Майски бебета 2024г. - Тема 4

• 34 080
  • 764
  •   2
Отговори
# 585
Аз бях секцио и вкъщи се оправих,там нямаше бръснене и клизма.
Помня че вечерта почти не ядох само някакво кисело мляко.
Катетъра го слагат като те хване упойката.
Така е всичко минава 🍀

# 586
Така е всичко минава 🍀
Значи в болницата не са ти правили клизма?

# 587
Така е всичко минава 🍀
[/quote

Да ,то навсякъде си имат процедури и навици ,но горе долу ,споделям какво най-често може да се направи ,ако има време,да най-често кисело млекце ,бисквити ,солетки.Да ,слага се в операционната зала,не е страшно ,после изваждането е леко неприятно на жените ,но бързо се вади и не е страшно.Изтегля се физиологичния разтвор и леко ,с ръкавици се изважда .Нищо особено не е.Идеята е да се следи диурезата на жената .(цвят ,количество на урината и тн.)

За бръсненето иначе е хубаво всички да сме си подготвени ,тези със секцивата и малко и коремчето,освен долу,ако има косъмчета ,идеята е да не се губи време ,а да се улесни лекаря при самото раждане .

# 588
Задължително ли е слагането на катетър при секцио?

# 589
Задължително ли е слагането на катетър при секцио?
Трябва да .Много е важно да се следи урината на жената при такава операция.

Клизмата не е задължителна ,не я правят навсякъде.Някъде дават и очистително ,например свещичка.Червата и стомаха не трябва да са пълни,после жената може много да повръща,ако яде ,а и заради самата операция.След секциото главата е на една страна ,в близост може да ви сложат и бъбрековидно легенче ,може да чувствате и студ от упойката ,нарушава терморегулацията ,да не се притеснявате от това,временно е.После като пусне упойката ,слагат и системки за обезболяване. Като минат няколко часа,вече може вода.Хранене -след като жената отдели газове ,най-често това става до 72 час.Раздвижването най-често става на 2 ден ,като е от изключителна важност да профилактиката на тромбози.

Последна редакция: сб, 06 яну 2024, 22:24 от Mims1900

# 590
Така е всичко минава 🍀
Значи в болницата не са ти правили клизма?
Не са,мхм
Ами то и не можеш да станеш до тоалетна,така че катетър.

# 591
Къде се слага този катетър? Как точно се слага? Звучи ми гадно и малко гнусно. Не съм сигурна дали искам да чета в нета… а при естествено раждане също ли?

# 592
Къде се слага този катетър? Как точно се слага? Звучи ми гадно и малко гнусно. Не съм сигурна дали искам да чета в нета… а при естествено раждане също ли?
В уретрата на жената.Всичко е стерилно ,прави се в операционна зала .Буквално се отваря стерилен катетър ,със стерилни ръкавици ,съчленява се ,толкова бързо се прави ,че няма и да се усети от вълнението.Не при естествено ,не.Както Мими каза ,реално не можеш и да станеш веднага след секцио ,благодаря ,че ме добави,освен,че е задължително да следим уринирането.Наистина при спазване на стерилност, катетъра не е страшен ,всеки го прави стерилно ,то си е правило.Нищо особено .

# 593
Чувала съм сякаш за някакви инфекции след поставяне на катетър и ми е останало в съзнанието, че нещо уж безопасно, но може да ти навлече проблеми. Не знаех, че при секцио се слага, а аз най-вероятно ще съм така.

# 594
Чувала съм сякаш за някакви инфекции след поставяне на катетър и ми е останало в съзнанието, че нещо уж безопасно, но може да ти навлече проблеми. Не знаех, че при секцио се слага, а аз най-вероятно ще съм така.
Винаги има риск навсякъде от инфекции,ако не е стерилно,ако става въпрос и по кожата имаме бактерии .Няма как при спазване на стерилност от екипа ,това да ти окаже проблем мила,споко.Затова се спазва стерилност в болниците ,всичко е супер строго има стерилизатори ,дезинфекции ,а катетъра е чисто нов комплект ,еднократен и се отваря и слага директно ,със стерилни ръкавици.

# 595
Mims1900, бръсненето при секцио е може и вечерта вкъщи да се направи, така ли да разбирам? Защото при типичните хирургични операции бръсненето е точно преди операцията - за да не се развие инфекция около фоликулите.
Уретралният катетър се поставя след като жената е с анестезия при пълна стерилност. Като чуждо тяло винаги има малък риск да се "вкара" някой бактерий в уретрата, но рискът е малък и ако се случи - се прилага АБ лечение. Както Mims1900 е обяснила, след секцио няма как да ставаш, самите анестезии го забраняват, а и следенето на диурезата е от голямо значение.

# 596
Мимс, много благодаря за изчерпателната информация.
Разбирам, че има доста видове обезболяване.  Аз раждах нормално първия път, като пожелах епидурална упойка и това беше най-големия ми кошмар. Беше по-гадно от самото раждане, при все че май нямаше никаква полза от нея в крайна сметка. Сега много се чудя, ако всичко е наред и не се налага секцио, дали изобщо да си го причинявам или да се опитам без епидурална.

