Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 33

• 88 100
  • 851
  •   1
Отговори
# 840
  • Стара Загора
Моето дете е точно такова. Води се Аутист, но е изключително емпатичен. Наскоро говорих, че нямам време да полея розовата градина и той почти се разплака за розите да не изсъхнат. Изключително загрижен е за кучето ни, което повечето време е навън. Но ако гърми ходи да го прибира вкъщи, за да не се страхува. Ако нещо съм разтроена идва да ме успокоява. Ако му се скараме се разплаква. Психолога, който му изследва развитието включва и Теория на ума.

# 841
MariyaHris, аз не му поставям в ума си диагнози. Да, като тръгнах да чета и гледам информация, лесно мога да го отнеса некомпетентно към ниво 1. Мен дали се обръща всеки път на име не ме притеснява. Притесняват ме 'отлитанията' му. Както си стои/играе/говори и все едно забива и стои и гледа с един празен поглед. После продължава с това, което е правил. Скоро гледах клипчета от периода му 1г.2. + месеца. Още тогава го е правил. Ей онзи ден бяхме на ново място и като седна до масата започна да я глади с цели ръце до мишниците. В този момент също не приемаше и не предаваше. После каза, че е била много мека. Същото стана и като мина покрай стената. Доближи се и започна да я глади с ръка, да я гледа едно косо. Но това косо гледане в прозорци/огледала/стени не е новост. Откакто се изправя го прави. Също и доближава до очите си неща, които светят. Всичко това мислех, че е само от СИД-а, но вече и аз не знам. Отделно все по-често започна да повтаря каквото чуе - единични думи или цели изрази. Това не съм обръщала внимание дали и преди го е правил. Но сега, колкото повече информация гледам, толкова повече неща се сещам. Логопеда, с който започва да работи октомври ми даде домашно да прочета и започна да прилагам неща от книгата на Мелило, каза че ще е подходяща. Но само това. Забелязвам, че му се засилват 'лошите моменти', когато е много изморен. А той е, защото има проблем със съня. Почти няма вечери без будене, става рано и отказва да спи на обяд.
Иначе той е едно страхотно дете. Много обича да се гушкаме (ама само с мен), смее се, играе с другите, знае много. Просто, когато е в 'лош' период и се засилвам да го водя някъде, но ако е в 'добър' просто си е по-особен от другите. Реших да пиша тук, защото честно казано нямам с кого да споделя терзанията си. Баща му е на приливи и отливи, днес давай да го водим, утре виж го нищо му няма май много се вглеждаме. Дано е прав и проблема да е в родителския модел. Но аз на гадания не мога, искам да отидем някъде, да кажат това и това му има и да се захващам за работа. Защото в училище ще му е ад, ако всичко това остане.
Записала съм час за психиатър, но бях нахулена много от родата. Тук играе роля много народопсихологията. Решили сме вече да не коментираме нищо с никой, защото всички ни казват лигави се, период е, или оставете го да си живее детството и много му треперите. Психолог също смятам да посетим, главно да видим ние къде грешим с подхода.

# 842
Скрит текст:

Здравейте. Извинявам се, че нахлувам без много да съм чела от темата, но трябва днес да реша нещо и търся съвет. Някой ползвал ли е услугите на "Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с проблеми от аутистичния спектър" на бул."Стамболийски "?
Синът ми доста време беше с диагноза смесено специфично разстройство, тази година обаче в Св.Никола му поставиха "друго генерализирано разстройство в развитието " и препоръчаха този център. Тогава говорихме с тях и нямаха места, съответно аз търсих и уговорих други подходящи занимания. Вчера са ми писали, че щели да започват процедура по оценка и искат да потвърдя дали имаме интерес. Честно казано, като работно време и място не са никак удобни за съвместяване с училище, но дали специалистите там са от съществено значение за подкрепата му?

