За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 109

• 39 217
  • 777
  •   1
Отговори
# 570
Според мен кърменето е много важно за имунитета. Не бива да се омаловажава. Обаче има и други фактори върху които можем да влияем. Например да не се изнежва детето. Да не се навлича много, да не се претопля. Да спи на умерена температура. Да се проветрява редовно вкъщи. Да излиза много навън във всякакво време. Да се наспива. Да се храни разнообразно и балансирано. И да се надяваме да е здраво 😝😁

# 571
Част от факторите заминават, ако живееш в голям град или в малък, но на място с много трафик или масово отопление на твърдо гориво Simple Smile Нито времето навън е полезно, нито проветряването Simple Smile Истината е във времето сред природата или в града във/след вятър и дъжд.

Нашият педиатър ни е разрешил инхалации при бистър секрет от носа. Ако го докара вече до консистенция на сополи или има цвят - микробиология. За кашлица отиваме директно.

За себе си знам, че инхалациите помагат АКО има какво да се изкарва като секрет. И за себе си мога да преценя кога трябва да овлажнявам, кога трябва да изсушавам, кога трябва да насърчавам отхрачване и кога да подтискам кашлица. За детето обаче все още нямам такъв усет. Защото и инхалациите, и солните стаи и т.н. са много добри помощници в лечението, но трябва да се използват, когато е удачно според конкретната симптоматика.

# 572
  • до най-прекрасния мъж
За съжаление трябва да привикват към средата, в която са се родили и живеят, въпреки че често не е особено здравословна за тях. Факторът кърмене и за мен не е панацея. Аз кърмих само 20 дни, боледува, но не мога да кажа, че е твърде често или твърде тежко. Предстои градина наесен, ще видим как ще е там. Засега минава сравнително леко, включително грип и Ковид. Имам чувството, че аз боледувам най-тежко вкъщи.

# 573
Аз исках да питам,днес се заговорих с една мама и разбрах,че на 6 месеца се прави коремна ехография и главно гледали бъбреците за задържане на урина,моя син е роден в чехия и там не са ми споменавали за подобно нещо сега разбирам,въпроса ми е сега е на 1,6 г трябва ли да го направя и да се притеснявам ли,че до сега не сме го правили

# 574
Направи го да, това е профилактичен преглед.  Извършва го нефролог. Да се притесняваш за какво? Ако прегледа е ок, няма какво да се притесняваш. Или има, или няма проблем.

# 575
Здравейте, момичета!
Искам да попитам, някоя от вас изпробвала ли е шишенцата на Difrax? Какво мислите за тях?
Благодаря предварително!

# 576
Пфф…. В продължение на 3 месеца синът ни(сега на 10месеца) се будеше с плач вечер, през половин час беше на гърда и от няколко дена започнахме да му даваме ам не само за вечеря (към 19:00- 210 мл), но и към 23/00:00 - 150мл и после в 4/5:00 пак 120/150 мл и хораа… детето си спи спокойно!!! Всички спим… но днес реших да питам лл и ми каза, че му било много това мляко, вече бил голям… ами да го оставя гладен ли? Щом си го изпива и спи спокойно… не значи ли, че така му е добре? Да го пробвам ли с вода вместо мляко?

# 577
Пфф…. В продължение на 3 месеца синът ни(сега на 10месеца) се будеше с плач вечер, през половин час беше на гърда и от няколко дена започнахме да му даваме ам не само за вечеря (към 19:00- 210 мл), но и към 23/00:00 - 150мл и после в 4/5:00 пак 120/150 мл и хораа… детето си спи спокойно!!! Всички спим… но днес реших да питам лл и ми каза, че му било много това мляко, вече бил голям… ами да го оставя гладен ли? Щом си го изпива и спи спокойно… не значи ли, че така му е добре? Да го пробвам ли с вода вместо мляко?

В какъв смисъл му е много!? До годинка млякото е основно хранене. Щом го търси- има нужда. Водата ще му даде какво? Водете си се по детето! Моят на две, все още си пие. Понякога малко, понякога повече. Както сама казвате- всички спят, това е чудесно и говори само, че детето е спокойно. Не знам, как са ви дневните хранения и дали има нужда там от корекция на калории, но като цяло, АМ е калорично и вероятно за това спи. Според мен, ограничаване от мляко и залъгване с вода, не са добри подходи. Може и от зъбки да се буди, от кошмари- също, т.е.може и да не е точно глад, но ако АМ работи, не виждам проблем.