# 597
Мимс, знам, че трябва да е стерилно, но сме чували всякакви истории и как в болниците са най-големите бактерии. Въпреки, че планирам да съм в частна, но пак не се знае. Направо изпитвам ужас от катетър. Още повече, че дълго време се борех с уроинфекции и смених поне 5 антибиотика, изтръпвам, че може да има и 1% шанс “доброволно” да ми лепнат нещо 😞

# 598
Mims1900, бръсненето при секцио е може и вечерта вкъщи да се направи, така ли да разбирам? Защото при типичните хирургични операции бръсненето е точно преди операцията - за да не се развие инфекция около фоликулите.
Уретралният катетър се поставя след като жената е с анестезия при пълна стерилност. Като чуждо тяло винаги има малък риск да се "вкара" някой бактерий в уретрата, но рискът е малък и ако се случи - се прилага АБ лечение. Както Mims1900 е обяснила, след секцио няма как да ставаш, самите анестезии го забраняват, а и следенето на диурезата е от голямо значение.
Може ,просто с чисто нов бръснач ,на чиста кожа ,може и да се дезинфекцира кожата преди самото бръснене ,то като е нов бръснача и ,кожата е дезинфекцирана  ,няма страшно.Иначе се извършва непосредствено преди операцията дезинфекция на оперативното поле.Прави се с по-тъмен цвят на дезинфектанта ,за да е видимо ясна границата между децинфекцирана и недезинфекцирана зона .Най-често с Браунол ,но на някои места ,може и нещо друго ,или пък ,ако жената е алергична.Има жени ,алергични на йод.Кажете ,ако имате познати алергии ,много е важно,към лекарства  особено важно.Иначе преди медикаменти ,най-вече преди да се назначи антибиотик ,защото на някои места еднократно ,профилактично поставят на жената ,което е ок ,извършва се скарификационна проба на ръка -тест за чувствителност.Дори и за натриев хлорид ви изследват за чувствителност ,при този тест макар,че едва ли някой има алергия към това.Но понеже се ползва ,като разредител на антибиотика ,и това се изследва.Да права сте ,и за катетъра и ,за абоката ,затова се спазва такава стерилност.Общо взето ,като се спазват нещата ,наистина няма нищо страшно.

Ванче ,няма страшно ,казвам ви,че изключително строги са им правилата за стерилизацията и дезинфекцията .Просто е като закон и всички свикват да го спазват.Не се безпокой ,те ще дезинфекцират лабиите ,преди това им кажи ,че държиш на тоалет на ВПО ,ако не е спешно, и след това със стерилни ръкавици ще ти го сложат супер за бързо ,няма и да усетиш нищо ,нали слагат упойка. Затова и е хубаво да се направи този тоалет на външни полови органи ,ако не е спешна ситуацията и не се бърза  много.
Аз много държа на този тоалет и дезинфекция на впо ,преди раждането да се направи.

Деничка ,съжалявам мила ,че си имала такова неприятно преживяване ,не мога да кажа защо не е подействала при теб ,защото не съм присъствала.Желая ти това раждане ,да ти остане дори приятен спомен душице.Не се нагласяй негативно ,бъди оптимист,имай в предвид ,че и всяка бременност и раждане се различават при една и съща жена.Нека да обясним малко повече за тази упойка и какви са нейните ползи.

Болката от маточните контракции се предава до главния мозък ,чрез нервни влакна ,разположени в гръбначния мозък.При епидуралната аналгезия ,с помощта на медикаменти ,се блокира предаването на тези импулси ,с което се загубва и чувството за болка.Гръбначният мозък е заобиколен от обвивка ,а тя от прешлени.Пространството между обвивката на гръбначния мозък и тези прешлени е епидуралното пространство.Нервите ,отговарящи за чувствителността на матката по време на раждане,преминават през него.Между прешлените има достатъчно място ,за да се стигне до това пространство.За да може да се контролира болката през целия процес на раждането ,в епидуралното пространство се поставя катетър ,в който периодично се инжектират медикаменти.Епидуралната е златен стандарт в акушерството.Постига се страхотен ефект ,с много малко,възможни странични ефекти.Този метод е ефективен и приложим във всички периоди на раждане,но не трябва да се избързва с него ,понеже ,ако се стартира прекалено рано ,може да забави и потисне процеса на раждане.
Предимствата на този метод са:
Позволява почивка на раждащата ,ако процеса на раждане се удължи .
Облекчавайки болката ,позволява на раждащата да запази позитивни емоции от раждането.
Позволява на родилката да взема активно участие в процеса.
Ако се стигне до цезарово,може да осигури адекватно обезболяване ,на фона на запазено съзнание.

Последна редакция: нд, 07 яну 2024, 01:08 от Mims1900

# 599
Аз пък си правя домашни клизми периодично. Това е много хубаво за дебелото черво, не разбирам каква е тази паника относно клизмата. Нито боли, нито сърби, после ти е леко и приятно, изчистваш разни шлаки от себе си. В държавната болница, в която ме приеха за раждане погрешно, ми правиха клизма като ми наляха с много тънко маркуче раьтвор вода и сапун и ме пратиха в тоалетна с баня да го изкарам и да се измия, това беше.

Общи условия

Активация на акаунт