Знам, че вероятно отговарям малко по-късно И  не съм от столицата, не знам за този център конкретно, но мога да съм ви от полза за преценката от какво всъщност имате нужда. Синът ми е някакъв период беше с тази диагноза и мога да си представя за какво става въпрос. Бихте ли ми уточни ли на каква възраст е детето, от колко време е диагностирано( без значение каква е диагнозата), от колко време се работи с него, каква е седмичната честота на заниманията и какъв е прогреса при тази честота. Съжалявам, че се налага да задавам въпроси, ще обясня защо го правя. Много зависи на каква възраст е детето и какво се планира да прави то в подобен център  - едно е да е на 4, друго на 14. За първото може да е всеки център, за второто, може да сламката. Има и други детайли, но ще стигнем до тях. По принцип, нищо не ви пречи за момента да се съгласите, ако чак толкова бързат и ви "извиват ръцете". А после да се откажете. Имате това право. Може да не ви хареса, да не отговаря на очакванията ви, детето да не се сработи със специалистите - това са реални житейски ситуации. Не сте се "оженили" за тях.

Nikidim
Описаното поведение за тази възраст е много повече от сензорна дезинтеграция (от опит), но не е и 100% спектър според мен. Но е близо. Много близо. Има нужда от уточняване на много друго неща в развитието, защото "дяволът е в детайлите". Има много хора с натрапливости (Рафаел Надал примерно, с неговите бутилки, стъпки, оправяне на бандаж  - класически пример за мен), но тези неща не излизат грубо извън приемливото поведение. Какво е при вас, вероятно трябва да се огледа и не само от психиатър, а от цялостен екип. Да му се направи функционална оценка на детето. Прекалено е голямо за да бъде диагностирано на парче от конкретен отделен специалист. Виждал съм случаи когато психиатъра казва - това е адекватно дете, но какво значи адекватно за 30 мин в кабинет. Казвала съм го и преди, има перфектни имитатор, свикнали какво да правят "правилно" в дадена ситуация. Трябва доста детайлно "отглеждане" за да се види че има дефицити, скрити умело под повърхността.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 17:11 от _re_ge

# 843
  • Стара Загора
Nikidim, ще си позволя да дам съвет тъй като сме минали по този път. За ваше успокоение направете консултация с невролог. Ако може направете клипчета на тези “отнасяния”, когато стои неподвижно с празен поглед.

# 844
Здравейте,може ли да ми дадете съвет или опит.Детето ми е на 1 година и 10 месеца от 1 месец ходи на психолог и логопед,по препоръка на психолог поради съмнение за аутичен спектър.Мога допълнително да разказа и за симптоми,но сега ме притеснява следното нещо.Променихме му преди 2 седмица режима на спане защото го готвим за ясла става към 7 вече сам,ляга си вечер към 20 ч и на обяд спи по 1 час няма проблем със съня,но през нощта много се будеше и се търкаляше,риташе и като риба се въртеше на сухо.От няколко вечери след баня му правя дълги масажи преди заспиване и вече не се буди,но ми направи впечатление,че преди да заспи и по време на масажите по няколко пъти се опъва като струна краката и реално са като сковани не мога да му ги сгъна,случвало ли ви се е такова нещо какъв доктор да потърся

# 845
  • София
_re_ge, благодаря за вниманието. Синът ми е вече на 16, още от петгодишен посещава психолог, веднъж седмично, с периодични консултации с детски психиатър. Честно казано, не знам дали е имало особен ефект, но няма и как да разбера. Последните 2-3 години бяхме прекъснали, но след една драма в училище пролетта, отново тръгнахме по специалисти. От училище настояха да минем през "Св.Никола", там след цяла седмица посещения и оценки поставиха въпросната диагноза. Като се замисля, аз вече няколко пъти чувам от психиатри, че синът ми има " някои аутистични черти", без да има всички характерни, но някак бягах от тази мисъл. Проблемите му са най-вече в социалната сфера, много иска да има приятели, вече и за гаджета мисли, а не успява, нивото му на интереси и на общуване не е на нивото на връстниците му. Не обича и силни шумове.
По препоръка на д-р Ментешев го записах в група за психодрама, но още не са започнали занимания. Обясниха ми, че работят точно за общуването между тийнейджъри. Говорихмe, оставих им епикризата и всички документи, дано наистина има някакъв прогрес.
На въпросния център, за който питах, им отказах. Доста ще ни е сложно логистично, а и вече имах договорка с другите специалисти.
Ще ми се и да продължи с посещенията при психолог, но с тези затрупани графици, за момента не е ясно кога и къде ще го вмъкнат.

