на плацентата.

Болката в 1 етап е резултат на маточните контракции и разширяването на шийката.В края на 1 и началото на 2 етап се дължи на разтягането на родилния канал.Много е важна настройката на жената да е позитивна ,защото интензитета на болка се повлиява и от това-трябва да очакваме,че раждането ще мине леко и безпроблемно.
Може да се обезболи-В повечето случаи-Изчаква се да се стигне до определено разкритие ,като при първораждащи около 4 -5 см ,и 3 -4 см( не по -малко )при вече раждали жени,при спукан околоплоден мехур  и след това може да се приложи обезболяване .Тоест ,за да обезболим трябва да имаме вече оптимална ,родова дейност.Има и Пудендален блок ,който блокира пудендалния нерв през влагалището ,като по този начин се премахва чувстото на болка през меките род.пътища,но този метод е ефективен в 2 период на раждането.Методите са много на обезболяване и медикаментите ,и са по преценка на лекаря ,винаги се дават безопасни за майката и бебчето медикаменти ,в подходящото време.За пояснение иначе има и Парацервикален блок,който инжектира локално обезболяващо около шийката ,това е ефективно още в 1 етап ,като се разширява .Та нека поговорим за методите на обезболяване ,които не са медикаментозни.
Първоначално ,ако се настройте позитивно ,че ще мине всичко наред,и имате доверие на лекаря и акушерката ви и екипа ,който води раждането.Други -масаж,акупунктура ,акупресура.Транскутанна електроневростимулация.Хидротерапия или водно раждане .Психопрофилактика -така нареченото -подготвено раждане-с няколко думи -да знаеш какво те очаква и ,че процесът е нормален ,музика ,аудиоаналгезия.Упойките ,които се използат медикаментозно най-често са пудендален блок ,парацервикален блок,епидурална и спинална аналгезия.Знаете при секцивата отзад в гръбнака-в епидуралното или спиналното пространство ,някои са с обща .Общо взето нищо няма да боли,ще се усеща нещо леко,но то не е болка. Да разясня малко за методите ,които са нефармакологични и могат да се прилагат.

Транскутанна електроневростимулация е слаб токов поток ,през четири плоски електрода,прикрепени за гърба.Жената може да си контролира силата.Това помага  в началото на раждането при жени с болки в гърба.

Хидротерапия или т.н.водно раждане
1 .Плавно преминава плода от околоплодните води с телесна температура през стоплената вода във ваната ,към по-студения въздух .
2.осигурява на родилката отпускащо чувство през последната фаза на раждане.То намалява болката ,съкращава продължителността на раждане ,бебето се ражда по -нежно и се налагат по-малко медицински интервенции.

Горе долу да ви обясня за психопрофилактиката ,която намалява болката и страха.Най-стара и изпитана е тази по Велвовски.Общо взето жената още от бременнотта, се запознава с раждането ,със самата бременност ,промените ,които настъпват в женския организъм и растящото бебе,запознаване с периодите на раждане ,с процеса на раждане ,със следродилния период и отглеждането на бебчо.Смисълът е ,че се премахва или намалява страха ,бременната се приучава как да се успокоява и обезболява .Пак казвам,на който му става лошо ,нека не гледа клипове ,а само да чете ,да се информира .

При нормалното ще ви следят контракциите ,тоновете на бебето ,система ,ако има ,назначават се определен брой капки в минута и постепенно се увеличават от акушерка и лекар по преценка,матката ,разкритието на шийката,спускането на плода ,врязване ,прорязване и тн.,жизнените ви показатели и общо взето всичко.Общо взето е много строго и наистина нещата се следят и ,когато жената е спокойна ,не вика ,не крещи ,слуша лекаря и акушерката кога да напъва и кога да не напъва,по-леко минава (ако жената вика просто,повече ще се измори ).Важно е правилното и дълбокото дишане .Поемаш дълбоко дъх,все едно се гмуркаш под вода и като ти кажат напъваш.Без нерви ,без паника ,само позитивно и с вяра.В периодите между контракциите ,ако може се отпускайте и почивайте.Не знам толкова неща са ,дано нещо не пропусна на напиша.

Малко и за секциото.
И при двата вида раждане,преди това на жената трябва да се направят необходимите изследвания.Да се проведат консултации с кардиолог,анестезиолог ,интернист ,и ако е необходимо и с други специалисти.Обясних по -горе за упойките -или епидурална ,или спинална ,и двете са отзад в гърба.Има и комбинирана от двете и общата.Общата се прилага по-рядко в Бг .Знаете преди секцио се извършват на жената остовни неща -да се избръсне и областта на корема и долу,да се даде очистително средство (например свещичка),някои извършват и клизма.За абоката е катетъра е ясно ,че се поставят при операция.Измерват се кръвно,пулса.Храненето до определено време вечер ,те казват, и не по-късно и то -лека храна.Тоновете на бебето се слушат.В деня на операцията жената не яде ,и не пие вода,трябва да отиде в тоалетна .Можете да си мокрите устните с марлички ,напоени с вода ,това и за нормалното ,може така да се мокрят,като сте много жадни.Общо взето всичко минава и се забравя ,но е много важно да знаем ,че е удивителен процес ,в който даваме живот и ,да вярваме в щастливия финал.

Последна редакция: сб, 06 яну 2024, 21:56 от Mims1900

# 582
Mims1900, ако работиш в болница, моля те сподели в коя.

# 583
Нищо не бях гледала и преди и без това съм страхлива така съвсем 😁
Хубавото е че времето ще се затопля и ще мърдаме,не е като зимно бебе-вкъщи,Ковид и вируси

# 584
Mims1900, ако работиш в болница, моля те сподели в коя.
Работя в Сърбия ,иначе бях в две Пловдивски -частна АГ и държавна.Написала съм дами малко съвети за обезболяване ,за профилактика и тн ,за двата вида раждане,надявам се да ви бъда полезна ,по -горе са в отговора ми на Паули .Наистина ще се радвам ,ако съм ви полезна и ви е интересно .Общо взето поради медицински индикации в момента не мога да работя ,и времето ми минава по-бавно у дома.

Общи условия

Активация на акаунт