За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 109

• 38 057
  • 777
  •   1
Отговори
# 150
Цедите ли се, че знаете колко кърма изпива? Аз бих пробвала кърмене на поискване без дохранване. Съвет - кърменето не се нуждае от тегли/мери. Не се втелясвайте в количествата, предлагайте често, ако детето остава гладно ще разберете. Ако имате притеснения, направете си консултация с адекватен консултант по кърмене.
*Моето изцяло кърмено бебе наддаваше колкото вашето първите няколко месеца. Никога не е било проблем нито за мен, нито за педиатъра. Така че не се притеснявайте за самото наддаване.

# 151
Здравейте, препоръчайте ми детска възглавница,която да нее нито твърда и висока нито пък и ниска. Имаме една,която е висока 2 см можеби доста тъничка мисля,че се води бебешка,като я сгъна на две става точната дебелина,но пък много къса идва

# 152
По спомен, от профила на Хедра във Фейсбук, за прехранване става въпрос при наддаване точно над 1600 грама. Само че това е за бебета изцяло на кърма. За смесено хранене не знам дали е същото, но може да потърсите нейната публикация. Наистина не е добре да се прехранва бебето, но пък може това да е само този месец, а следващия наддаването да е в нормата. В постът имаше и други признаци, за които да се следи в такива случаи.

# 153
Здравейте. Незнам дали въпроса ми е за тук, но вече незнам какво да правя. Имам дъщеря на 4 годинки и бебе на 4 месеца. Постояно са болни. Каката ходи на градина и от там носи всички вируси. Бях подготвена за това, но ми идва в повече вече. Живеем в Англия. Тук идва проблема с докторите. Едвам успявам да запазя час. Поне ме приемат щом разберат че е бебе и до там. Преслушват я и казват ще отмине трябва време, малка е нищо не може да пие. И това е всеки път. Бебка от кашлица не може да спи. Веднъж се задави и не можеше да диш. Цялата стана лилава. Това стана преди 2 седмици. Веднага на другия ден отидох на лекар к казаха ако се повтори да звънем на линейка. Добре че не се повтори и оздравя. Сега две седмици по късно пак е с хрема и ужасна кашлица. Незнам вече какво може да се дава на малко бебе за хрема и кашлица, като тук явно са против лекарствата за толкова малки деца. Вие как лекувате ваще деца? Благодаря.

# 154
Има онлайн платформи, където може да направите консултация с български лекар. Вярно, че няма как да преслушат детето но все пак ще дадат по-адекватни насоки от непознати хора във форум. Проверете healee и superdoc.

# 155
Здравейте. Незнам дали въпроса ми е за тук, но вече незнам какво да правя. Имам дъщеря на 4 годинки и бебе на 4 месеца. Постояно са болни. Каката ходи на градина и от там носи всички вируси. Бях подготвена за това, но ми идва в повече вече. Живеем в Англия. Тук идва проблема с докторите. Едвам успявам да запазя час. Поне ме приемат щом разберат че е бебе и до там. Преслушват я и казват ще отмине трябва време, малка е нищо не може да пие. И това е всеки път. Бебка от кашлица не може да спи. Веднъж се задави и не можеше да диш. Цялата стана лилава. Това стана преди 2 седмици. Веднага на другия ден отидох на лекар к казаха ако се повтори да звънем на линейка. Добре че не се повтори и оздравя. Сега две седмици по късно пак е с хрема и ужасна кашлица. Незнам вече какво може да се дава на малко бебе за хрема и кашлица, като тук явно са против лекарствата за толкова малки деца. Вие как лекувате ваще деца? Благодаря.
Здравейте, съчувствам Ви за ситуацията, в която се намирате! За хрема при толкова малко бебе може да се правят инхалации с физиологичен разтвор, също така, ако във английските аптеки го има - коризалия бейби. Ако в Англия има солни стаи можете и тях да посещавате, ще помогнат да се извадят секретите по-бързо. Другите неща, за които се сещам няма да можете да си ги набавите от там. Надявам се да се справи бебчето и този път. Успех!