Допълвам за това дали има прогрес - да, ако го сравня с преди няколко години някак се е ошлайфал, и шумове понася доста по-добре, и с хора съумява да се държи възпитано поне за кратко. Има си няколко приятели на село, но са по-малки от него и не знам доколко пълноценно е това приятелство.
Проблем му е говоренето сам на глас. Четох, че е характерно и донякъде полезно, но знаете как го приемат околните. Успява да го потиска в някои ситуации, но особено когато е сам, постоянно си бърбори.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 21:08 от лято!

# 846
Nikidim, ще си позволя да дам съвет тъй като сме минали по този път. За ваше успокоение направете консултация с невролог. Ако може направете клипчета на тези “отнасяния”, когато стои неподвижно с празен поглед.

Да, това може да са епилептични пристъпи/ припадъци/.

# 847
Много ви благодаря за мненията и вниманието ❤️. Мерси re_ge ще го говорим с мъжкото тяло за цялостно обследване отново. Той много се притеснява да не му лепнат етикет. Опитам се да му обясня, че епикризата, ако не я показваме в градината или училище няма как да знаят за нея. Но според мен е важно да знам над какво трябва да се работи.
Синът ми много умело се учи кога какво да прави, ако преди това е било неуместно държанието му. Пита ме защо някой еди какво си е казал, защо нещо не е работило както предния път (ситуациите се приближават, но не са идентични). Още се опитва да се научи кога съм сърдита или ядосана, особено ако съм мълчалива. Пита ме постоянно. Също и много заучени неща има. Всяка вечер се следва един и същи сценарий (въпроси, действия) преди сън.
Venel82, niditop3 за невролог има час другия месец по повод нисък тонус на рамена и ръце (не може да си стегне бицепсните мускули и ръцете стоят отпуснати). Ходил е като бебе на рехабилитация за хипотония на раменния пояс. Благодаря ви, нямаше въобще да се сетя да спомена там за това "отлитане".

# 848
Здравейте,дайте ми моля съвет детето ми е на 2 годинки,ходи на логопед и психолог,по препоръка на невролог и клиничен психолог поставят му някакви работни диагнози различни,но като цяло ходи на логопед и психолог от 1 месец след колко време може да се очакват първите резултати,както и пие невронат колко дълго сте го давали ако сте давали вече от него?

# 849
Здравейте,дайте ми моля съвет детето ми е на 2 годинки,ходи на логопед и психолог,по препоръка на невролог и клиничен психолог поставят му някакви работни диагнози различни,но като цяло ходи на логопед и психолог от 1 месец след колко време може да се очакват първите резултати,както и пие невронат колко дълго сте го давали ако сте давали вече от него?
Здравейте,  може ли да кажете какви симптоми имаше детето, за да се наложи консултация със специалисти?Питам, защото доколкото знам около 3 г.се започва.

# 850
Здравейте,  може ли да кажете какви симптоми имаше детето, за да се наложи консултация със специалисти?Питам, защото доколкото знам около 3 г.се започва.