# 578
Саши,щом детето иска мляко ,давай мляко ! Относно тези неща изобщо не се допитвай с педито

# 579
Благодаря вии!  спомням си, че съм чела тук  точно за такива случаи, когато лекарите “не дават” вечер д се пие мляко и затова исках и до вас да се допитам.

Тирекс, през деня не яде много, пробвам доста неща, започнах звб, предлагам разл текстури, супи, записах се и на кухня, но изяжда макс 70/80 гр на ядене и очевидно кърмата ми не му е била достатъчна. Спокойна съм сега с това мляко, пак се случва 1/2 пъти да го кърмя вечерта, но толкова спокойно не е спал от доста време. Ще шродължавам, предпочагам сам ще си го откаже в някакъв момент след годинката..

# 580
  • София
Да го пробвам ли с вода вместо мляко?
И на мен педиатърката ми каза "вода". Пробвах, но дъщеря ми плачеше от глад. Спрях тестовете и си давах мляко. Не казах на педиатърката.

# 581
Благодаря вии!  спомням си, че съм чела тук  точно за такива случаи, когато лекарите “не дават” вечер д се пие мляко и затова исках и до вас да се допитам.

Тирекс, през деня не яде много, пробвам доста неща, започнах звб, предлагам разл текстури, супи, записах се и на кухня, но изяжда макс 70/80 гр на ядене и очевидно кърмата ми не му е била достатъчна. Спокойна съм сега с това мляко, пак се случва 1/2 пъти да го кърмя вечерта, но толкова спокойно не е спал от доста време. Ще шродължавам, предпочагам сам ще си го откаже в някакъв момент след годинката..

За неяденето...много мога да пиша, но ще се въздържа, защото се разминавам доста с аудиторията и не искам безсмислени спорове.
В личен план ще те " успокоя", че може и след две да не спре:), но...в това няма нищо лошо! Напротив- можеш поне да си спокойна, че набавя всичко нужно, особено щом не се храни достатъчно. Не разбирам изобщо стремежа на доста майки да се изключат млякото бързо или до определен краен срок. Мисля, че идва от едни общи "правила" за захранване, които се следват сляпо и се настоява на ненужни неща, а се правят и доста грешки. Заместваме постепенно млякото и запознаваме бебето с друга храна. То само много ясно показва, кога и дали ще спре млякото. И то все пак- не е отрова. И да остане в менюто,след годинка- не е никаква драма. Работете над самото захранване и хич не се вторачвайте в млякото. Явно не поема нужните калории и за това си го търси. Бавно,спокойно и си наблюдавайте детето. То ще ви покаже неща, които са извън полезрението на повечето педиатри.

# 582
Те, някои педиатри искат още от втори-трети месец да се спре нощното хранене. Сигурно това има предвид Вашия педиатър под "голям е". Щом не хапва през деня достатъчно, затова е висяло детето на гърда. Аз не бих му спряла млякото. С педиатъра не споря, само казвам, да, добре и правя каквото аз преценя. Новата лл на децата даже не пита за подробности и мен това ме устройва.

# 583
  • София
При нас един единствен път каза, че едното нощно хранене му идва в повече след като го прегледа и преслуша червата и ако може да го махнем. Бавно за няколко дни го махнах и спря всякакво въртене нощем, спеше спокойно от 23:00/24:00 до 5-6 сутринта. Тогава имаше и няколко дни с повече пръцкане и напъване (май единственият пик на колики, ако въобще имаше такива), след спирането на това хранене мина това. Не съм се притеснявала дали е нахранен или не щом беше спокоен.

# 584
Според мен е много нощем да пие 500 мл мляко, това си е дозата му за цялото денонощие, детето не е новородено за да има две! нощни хранения. Явно не се храни достатъчно през деня, но ако си наваксва нощем няма и да започне и ще стане порочен кръг.
Също така щом вечер заспива детето явно не е гладно и може и проблем със съня да има. Пробвайте с консултант по сън, да ви каже как да махнете нощното кърмене.

Общи условия

Активация на акаунт