# 156
Аз бих хранила детето, колкото иска. Но моите бяха изцяло кърмени. Сега видях в табличката, че малкият на 2м и 10дни е бил 6,500кг. Така че ми се струват напълно нормални кг. на детето ви и не смятам, че е прехранено. Моето се роди 3,500кг.

За бебето с кашлица, на бебета не се дават сиропи за кашлица. Изписват се инхалаторни лекарства ако детето има бронхиолит, бронхо или ларинго-спазъм. Но това се чува на слушалка. Единственото което се прави е издърпване на секретите, промивка с физ. Разтвор на нослето и слушалка редовно. Аз моите съм ги водила всеки ден или през ден за ги преслуша лекарката, до настъпване на подобрение. Но предполагам в Англия не е възможно това. Аз вече се научих и да ги разпознавам, когато започне хриптене и свистене при дишане ми е ясно, че не са добре нещата. За бебе е нормално да хрипти, ако има храчка и не може да я изкашля, след изкашляне диша нормално. Но ако постоянно хрипти и свисти трябва инхалаторно лекарство.

Последна редакция: сб, 13 яну 2024, 14:56 от sweet_memory

# 157
Здравейте предстои ми раждане след 4 дни , на направлението за хоспитализация пише прогноза за раждане s.щ , някоя мама знае ли какво означава . Благодаря

# 158
Здравейте, може би въпросът ми не е за тази тема, но търся контакти на доц. Ралица Георгиева. Не съм от София и нямам възможност да я посетя лично, но се интересувам дали прави консултации по документи или онлайн. Също така , ако някоя от Вас има опит с ранна хеморагична болест при новородено и последваща профилактика с вит К, ще съм благодарна, ако ми пише.

# 159
И аз живях в порочния кръг на кърмене и дохранване в първите 2 месеца. При добро наддаване, каквото очевидно има вашето бебе, дохранването с АМ е напълно излишно. Кърмете на поискване и никой не може да ви каже, че преяжда бебе, което само си решава колко да суче. Ако се притеснявате, че кърмата не ви достига, защото с помпата не може да изцедите повече от тези 70-80 мл. - повярвайте ми, помпата не може да си вземе това, което едно гладно бебе може да си изсуче. Толкова пъти съм се мъчила с три вида помпи - повече от 20-30 мл не мога да изкарам, а бебето ми вече на 8 месеца си утрои рожденното тегло, тоест си яде и наддава добре.
Здравейте, имам въпрос относно наддаването на бебе на 2 месеца.

Вчера бяхме на преглед и се оказа, че бебка е наддала 1,6кг за 1 месец. Според педиатъра това е много и да не даваме повече от 120 мл мляко 5, в краен случай 6 пъти за едно денонощие. Да, обаче как да държа бебето си гладно, видимо е, че е гладна, тъй като не заспива, унася се, но пак отваря очи, приплаква, слага ръце в устата. Не се присвива, нито извива гръб назад, засмуква биберон лакомо, но го изплюва до няколко секунди, като вижда, че не пуска.
Последните седмици е на смесено хранене -  70-80 мл кърма + 50 мл АМ (хип комбиотик) по 6-7 пъти. През нощта прави пауза 4,5-5часа. През деня търси да яде на 3-3,5 часа. По изключение има вечери, в които иска да яде на 2-2,5 часа и това се случва само в диапазона 19-23:30ч.
Рождено тегло: 3800гр на термин, към момента е 6200гр на 2 месеца и 3 дни.
По бебето ли да се водя или да слушам лекаря, много съм объркана. Някой преминал ли е през подобна ситуация? Всякакви съвети и опит ще са от полза. Благодаря!

# 160
Пробвах да давам на поискване, първите минути всичко точно суче си, преглъща, но щом спре преглъщането започва да се дърпа от зърното и да се сърди. Не помогнаха различни пози, нито кърмене на тъмно, все така засуква и скоро започва да се дърпа. И с консултант говорих, няма промяна. Затова започнах дохранване, да не плаче и да може да спи спокойно.