Ще се пробвам да опиша по накратко до колкото може да не става твърде дълг.Като за начало да кажа,че няма строго определена диагноза още
Всичко като цяло започна в началото на август или по скоро тогава обърнахме внимание.На детето вечер му пускахме по малко детски да гледа,дядо му обаче се оплака,че през деня само носи дистанционното и нищо друго не иска да прави освен да гледа тв.1 седмица бяхме на море без телевизия и забелязяхме доста симптоми,като се върнахме първите 2-3 дни беше много разтроен само седеше пред телевизора и носеше дистанционно и всякаш повече се засилиха симптомите или ги видяхме.Непрекъснато скачаше,въртеше се в кръг или около масата,нищо не говореше дори не бърбореше,като го викнеме не се обръщаше,не сочеше,не емитираше животни,ядеше само няколко храни,ако хапне нещо друго трябва да е пред телевизора,на площадките не играеше само тичаше и бягаше от всички.
Водихме го на невролог-препоръката му е без екрани,логопед и писхолог за него има разтроена реч и симптоми на хиперактивност,след което го заведохме на детски психолог за него има леки аутични признаци и препоръката беше логопед и детска ясла.
Към момента тоест 1 месец и нещо вече го водим в център на психолог и логопед,по 2 -пъти на седмица и другата седмица почва ясла.
Промяна има следната за това време махнахме бибата през деня само за заспиване остана,не млъква вече бърбори много и издава разни звуци но основно ма-ма,ба-ба,ка-ка,ла-ла, е такива.Вече аз като го викна винаги почти се обръща,на баща му доста често,като и на баба му и дядо му,при непознати е малко по сложно като го викат по име някой път се обръща друг не.
Учим го да сочи упорито не сочи все още,води ни вече обаче до нещо като иска или ни го носи,играе със топка и я хвърля и носи,на площадките тича пуска се по пързалката и играе с децата е още доста зле не бяга особено,но и не седи много до тях така не е общителен,с храната въведохме доста нови неща,но не иска много да дъвче,въпреки възрастта си още му ничат зъби и има всички предни горни и долни,но задни има са по 1 зъб,доста се забавят.Не скача вече по спалнята и като цяло не скача,тичането непрекъснато и това да не може да седне на едно място за повече от 2 мин си го има,върти си главата от време на време,още не емитира животни.
На вън са доста по добре нещата,но вкъщи вечер преди да заспи е лудница,тича,бърбори и мрънка само,потропва с крака,яде докато се движи идва да хапне и продължава и така все е в движение

# 851
Здравейте,  може ли да кажете какви симптоми имаше детето, за да се наложи консултация със специалисти?Питам, защото доколкото знам около 3 г.се започва.

Ще се пробвам да опиша по накратко до колкото може да не става твърде дълг.Като за начало да кажа,че няма строго определена диагноза още
Всичко като цяло започна в началото на август или по скоро тогава обърнахме внимание.На детето вечер му пускахме по малко детски да гледа,дядо му обаче се оплака,че през деня само носи дистанционното и нищо друго не иска да прави освен да гледа тв.1 седмица бяхме на море без телевизия и забелязяхме доста симптоми,като се върнахме първите 2-3 дни беше много разтроен само седеше пред телевизора и носеше дистанционно и всякаш повече се засилиха симптомите или ги видяхме.Непрекъснато скачаше,въртеше се в кръг или около масата,нищо не говореше дори не бърбореше,като го викнеме не се обръщаше,не сочеше,не емитираше животни,ядеше само няколко храни,ако хапне нещо друго трябва да е пред телевизора,на площадките не играеше само тичаше и бягаше от всички.
Водихме го на невролог-препоръката му е без екрани,логопед и писхолог за него има разтроена реч и симптоми на хиперактивност,след което го заведохме на детски психолог за него има леки аутични признаци и препоръката беше логопед и детска ясла.
Към момента тоест 1 месец и нещо вече го водим в център на психолог и логопед,по 2 -пъти на седмица и другата седмица почва ясла.
Промяна има следната за това време махнахме бибата през деня само за заспиване остана,не млъква вече бърбори много и издава разни звуци но основно ма-ма,ба-ба,ка-ка,ла-ла, е такива.Вече аз като го викна винаги почти се обръща,на баща му доста често,като и на баба му и дядо му,при непознати е малко по сложно като го викат по име някой път се обръща друг не.
Учим го да сочи упорито не сочи все още,води ни вече обаче до нещо като иска или ни го носи,играе със топка и я хвърля и носи,на площадките тича пуска се по пързалката и играе с децата е още доста зле не бяга особено,но и не седи много до тях така не е общителен,с храната въведохме доста нови неща,но не иска много да дъвче,въпреки възрастта си още му ничат зъби и има всички предни горни и долни,но задни има са по 1 зъб,доста се забавят.Не скача вече по спалнята и като цяло не скача,тичането непрекъснато и това да не може да седне на едно място за повече от 2 мин си го има,върти си главата от време на време,още не емитира животни.
На вън са доста по добре нещата,но вкъщи вечер преди да заспи е лудница,тича,бърбори и мрънка само,потропва с крака,яде докато се движи идва да хапне и продължава и така все е в движение
Благодаря ви за изчерпателния отговор. Дано всичко бъде наред. Аз имам бебе на 1 г.и 4 м.и затова попитах за симптоми,  за да наблюдавам дъщеря ми.

Общи условия

Активация на акаунт