И аз живях в порочния кръг на кърмене и дохранване в първите 2 месеца. При добро наддаване, каквото очевидно има вашето бебе, дохранването с АМ е напълно излишно. Кърмете на поискване и никой не може да ви каже, че преяжда бебе, което само си решава колко да суче. Ако се притеснявате, че кърмата не ви достига, защото с помпата не може да изцедите повече от тези 70-80 мл. - повярвайте ми, помпата не може да си вземе това, което едно гладно бебе може да си изсуче. Толкова пъти съм се мъчила с три вида помпи - повече от 20-30 мл не мога да изкарам, а бебето ми вече на 8 месеца си утрои рожденното тегло, тоест си яде и наддава добре.
Здравейте, имам въпрос относно наддаването на бебе на 2 месеца.

Вчера бяхме на преглед и се оказа, че бебка е наддала 1,6кг за 1 месец. Според педиатъра това е много и да не даваме повече от 120 мл мляко 5, в краен случай 6 пъти за едно денонощие. Да, обаче как да държа бебето си гладно, видимо е, че е гладна, тъй като не заспива, унася се, но пак отваря очи, приплаква, слага ръце в устата. Не се присвива, нито извива гръб назад, засмуква биберон лакомо, но го изплюва до няколко секунди, като вижда, че не пуска.
Последните седмици е на смесено хранене -  70-80 мл кърма + 50 мл АМ (хип комбиотик) по 6-7 пъти. През нощта прави пауза 4,5-5часа. През деня търси да яде на 3-3,5 часа. По изключение има вечери, в които иска да яде на 2-2,5 часа и това се случва само в диапазона 19-23:30ч.
Рождено тегло: 3800гр на термин, към момента е 6200гр на 2 месеца и 3 дни.
По бебето ли да се водя или да слушам лекаря, много съм объркана. Някой преминал ли е през подобна ситуация? Всякакви съвети и опит ще са от полза. Благодаря!

# 161
Изписват се сиропи за кашлица на бебе. Предполагам зависи от педиатъра.

При мен ситуацията е сходна - бебе и батко на градина. На 2 месеца беше като отнесе първия градински вирус. Педиатъра тогава му изписа (освен промивките с физиологичен разтвор), сироп за кашлица Респирар биен и Биозин кидс. Не че видях някакъв ефект от сироп, но го пи.

За бебето, което е уж прехранено - аз не бих държала детето гладно, каквото и да казва педиатъра. Сега, 2ч и половина пауза за кърма не е много,  щом е само вечер, даже идеално, ако нямаше дохранване. Аз бих пробвала да махна добавката, още повече, че като е наддало 1600 нямаше да се притеснявам да не падне на тегло. След четвъртия месец би трябвало да паднат темповете на качване.

Последна редакция: нд, 14 яну 2024, 17:01 от Elektra.13

# 162
Въпросът е дали бебето наистина е гладно или се бърка сигнала. Такова наддаване, ако е измерено коректно, не трябва да се насърчава. Не всяко скимицване и лапане на ръце е баш глад. Да се пробва с носене, гушкане, да се насърчи кърменето, не веднага да се предлага шише. По описанието, бебето обича шишето, защото пуска бързо мляко. Засуква, когато потече кърмата и е силна струята, то си суче доволно и като дойде момента да положи усилие, за да суче, просто спира и си чака отново лесната струя. Мама се плаши и дава шишето, но се случва прехранване. Потърсете добър консултант, защото и сред тях има не добре квалифицирани. След като храненето е смесено, да яде колкото иска е много опасен съвет.

# 163
Послушайте Радева, следя темите от 2г. (на колкото е синът ми) - тя винаги е с най-адекватните съвети!

# 164
Здравейте, имам бебе на 5 месеца с атопичен дерматит. Предстои да го захранвам и се интересувам каква схема да спазвам, кое от кой месец да въведа, както и до кога трябва да пие хипоалергенно мляко? Питах дерматолога и педиатъра, но те не можаха много да ми разяснят. Моля ако някой има такава схема или книга да ми пише! Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт